Τις προάλλες έγραψα για την μεγάλη απάτη του πολυσυζητημένου «πολεμικού φωτορεπόρτερ» Eduardo Martins.
O νεαρός, φωτογενής Βραζιλιάνος που «είχε» νικήσει τη λευχαιμία έπεισε πολλά σοβαρά ΜΜΕ να παρουσιάσουν τη «δουλειά του». Όμως την τελευταία εβδομάδα η μία ανατροπή διαδέχεται την άλλη.
Πρώτα αποκαλύφθηκε ότι οι φωτογραφίες του απ' το Ιράκ, τη Συρία και αλλού ήταν όλες κλεμμένες, αλλά είχαν αντιστραφεί οριζόντια ώστε να μην αναγνωρίζονται απ' τα σχετικά λογισμικά. Μετά ο Eduardo έστειλε ένα ημέιλ σε φίλο του όταν τον ανακάλυψαν: «Είμαι στην Αυστραλία. Αποφάσισα να περάσω ένα χρόνο σε ένα βαν. Θα σβήσω τα πάντα από το ίντερνετ. Θέλω την ησυχία μου. Θα βρεθούμε όταν επιστρέψω. Για οτιδήποτε γράψε μου στο [email protected]. Μεγάλη αγκαλιά. Θα διαγράψω το ιστορικό. Ο Θεός μαζί σου.»
Και τώρα μαθαίνουμε ότι ούτε οι προσωπικές του φωτογραφίες δεν ήταν αληθινές. Μετά το ντόρο που έγινε, ο Βρετανός Max Hepworth-Povey -ο αληθινός σέρφερ των άβαταρ του Eduardo- αναγνώρισε τον εαυτό του στα άρθρα του BBC και των υπόλοιπων ειδησεογραφικών μέσων.
Στο Instagram του Max Hepworth-Povey βλέπουμε δεκάδες, αληθινές, φωτογραφίες του και τώρα μαθαίνουμε μερικά πράγματα για τη ζωή του, χάρη στο ρεπορτάζ του βραζιλιάνικου BBC. O Max είναι 32 ετών, απ' την Κορνουάλη της Μεγάλης Βρετανίας και λέει:
«Όταν ένας φίλος μου έδειξε τις φωτογραφίες, αρχικά νόμισα ότι με δούλευε, όμως τελικά ήταν αλήθεια: το πρόσωπό μου είχε κλαπεί. Είναι τρελό που αυτός ο τύπος επέλεξε να οικειοποιηθεί τη δικιά μου φάτσα ανάμεσα σε όλες τις εκατομμύρια επιλογές που υπάρχουν στο ίντερνετ. Πάντως, παρότι είμαι εγώ στις φωτογραφίες, να πω ότι δεν είμαι ξανθός, τα μαλλιά μου είναι σχεδόν γκρι», πρόσθεσε αναφορικά με τα ρεπορτάζ περί «ξανθού γόη».
Η πιο πρόσφατη φωτογραφία του έχει και τα περισσότερα likes καθώς άνθρωποι συρρέουν στο Instagram του με το που αυτό έγινε γνωστό.
Γράφει μάλιστα παιχνιδιάρικα -στη γλώσσα του Eduardo!- κάτι του τύπου «Καλό κύμα αγάπη» και βάζει hashtag #eduardo. Στα σχόλια απαντάει χιουμοριστικά σε φίλους του που τον πειράζουν σχετικά.
Υπενθυμίζω ότι όπως είχε αποκαλύψει η έρευνα του BBC Brazil, πέντε ξεχωριστές γυναίκες αυτήν την περίοδο διατηρούσαν ψηφιακή ερωτική σχέση με τον Eduardo. Καμία απ' τις πέντε δεν τον είχε συναντήσει και προφανώς και δεν θα τον συναντήσει ποτέ. Φαντάζομαι πόσο ντροπιασμένες και έξαλλες θα νιώθουν σήμερα.
«Δουλεύω πολύ μακριά απ' τις εμπόλεμες ζώνες» λέει πάντως ο Max, τονίζοντας ότι δεν έχει βρεθεί ποτέ σε κανένα απ' τα μέρη που υποτίθεται δούλευε ο Eduardo. «Ταξιδεύω λόγω του σέρφινγκ σε διάφορα μέρη και όλες οι φωτογραφίες βγήκαν σε αυτό το πλαίσιο. Δε μ' αρέσει καθόλου η ιδέα να παρουσιάζεις τον πόλεμο ως κάτι το γκλάμορους.»
Ο Βρετανός σέρφερ που γεννήθηκε στην Κορνουάλη της Νοτιοδυτικής Αγγλίας, ζει τους τελευταίους τρεις μήνες στη Βόρεια Ισπανία (κοντά στην ακτή Santander, που είναι πασίγνωστη για τα τεράστια κύματά της). Όταν όμως μίλησε χτες στο BBC Brazil βρισκόταν στη χώρα των Βάσκων, όπου επέβλεπε εκ μέρους της εταιρίας που δουλεύει μια εκδρομή για ποδηλάτες και σέρφερς.
«Χαλάρωνα πίνοντας το κρασί μου, όταν ο φίλος μου εκδότης του περιοδικού Wavelength [στο οποίο γράφει συχνά άρθρα σχετικά με την ποδηλασία και το σέρφινγκ] με πήρε και μου είπε πως είχαν κλέψει την ταυτότητά μου σε ιντερνετική απάτη».
Αν και ο Max λέει πως δεν ξέρει ποιος οικειοποιήθηκε τις φωτογραφίες του, θυμάται ένα συμβάν που ίσως δείχνει πώς ξεκίνησε το πρόβλημα. «Πολλές απ' τις φωτογραφίες είναι αρκετά παλιές, πριν από 5 χρόνια, από ένα προφίλ στο Facebook που έκτοτε είχα διαγράψει. Πριν τρία χρόνια λοιπόν, ένας τύπος που μου είπε ότι τον έλεγαν Bruno ζήτησε να μιλήσουμε μέσω βιντεοκλήσης στο Skype για να μου προτείνει μια δουλειά σχετική με το σέρφινγκ. Είχαμε μια παράξενη συνομιλία στο Skype, το βίντεό του δε δούλευε, αλλά αυτός με έβλεπε, προσπάθησα να μιλήσω αλλά βαρέθηκα και του είπα ότι δεν ενδιαφερόμουν πια. Θυμάμαι ότι το προφίλ του ήταν πρόσφατο και είχα σκεφτεί ότι ίσως ήταν ψεύτικο.»
Μία εβδομάδα αργότερα, κάποιος έφτιαξε ένα ψεύτικο προφίλ με το πλήρες ονοματεπώνυμο του -Max Hepworth-Povey- και φωτογραφίες του. «Σκέφτηκα "τι διάολο;". Το βρήκα πολύ άσχημο και αποφάσισα να κλείσω το λογαριασμό μου στο Faceboook οριστικά.» Δεν αποκλείεται εκείνος ο Bruno να ήταν ο Eduardo και να είχε βιντεοσκοπήσει τα λίγα λεπτά συνομιλίας τους στο Skype, μιας και αργότερα κυκλοφόρησαν στους δημοσιογραφικούς κύκλους ως ένδειξη ότι ο Eduardo ήταν αληθινός.
Παρότι δηλώνει εντυπωσιασμένος απ' την ιστορία, ο Max δε σκέφτεται να κάνει μηνύσεις. «Κι εξάλλου πώς θα μπορούσα να βρω αυτόν τον τύπο;», είπε και πρόσθεσε: «Πάντως όλα αυτά που έκανε ο τύπος είναι πολύ εντυπωσιακά. Κέρδισε τόσες εκατοντάδες χιλιάδες followers [ο ίδιος ο Max έχει μόλις δύο χιλιάδες], για να προωθήσει πράγματα στα οποία πιστεύω κι εγώ. Μεταξύ τους, το αντιπολεμικό "μην κάνεις κακό σε κανέναν"».
σχόλια