ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΕΙΣ

ΒΓΑΛΕ ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΣΟΥ Ο,ΤΙ ΚΡΥΒΕΙΣ Ή ΦΟΒΑΣΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΔΕΧΤΕΙΣ.
 
 

Όλοι έχουμε πράγματα που θέλουμε να τα βγάλουμε από μέσα μας. Αλλά διστάζουμε να τα παραδεχτούμε ακόμα και στους πιο κοντινούς μας ανθρώπους. Όμως, αμαρτία εξομολογημένη, αμαρτία δεν είναι...

ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΣΕ ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ Ή ΕΙΝΑΙ ΕΚΤΟΣ ΤΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΤΗΣ ΣΤΗΛΗΣ ΔΕΝ ΕΓΚΡΙΝΟΝΤΑΙ
ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΟΥ
9.3.2017 | 08:50

<<ΘΑΥΜΑΖΩ>> ΤΗΝ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ <<ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΔΟΥΛΕYΟYΝ>>;!

Πριν από λίγο στο ραδιόφωνο (http://www.skai.gr/1003/ εκπομπή> τις 08.03.2017) μιλούσαν για την ημέρα της γυναίκας και την ισότητα αντρών και γυναικών. Παίρνει λοιπόν τηλέφωνο ένας ακροατής που φαινόταν να έχει πολλές γνώσεις και αρχίζει να λέει πόσο τιμούσαν την γυναίκα στην αρχαιότητα στην Ελλάδα, να αναφέρεται σε συγγραφείς κτλ, κτλ. Και κάποια στιγμή σκάει τη βόμβα (με αφορμή μια αναφορά του στην Έλλη Παππά) και λέει το εξής: > και αρχίζει να λέει ότι η γυναίκα ήταν τροφός κτλ, κτλ. Είπε μάλιστα ότι υπάρχουν πολλές αξιόλογες γυναίκες (που επέλεξαν όμως να μην κάνουν παιδιά!) οι οποίες διέπρεψαν σε διάφορους τομείς της επαγγελματικής ζωής. Και ρωτάω τώρα εγώ: Αν η γυναίκα στην εκπομπή είναι από τη φύση της καλύτερη στο να μεγαλώνει το παιδί από τον άντρα, αυτό θα πει ότι πάντα οι γυναίκες θα αφιερώνουν περισσότερο χρόνο στο μεγάλωμα του παιδιού, άρα θα έχουν λιγότερο χρόνο να δουλέψουν από τους άντρες, άρα θα βγάζουν πάντα λιγότερα χρήματα από τους άντρες, άρα θα είναι πάντα κατώτερες, γιατί φυσικά ισότητα των δύο φύλων χωρίς ίσα χρήματα δεν γίνεται. Άρα αν ισχύει αυτό που λέει αυτός ο άντρας, οι γυναίκες τελειώσαμε!!! Το να μην δουλεύει η γυναίκα τους εννέα μήνες της εγκυμοσύνης, και τα πρώτα 1-2 χρόνια που το παιδί είναι μωρό και το θηλάζει κτλ. αυτό είναι όντως στη φύση της γυναίκας (και θα πρέπει να έχει η γυναίκα αυτό το χρονικό διάστημα άδεια μετ΄ αποδοχών από τη δουλειά της, για να είναι και τοτε οικονομικά ανεξάρτητη). Αλλά από εκεί και πέρα, από τότε που το παιδί απογαλακτίζεται μέχρι να γίνει 18 χρονών, γιατί δεν μπορεί να το μεγαλώσει ο πατέρας και η μητέρα να δουλεύει;
7
 
 
 
 
σχόλια
​Η ισοτιμία του άνδρα με τη γυναίκα δεν σημαίνει εξίσωση του ενός φύλου με το άλλο, το καθένα έχει τις ιδιαιτερότητές του Πηγή: www.lifo.grΑπάντηση:Συμφωνώ ότι τα δύο φύλα έχουν από τη φύση τους διαφορές αλλά το μεγάλωμα των παιδιών ΔΕΝ είναι μια από αυτές τις διαφορές. Στο θέμα της ανατροφής των παιδιών τα δύο φύλα είναι όμοια και ο πατέρας και η μάνα έχουν εξίσου την ικανότητα να μεγαλώσουν ένα παιδί.​Μόνο η υποχρέωση του άντρα να αμοίβει τη γυναίκα για το έργο της στην ανατροφή των παιδιών μπορεί να της εξασφαλίσει πραγματική ισοτιμία Πηγή: www.lifo.grΑπάντηση:Τις περασμένες δεκαετίες που δούλευαν μόνο οι άντρες, ο άντρας ουσιαστικά έδινε αμοιβή στη γυναίκα για την ανατροφή των παιδιών, υπό την έννοια ότι ο άντρας πλήρωνε για τη διαβίωση της γυναίκας (νοίκι, φως, νερό, τηλέφωνο, ιατρικά έξοδα κτλ). Δεν είδα αυτό να εξασφαλίζει καμιά ισοτιμία στις γυναίκες.ΥΓ (Τα δύο σημεία που απάντησα είναι αυτά που θεωρώ πιο σημαντικά. Θα απαντήσω και σε άλλα σημεία του μηνύματος στα οποία διαφωνώ, αλλά το βράδυ, γιατί τώρα δουλεύω και δεν έχω χρόνο)
Τις περασμένες δεκαετίες που δούλευαν μόνο οι άντρες, ο άντρας ουσιαστικά έδινε αμοιβή στη γυναίκα για την ανατροφή των παιδιών, υπό την έννοια ότι ο άντρας πλήρωνε για τη διαβίωση της γυναίκας (νοίκι, φως, νερό, τηλέφωνο, ιατρικά έξοδα κτλ). Δεν είδα αυτό να εξασφαλίζει καμιά ισοτιμία στις γυναίκες. Πηγή: www.lifo.grΈνα πιάτο φαΐ δεν θεωρείται αμοιβή για την ανατροφή των παιδιών ίση με την αμοιβή του άντρα, αλλά ούτε αυτό δεν ήταν νομικά υποχρεωμένος να της παρέχει. Επιπλέον θεωρούσαν δεδομένο ότι για το νοικοκυριό έπρεπε να φροντίζει η γυναίκα (και αρκετοί εξακολουθούν να έχουν αυτή τη νοοτροπία). Και ποιο ενοίκιο όταν έπαιρνε προίκα το σπίτι της γυναίκας για να γίνει ο γάμος. Η υποχρέωση του άντρα να αμοίβει τη γυναίκα για το έργο της στην ανατροφή των παιδιών στην παραπάνω πρόταση αναφέρεται σε νομική υποχρέωση με ισχύ μέχρι να μεγαλώσουν τα παιδιά. Δεν εννοώ ότι είναι κάποιου είδους "χάρη" του άντρα προς τη γυναίκα, όπως εκλαμβάνεται από πολλούς όταν δίνουν ένα δυσανάλογα μικρό ποσό στη γυναίκα τους με αποτέλεσμα να μην εξασφαλίζεται καμία ισοτιμία, πέραν του ότι δεν αναγνωρίζεται το έργο της γυναίκας. Μέχρι σήμερα ούτε σε περίπτωση διαζυγίου δεν είναι εξασφαλισμένη νομικά ούτε η διατροφή της μάνας. Αν δεν θεσπιστεί ίση αμοιβή στη γυναίκα για το έργο της όταν μεγαλώνει παιδιά μην περιμένεις ισοτιμία.​Συμφωνώ ότι τα δύο φύλα έχουν από τη φύση τους διαφορές αλλά το μεγάλωμα των παιδιών Πηγή: www.lifo.grΤο συγκεκριμένο (Η ισοτιμία του άνδρα με τη γυναίκα δεν σημαίνει εξίσωση του ενός φύλου με το άλλο, το καθένα έχει τις ιδιαιτερότητές του που θα έπρεπε να υπολογίζονται και να αντιμετωπίζονται με σεβασμό. Η υποχρέωση σαν "λύση" αντί του δικαιώματος της γυναίκας να εργάζεται οδηγεί πολλές γυναίκες Πηγή: www.lifo.gr) το ανέφερα για την αγορά εργασίας και τις συνέπειες που έχει η υποχρεωτική εργασία εκτός της ανατροφής των παιδιών από την πλευρά της γυναίκας για την ίδια και το μεγάλωμα των παιδιών. Εκτός από τη μητρότητα υπάρχουν και άλλες ιδιαιτερότητες που δεν αναγνωρίζονται και δυσκολεύουν τη γυναίκα στην αγορά εργασίας σε σχέση με τον άντρα, για παράδειγμα πολλές γυναίκες υποφέρουν λόγω της εμμήνου ρύσης και θα έπρεπε να κατοχυρωθεί ως δικαίωμα να απέχουν τις ημέρες αυτές από οπουδήποτε.
Είναι πραγματικά πολύ άσχημο να μην αναγνωρίζεται το έργο της γυναίκας όταν μένει στο σπίτι. Δουλεύει, δεν κάθεται! Γιατί λοιπόν να μην αμοίβεται και να πρέπει να εργάζεται επιπλέον;www.lifo.grΘα έπρεπε να είναι δικαίωμα της γυναίκας το αν και πότε θα εργάζεται επιπλέον όταν έχει παιδιά για να αναγνωρίζεται η προσφορά της στην ανατροφή τους και να υπάρχει πραγματικός σεβασμός στη μητρότητα. www.lifo.grΜέχρι σήμερα ούτε σε περίπτωση διαζυγίου δεν είναι εξασφαλισμένη νομικά ούτε η διατροφή της μάνας. Αν δεν θεσπιστεί ίση αμοιβή στη γυναίκα για το έργο της όταν μεγαλώνει παιδιά μην περιμένεις ισοτιμία www.lifo.gr​Μία ερώτηση μόνο θα κάνω: Aν στα παραπάνω αποσπάσματα αντικαθιστούσαμε τις λέξεις <<γυναίκα>>, <<μητέρα>>,<<μητρότητα>> με τις αντίστοιχες αρσενικές λέξεις: <<άντρας>>, <<πατέρας>>, <<πατρότητα>> θα συμφωνούσες εξίσου;(μιλάω για την περίπτωση που ένα ζευγάρι αποφασίσει απο κοινού, να δουλεύει η γυναίκα και να μεγαλώνει ο άντρας τα παιδιά)Γιατί αν δεν συμφωνείς εξίσου, τελικά έχεις την ίδια άποψη με τον άντρα που έκανε την παρέμβαση στο ραδιόφωνο, για το οποία μίλησα στο αρχικό μου post.
(μιλάω για την περίπτωση που ένα ζευγάρι αποφασίσει απο κοινού, να δουλεύει η γυναίκα και να μεγαλώνει ο άντρας τα παιδιά) Πηγή: www.lifo.grΣε αυτή την περίπτωση εφόσον η γυναίκα αποφασίσει να βγει στην αγορά εργασίας κατά το δικαίωμα της και στη συνέχεια ο άντρας αποφασίσει να μείνει στο σπίτι με τα παιδιά συμφωνούμε. Δεν είπα ποτέ να μην συνεισφέρει η γυναίκα στην οικογένεια. Εξυπακούεται ότι αν αμοίβεται για άλλη εργασία που έχει επιλέξει να κάνει δεν θα ξοδεύει την αμοιβή της αφήνοντας τον άντρα και τα παιδιά να πεινάσουν! Πρέπει όμως να είναι εκείνη που θα έχει προτεραιότητα στην επιλογή αν θα βγει στην αγορά εργασίας, δηλαδή να μην πιέζεται να εργαστεί επιπλέον όταν επιλέξει να μείνει στο σπίτι αναλαμβάνοντας την ανατροφή των παιδιών. Όχι επειδή είναι "καλύτερη", δεν υφίσταται τέτοια σύγκριση, ως προς τι να είναι καλύτερη; Σαν να συγκρίνουμε αυτοκίνητα με πλυντήρια πιάτων (η πιο άκυρη σύγκριση που μου έρχεται πρόχειρα). Και οι δύο γονείς είναι απαραίτητο να συμβάλλουν στην ανατροφή των παιδιών, αλλά ο καθένας με ιδιαίτερο ρόλο, με την έννοια ότι η μητέρα κυοφορεί και είναι αναγκαίο να παραμένει κοντά στο παιδί τουλάχιστον μέχρι να απογαλακτιστεί χωρίς να πιέζεται για αυτό, με συνέπεια να έχει αμεσότερη σχέση με το παιδί αρχικά χωρίς να υποτιμάται ο ρόλος του πατέρα.
<<ΘΑΥΜΑΖΩ>> ΤΗΝ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ <<ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΔΟΥΛΕYΟYΝ>>;! Πηγή: www.lifo.grΜια διαφορά ανάμεσα στο "πρέπει" και το "μπορεί" είναι ότι το πρώτο σημαίνει υποχρέωση ενώ το δεύτερο δικαίωμα. Μου φαίνεται απολύτως λογικό οι γυναίκες να έχουν το δικαίωμα να μην δουλεύουν επιπλέον αν ανατρέφουν παιδιά.Και ρωτάω τώρα εγώ: Αν η γυναίκα στην εκπομπή είναι από τη φύση της καλύτερη στο να μεγαλώνει το παιδί από τον άντρα, αυτό θα πει ότι πάντα οι γυναίκες θα αφιερώνουν περισσότερο χρόνο στο μεγάλωμα του παιδιού, άρα θα έχουν λιγότερο χρόνο να δουλέψουν από τους άντρες, άρα θα βγάζουν πάντα λιγότερα χρήματα από τους άντρες, άρα θα είναι πάντα κατώτερες, γιατί φυσικά ισότητα των δύο φύλων χωρίς ίσα χρήματα δεν γίνεται. Πηγή: www.lifo.grΑς θεσπιστεί ένας νόμος να παρέχεται ίση αμοιβή με τον άντρα στη γυναίκα για την ανατροφή των παιδιών. Αν μεγαλώνουν παιδιά και δουλεύουν ταυτόχρονα όπως γίνεται τώρα είναι καλύτερα; Πλασματική ισότητα είναι.Το να μην δουλεύει η γυναίκα τους εννέα μήνες της εγκυμοσύνης, και τα πρώτα 1-2 χρόνια που το παιδί είναι μωρό και το θηλάζει κτλ. αυτό είναι όντως στη φύση της γυναίκας (και θα πρέπει να έχει η γυναίκα αυτό το χρονικό διάστημα άδεια μετ΄ αποδοχών από τη δουλειά της, για να είναι και τοτε οικονομικά ανεξάρτητη). Αλλά από εκεί και πέρα, από τότε που το παιδί απογαλακτίζεται μέχρι να γίνει 18 χρονών, γιατί δεν μπορεί να το μεγαλώσει ο πατέρας και η μητέρα να δουλεύει; Πηγή: www.lifo.grΜερικά παιδάκια θηλάζουν περισσότερο, μερικές μητέρες δεν μπορούν να θηλάσουν. Πρακτικά συμβαίνει να καταπιέζεται η γυναίκα να επιστρέψει στην εργασία όσο πιο γρήγορα μπορεί, ενώ πολλές φορές οι συνθήκες είναι χειρότερες, δεν βρίσκει εργασία ή την διώχνουν. Θα έπρεπε να έχει το δικαίωμα να μην δουλεύει. Παράλληλα, να διατηρεί το δικαίωμα να δουλεύει αν θέλει, μπορεί και συμφωνεί με τον πατέρα να αναλάβει εκείνος την ανατροφή των παιδιών.
Μια διαφορά ανάμεσα στο "πρέπει" και το "μπορεί" είναι ότι το πρώτο σημαίνει υποχρέωση ενώ το δεύτερο δικαίωμα. Μου φαίνεται απολύτως λογικό οι γυναίκες να έχουν το δικαίωμα να μην δουλεύουν επιπλέον αν ανατρέφουν παιδιά. Πηγή: www.lifo.grΑπάντηση:Δεν ξέρω πολλούς ανθρώπους, γυναίκες και άντρες, που θα επέλεγαν να μην εργάζονται, άρα να είναι οικονομικά εξαρτημένοι από κάποιον άλλο, με ό,τι αυτή η οικονομική εξάρτηση συνεπάγεται.Ας θεσπιστεί ένας νόμος να παρέχεται ίση αμοιβή με τον άντρα στη γυναίκα για την ανατροφή των παιδιών.Πηγή: www.lifo.grΑπάντηση:Η δουλειά δεν προσφέρει στον άνθρωπο μόνο χρήματα αλλά του προσφέρει επίσης ότι με το να εξασκεί καθημερινά το μυαλό του γίνεται πιο έξυπνος καιέτσι να μπορεί να αντιμετωπίζει τα πρόβληματα σε όλους τους τομείς της ζωής του καλύτερα.Ας πούμε λοιπόν ότι θεσπίζεται ένας τέτοιος νόμος. Πιστεύω ότι θα γίνει το εξής: οι γυναίκες εφόσον θα ξέρουν ότι θα έχουν ένα εξασφαλησμένο εισόδημα με το που θα γίνουν μητέρες, θα σταματήσουν σταδιακά να σπουδάζουν αλλά και να ενδιαφέρονται για την αγορά εργασίας: <<Ποιός ο λόγος στα 18 να ξεκινήσω σπουδάζω και μετά να ψάξω για δουλειά και μετά να προσπαθήσω να εξελιχθώ σ αυτή τη δουλειά αν ξέρω ότι γύρω στα 35 που θα κάνω παιδί θα σταματήσω να δουλεύω;>> Αυτό θα σκέφτονται οι γυναίκες.Σταδιακά λοιπόν, οι γυναίκες θα απομακρυνθούν από τη μόρφωση και τη δουλειά (άρα και από την καθημερινή εξάσκηση που προσφέρουν στο μυαλό το διάβασμα και η ενασχόληση με την εργασία) και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να γίνονται σιγα-σιγά όλο και λιγότερο έξυπνες, γιατί το IQ δεν είναι μόνο κάτι με το οποίο γενιόμαστε, καλλιεργείται κιόλας.Και κάποια στιγμή μελλοντικά, όταν πια το πνευματικό τους επίπεδο θα έχει πέσει στο βαθμό που ήταν πριν κάποιες δεκαετίες, που οι γυναίκες ούτε σπούδαζαν ούτε δούλευαν, τότε θα τους την πάρουν πίσω αυτή την αμοιβή. Και αυτές δεν θα έχουν πια το μυαλό για να καταλάβουν την αδικία που υφίστανται και να αντιδράσουν (άλωστε πώς να αντιδράσουν όταν θα έχουν μείνει αμόρφωτες και άνεργες;).Και έτσι θα ξαναβρεθούν οι γυναίκες οικονομικά εξαρτημένες από τους άντρες.Αν μεγαλώνουν παιδιά και δουλεύουν ταυτόχρονα όπως γίνεται τώρα είναι καλύτερα; Πλασματική ισότητα είναι.Πηγή: www.lifo.grΑπάντηση:Η λύση δεν είναι να μεγαλώνουν μόνο οι γυναίκες τα παιδιά και να δουλευουν ταυτόχρονα, όντως αυτό είναι πλασματική ισότητα. Η λύση είναι, εφόσον η γυναίκα και ο άντρας δουλεύουν και οι δύο, άρα μοιράζονται την ευθύνη του να φέρνουν χρήματα στο σπίτι, να μοιράζονται την ευθύνη και στο μεγάλωμα των παιδιών.Μερικά παιδάκια θηλάζουν περισσότερο, μερικές μητέρες δεν μπορούν να θηλάσουν.Πηγή: www.lifo.grΑπάντηση:Τον θηλασμό τον ανέφερα σαν παράδεισμα. Οι παιδοψυχολόγοι λένε ότι τον πρώτο χρόνο της ζωής του παιδιού η μητέρα πρέπει να είναι συνέχεια μαζί του, αλλά μετά μπαίνει σιγά-σιγά και ο πατέρας στην ανατροφή του παιδιού.
Είναι πραγματικά πολύ άσχημο να μην αναγνωρίζεται το έργο της γυναίκας όταν μένει στο σπίτι. Δουλεύει, δεν κάθεται! Γιατί λοιπόν να μην αμοίβεται και να πρέπει να εργάζεται επιπλέον; Η ανατροφή των παιδιών δεν είναι κάτι απλό, απαιτεί καθημερινή εξάσκηση του νου, υπευθυνότητα, υπομονή, ευελιξία και μεγάλη ικανότητα επίλυσης προβλημάτων, αλίμονο αν κάποιος θεωρεί τις μητέρες που δεν εργάζονται επιπλέον (εκτός της ανατροφής των παιδιών) χαμηλού IQ! Ας πούμε λοιπόν ότι θεσπίζεται ένας τέτοιος νόμος. Πιστεύω ότι θα γίνει το εξής: οι γυναίκες εφόσον θα ξέρουν ότι θα έχουν ένα εξασφαλησμένο εισόδημα με το που θα γίνουν μητέρες, θα σταματήσουν σταδιακά να σπουδάζουν αλλά και να ενδιαφέρονται για την αγορά εργασίας Πηγή: www.lifo.grΈρευνες επί ερευνών έχουν δείξει ότι ο άνθρωπος από φυσικού του δεν είναι τεμπέλης και εργάζεται επειδή ευχαρίστηση από την ενασχόληση με τα ενδιαφέροντά του. Πάρα πολλοί άνθρωποι σπουδάζουν επειδή ενδιαφέρονται για το αντικείμενο των σπουδών και όχι για τις μελλοντικές απολαβές που θα έχουν από αυτό, αν έχουν. Ιδιαίτερα στις μέρες μας, το συμπέρασμα ότι οι γυναίκες αν αμοίβονται με το που θα γίνονται μητέρες θα σταματήσουν να σπουδάζουν επειδή θα έχουν ένα εξασφαλισμένο εισόδημα είναι πέρα για πέρα άτοπο, καθώς οι σπουδές δεν εξασφαλίζουν το εισόδημα. Άσε που το αντίθετο, το να μην αμοίβονται ενώ εργάζονται για την ανατροφή των παιδιών τις υποβιβάζει και δείχνει την έλλειψη ισότητας που βιώνουν.Και κάποια στιγμή μελλοντικά, όταν πια το πνευματικό τους επίπεδο θα έχει πέσει στο βαθμό που ήταν πριν κάποιες δεκαετίες, που οι γυναίκες ούτε σπούδαζαν ούτε δούλευαν, τότε θα τους την πάρουν πίσω αυτή την αμοιβή. Πηγή: www.lifo.grΤο πνευματικό επίπεδο των γυναικών πριν κάποιες δεκαετίες δεν ήταν χαμηλό επειδή γίνονταν μητέρες ή επειδή ασχολούνταν με τα παιδιά τους ως μητέρες! Ήταν χαμηλό επειδή δεν είχαν πρόσβαση γενικά στην παιδεία, επειδή κυριαρχούσαν νοοτροπίες ότι δεν θα μπορούσαν ποτέ να γίνουν έξυπνες λόγω του φύλου τους και ότι δεν ήταν κατάλληλες για τίποτα άλλο εκτός από το να γίνονται μητέρες. Και παρόλα αυτά αντέδρασαν και εξασφάλισαν ορισμένα δικαιώματα, δυστυχώς όχι τόσα ώστε να υπάρχει πραγματική ισοτιμία.Η λύση είναι, εφόσον η γυναίκα και ο άντρας δουλεύουν και οι δύο, άρα μοιράζονται την ευθύνη του να φέρνουν χρήματα στο σπίτι, να μοιράζονται την ευθύνη και στο μεγάλωμα των παιδιών. Πηγή: www.lifo.grΗ ισοτιμία του άνδρα με τη γυναίκα δεν σημαίνει εξίσωση του ενός φύλου με το άλλο, το καθένα έχει τις ιδιαιτερότητές του που θα έπρεπε να υπολογίζονται και να αντιμετωπίζονται με σεβασμό. Η υποχρέωση σαν "λύση" αντί του δικαιώματος της γυναίκας να εργάζεται οδηγεί πολλές γυναίκες να στερούνται τη χαρά της μητρότητας ή να μην την απολαμβάνουν εξαναγκαζόμενες να κάνουν παιδιά σε μεγάλη ηλικία (γύρω στα 35 με το άγχος ότι δεν θα κάνουν παιδιά, ενώ προς σύγκριση σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπου επιδοτούνται ως μητέρες κάνουν παιδιά στα 20 με 25) ή να τις υποβιβάζουν διαρκώς όταν επιλέγουν να αφοσιωθούν στην ανατροφή των παιδιών τους. Θα έπρεπε να είναι δικαίωμα της γυναίκας το αν και πότε θα εργάζεται επιπλέον όταν έχει παιδιά για να αναγνωρίζεται η προσφορά της στην ανατροφή τους και να υπάρχει πραγματικός σεβασμός στη μητρότητα.Μόνο η υποχρέωση του άντρα να αμοίβει τη γυναίκα για το έργο της στην ανατροφή των παιδιών μπορεί να της εξασφαλίσει πραγματική ισοτιμία. Αυτό θα σήμαινε όμως να αυξηθούν οι μισθοί και των δύο φύλων ούτως ώστε ένα άτομο να μπορεί να εξασφαλίσει την ευημερία της οικογένειας, επομένως θα έκανε τους εργαζόμενους να διεκδικήσουν περισσότερα χρήματα και δικαιώματα από την εργοδοσία και αυτός είναι ο πραγματικός λόγος που το μέτρο δεν υλοποιείται.
Scroll to top icon