Ακραίες δηλώσεις και κλίμα μίσους ανάμεσα σε Τεχεράνη και Ριάντ μετά τον αποκλεισμό των Ιρανών από το προσκύνημα

Ακραίες δηλώσεις και κλίμα μίσους ανάμεσα σε Τεχεράνη και Ριάντ μετά τον αποκλεισμό των Ιρανών από το προσκύνημα Facebook Twitter
1

Ο πόλεμος των λέξεων ανάμεσα στο Ιράν και τη Σαουδική Αραβία κλιμακώθηκε λίγες ημέρες πριν από τη έναρξη του προσκυνήματος στη Μέκκα, από το οποίο έχουν αποκλεισθεί φέτος οι ιρανοί πιστοί.


Οι τελευταίες σφοδρές επιθέσεις ήρθαν σήμερα από τον πρόεδρο του Ιράν Χασάν Ροχανί και τον ανώτατο πνευματικό ηγέτη αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.


Ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί κάλεσε τους μουσουλμάνους να ενωθούν «για να τιμωρήσουν» τη Σαουδική Αραβία για τα «εγκλήματά» της, ενώ ο Αλί Χαμενεΐ δήλωσε ότι η «καταραμένη οικογένεια» δεν αξίζει να διαχειρίζεται τους ιερούς τόπους του ισλάμ.


«Οι χώρες της περιοχής και του ισλαμικού κόσμου οφείλουν να συντονίσουν τις ενέργειές τους για να επιλύσουν τα προβλήματα και να τιμωρήσουν τη σαουδαραβική κυβέρνηση», δήλωσε ο ιρανός πρόεδρος. «Εάν το πρόβλημα με τη σαουδαραβική κυβέρνηση περιοριζόταν στο χατζ (το προσκύνημα στη Μέκκα), θα μπορούσε να βρεθεί κάποια λύση. Όμως, δυστυχώς, η κυβέρνηση αυτή, με τα εγκλήματα που διαπράττει στην περιοχή και με την υποστήριξή της στην τρομοκρατία, χύνει το αίμα των μουσουλμάνων στο Ιράκ, τη Συρία, την Υεμένη και βομβαρδίζει τις γυναίκες και τα παιδιά της Υεμένης», είπε.


Η ένταση ανάμεσα στο Ιράν και τη Σαουδική Αραβία κορυφώθηκε όταν δεν έγινε δυνατή η επίτευξη συμφωνίας για τη συμμετοχή των Ιρανών στο φετινό προσκύνημα στη Μέκκα, μετά το σοκ που προκλήθηκε τον περασμένο χρόνο όταν 2.500 άνθρωποι, ανάμεσά τους περισσότεροι από 450 Ιρανοί, έχασαν τη ζωή τους στο τεράστιο ποδοπάτημα.


Η Τεχεράνη κατηγόρησε τον Μάιο το Ριάντ για «σαμποτάζ», ενώ η σαουδαραβική πλευρά απέρριψε τις ιρανικές απαιτήσεις.


Πέραν της διένεξης για το προσκύνημα, το σιιτικό Ιράν και η σουνιτική Σαουδική Αραβία επιδίδονται εδώ και χρόνια σε ένα πόλεμο δι' αντιπροσώπων για την επέκταση της επιρροής τους, κυρίως στις συρράξεις της Συρίας και της Υεμένης, ενώ αναμετρώνται σε όλους τους περιφερειακούς πολέμους.Έχουν διακόψει τις διπλωματικές τους σχέσεις από τον Ιανουάριο με πρωτοβουλία του Ριάντ μετά την επίθεση κατά της σαουδαραβικής πρεσβείας στην Τεχεράνη από διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν για την εκτέλεση εξέχοντος σιίτη ιερωμένου στη Σαουδική Αραβία.

 

Σήμερα, ο πρόεδρος του Ιράν δήλωσε ότι η Τεχεράνη δεν θα συγχωρήσει ποτέ το αίμα των μαρτύρων του προσκυνήματος, τη στιγμή που το Ιράν κατηγορεί τη Σαουδική Αραβία για ανικανότητα στη διαχείριση του χατζ.


Είναι η πρώτη φορά εδώ και σχεδόν τριάντα χρόνια που οι ιρανοί πιστοί δεν θα συμμετάσχουν στο προσκύνημα στη Μέκκα.


Πριν από τον Χασάν Ροχανί, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ κατηγόρησε τις σαουδαραβικές αρχές για «φανατισμό» απαντώντας στον μεγάλο μουφτή της Σαουδικής Αραβίας που είχε δηλώσει ότι οι ιρανοί δεν είναι μουσουλμάνοι. «Δεν υπάρχει καμία σχέση ανάμεσα στο ισλάμ των Ιρανών και των περισσότερων μουσουλμάνων και το ισλάμ του εξτρεμιστικού φανατισμού που ο ουαχαμπίτης ιερωμένος και οι σαουδάραβες κύριοι της τρομοκρατίας ακολουθούν», απάντησε ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών.


Οι μοναρχίες του Κόλπου έσπευσαν να υποστηρίξουν το Ριάντ και κατηγόρησαν την Τεχεράνη ότι επιδιώκει την πολιτικοποίηση του προσκυνήματος.


Οι χώρες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου απορρίπτουν τις διαδοχικές δηλώσεις ιρανών αξιωματούχων κατά του σαουδαραβικού βασιλείου, οι οποίες περιλαμβάνουν κατηγορίες και ισχυρισμούς τελείως αντίθετους με τις αξίες του ισλάμ, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του Συμβουλίου Αμπντελατίφ Ζαγιάνι.

1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί κατέρρευσε η Γερμανική κυβέρνηση;

LiFO politics / Γιατί κατέρρευσε η Γερμανική κυβέρνηση;

Η Βασιλική Σιούτη συζητά με τον δημοσιογράφο-ανταποκριτή γερμανόφωνων ΜΜΕ, Φέρρυ Μπατζόγλου, για τη γερμανική πολιτική κρίση και το αν αυτή σχετίζεται με την εκλογή Τραμπ στις ΗΠΑ και το Ουκρανικό ζήτημα.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Υπόθεση Πελικό: «Ας αποδοθεί δικαιοσύνη», ήταν τα πρώτα λόγια της Ζιζέλ μετά την αγόρευση της εισαγγελέως

Διεθνή / Υπόθεση Πελικό: «Ας αποδοθεί δικαιοσύνη», ήταν τα πρώτα λόγια της Ζιζέλ μετά την αγόρευση της εισαγγελέως

Η εισαγγελέας ζήτησε την επιβολή της μέγιστης ποινής των 20 ετών κάθειρξης για τον βασικό κατηγορούμενο Ντομινίκ Πελικό - Τι είπε η Ζιζέλ κατά την έξοδό της από το δικαστήριο
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Λίβανος: Το Ισραήλ αποφασίζει απόψε για την κατάπαυση του πυρός με την Χεζμπολάχ

Διεθνή / Λίβανος: Το Ισραήλ αποφασίζει απόψε για την κατάπαυση του πυρός με την Χεζμπολάχ

H κυβέρνηση των ΗΠΑ διαβεβαίωσε πως η συμφωνία βρίσκεται «κοντά» - Η γαλλική προεδρία κάλεσε την κυβέρνηση του Ισραήλ και τη Χεζμπολάχ να αδράξουν «το ταχύτερο αυτή την ευκαιρία»
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια