ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΕΙΣ

ΒΓΑΛΕ ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΣΟΥ Ο,ΤΙ ΚΡΥΒΕΙΣ Ή ΦΟΒΑΣΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΔΕΧΤΕΙΣ.
 
 

Όλοι έχουμε πράγματα που θέλουμε να τα βγάλουμε από μέσα μας. Αλλά διστάζουμε να τα παραδεχτούμε ακόμα και στους πιο κοντινούς μας ανθρώπους. Όμως, αμαρτία εξομολογημένη, αμαρτία δεν είναι...

ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΣΕ ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ Ή ΕΙΝΑΙ ΕΚΤΟΣ ΤΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΤΗΣ ΣΤΗΛΗΣ ΔΕΝ ΕΓΚΡΙΝΟΝΤΑΙ
ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΟΥ
6.7.2017 | 21:21

Οι εμπειρίες μου στη στρούγκα

Θα σας περιγράψω μία καθημερινή μου μέρα στη δουλειά. Για όσους ενδιαφέρονται να μάθουν για το πως εργάζονται πάνω-κάτω οι κτηνοτρόφοι ή αλλιώς στην δική μας γλώσσα, τσοπάνηδες χεχε.Ξυπνάω το πρωί κατά τις 06:30 και φεύγουμε γύρω στις επτά παρά. Το καλύβι είναι κοντά με το αμάξι, 5 λεπτά. Φτάνουμε στο καλύβι, ταΐζω πρώτα τις γάτες και τα σκυλιά και τα κοτοπουλάκια. Μετά θα ταΐσουμε και θα βάλουμε νερό, στα μικρά αρνάκια. Τα μικρά αρνάκια τα έχουμε χώρια από τα πρόβατα. Το πρωί τους δίνουμε καρπό. Αφού τελειώσουμε με τα αρνάκια, φωνάζουμε στα πρόβατα να μπουν μέσα στον σταύλο για να ξεκινήσει το άρμεγμα. Πριν ξεκινήσουμε όμως, ξεπλένουμε την καρδάρα, τον τενεκέ, το δοχείο και το πανί όπου με αυτό θα στραγγίξουμε το γάλα που μπορεί να έχουν πέσει διάφορες βρωμιές, όπως μύγες κτλ. Γύρω στις 07:30 "βαράω" στρούγκα και ο πατέρας μου τα αρμέγει. Συνήθως το άρμεγμα διαρκεί στη μία με μιάμιση ώρα. Βέβαια αυτό ποικίλει ανάλογα με το πόσα ζώα έχεις και το πόσο γάλα κουβαλάνε. Δηλαδή αν έχουν φάει καλά θα βγάλουν αρκετό. Το χειμώνα βγάζουν πολύ γάλα ενώ όσο περνάει ο καιρός λιγοστεύει. Δεν ξέρω γιατί στερφεύουν (έτσι το λέμε). Πλέον στις 08:30 έχουμε τελειώσει. Παίρνουμε τα δοχεία και βγάζουμε το γάλα έξω από το καλύβι, στο δρόμο, για να έρθει ο τυροκόμος να το πάρει. Ενώ πιο πριν έχουμε ήδη δώσει στις γάτες και τα σκυλιά από λίγο γάλα να πιουν. Όση ώρα περιμένουμε να έρθει ο μπακάλης, θα ταΐσω φύραμα τα μικρά κοτοπουλάκια, αν δεν το έχω ήδη κάνει από το πρωί. Το ίδιο ισχύει και με τα σκυλιά. Οι γάτες από την άλλη κάθε τόσο, βρίσκουν από μόνες τους φαγητό (ποντίκια, σαύρες κτλ). Ξαναταΐζουμε τα μικρά αρνάκια αλλά αυτή τη φορά θα τους βάλουμε σανό (άχυρο) και μετά ταΐζουμε καρπό τα πρόβατα. Έρχεται ο τυροκόμος, ζυγίζει το γάλα, το καταγράφει, μπορεί να πάρει και δείγμα για εξέταση στα εργαστήρια και παίρνει τα δοχεία και φεύγει. Μετά από εκείνη την ώρα, αφήνουμε έξω, μέχρι και το βράδυ, τις μεγάλες κότες ελεύθερες να φάνε και είτε θα επιστρέψω σπίτι (και βγάζει μόνος του ο πατέρας μου τα πρόβατα έξω) είτε θα μείνω να τα βγάλουμε μαζί και να φάνε σε χωράφια. Οι αποστάσεις κάποιες είναι μικρές καποιες άλλες μεγάλες. Ανάλογα το που έχουμε εμείς τα δικά μας χωράφια και το που μας επιτρέπουν άλλοι ιδιοκτήτες χωραφιών. Μπορεί και να τα περάσουμε απέναντι σε μεγάλο κεντρικό δρόμο σε κόμβο οπου περνάνε πολλά αμάξια. Εκεί θέλει πολύ μεγάλη προσοχή.(Πριν κάποια χρόνια, ενώ περνούσε ο πατέρας μου τα πρόβατα απέναντι, ήρθε ένα αυτοκίνητο και τα σκότωσε όλα, εκσφενδονίστηκαν. Αυτό έγινε μπροστά στα μάτια του πατέρα μου, ο οποίος είχε πάθει ένα σοκ για μερικές μέρες. Θυμάμαι εκείνη την μέρα, που σήκωσα το τηλέφωνο και ήταν από την αστυνομία. Δεν μου είπαν τίποτα, απλά ζήτησαν τον πατέρα μου, εγώ όμως το είχα καταλάβει αλλά σχεδόν επιβεβαίωσα το γεγονός ότι ο πατέρας μου ήταν ζωντανός. Δεν θα πω περισσότερες λεπτομέρειες γι' αυτό το θέμα).Τέλος πάντων, αφού πάμε τα πρόβατα (τα μικρά αρνάκια δεν τα παίρνουμε ποτέ κοντά) στα χωράφια που θέλουμε, απλά τα προσέχουμε μην πάνε σε ξένο χωράφι και κάνουν ζημιές κτλ. Γενικά δεν είναι κάτι δύσκολο απλά είναι πολύ κουραστικό λόγω πολύ-ωρης ορθοστασίας και επειδή σε χτυπάει πολύ ο ήλιος, ειδικά τώρα το καλοκαίρι. Κάποιες φορές υπάρχει ίσκιος κάτω από δέντρα ενώ άλλες δεν υπάρχει τίποτα. Τα πρόβατα τρώνε πάρα πολύ. Σε ένα χωράφι να τα έχεις που να υπάρχει φυτρωμένο χορτάρι, μπορεί να τρώνε και μία ολόκληρη μέρα και λίγο λέω. Εμείς τα αφήνουμε 3-4 ώρες και τα επιστρέφουμε στο καλύβι όπου και τους βάζουμε νερό και εμείς φεύγουμε για το σπίτι. Μετά ξαναπηγαίνουμε στο καλύβι στις 17:00, κάποιες φορές όμως μπορεί να μην πάω, ο πατέρας μου τα καταφένρει ακόμα. Συνήθως δεν κάνουμε τίποτα το ιδιαίτερο και απλά τα βγάζουμε και πάλι για φαγητό, μέχρι τις 19:30 που θα ξεκινήσει και πάλι το άρμεγμα, όπου ακολουθείτε η ίδια ακριβώς διαδικασία με το πρωϊνό. Μόνο που αυτή την φορά, το γάλα θα το αφήσουμε στην παγολεκάνη (σαν ψυγείο για να μην χαλάσει το γάλα) για να το παραδώσουμε το επόμενο πρωί στον τυροκόμο. Τακτοποιούμε και τις τελευταιες εκκρεμότητες και φεύγουμε για το σπίτι γύρω στις 21:30.Αυτή είναι περίπου η καθημερινότητά μου. Έχω κάποια ενδιαφέροντα, παρέες δεν έχω αλλά ούτε στην πλατεία του χωριού δεν βγαίνω πολύ. Δεν ασχολούμαι και πολύ με τα του χωριού και ούτε θέλω να έχω σχέσεις με τους χωριανούς μου. Προτιμώ να έχω μία τυπική συμπεριφορά. Για ερωτικά καλύτερα να μην μιλήσω. Το χώριο βέβαια είναι πολύ όμορφο, το χειμώνα δεν κυκλοφορεί κανείς ενώ το καλοκαίρι συνήθως έχει κόσμο έρχονται κυρίως από το εξωτερικό (Η.Π.Α - Καναδάς - Αυστραλία) αλλά και από Αθήνα έρχονται πολλοί. Γίνοται και μερικά πανηγύρια αλλά με τα χρόνια μειώνονται κι αυτά. Σπάνια παρευρίσκομαι σε κάποιο. Δεν είμαι αυτού του είδους διασκέδασης και θα πάω μόνο για το φαγητό. Η πόλη, βρίσκεται ένα τέταρτο μακριά από το χωριό. Αλλά κι αυτή ένα μεγάλο χωριό είναι. Συνήθως πηγαίνω στην πόλη όποτε υπάρχει κάποια δουλειά να κάνω, και κάπως έτσι μπορεί να το συνδιάσω με κάποια παρέα για έναν καφέ. Χρησιμοποιώ το λεωφορείο. Προσωπικά θα ήθελα να φύγω, δεν μου αρέσει η ζωή στην επαρχία, τουλάχιστον σε αυτή την ηλικία που βρίσκομαι (28). Έχω όνειρα αλλά πολύ φοβάμαι ότι δεν θα μπορέσω να τα εκπληρώσω και αυτό με στεναχωρεί πολύ. Τις περισσότερες φορές τα παιδιά της πόλης, θέλουν να μετακομίσουν στα χωριά ενώ τα παιδιά των χωριών θέλουν να μετακομίσουν στην πόλη. Θα ήθελα πολύ να φύγω στο εξωρετικό. Έχω κάποια χρήματα στην άκρη (δεν ξέρω αν θα με φτάσουν) γενικά το έχω ψάξει πολύ το πράγμα αλλά φοβάμαι την αποτυχία. Εμείς τα χωριατόπουλα στερούμαστε πολλές ευκαιρίες. Επαγγελματικές, επιμορφωτικές, ψυχαγωγικές, κοινωνικές κτλ. Από την άλλη τα παιδιά της πόλης στερούνται την ηρεμία, το καθαρό περιβάλλον, την φύση. Τι είναι καλύτερο τελικά;Ζητώ και πάλι συγγνώμη για την πολύ μεγάλη εξομολόγηση και ελπίζω να μην σας κούρασα.
6
 
 
 
 
σχόλια
Τι είναι καλύτερο;Εδώ όλοι, ζουν μέσα στο άγχος. Τα νεύρα είναι παντού. Οι περισσότερες δουλειές είναι μίζερες δουλειές γραφείου, η κίνηση στους δρόμους είναι ένα χάος, τρως το καυσαέριο στην μάπα διαρκώς, σκουπίδια και βρωμιά οι πρωταγωνιστές, όλα τα σπίτια είναι καταθλιπτικά ορθογώνια και οι άνθρωποι μπουκάρουν στα ήδη γεμάτα λεωφορεία, περπατάνε στους κεντρικούς δρόμους και πολλές φορές φέρονται σαν τα κοπάδια που εκτρέφεις, δηλαδή σαν ζώα.Το χωριό λοιπόν, δεν έχει κανένα από αυτά τα αρνητικά. Η πόλη έχει άλλα καλά, τα οποία δεν θα αναλύσω. Είναι δυο εντελώς αντίθετες επιλογές, η κάθε μια με τα αρνητικά και τα θετικά της. Προσωπικά θα έμενα σε χωριό, ή σε κάποιο νησί, εφόσον είχα εκπληρώσει κάποιους στόχους πρώτα και έλεγα ''δεν γ@μιέτ@ι, φεύγω''. Ωραία θα ήταν, ε; Ίσως το ίδιο μπορείς να κάνεις και εσύ. Εξάλλου, νομίζω ότι πάντα μπορείς να επιστρέψεις πίσω, μόλις φας το πήξιμο.Είναι μόνο καλό να θες να κάνεις κάτι καινούργιο, παρά να μετανιώσεις που δεν το έκανες ποτέ.
Αγαπητέ, το πρόβλημα σου είναι η μοναξιά. Η ζωή αυτή είναι πολύ δύσκολη σε περιορίζει και σχετικά σε αποκλειει από ταξίδια εκδρομές και γενικά από κοινωνική ζωη . Καλυτερα να μεινεις εκει στην ωραια φυση. Θα ήταν πολύ ωραίο να βρεις μια κοπέλα και να μοιράζεσαι την ιδιαίτερη αυτή ζωή . Να ανανεώσετε τους χώρους να αναβαθμίσετε τα συστήματα . Ή ακόμα να βρεις νέους συνεργάτες με καινούργιες ιδέες να ξεκουραστεί και λίγο ο πατέρας. Ξεκινά τώρα γιατί θα καταλήξεις να μένεις με τους γονείς σου για πάντα. Δυστυχώς αυτός είναι ο κανόνας για ένα άνθρωπο που δουλεύει σε στρουγκα. Άσε λοιπόν τις κατσίκες ήσυχες και τις προβατίνες και ασχολήσου με γυναίκες. Ξεκινά τωραααααααα. Υπάρχει και άλλη στήλη αναζητήσεων. Στην αρχή μην γράψεις ότι είσαι στρουγκας. Πες ότι είσαι manager γαλακτοκομικων ειδών με μεγάλη αγάπη στα ζώα. Να είσαι σίγουρος ότι θα σε λατρέψουν οι μπουμπούδες.Άντε και καλή τύχη...
Έχω φίλο κτηνοτρόφο που αυτοπλασάρεται ως"χημικός γάλακτος" με αυτοσαρκαστικό χαμόγελο!Το manager γαλακτοκομικών ειδών αποτελεί εξίσου καλή πρόταση,πάντως!@Εξομολογούμενε,να είσαι περήφανος για την δουλειά σου...έχει δυσκολίες φυσικά και εδώ θέλω να τονίσω ότι αυτό που περιέγραψες γίνεται καθημερινά-στην κυριολεξία...δεν είναι δουλειά που καταλαβαίνει από σαββατοκύριακα,αργίες και ρεπό...είναι ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ αυτή η ιστορία...χρειάζεται οργάνωση και πολλά χέρια,για να μπορεί να υπάρξει μια ανάπαυλα...Εργάστηκα πολλά χρόνια στην επαρχία,αν και όχι στον πρωτογενή τομέα παραγωγής και μερικές μέρες αναρωτιέμαι μήπως έκανα λάθος που επέστρεψα στην πόλη...Έχω φίλους που γύρισαν στο χωριό και ασχολούνται με την γεωργία,την κτηνοτροφία,την μελισσοκομία και έχουν φτιάξει μια καλή ζωή...δεν χρειάζεται πολλά άλλωστε η καλή ζωή που επιθυμούσαν...ένα ταίρι,μια χούφτα φίλους,ένα "σπίτι με κήπον"(όπως περιγράφει ο Καβάφης)μια δουλειά που αγαπάς και ενδιαφέροντα να γεμίζουν τον ελεύθερο χρόνο...Αν τα δικά σου όνειρά είναι αλλού όμως,μην μασάς...τώρα είναι η καλύτερη στιγμή για να τα κυνηγήσεις...όπως σε διάβασα,μου φάνηκες αρκετά οργανωτικός τύπος...οργανώσου λοιπόν!Και κάτι τελευταίο,όλοι έχουμε στερηθεί κάτι και έχουμε κερδίσει σε κάτι άλλο-έτσι είναι η ζωή...το ζητούμενο,για μένα τουλάχιστον,είναι να κοιμάμαι ήρεμη και να ξυπνάω γεμάτη ενέργεια και όρεξη για ζωή...έτσι κάπως είναι η ευτυχία στο μυαλό μου...Καλή τύχη σε ότι κι αν κάνεις τελικά... :)
Σε ζηλεύω στο έχω ξαναπεί .Φύση ρεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεεε όλα τ άλλα είναι μια φούσκα δεν χάνεις τιποτα εκει που είσαι ίσα ίσα κερδίζεις περισσότερα .Υγεία πάνω απ όλα δε λένε ?Κάτσε εκεί που είσαι η πόλη μόνο αρρωστήλα φέρνει .
Scroll to top icon