Νέο Ελληνικό Αστεροσκοπείο έριξε φώς στα μυστήρια ενος αρχαίου αστερισμού.

Νέο Ελληνικό Αστεροσκοπείο έριξε φώς στα μυστήρια ενος αρχαίου αστερισμού. Facebook Twitter
Το Αστεροσκοπείο Χελμού με τον “Αρίσταρχο“.
5

 Από τον Νίκο Μιχαλόπουλο

Νέο Ελληνικό Αστεροσκοπείο έριξε φώς στα μυστήρια ενος αρχαίου αστερισμού. Facebook Twitter
Η τοποθεσία που βρίσκεται το Αστεροσκοπείο Χελμού, προσφέρει απόλυτο σκοτάδι καθώς είναι από τα σημεία με την χαμηλότερη φωτορύπανση στην Ευρώπη.

Μέρες τώρα, οι επιστημονικές εκδόσεις και ιστοσελίδες ασχολούνται με το Ελληνικό Αστεροσκοπείο του Χελμού, που έριξε φως στα μυστήριο του αρχαίου, όπως διεπίστωσε, νεφελώματος  KjPn8.

 

Στην δεκαετία του 1950 το πλανητικό νεφέλωμα KjPn8 ανακαλύφθηκε από το Αστεροσκοπείο Palomar Sky Survey. Ακολουθήσαν οι έρευνες στη δεκαετία του 1990 από αστρονόμους του Μεξικού στο Αστεροσκοπείο San Pedro Martir που οδήγησαν στην ανακάλυψη των γιγαντιαίων λοβών  γύρω από το σύστημα, αλλά δεν μπόρεσαν να ανακαλύψουν περισσότερα σχετικά με την ηλικία των λοβών.

Το 2000 το κεντρικό άστρο τελικά αποκαλύφθηκε από το Διαστημικό Τηλεσκόπιο Hubble, που εκτόξευσε στο Διάστημα για λεπτομερή έρευνα και καταγραφή η NASA. Ούτε όμως το Hubble μπόρεσε να βγάλει ασφαλή συμπεράσματα για την ηλικία του μυστηριώδη KjPn8, ενώ ήδη η ανακάλυψή του έκλεινε 50 χρόνια

 

Οι ερευνητές, Πάνος Μπούμης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και John Meaburn του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ μελέτησαν αυτό το σύστημα, με την εγκατάσταση μιας κάμερας απεικόνισης στο τηλεσκόπιο “Αρίσταρχος”, το μεγαλύτερο στο είδος του στην νοτιοανατολική Ευρώπη, το οποίο βρίσκεται στο Αστεροσκοπείο Χελμού στο βουνό της Αχαίας.

 

 

Νέο Ελληνικό Αστεροσκοπείο έριξε φώς στα μυστήρια ενος αρχαίου αστερισμού. Facebook Twitter
Ο KjPn8

  

Αστέρια παρόμοιας μάζας προς τον Ήλιο, κλείνουν την ζωή τους εκτοπίζοντας ένα μεγάλο μέρος της εξωτερικής τους ατμόσφαιρας στο διάστημα, αφήνοντας πίσω τους ένα κατάλοιπο του πυρήνα που τελικά γίνεται ο λεγόμενος λευκός νάνος.

 

Το κελύφος των εκτοπισμένων υλικών μερικές φορές έχει την επιφανειακή εμφάνιση των πλανητών και έτσι παίρνουν το όνομα πλανητικά νεφελώματα. Οι αστρονόμοι μελετώντας την κίνηση και την εμφάνιση του υλικού στα πλανητικά νεφελώματα μπορούν να συμπεράνουν πως τα κατάλοιπα των αστεριών έχουν αλλάξει με την πάροδο του χρόνου.

Με τη μέτρηση της ταχύτητας και την αύξηση του μεγέθους του διαστελλόμενου υλικού, οι δύο επιστήμονες κατάφεραν να υπολογίσουν την απόσταση από το σύστημα και την χρονολογία της εκτόπισης των τριών λοβών. Βρήκαν ότι το KjPn8 είναι περίπου 6000 έτη φωτός μακριά και ότι το υλικό εκτοπίστηκε σε τρεις φάσεις 3200, 7200 και 50000 χρόνια πριν.

 

Εκεί που απέτυχε το το Hubble της NASA, κατάφερε το Κρατικό Αστεροσκοπείο Χελμού να καθορίσει την απόσταση, την Ιστορία και την ακριβή χρονολογία ενός αινιγματικού αστρικού σύστηματος , το οποίο μελετάται πάνω από μισό αιώνα, για τον σκοπό αυτό.

Αρίσταρχου Πάθη.

 Η ιστορία του “Αρίσταρχου” και του Αστεροσκοπείου Χελμού ή Αστεροσκοπείο «Αιμίλιος Χαρλαύτης», όπως είναι η επίσημη ονομασία του, δεν θα μπορούσε να ήταν διαφορετική, από κάποια άλλη δημόσια επένδυση έρευνας.

Το Αστεροσκοπείο που βρίσκεται στην Νεραϊδοράχη, στην δεύτερη ψηλότερη κορυφή του όρους Χελμός , ξεκίνησε να κατασκεύαζεται το 2001. Η Νεραϊδοράχη επιλέχτηκε γιατί είναι από τα σημεία της Ευρώπης με τη χαμηλότερη φωτορύπανση και το τηλεσκόπιο είναι πάνω από τα σύννεφα.

Μέχρι το 2007 δεν είχε ούτε ρεύμα, ο δρόμος για να ανέβεις ήταν ουσιαστικά…Camel Trophy καθως δεν υπήρχε άσφαλτος και κανείς δεν προνόησε για εκχιονιστικό μηχάνημα στα 2340 μέτρα υψόμετρο.

Τελικά στις 20 Αυγούστου 2007 πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια αλλά μέχρι και τελευταια, είχε απαξιωθεί. Ένα έργο που κόστισε 14 εκατιμμύρια ευρώ, τα οποία σε μεγάλο μέρος καλύφθηκαν από τα ευρωπαϊκά κονδύλια του Υπουργείου Ανάπτυξης, παρέμενε εκτός λειτουργίας, χωρίς ουσιαστικά προσωπικό.

  

Η συνολική απαξίωση από την Πολιτεία, του ερευνητικού έργου του Αστεροσκοπείου Χελμού, εκφράστηκε με υποχρηματοδότηση, υποστελέχωση και υποβάθμιση της  λειτουργίας του, όπως προστάζει η μόδα της εποχής για τις Δημόσιες υποδομές. Μη παραγωγικες…

Παροιμιώδης είναι η έκκληση του διευθυντή του Iνστιτούτου Aστρονομίας του Eθνικού Aστεροσκοπείου Aθηνών και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πατρών, Xρήστου Γούδη προς τον υπουργό Aνάπτυξης, K. Xατζηδάκη, στις 10 Σεπτεμβρίου 2009, με κοινοποίηση στον Πρωθυπουργό, επισημαίνοντας του:

“Κύριε Υπουργέ, επανέρχομαι για πολλοστή φορά για να επιστήσω την προσοχή σας στις άμεσες ανάγκες του υπερσύγχρονου τηλεσκοπίου 2.3 μέτρων “Αρίσταρχος”, για τις οποίες ουδεμία ανταπόκριση υπήρξε … “

Επρεπε να βρεθούν λίγες χιλίαδες ευρώ γιατί σκούριαζε ο “Αρίσταρχος”. Και όχι μόνο αυτό, σε όλο το σκηνικό πλήρους εγκατάλειψης από το υπουργείο και την πολιτεία, κάποιοι συγχωριανοί του τον πετροβολούσαν κιόλας, ως σπορ, με τσιμεντόλιθους!

  

Παρόλα αυτά, ο υποχρηματοδοτούμενος και με λιγοστό, κακοπληρωμένο προσωπικό, “Αρίσταρχος”, κατάφερε και έκανε την επιστημονική κοινότητα να ψάχνει να βρεί κατά που πέφετι ο… Helmos και το ‘Aristarchos’ telescope!

Εύσημα από την Βασιλική Αστρονομική Εταιρεία της Μ.Βρετανίας

Οι ερευνητές, Πάνος Μπούμης και John Meaburn, δημοσίευσαν το πρώτο επιστημονικό αποτέλεσμα 11 σελίδων, από το τηλεσκόπιο (καλή αρχη!) στο περιοδικό Monthly Notices της Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρείας, στις 23 Ιανουαρίου 2013.

  

Η Βασιλική Αστρονομική Εταιρεία σε δημοσίευσή της στις 28 Φεβρουαρίου 2013, αναφέρει μεταξύ άλλων, ότι συνεχίζοντας μια παράδοση άνω των 25 αιώνων, οι αστρονόμοι στην Ελλάδα ανακάλυψαν ότι πιθανώς να πρόκειται για ένα δυαδικό αστέρι μέσα σε ένα εξωτικό νεφέλωμα.

Στην Ελληνική παράδοση στην Αστρονομία αναφέρθηκε και ο Δρ Μπούμης ο οποίος βρέθηκε στην ευχάριστη θέση να δει τα πρώτα αποτελέσματα του “Αρίσταρχου”, ο οποίος μας “μίλησε” για την ιστορία ενός τόσο ενδιαφέροντος συστήματος.

  

Ο ίδιος σχολίασει : “Η Ελλάδα είναι μία από τις γενέτειρες της παγκόσμιας αστρονομίας, οπότε της αρμόζει να συνεχίζει την έρευνα στο ευρύτερο σύμπαν τον 21ο αιώνα Με το νέο τηλεσκόπιο περιμένουμε να συμβάλλουμε στην παγκόσμια προσπάθεια αυτή για πολλά χρόνια στο μέλλον”.

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ

http://mnras.oxfordjournals.org/content/early/2013/02/19/mnras.stt138

http://www.ras.org.uk/news-and-press/224-news-2013/2223-new-greek-observatory-sheds-light-on-old-star

https://www.ras.org.uk/images/stories/press/telescope2.jpg

https://www.ras.org.uk/images/stories/press/kjpn8_col.jpg

http://arxiv.org/abs/1301.5589

http://www.universetoday.com/100337/greek-observatory-probes-ancient-star/

http://www.sciencedaily.com/releases/2013/02/130227085842.htm?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+sciencedaily%2Fspace_time+%28ScienceDaily%3A+Space+%26+Time+News%29

  

http://www.astro.noa.gr/ASC_2.3m/ngt_site_gr.htm

http://www.redorbit.com/news/space/1112792746/shed-light-old-star-aristarchos-telescope-022713/

Ελλάδα
5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κρήτη: Ποτέ οι αστυνομικοί δεν ανακοινώνουν στον γιατρό το ποινικό παρελθόν ενός ανθρώπου, εξήγησε η Δημογλίδου

Ελλάδα / Κρήτη: Ποτέ οι αστυνομικοί δεν ανακοινώνουν στον γιατρό το ποινικό παρελθόν ενός ανθρώπου, εξήγησε η Δημογλίδου

Οι αστυνομικοί ενημέρωσαν τον εισαγγελέα που έδωσε εντολή ακούσιας εξέτασης - Ο ψυχίατρος είχε την ευθύνη να αποφασίσει την ακούσια νοσηλεία του 33χρονου, λένε αστυνομικές πηγές
LIFO NEWSROOM
Κρήτη: «Μπαλάκι» ευθυνών για τον 33χρονο που σκότωσε τη Ράνια - Τι λέει ο ψυχίατρος, τι απαντά η ΕΛΑΣ

Ελλάδα / Κρήτη: Γιατί ο 33χρονος που σκότωσε τη Ράνια κυκλοφορούσε ελεύθερος - Τι λέει ο ψυχίατρος, τι απαντά η ΕΛΑΣ

Γιατί δεν νοσηλευόταν ή δεν είχε συλληφθεί ο 33χρονος που παρέσυρε και συνέθλιψε το τυχαίο θύμα του - Η απολογία του ψυχιάτρου που τον εξέτασε 6 ημέρες πριν το αποτρόπαιο έγκλημα και του συνέστησε θεραπεία και η απάντηση της Ελληνικής Αστυνομίας
LIFO NEWSROOM
Σε απόγνωση ιδιοκτήτες: Τι θα γίνει με τα χρήματα μας; Εχει διαταραχθεί η ψυχική υγεία μας

Ελλάδα / Δεν είναι μόνο το κτίριο στον Άλιμο: 200 προσφυγές στο ΣτΕ για ακύρωση αδειών με τον νέο Οικοδομικό Κανονισμό

Ιδιοκτήτες και αγοραστές νεόδμητων ακινήτων σε απόγνωση - Τι καταγγέλλουν στο ypen.diavoulefsi εγκλωβισμένοι ιδιοκτήτες, κατασκευαστές, μηχανικοί και αγοραστές μετά την ακύρωση των μπόνους του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού από το ΣτΕ
LIFO NEWSROOM
Skroutz: Πάει στα δικαστήρια Facebook και Instagram

Ελλάδα / Η Skroutz πάει στα δικαστήρια Facebook και Instagram - «Προβάλλουν ψεύτικες διαφημίσεις»

Όπως υποστηρίζει, εδώ και σχεδόν έναν χρόνο, μη εξουσιοδοτημένες σελίδες στα εν λόγω μέσα κοινωνικής δικτύωσης χρησιμοποιούν το λογότυπο της Skroutz για να προβάλλουν ψεύτικες διαφημίσεις
LIFO NEWSROOM
Παύλος και Νικόλαος κατέθεσαν αίτηση για ελληνική ιθαγένεια - Ζητούν το επώνυμο «Ντε Γκρες»

Ελλάδα / Παύλος και Νικόλαος κατέθεσαν αίτηση για ελληνική ιθαγένεια - Ζητούν το επώνυμο «Ντε Γκρες»

Δέκα μέλη της πρώην βασιλικής οικογένειας κατέθεσαν αίτηση - Σύμφωνα με τη νομοθεσία πρέπει να δηλώσουν σεβασμό στο Σύνταγμα και στο πολίτευμα της χώρας και να αποδεχθούν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος το 1974
LIFO NEWSROOM

σχόλια

5 σχόλια
Αγαπητέ Reprovisonal δεν ξέρω αν δεν το καταλάβατε, αλλά φοβάμαι ότι δεν το"επράξατε κι εσείς". Το σχόλιό σας ήταν γεμάτο σαρκασμό, ειρωνεία, υποτίμηση και καμουφλαρισμένα "cheap shots εν γένει"( φοβερή έκφραση!)Πραγματικά άξια θαυμασμού η επίμονη προσπάθειά σας να στηλιτεύσετε οποιαδήποτε διακριτικλη αιχμή για το ξεπούλημα και την απαξίωση του δημόσιου πλούτου και του ελληνικού επιστημονικού δυναμικού. Έχετε δίκιο ο δρόμος για την κόλαση είναι στρωμένος με αγνές προθέσεις, αλλά σε περίπτωση που πάλι δεν το καταλάβατε, δεν τις διαθέτετε ούτε αυτές.
Έχουμε ένα από τα καλύτερα τηλεσκόπια που κόστισε 14 εκατομμύρια ευρώ και το αφήνουν να σκουριάζει. Ελλάς το μεγαλείο σου.Δείτε εδώ πόσο απίστευτα καθαρά φαίνεται ο ουρανός ακριβώς πάνω από τον Αρίσταρχο:http://www.flickr.com/photos/alexandrosmaragos/7610404050/in/set-72157630661994288
Δεν συνηθίζω να παρεμβαίνω αλλα η τοποθέτησή σας είχε ενδιαφέρον και σας ευχαριστώ, γιατί πάει το θέμα μας λίγο παρακάτω.Το ότι μια δημόσια επένδυση, υποστελεχωμένη και εν μέσω περικοπών, αδιαφορίας και απαξίωσης, μας έβγαλε στον αφρό, έστω και στον αφρό μιας συγκεκριμένης επιστημονικής κοινότητας, η οποία ξαναθυμήθηκε την μακραίωνη παράδοση της χώρας μας , είναι το ένα θέμα στο κείμενο.(Αφήστε που συγκινήθηκα και με τον Αρίσταρχο!)Το άλλο θα μπορούσε να είναι η σημασία της έρευνας και της υψηλής τεχνολογίας σε ένα σύγχρονο κράτος.Υπάρχει μια δήλωση του κορυφαίου αστροφυσικού Σταμάτη Κριμιζή, διοικητή των διαστημικών προγραμμάτων της NASA, με 600 άτομα προσωπικό και προϋπολογισμό πάνω από $200 εκατομμύρια το χρόνο. Ο κ Κριμιζής είχε δηλώσει ότι η προώθηση της έρευνας και της τεχνολογίας είναι θέμα επιβίωσης κάθε κράτους, καθώς ο ρυθμός ανάπτυξης στις προηγμένες χώρες εξαρτάται κατά τα 2/3 από την καινοτομία.Και κάποια στιγμή έδωσε μια πρόχειρη λίστα από προιόντα υψηλής τεχνολογίας που δημιουργήθηκαν, λόγω πειραμάτων της Αστροφυσικής και της Αστρονομίας, πολλά από τα οποία δημιουργήθηκαν λόγω δικών του παρεμβάσεων.Ενδεικτικα,Τεχνητό πάγκρεας,επαναφορτιζόμενος βηματοδότης καρδιάς (δεν τον δεχθηκαν οι εταιρειες),Quartz Crystal ρολόγια, τεχνολογία καθαρισμού νερου, συναγερμός ασφαλείας, υπέρηχοι πάσης φύσεως, χειρουργικά εργαλεία ακριβείας ,ανιχνευτής καπνού, τηλεόραση πλάσμα, laptop, νανοτεχνολογία, GPS, υλικο συγκρατησης της θερμοκρασίας, (αυτο που τυλιγoυμε τώρα τους αθλητες μεγαλων αποστασεων και τους ασθενεις με εγκαυματα), αγγειοπλαστική με λέιζερ, ιατρικες επεμβάσεις με λέιζερ, πυρηνική μαγνητική τομογραφία μηχανήματα αιμοκάθαρσης και άλλα.Ισως αν είχαμε επενδύσει περισσότερο στην έρευνα, άρα και σε ένα από αυτά τα προιόντα, να είμασταν λίγο καλύτερα.Επίσης σύμφωνα με έναν συνάδελφο του Κριμιζή, τον Τ. Κάπενμαν, ακριβώς επειδή έχουμε αναπτύξει την αστροφυσική, μπορούμε να προβλέπουμε της ηλιακές κατιγίδες που επηρεάζουν τα δίκτυα ηλεκτρισμού και τις υποδομές. Ετσι έχουμε αποφύγει καταστροφές στα δίκτυα που θα μπορούσαν να γυρίσουν πίσω στην εποχή “χωρίς ρεύμα “ ολόκληρες χώρες, καθώς φαινόμενα ηλιακών κατιαγίδων που συνέβησαν το 1921 και το 1859, πλέον δύσκολα μπορούν να επαναληφθούν. Τωρα για εφαρμογές της αστροφυσικής η΄ της Τηλεσκόπησης στο Κλίμα, αγροτική παραγωγή, σεισμούς, περιβάλλον κλπ, είναι μια εξαιρετικά εξειδικευμένη συζήτηση, που αν και φαν, δυσκολεύομαι να παρακολουθήσω.Υπήρχε ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα στην επιστολή – που αναφέρω στο κείμενο - του κ.Γουδή από το Iνστιτούτο Αστρονομίας προς τον κ.Χατζηδάκη. Κάποια στιγμή γράφει:«Δεν είναι ευρέως γνωστό πως η αστροφυσική βοηθάει στην τεχνολογική ανάπτυξη της χώρας. O πολύς κόσμος πιστεύει πως πρόκειται για κάτι εξωτικό και ίσως πολλές φορές να μην αντιλαμβάνεται την πρωτοποριακή της τεχνολογία που έχει πολλές εφαρμογές στην καθημερινότητά μας».Ελπίζω να μην σας κούρασα και να βοήθησα και εγώ, όπως και εσείς, να πάει η κουβέντα λίγο παρακάτω.