Τι προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ για τη φορολογική μεταρρύθμιση

Τι προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ για τη φορολογική μεταρρύθμιση Facebook Twitter
4

Τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τη φορολογική μεταρρύθμιση παρουσίασε πριν από λίγο ο επικεφαλής του Αλέξης Τσίπρας, στην ημερίδα του κόμματος στο ΕΒΕΑ. Προτείνει, μεταξύ άλλων,  αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ, το οποίο θα επαναπροσδιορίζεται κάθε χρόνο λαμβάνοντας υπ’όψη το όριο της φτώχειας, αύξηση του αφορολόγητου κατά δύο χιλιάδες για κάθε παιδί μέχρι το δεύτερο και 3 χιλιάδες για κάθε επόμενο παιδί. Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ εστιάζει σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα  στην ανάπτυξη, την αναδιανομή του πλούτου και την εξυπηρέτηση των κοινωνικών αναγκών, με τέτοιο τρόπο ώστε να αποτελέσει και εργαλείο εξόδου από την κρίση.  

«Στη δική μας λογική, η μεταρρύθμιση αυτή πρέπει να οδηγεί σε κάθετη ρήξη με ένα σύστημα που αναπαράγει και διευρύνει τις κοινωνικές ανισότητες και σε τελική ανάλυση αποδιαρθρώνει την κοινωνική συνοχή. Είναι, λοιπόν, σαφές ότι αναφερόμαστε σε ένα φορολογικό σύστημα, εστιασμένο στην ανάπτυξη, την αναδιανομή του πλούτου και την εξυπηρέτηση των κοινωνικών αναγκών, ένα φορολογικό σύστημα – εργαλείο για την έξοδο από την σημερινή κρίση προς όφελος της κοινωνίας» ανέφερε ο κ. Τσίπρας. Σημείωσε επίσης ότι δεν ήταν οι δημόσιες δαπάνες που οδήγησαν την Ελλάδα στην κρίση αλλά η εκτεταμένη νομότυπη φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή.

Οι κατά ΣΥΡΙΖΑ βασικοί πυλώνες της φορολογικής μεταρρύθμισης:

- Η δημιουργία Περιουσιολογίου. Έτσι θα θεσπιστεί ενιαίος βασικός φόρος, επί του οποίου θα θεσπίζονται εκπτώσεις ή πρόσθετες επιβαρύνσεις.

- Η οργάνωση κοινωνικά δίκαιου φορολογικού συστήματος

Άξονες για την αποκατάσταση της φορολογικής δικαιοσύνης:

1. Φορολόγηση όλων των εισοδημάτων των φυσικών προσώπων με την ίδια κλίμακα (με εξαίρεση τόκους από καταθέσεις). Με περισσότερα κλιμάκια, και αλλαγή των συντελεστών φορολογίας ώστε να ελαφρύνονται τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.

2. Αύξηση των φορολογικών εσόδων από την επιχειρηματική δραστηριότητα με στόχο την πραγματική φορολόγηση του κεφαλαίου και του πλούτου.

3. Αλλαγή της σχέσης έμμεσων και άμεσων φόρων μέσω αύξησης των εσόδων από άμεσους φόρους και μείωσης των έμμεσων φόρων. Μεταξύ των μέτρων, η μείωση του ΦΠΑ από το 23%, η ειδική φορολόγηση των ειδών πολυτελούς διαβίωσης, η πάταξη της λαθρεμπορίας καυσίμων, αντί για την εξίσωση του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης.

4. Φόρος μεγάλης και πολύ μεγάλης περιουσίας με προοδευτική κλίμακα.

5. Κατάργηση των ειδικών φορολογικών καθεστώτων και των προκλητικών φοροαπαλλαγών, που έχουν αποτέλεσμα την απώλεια τεράστιων ποσών φόρου.

6.Επανασύσταση του συστήματος ελέγχου και διοίκησης.

Προτείνεται επιβολή φόρου μεγάλης περιουσίας στο άθροισμα αξίας κινητών αξιών  και ακινήτων με ατομικό αφορολόγητο 300.000 ευρώ.

-Εξέταση από μηδενική βάση των φοροαπαλλαγών και των ειδικών φορολογικών καθεστώτων, π.χ. της εκκλησιαστικής περιουσίας, των εφοπλιστών και των βουλευτών.

-Εφαρμογή ενός φόρου μεταβίβασης ακινήτων, κληρονομιάς και δωρεών με πολύ υψηλά όρια, ώστε να πιάνει μόνον τους πλουσίους.

-Αύξηση της φορολόγησης των νομικών προσώπων στα όρια του μέσου όρου της ευρωζώνης. Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει μεγάλη απόκλιση στην Ελλάδα σε σχέση με την ευρωζώνη, άρα χάνονται σημαντικά έσοδα από τις μεγάλες επιχειρήσεις.

4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης: Ο προϋπολογισμός έχει κοινωνικό πρόσημο, με μόνιμες, θετικές παρεμβάσεις για πολίτες και επιχειρήσεις

Πολιτική / Μητσοτάκης: Ο προϋπολογισμός έχει κοινωνικό πρόσημο, με μόνιμες, θετικές παρεμβάσεις για πολίτες και επιχειρήσεις

«Ξέρω καλά πως τα νοικοκυριά δεν νιώθουν ακόμη στην καθημερινότητα τους αυτή την καλή πορεία της οικονομίας» ανέφερε ο πρωθυπουργός στην καθιερωμένη κυριακάτικη ανάρτησή του για τον απολογισμό της εβδομάδας
LIFO NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Από άλλη ιστοσελίδα:Όπως εξήγησε «στη ρίζα του φορολογικού προβλήματος δεν βρίσκονται κάποιοι ασυνείδητοι ιδιοτελείς επαγγελματίες,[είπαμε ΕΒΕΑ] αλλά ένα σύστημα νόμιμης φοροαποφυγής, ή και ακόμη και φοροαπαλλαγής, στημένο επίτηδες για τους οικονομικά ισχυρούς»[τώρα γιατί τα πάνε όλοι στην Ελβετία μυστήριο].
Η αναφορά σε "και πολύ μεγάλη περιουσία" στο 4. προστέθηκε εκτός κειμένου λόγω ΕΒΕΑ ("μικρομεσαίοι"). Μου το επιβεβαίωσε θαμώνας του καφενείου στο οποίο συντάχθηκε το συγκλονιστικό τούτο κείμενο.Το σημείο 6. κανείς δεν το κατάλαβε αλλά δίνει αέρα "τεχνοκρατοσύνης".
Ενώ το φορολογικό που συντάχθηκε από την τωρινή κυβέρνηση συντάχθηκε με απόλυτη σοβαρότητα και υπευθυνότητα στα καλύτερα σαλόνια των βορείων προαστείων, γι' αυτό άλλωστε ευνοεί για ακόμη μια φορά τους πλούσιους. Μωρέ, έτσι θέλετε τελικά για να νιώσετε καλύτερα.
Κακέκτυπο του γαλλικού προγράμματος (που κατάφερε να αναστήσει το Σαρκοζύ με τους ερασιστεχνισμούς του). [Το δε φορολογικό κατέρρευσε με πάταγο στο γαλλικό ΣΤΕ- ψιλά γράμματα].Το "άλλαξε ο Μανωλιός" που υπονοείς δε βοηθάει.