Πώς το Game of Thrones έγινε «ευχή και κατάρα» για το μαγευτικό Ντουμπρόβνικ

Πώς το Game of Thrones έγινε «ευχή και κατάρα» για το μαγευτικό Ντουμπρόβνικ Facebook Twitter
2

To φαινόμενο του «Game of Thrones» έχει εξελιχθεί σε ένα θηρίο που γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο να ελεγχθεί για το όμορφο Ντουμπρόβνικ.


Το εξωφρενικά δημοφιλές franchise πέτυχε να ενισχύσει συνολικά την οικονομία της Κροατίας μέσω του τουρισμού, αλλά τώρα το Ντουμπρόβνικ καλείται να κάνει περισσότερες περικοπές στους αριθμούς τουριστών σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί ο υπερπληθυσμός, ο οποίος έχει γίνει όλο και πιο προβληματικός τα τελευταία χρόνια.


Ο δήμαρχος του Ντουμπρόβνικ, Μάτο Φράνκοβιτς, σκοπεύει να περιορίσει τον αριθμό των επισκεπτών που επισκέπτονται τα μεσαιωνικά μνημεία της πόλης σε 4.000 την ημέρα - οι μισοί δηλαδή από τον αριθμό που πρότεινε η Unesco, η οποία χορήγησε στο μνημείο το καθεστώς της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς το 1979.

Η κροατική πόλη είναι από καιρό δημοφιλής τουριστικός προορισμός στην Ευρώπη, αλλά είδε τη δημοτικότητά της να αυξάνεται καθώς το HBO ξεκίνησε την προβολή του «Game of Thrones» το 2011. Το Ντουμπρόβνικ το οποίο έχει φιλοξενήσει μεγάλο αριθμό των γυρισμάτων της σειράς έχει πλέον μετατραπεί σε κάτι που θυμίζει πάρκο ξενάγησης για τους φανς με εκατοντάδες καθημερινές εκδρομές και περιηγήσεις στις τοποθεσίες που οι τηλεθεατές έχουν δει μέσα από τους δέκτες τους. Οι κρουαζιέρες είναι πλέον δεκάδες και υπάρχουν μέρες που ο αριθμός των τουριστών δημιουργεί τεράστιες ουρές και πρωτοφανή συνωστισμό στους δρόμους.

Την περασμένη χρονιά τον Αύγουστο, σε μια μόνο ημέρα, 10.388 επισκέπτες αγόρασαν εισιτήρια για να περπατήσουν στα αρχαία τείχη του Ντουμπρόβνικ, αριθμός ρεκόρ που αναμένεται να ξεπεραστεί αυτό το καλοκαίρι, ενώ ο αριθμός των μόνιμων κατοίκων έχει υποχωρήσει από 5.000 το 1991 σε 1.157 σήμερα.


Ο Φράνκοβιτς, εκλεγμένος ως δήμαρχος τον Ιούνιο, δήλωσε πως το διετές του σχέδιο αναμφίβολα θα βλάψει την τοπική οικονομία βραχυπρόθεσμα, αλλά θα προσφέρει μακροπρόθεσμη προστασία στην περιοχή.


«Δεν είμαι εδώ για να ευχαριστήσω τους ανθρώπους, αλλά για να βελτιώσω την ποιότητα ζωής [σε αυτήν την πόλη]», είπε. «Ορισμένοι από επαγγελματίες του τουρισμού θα διαφωνούν με αυτό που λέω, αλλά κύριος στόχος μου είναι να εξασφαλίσω την ποιότητα για τους τουρίστες και δεν μπορώ να το κάνω με τη διατήρηση της κατάστασης όπως είναι. Θα χάσουμε χρήματα τα επόμενα δύο χρόνια - ίσως εκατομμύρια ευρώ μειώνοντας τον αριθμό των τουριστών - αλλά στο μέλλον θα κερδίσουμε πολύ περισσότερα. Αξίζει να είμαστε ένας κορυφαίος προορισμός ποιότητας», τόνισε.

Ωστόσο σημειώνεται πως δεν θα πρέπει να υποβαθμιστούν τα οφέλη αυτής της τουριστικής έκρηξης. Η εισροή των φανς του σίριαλ ξεκίνησε σε μια δύσκολη περίοδο για την κροατική οικονομία. Η χώρα ήταν σε ύφεση για σχεδόν όλην την περίοδο του 2009-2014, και η οικονομία της εξακολουθεί να είναι σε δυσχερή θέση σε σχέση με το 2008. Η εικόνα είναι σαφώς βελτιωμένη χάρη στον τουρισμό, αλλά η Κροατία δεν είναι διατεθειμένη να  μην ορίσει ένα πλαίσιο ελέγχου.

Διεθνή
2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το χωριό του Άγιου Βασίλη στη Λαπωνία είναι στην πραγματικότητα πολεμικό καταφύγιο

Διεθνή / Το χωριό του Άγιου Βασίλη στη Λαπωνία είναι στην πραγματικότητα πολεμικό καταφύγιο

Το ονειρικό χωριό του Άγιου Βασίλη στο Ροβανιέμι δημιουργήθηκε ως καταφύγιο και σε περίπτωση βομβιστικής επίθεσης κατά της Φινλανδίας, μπορεί να παρέχει ασφάλεια στους κατοίκους
LIFO NEWSROOM
Η αστυνομία στο Περού έβαλε τον... Γκριντς να κλέψει τα Χριστούγεννα εμπόρων ναρκωτικών

Διεθνή / Η αστυνομία στο Περού έβαλε τον... Γκριντς να κλέψει τα Χριστούγεννα εμπόρων ναρκωτικών

Η εθνική αστυνομική υπηρεσία του Περού κατέγραψε εικόνες με τον Γκριντς να τρέχει στη Λίμα και με μια βαριοπούλα κρεμασμένη στον ώμο του να κάνει έφοδο σε κρησφύγετο εμπόρων ναρκωτικών 
LIFO NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Επειδή όλο και συχνότερα εμφανίζονται παρόμοια άρθρα για πόλεις που «υποφέρουν» από τους τουρίστες….Είναι προφανές πως ο τουρισμός πρέπει να πάψει να θεωρείται «αρπαχτή» ακόμη κι από χώρες που είναι φημισμένες για το ό,τι δεν τον αντιμετωπίζουν έτσι.Προφανώς οι ΥΠΑΡΧΟΥΣΕΣ υποδομές πολλών πόλεων δεν αντέχουν την περιοδική (ή και μόνιμη) αύξηση του πληθυσμού τους από πληθυσμούς ατόμων που δεν λειτουργούν όπως οι ντόπιοι.Ασφαλώς και το πρόβλημα είναι να δημιουργηθούν οι κατάλληλες υποδομές που:Α) θα κρατήσουν τις τιμές των ακινήτων στις πόλεις υποδοχής υπό έλεγχο,Β) θα παρέχουν στους τουρίστες υψηλότατου επιπέδου υπηρεσίες,Γ) θα περιορίσουν στο ελάχιστο τις παρενέργειες:i)στην ομαλή λειτουργία της πόλης,ii) στην καθημερινότητα των κατοίκων τους, iii) τη φθορά αξιοθέατων,iv) την προστασία κάθε είδους περιβάλλοντος.Στις παραθαλάσσιες/ παραλίμνιες πόλεις, η κατασκευή ..φουτουριστικών ξενοδοχείων/ εστιατορίων/ καντινών στο νερό ή η χρήση πλοίων-ξενοδοχείων/ εστιατορίων θα μπορούσε να είναι μια λύση για το στεγαστικό/ «επισιτιστικό».Παρομοίως η κατασκευή τουριστικών χωριών με διαρκή, ταχύτατη και ίσως δωρεάν σύνδεση (μετρό/ τραμ/ οικολογικά λεωφορεία) με το κέντρο των πόλεων.Ο πολλαπλασιασμός των δημόσιων τουαλετών (καλαίσθητες έως ντιζαϊνάτες/ «αποστειρωμένες»/ πάμφθηνες/ εν ανάγκη υπόγειες) θα έλυνε ΚΑΙ του ντόπιου πληθυσμού προβλήματα.Η επιμήκυνση του ωραρίου πρόσβασης σε κάποια αξιοθέατα (γιατί όχι και βράδια ή και μεταμεσονυχτίως) θα μείωνε τα προβλήματα διαχείρισης των τουριστικών ορδών.Λύσεις ώστε, αν όχι να λυθούν, τουλάχιστον να μειωθούν κατά πολύ τα πολλά προβλήματα, υπάρχουν και σίγουρα κοστίζουν αλλά ο τουρισμός απαιτεί και επενδύσεις για να μην είναι αρπαχτή από μεριάς ιδιωτικών συμφερόντων.Γιατί εκεί καταλήγει το όλο ζήτημα: Ποιος θα βάλει το χέρι στην τσέπη από όσους κερδίζουν τα περισσότερα από την όλη μπίζνα που είναι ο Τουρισμός· μόνο οι επιχειρηματίες (που κερδίζουν βραχυπρόθεσμα, σε βάρος του συνόλου και μακροχρόνια του ίδιου του τουριστικού προϊόντος), ή το σύνολο του πληθυσμού.
το Dubrovnik δεν περίμενε το Game of Thrones για να δουλέψει...οι Δαλματικές ακτές υποδέχονται κόσμο από τη δεκαετία του 70 και αυτοί ήταν εκεί όταν εμείς αποτύχαμε να παρουμε τη μερίδα του λέοντος από τη χαμένη πελατεία της Τουρκίας και της Αιγύπτου. Σίγουρα η επιτυχία του GOT συνετέλεσε στο να γίνει πιο εύκολη η διαφήμιση του προορισμού γιατί οι περισσότεροι δεν ήξεραν την ομορφιά των ακτών της περιοχής...κάτι που θα μπορούσαμε να κάνουμε και εμείς αν επέτρεπαν τα γυρίσματα στη Ρόδο όταν ζητήθηκε από τους Παραγωγούς της σειράς, και αν είχαμε προωθήσει λίγο παραπάνω τα Μετέωρα που και αυτά εμφανίζονται στο Game of Thrones έστω και ως εικόνα ενός μακρινού βασιλείου. Αλλά επιμένω πως ο προορισμός πάλι θα είχε πρόβλημα υπερτουρισμου ακόμη και αν δεν υπήρχε το GOT και το Star Wars που γυρίζετε τώρα εκεί.