Η Ελλάδα συρρικνώνεται - Το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας

Η Ελλάδα συρρικνώνεται - Το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας Facebook Twitter
SOOC / Menelaos Myrillas
5


Τις σοβαρές συνέπειες του δημογραφικού σε κάθε τομέα, αλλά ιδίως στο ασφαλιστικό εξέτασε σήμερα το πάνελ του Οικονομικού Φόρουμ Δελφών με τίτλο «Μία χώρα που συρρικνώνεται: Το δημογραφικό πρόβλημα της Ελλάδας».


Ο διευθυντής περιεχόμενου της διαΝΕΟσις Θοδωρής Γεωργακόπουλος  προανήγγειλε ότι σε έρευνα της διαΝΕΟσις, που θα παρουσιαστεί σε λίγες ημέρες, 50% των Ελλήνων όταν ρωτήθηκαν σε ποια ηλικία θα ήθελαν να βγουν στη σύνταξη, απάντησαν κάτω των 60 ετών, ενώ σε μονοψήφιο ποσοστό απάντησαν άνω των 65.


Ο καθηγητής Δημογραφικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Βύρων Κοτζαμάνης, που παρουσίασε έρευνα της διαΝΕΟσις για το δημογραφικό, επισήμανε ότι το καλύτερο σενάριο κάνει λόγο για δέκα εκατομμύρια Έλληνες το 2050 και το χειρότερο για οκτώ εκατ.


Μάλιστα, όχι μόνον το ένα τρίτο του πληθυσμού θα είναι άνω των 65, αλλά οι άνω των 85 αποτελούν όλο και μεγαλύτερο ποσοστό και του γενικού πληθυσμού και της ομάδας άνω των 65, δηλαδή έχουμε γήρανση μέσα στη γήρανση.


Σύμφωνα με τον κ. Κοτζαμάνη, η μόνη δυνατή παρέμβαση είναι η μετανάστευση, καθώς, όπως είπε, ό,τι και να κάνουμε η θνησιμότητα και η γονιμότητα δε θα αλλάξουν για 20 χρόνια.


Ο πρώην υπουργός και καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Τάσος Γιαννίτσης αναφέρθηκε στις εκτιμήσεις που δείχνουν ότι η συνταξιοδοτική δαπάνη από 16,2% του ΑΕΠ το 2015 θα κινηθεί στο 14,3% το 2060. Η δημογραφική επιδείνωση θα συμβάλει σημαντικά αυξητικά στο ασφαλιστικό έλλειμμα (+10,6 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ).


«H συνεχής μείωση του πληθυσμού σημαίνει ένα πράγμα, ότι κάθε γενιά θα παίρνει χαμηλότερες συντάξεις ή θα βγαίνει αργότερα στη σύνταξη ή και τα δύο», τόνισε ο κ. Γιαννίτσης και δήλωσε: «Αλληλεγγύη γενεών με αυτά τα δεδομένα δεν μπορεί να υπάρξει και σίγουρα όχι με αυτό το σύστημα».


Ανέφερε επίσης ότι μελέτη που έκανε πρόσφατα δείχνει ότι το ασφαλιστικό ήταν παράγοντας της κρίσης, όχι αποτέλεσμα της κρίσης, «άρα εάν δεν λύσεις το ασφαλιστικό, δεν μπορείς να λύσεις την κρίση».


Ο καθηγητής Γεωπολιτικής του Πανεπιστημίου της Σορβόνης στο Παρίσι, Γιώργος Πρεβελάκης σημείωσε ότι καθώς επιστρέφουμε στις θρησκευτικές ταυτότητες διεθνώς, λύση είναι η προσέλκυση χριστιανών μεταναστών από Μέση Ανατολή και Αφρική, που μπορούν να ενταχθούν και να ελληνοποιηθούν.


«Οι δημογράφοι θα μας πουν πόσους θέλουμε για να είμαστε άνετα. Δύο εκατομμύρια; Τίποτε δεν είναι αυτό για τον πληθυσμό της Αιγύπτου», είπε και πρόσθεσε: «Οι Έλληνες δεν είναι φυλή. Δεν είμαστε Έλληνες λόγω αίματος. Είναι θέμα πολιτισμικής ένταξης. Από αυτό τον τόπο έχουν περάσει όλοι οι λαοί κι έχουμε ελληνικό πληθυσμό».


Ο βοηθός καθηγητής του τμήματος Σπουδών Στατιστικής και Ασφάλισης του Πανεπιστημίου Πειραιώς, Πλάτων Τήνιος ανέφερε ότι σύμφωνα με έρευνα στις ΗΠΑ ο πλούσιοι ζουν περισσότερο και οι φτωχές γυναίκες λιγότερο. «Άρα υπάρχει μεγάλη ταξικότητα, που θα έλεγε κι ο ΣΥΡΙΖΑ, στο δημογραφικό» σχολίασε, σημειώνοντας πάντως ότι δεν ξέρουμε εάν αυτό ισχύει και στην Ευρώπη ή 50 χρόνια κοινωνικού κράτους είχαν διαφορετικό αποτέλεσμα.


Εκτίμησε όμως ότι η μακροβιότητα μπορεί να είναι ευλογία και όχι κατάρα για τη χώρα, εάν προσαρμοστούμε εγκαίρως. Πρότεινε ειδικότερα «αντίστροφα στεγαστικά δάνεια» για να έχουν ροή εισοδήματος οι συνταξιούχοι με ακίνητη περιουσία και «αργυρή ανάπτυξη» στα πρότυπα της Ισπανίας που έχει γεμίσει γήπεδα γκολφ, δηλαδή να φτιάξει η Ελλάδα μία «ευρωπαϊκή Φλόριντα».

Ελλάδα
5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΛΑΣ για Αμαλιάδα και Μουρτζούκου: Περιμένουμε να διαπιστώσουμε αν υπάρχει εγκληματική ενέργεια

Ελλάδα / ΕΛΑΣ για Αμαλιάδα και Μουρτζούκου: Περιμένουμε να διαπιστώσουμε αν υπάρχει εγκληματική ενέργεια

«Δεν έχει αργήσει η αστυνομία για την υπόθεση, διεξάγεται έρευνα για τους πέντε θανάτους ταυτόχρονα» επισήμανε η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛΑΣ, Κωνσταντία Δημογλίδου
LIFO NEWSROOM

σχόλια

3 σχόλια
1) Ένας από τους βασικότερους λόγους για τους οποίους κατέρρευσε η Ελλάδα είναι το ασφαλιστικό.2) Ένα από τα βασικότερα προβλήματα του ασφαλιστικού είναι το δημογραφικό.3) Το δημογραφικό δεν είναι ψηλά στη λίστα προτεραιοτήτων κανενός κόμματος ή ομάδας πίεσης.Από τα παραπάνω συνάγεται ότι η Ελλάδα δε μπορεί να έχει μέλλον αν δε διευθετήσει πρώτα το δημογραφικό.
1.Δεν ειναι ακριβως ετσι.Ειναι,μεν,αρκετα σοβαρο,αλλα υπαρχουν αλλοι βασικοτεροι λογοι.2.Εν μερει σωστο.Υπαρχουν,και εδω,καποια σημαντικοτερα προβληματα.3.Απολυτως σωστο.Κανενα "κομμα εξουσιας"δεν ασχοληθηκε ποτε σοβαρα με την αντιμετωοπιση του δημογραφικου.Και αυτο διοτι ειχαν πολυ σημαντικοτερες-και ακρως 'αποδοτικοτερες'προτεραιοτητες !Συμφωνω με το συμπερασμα σου.Μονον που μαζι με την επιθυμητη 'διευθετηση'πρεπει να γινουν και καμμια δεκαρια αλλα πραγματα,εξ ισου σημαντικ η και σημαντικοτερα .το να βρεθει,δε, "πολιτικη ηγεσια",και μαλιστα συντομα,η οποια θα κανει ολα οσα πρεπει να γινουν μαλλον ισοδυναμει με θαυμα !
Και να μεταναστεύσουν αυτοί οι άνθρωποι,πού θα δουλέψουν;Πώς θα κάνουν οικογένειες;Αν υπήρχαν αυτές οι δυνατότητες,δε θα έφευγαν κατά χιλιάδες τα τελευταία χρόνια και οι δικοί μας νέοι άνθρωποι,που βρίσκονται σε παραγωγική ηλικία κι είναι υποψήφιοι γονείς.Καλές οι θεωρίες,αλλά να βλέπουμε και την πραγματικότητα.
Δεν το εννοεί έτσι φίλε acantholimon. Εννοεί ότι οι, ως επί το πλείστον ακατάρτιστοι/ανειδίκευτοι μετανάστες, θα είναι ευγνώμονες και με μισθούς πείνας, αρκεί να μπορούν τουλάχιστον να επιβιώσουν, κάτι που στις χώρες τους δεν είναι καθόλου βέβαιο. Θα λειτουργήσουν δηλ. απλά ως ανθρώπινες τσιμεντοενέσεις στη βάση της ελληνικής κοινωνικής πυραμίδας, ώστε να μπορούν να συνταξιοδοτούνται οι "γνήσιοι έλληνες" συνταξιούχοι, κι έτσι να μπορούν τα κόμματα να έχουν σταθερή πελατειακή βάση έως το 2100. Το να υπάρξει μια μεσο/μακροπρόθεσμη πολιτική αναστροφής αυτής της κατάστασης φυσικά και δεν παίζει, γιατί πολύ απλά συνεπάγεται πρόσκαιρο πολιτικό κόστος. Και πού να τρέχεις τώρα με τις γόβες στα χωράφια ...ΥΓ: να υπενθυμίσω απλώς ότι αν είχαμε ακούσει το Γιαννίτση έστω κι ελάχιστα πριν 15 περίπου χρόνια, σήμερα το Ασφαλιστικό μας δε θα είχε καταρρεύσει. Ωστόσο, όσο υπάρχει ο "σοφός λαός" είμαι βέβαιος ότι θα επιλέγει πάντα το καλύτερο.
Τροχαια-δημογραφικο-brain drain-ανεργια-ανεξελεγκτο μεταναστευτικο-μηδενικες επενδυσεις στην πραγματικη οικονομια.Τι θα γιορτασουμε το 21;Τι στοχοι εχουν μπει για τα πιο πανω απο το λαο μας ;Εχεις κανεις να προτεινει τιποτα ; Το μονο που ακουμε ειναι μισθοι, συνταξεις και φορολογια.