Η Eldorado Gold αποχωρεί από την Ελλάδα

Η Eldorado Gold αποχωρεί από την Ελλάδα Facebook Twitter
Οι απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να τεθούν τα Μεταλλεία Σκουριών, Ολυμπιάδας και Στρατωνίου σε καθεστώς συντήρησης θα ξεκινήσουν στις 22 Σεπτεμβρίου 2017.
28

Με ανακοίνωση της η πολυεθνική του Καναδά Eldorado Gold γνωστοποίησε τη Δευτέρα το πρωί πως οι συνεχείς καθυστερήσεις στην έκδοση «αδειών» ρουτίνας από την πλευρά των Ελληνικών αρχών καθιστά την επένδυση αδύνατη και πως αποφάσισε την αναστολή της επένδυσης στη χώρα μας.

«Αυτές οι καθυστερήσεις έχουν αρνητικές επιπτώσεις στα κόστη και τον προγραμματισμό της Eldorado και τελικά υπονομεύουν τη δυνατότητά μας να προωθήσουμε αποτελεσματικά την ανάπτυξη και λειτουργία αυτών των περιουσιακών στοιχείων» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Όπως προσθέτει η εταιρεία το διοικητικό της συμβούλιο αποφάσισε ότι υπό τις παρούσες συνθήκες δεν θα γίνουν περαιτέρω επενδύσεις τόσο στα ορυχεία της Κασσάνδρας όσο και στο Πέραμα και τις Σάπες στη Θράκη. Μοναδική εξαίρεση στη διακοπή των επενδύσεων τα χρήματα για ένα πρόγραμμα συντήρησης και για ένα πρόγραμμα προστασίας του περιβάλλοντος.

Στις 11 το πρωί αναμένεται να δοθεί συνέντευξη τύπου σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας από τον επικεφαλής της καναδικής πολυεθνικής.

Η Eldorado Gold αποχωρεί από την Ελλάδα Facebook Twitter
Διαδήλωση 15.000 ατόμων και διαμαρτυρία στο Προξενείο του Καναδά στη Θεσσαλονίκη εναντίον της Eldorado Gold

  

Αναλυτικά η ανακοίνωση της εταιρείας αναφέρει:

«Η Eldorado Gold Corporation ανακοινώνει σήμερα σχέδιο για την αναστολή των επενδύσεων της στα ενεργά μεταλλεία, τα έργα ανάπτυξης και τα ερευνητικά έργα της στην Ελλάδα.

Παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες της Eldorado και της ελληνικής θυγατρικής της, Ελληνικός Χρυσός, για εποικοδομητική συνεργασία με την Ελληνική Κυβέρνηση, το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος (Υπουργείο) και άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες, οι καθυστερήσεις στην έκδοση αδειών ρουτίνας για την κατασκευή και την ανάπτυξη των έργων Σκουριών και Ολυμπιάδας στη Χαλκιδική, Β. Ελλάδα, συνεχίζονται. Oι καθυστερήσεις στην αδειοδότηση επηρέασαν αρνητικά τα χρονοδιαγράμματα και το κόστος των έργων της Eldorado και τελικά εμπόδισαν την ικανότητα της Εταιρείας να προωθήσει αποτελεσματικά την ανάπτυξη και τη λειτουργία αυτών των μεταλλευτικών έργων.

Με εξαίρεση ένα πρόγραμμα συντήρησης των έργων και το απαραίτητο κόστος περιβαλλοντικής διαχείρισης, η Eldorado και το Διοικητικό της Συμβούλιο αποφάσισαν ότι δεν θα πραγματοποιηθεί καμία πρόσθετη επένδυση στα Μεταλλεία Κασσάνδρας (Ολυμπιάδα, Σκουριές, Στρατώνι) στη Χαλκιδική, καθώς και στα έργα Περάματος και Σαπών στη Θράκη, και σε οποιοδήποτε άλλο ερευνητικό πρόγραμμα στη χώρα. Τα κεφάλαια που έχουν προϋπολογιστεί να επενδυθούν σε κοινωνικές δαπάνες και ανάπτυξη υποδομών θα καταργηθούν. Ομοίως, θα επηρεαστούν τα φορολογικά έσοδα σε δημοτικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο.

Όλες οι απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να τεθούν τα Μεταλλεία Σκουριών, Ολυμπιάδας και Στρατωνίου σε καθεστώς συντήρησης θα ξεκινήσουν στις 22 Σεπτεμβρίου 2017. Η αναστολή και παύση εργολάβων και εργαζομένων θα γίνει σύμφωνα με την ισχύουσα εργατική νομοθεσία στην Ελλάδα. Οι εργασίες περιβαλλοντικής διαχείρισης και τα έργα συντήρησης θα συνεχιστούν με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και των μεταλλευτικών εγκαταστάσεών μας. Η Εταιρεία εκτιμά ότι θα διατεθούν συνολικά 30 εκατομμύρια δολάρια (ΗΠΑ) για την προετοιμασία της φάσης συντήρησης. Ενώ, τα σταθερά κόστη συντήρησης θα ανέρχονται κατά προσέγγιση στα 25 εκατομμύρια δολάρια (ΗΠΑ) ετησίως.

Η Εταιρεία επιπλέον, αναμένει λεπτομέρειες από την Ελληνική Κυβέρνηση σχετικά με την εκκρεμούσα διαδικασία διαιτησίας. Η Eldorado δεν έχει ακόμη λάβει επίσημη ειδοποίηση, αλλά είναι πεπεισμένη ότι οποιαδήποτε πιθανή διαιτησία θα αποδείξει και πάλι ότι η Εταιρεία τηρεί όλους τους ισχύοντες νόμους και κανονισμούς. Το Συμβούλιο της Επικρατείας (Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο της Ελλάδας) έχει επανειλημμένα επικυρώσει την εγκυρότητα των αδειών και της λειτουργίας μας με 18 θετικές για την Εταιρεία αποφάσεις μέχρι σήμερα.

Η Εταιρεία θα επανεκτιμήσει τις επενδυτικές επιλογές της στην Ελλάδα κατόπιν έγκρισης και έκδοσης των απαιτούμενων αδειών, σε συνεργασία με μια υποστηρικτική κυβέρνηση, ανοικτή σε συζητήσεις γύρω από τη χρήση και εφαρμογή των βέλτιστων διαθέσιμων τεχνολογιών.

Ο George Burns, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Eldorado Gold, σχολίασε:

«Είναι εξαιρετικά ατυχές να βρισκόμαστε σε αυτό το αδιέξοδο όταν θα έπρεπε να υλοποιούμε ένα σημαντικό επιχειρηματικό σχέδιο και να προσθέτουμε άλλες 1.200 θέσεις εργασίας στο σημερινό εργατικό δυναμικό μας, περίπου 2.400 ατόμων, στην Ελλάδα. Η επένδυση της Eldorado στην Ελλάδα αφορά στην οικοδόμηση μιας παγκοσμίου επιπέδου δραστηριότητας και μπορεί να αποτελέσει μακροπρόθεσμο εταίρο της χώρας, έχοντας την ικανότητα να προάγει τις δεξιότητες και την κατάρτιση των ανθρώπων της και να προσφέρει καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας για την ευημερία οικογενειών και τοπικών επιχειρήσεων. Εξίσου σημαντική παράμετρος είναι το γεγονός ότι, ως οικονομικός εταίρος αυτή η επιχείρηση μπορεί να προσφέρει τα άκρως αναγκαία φορολογικά και εξαγωγικά έσοδα για τις επόμενες γενιές.

Η Eldorado ήταν και παραμένει ένας προσηλωμένος, υπεύθυνος και υπομονετικός εταίρος της Ελληνικής Κυβέρνησης και των Ελλήνων πολιτών. Από την εξαγορά των Μεταλλείων Κασσάνδρας με αντίτιμο 2 δις δολάρια το 2012, η Eldorado έχει επενδύσει επιπλέον 1 δις δολάρια στη χώρα. Το ποσό αυτό θα διπλασιαζόταν αν ήταν σε θέση να αναπτύξει πλήρως τα έργα της σε Ολυμπιάδα, Σκουριές και Πέραμα. Ωστόσο, λόγω της καθυστέρησης στην έκδοση αδειών από την ελληνική κυβέρνηση, η Eldorado δεν είναι σε θέση να συνεχίσει τις επενδύσεις της στη χώρα. Έχουμε ευθύνη απέναντι στους μετόχους μας να διαθέτουμε τα κεφάλαια όχι μόνο σε έργα με υψηλότερες αποδόσεις αλλά και σε χώρες όπου οι κυβερνήσεις υποστηρίζουν τις επενδύσεις μας και συνεργάζονται μαζί μας για να δημιουργήσουμε ένα βιώσιμο μέλλον. Ως εκ τούτου, η Eldorado δεν μπορεί να συνεχίσει να θέτει σε κίνδυνο τα κεφάλαιά της χωρίς αυτές τις άδειες και θα επιδιώξει με όλα τα μέσα προκειμένου να προχωρήσει η επένδυσή της και να υπερασπιστεί τα συμβατικά της δικαιώματα.

Εάν η Ελληνική Κυβέρνηση επιθυμεί να εργαστεί στο πλαίσιο των συμβατικών της υποχρεώσεων με την Ελληνικός Χρυσός, να εκδώσει έγκαιρα τις άδειες και να στηρίξει την επένδυση, τότε η Eldorado θα είναι σε θέση να επανεκτιμήσει τα επενδυτικά της σχέδια στη χώρα.»

Έργο Σκουριών (Χαλκιδική)

Οι δραστηριότητες κατασκευής και ανάπτυξης του έργου των Σκουριών, με επένδυση άνω των 350 εκ. δολαρίων μέχρι σήμερα και με εργατικό δυναμικό 530 ατόμων συμπεριλαμβανομένων των εργολάβων, θα ανασταλούν στις 22 Σεπτεμβρίου 2017.

Έργο Ολυμπιάδας (Χαλκιδική)

Η φάση δοκιμαστικής λειτουργίας του ανακαινισμένου εργοστασίου εμπλουτισμού της Ολυμπιάδας ολοκληρώνεται και η έναρξη εμπορικής παραγωγής της φάσης 2 επρόκειτο να ξεκινήσει το τέταρτο τρίμηνο του 2017. Ο σημερινός αριθμός εργαζομένων στην Ολυμπιάδα είναι περίπου 950 άτομα συμπεριλαμβανομένων των εργολάβων. Η δοκιμαστική φάση και η περαιτέρω ανάπτυξη του μεταλλείου θα ανασταλεί στις 22 Σεπτεμβρίου 2017. Μέχρι σήμερα, η Eldorado έχει επενδύσει πάνω από 400 εκατομμύρια δολάρια στην Ολυμπιάδα.

Έργο Στρατωνίου (Χαλκιδική)

Η μεταλλευτική δραστηριότητα Στρατωνίου απασχολεί σήμερα περίπου 830 άτομα, συμπεριλαμβανομένων των εργολάβων, και είχε διάρκεια ζωής περίπου ενός έτους βάσει των βεβαιωμένων και πιθανών αποθεμάτων στις αρχές του 2017. Υπάρχουν γεωλογικές ενδείξεις για αύξηση των γεωλογικών αποθεμάτων και κατά συνέπεια επέκτασης της ζωής του μεταλλείου των Μαύρων Πετρών, ενώ ταυτόχρονα η Eldorado υλοποιεί γεωτρητικό πρόγραμμα προκειμένου να εξερευνήσει το κατώτερο τμήμα του κοιτάσματος. Πρόσθετες επενδύσεις θα ήταν απαραίτητες κατά τα επόμενα δύο χρόνια για την επιβεβαίωση πρόσθετων γεωλογικών αποθεμάτων. Όλες οι δραστηριότητες εξόρυξης και εξερεύνησης θα ανασταλούν στις 22 Σεπτεμβρίου 2017.

Έργα Περάματος και Σαπών (Θράκη)

Τα έργα Περάματος και Σαπών βρίσκονται επί του παρόντος σε καθεστώς συντήρησης λόγω των εκκρεμών αδειοδοτήσεων από το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος, για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου Περάματος και για το πρόγραμμα γεωτρήσεων στις Σάπες – και οι δύο παραμένουν σε εκκρεμότητα για περισσότερα από τρία χρόνια».

Οικονομία
28

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σπίτι μου 2: Στις 37.000 έως τώρα οι αιτήσεις ενδιαφέροντος - Πόσοι είναι οι τελικοί δικαιούχοι

Οικονομία / Σπίτι μου 2: Στις 37.000 έως τώρα οι αιτήσεις ενδιαφέροντος - Πόσοι είναι οι τελικοί δικαιούχοι

Οι 6.000 από αυτές αναμένουν τη συγκατάβαση συζύγου για να λάβουν τη βεβαίωση - Τι είπε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη για το «Σπίτι μου 3»
LIFO NEWSROOM

σχόλια

13 σχόλια
Για δέστε που επενδύει η Eldorado... http://www.eldoradogold.com/assets/where-we-operate/default.aspxΒουλγαρία, Ελλάδα και Τουρκία!Για την ταμπακιέρα, δηλαδή το γεγονός πως δεν έχει δεχτεί διαιτησία (για κάποια μύρια που χρωστά στο Ελληνικό κράτος) καθώς και κάποιες μελέτες που λείπουν... σιωπή.
Ποσες φορες αραγε πρεπει να κριθει μια επενδυση νομιμη απο το ΣτΕ για να μπορεσει να προχωρησει σε αυτη την χωρα;Κατα τα αλλα το γελαστο αγορι λεει ελατε να επενδυσετε στην Ελλαδα... Αν δεν ειστε διατεθειμένοι ομως να χατζηλικωσετε ολους οσους εμπλεκονται, καλυτερα πηγαιντε σε κανενα πιο προηγμενο κρατος πχ Βουλγαρια.
Η σημερινή είναι μία ακόμα μαύρη σελίδα για την ανάπτυξη και την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ κατάφεραν να διώξουν έναν ακόμα επενδυτή από τη χώρα. Ο κ. Τσίπρας από τη μία καλεί τις επιχειρήσεις να επενδύσουν, από την άλλη όποια σοβαρή επιχείρηση αποφασίσει να ασχοληθεί με την Ελλάδα και να κάνει ένα μεγάλο έργο το μετανιώνει πικρά. Είτε λόγω απίστευτης γραφειοκρατίας και καθυστερήσεων είτε διότι πολλά από τα στελέχη της σημερινής κυβέρνησης πάσχουν από κομμουνιστικές και αριστερίστικες ιδεοληψίες, οι οποίες είναι εχθρικές σε κάθε είδους επένδυση. Δείτε τι έχει γίνει με όλες τις μεγάλες επενδύσεις στην Ελλάδα και θα καταλάβετε...Εδώ μας είπαν ότι δεν απορροφούνται κονδύλια επειδή δεν μπορούν να κάνουν ένα business plan, κάτι δηλαδή απολύτως στοιχειώδες για οποιαδήποτε επένδυση, όσο μεγάλη ή μικρή και να είναι, τι περιμένουμε δηλαδή; Να ασχοληθεί κανείς σοβαρά με την Ελλάδα;
Μεγαλειώδη νίκη για την αριστερά, το Σύριζα και τους απανταχού οικολόγους. Ακολουθούν τα ορυχεία λιγνίτη και οι αφθαίρετες κατασκευές στην παραλιογραμμή της Ηλείας (NOT).
Εντύπωση πάντως προκαλεί πως οι ίδιοι άνθρωποι που κλαίνε για τα καμμένα δάση και την ανικανότητα των εκάστοτε κυβερνήσεων κάθε καλοκαίρι, εξοργίζονται με την αποχώρηση της πολυεθνικής. Πόσα στρέμματα πυκνού δάσους είχαν αποψιλωθεί άραγε και πόση μόλυνση επιφέρει στο περιβάλλον η επεξεργασία του χρυσού για κέρδη που θα έχει επί το πλείστον μια ιδιωτική εταιρεία;Μα, οι θέσεις εργασίας η ανάπτυξη;Λοιπόν ξέρετε πόσες θέσεις εργασίας ανοίγουν τα καμμένα δάση και τα αυθαίρετα που ξεπετάγονται; Έμποροι υλικών, χτίστες, οικοδόμοι, μηχανικοί, μεταφορείς... Και με τα χρήματα να διοχετεύονται μάλιστα σε μεγάλη μερίδα πληθυσμού και συνεπώς μεγαλύτερη τόνωση της οικονομίας! Τι λέτε; Τα καίμε όλα λοιπόν;
Το καθε πραγμα εχει τα θετικα και τα αρνητικα του. Η Εγνατια π.χ. προκαλει τεραστια οικολογικη καταστροφη, αλλα επειδη ειναι χρησιμη και τα περιβαλλοντικα της αποτελεσματα ειναι δυσκολα ορατα στον απλο κοσμο, κανεις δε διαμαρτυρεται. Αν η κυβερνηση ανησυχει για το περιβαλλον, ας εφαρμοσει τη νομοθεσια, η ας ψηφισει νεα, αντι να παιζει με τη γραφειοκρατια.
@ citellus citellus ακριβώς φίλε μου, δεν γίνεται να κάνεις το Σύνταγμα τιραντα για να μην κακοκαρδισεις τους αγρότες και τους οικιστικά πυκνωμενους σε περιοχές κορεσμενες και να καταδικάζεις περιοχές ολόκληρες σε ερήμωση και οικονομικό μαρασμό
Και δίκιο έχεις, ,μόνο που με 60 % ημιορεινά και ορεινά εδάφη έχεις 2 επιλογές ή να γίνεις Αυστρία ή Νεπάλ. Επειδή μπορεί να έχουμε 14000 χιλιόμετρα ακτογραμμής αυτο δεν αναιρεί ότι έχουμε μια ενδοχώρα που υποφέρει από υπανάπτυξη ακόμη και η Ευρυτανία με τόσες ομορφιές και αρκετές τουριστικές υποδομες είναι ένας νόμος που μαστιζεται από την ανεργία και την γήρανση του πληθυσμου. Δεν γίνεται να κάνεις όλη την Ελλάδα εθνικό πάρκο, εγώ δεν έχω πρόβλημα δασολόγος ειμαι.Μόνο που αν συμπεριφερόμαστε έτσι σε μια εταιρεία πρέπει να συμπεριφερουμε ανάλογα και στους κτηνοτρόφους, αγρότες και "ιδιοκτητες" γης. Ξέρεις πόσα ελληνικά ποτάμια είναι υποβαθμισμένα λόγω της ελληνικής αειφορικής γεωργίας και κτηνοτροφίας γνωρίζεις πόσα εκατομμύρια κυβικά εδάφους χάνονται λόγω της ελληνικής κτηνοτροφίας. Κι ας πάμε στο μπακαγιοκο ξέρεις πόσα χρήματα χρωστάνε οι αγροτοκτηνοτροφοι σε ταμεία τράπεζες και δημόσιο? Πολλά....... Ξέρεις πως οι παραπάνω εισφέρουν τα λιγότερα ανά μονάδα κεφαλαίου σε φόρους.Και πριν πεις ότι είμαι φιλελες και αλλά να σε ενημερώσω ότι οι ανεμογεννήτριες στην Αλεξανδρούπολη ήταν λάθος, η αναστολή των ανεμ/τριών στην καρυστο και σκυρο ήταν λαθος, η συνέχιση του φραγματος Αχελώου ήταν λαθος. Κάτι που πριν 30 χρόνια ήταν ανέφικτο σήμερα είναι οικονομικά βιώσιμο, η τεχνολογία εξελίσσεται, οι τιμές των πρώτων υλών βαζουν και βγάζουν ορυχεία, πετρελαιοπηγές και καλλιέργειες από το χάρτη.Δουλειά του ελληνικού δημοσίου και τοπικών κοινωνιών είναι να ελέγχουν την δραστηριότητα των εταιρειών, όχι νταβατζιλικι απέναντι στους άλλους που δεν έχουν παραθαλάσσια οικόπεδα να πουλήσουν και να νοικιάσουν rooms to let, γιατί στους δρόμους βγήκαν οι παραθαλάσσιοι κι όχι οι ορεσιβιοι.Κι αν κοπτεστε για το περιβάλλον πηγαίνετε κλείστε την λαρκο, τα ορυχεία στην Γκιώνα ( περιοχή νατουρα 2000) , την Πτολεμαΐδα, την νήσο γυαλί στην Νίσυρο κλπ, και μετά να είμαστε όλοι στο δρόμο να πουλάμε τσολιαδακια και ταγάρια. Και ας το πάω και εγωιστικά δεν γίνεται στην Σουηδία να εξορυσσουν χρυσό κι εμείς εδώ με τα 1000 νταμάρια να μην δεχόμαστε ένα ορυχείο.
Το ότι γίνονται συνεχώς λάθη δεν σημαίνει πως δεν θα πρέπει να συνεχίσουν να γίνονται...https://goo.gl/Cd7hf8https://goo.gl/maps/kWtvShW7tEoΒλέποντας τους χάρτες και την καταστροφή της περιοχής δεν μπορώ να μην δικαιωλογήσω τους κατοίκους. Τόπος τους είναι και τον πονάνε. https://goo.gl/maps/g92hksnKnrxhttps://goo.gl/maps/Y4RgxKeUsYH2Η αποψίλωση του δάσους ξεπερνά σε έκταση το κοντινό χωριό!!!όπως λέω και παραπάνω, και το καμένο δάσος οικονομική ανάπτυξη φέρνει, γιατί λοιπόν κλαίτε για τα καμένα;
Και φυσικά έχει κι'άλλο...https://goo.gl/uP9AYUhttps://goo.gl/maps/wkb4W6rhiQzΘα είχει ενδιαφέρον να μάθουμε πόσα στρέμματα ΠΑΡΘΕΝΟΥ δάσους έγιναν παρελθόν, συνολικά από την εν λόγω επένδυση... Πόσα χρήματα θα πήγαιναν στο δημόσιο, αλλά και που θα πήγαιναν αυτά τα χρήματα...
Ας αποφασίσετε τι είναι να γίνει, γιατί με τα σημερινά δεδομένα θα πρέπει να εξαφανιστεί το 80% των ελληνικών χωριών. Ένα ορυχείο δεν είναι η καλύτερη λύση, αλλά ακόμη και να υπήρχαν θέσεις για όλους στις τουριστικές περιοχές ποιο θα ήταν το μέλλον? Γιατί σωστή η περιβαλλοντική συνείδηση αλλά πρέπει να μπαίνουν προτεραιότητες, κάποιες περιοχές αντέχουν να παραχωρήσουν δάση και φυσικές περιοχές αλλού όμως αυτό είναι αδύνατον, βλέπε Ολυμπος, βλεπε δέλτα του εβρου, δαδιά, βαλια καλντα, στροφιλιά, χελμο, παρνασσο Γκιώνα , αχελωο , λιμνοθάλσσα μεσολογγίου.
Προσπαθώ πραγματικά να σκεφτω ποια εταιρεία μπορεί να έρθει και να επενδύσει σε αυτή τη χωρα. Είναι ξεκάθαρο ότι αυτή η κυβέρνηση ΔΕΝ θέλει ούτε ένα ευρώ απο κανέναν επενδυτή. Κραζαμε όλοι μαζί τους σαμαροβενιζελους (προσωπικά νομιζω ότι καλά κάναμε) αλλα τούτοι εδώ ρε παιδια δεν παλεύονται. 2-3 επενδυτές είχαν έρθει σε αεροδρόμια χρυσό κι ελληνικό (και στην Κέρκυρα νομιζω για μια τουριστική μονάδα) και τόσα χρόνια μόνο τα αεροδρόμια προχωρησαν. Θα αρχισω να αναπολώ τις μέρες των σαμαροβενιζελων. Το παραδέχομαι δεν είμαι και πολύ μακριά. Κρίμα πραγματικά. Το ελληνικό δημόσιο να ειναι καλά. Οι άλλοι να πάνε να πνίγουν. Την πιο κρίσιμη στιγμή εμείς διαλέξαμε τους χειρότερους.
Να φύγουν. Όπως είπε ο Πρωθυπουργός μας, εμείς στην Ελλάδα πλέον έχουμε άποψη για τις επενδύσεις με ιδεολογική διαφορά και ανωτερότητα. Θέλουμε επενδύσεις στην γνώση και στην κοινωνία και όχι στο κέρδος και στην ένταση εργασίας. Η έκρηξη επενδύσεων είναι ήδη ορατή. Για τους δύσπιστους, παραθέτω την είδηση για 4ο κανάλι της ΕΡΤ.
Στις δημοτικες εκλογες η παραταξη που στηριζε ο συριζα στον δημο Αριστοτελη πηρε 52%. Λες να μην ηξεραν οι ντοπιοι τι θα γινοταν? για αυτο ακριβως τον λογο τον ψηφισαν. Για να μην γινει η επενδυση. Και σε μια περιφερεια που η ΝΔ εχει βαθιες ριζες.Σαν γενικες παρατηρησεις:1. Η εταιρεια πηρε την αδεια το 2012 συμφωνωντας να κανει τις δοκιμες στην χαλκιδικη, οχι στη φινλανδια. Μετα απαιτησε αλλαγη2. Το επιχειρημα ειναι οτι θα χρειαστουν 20 εκ. για δοκιμες στην ελλαδα εναντι 2 εκ στην φινλανδια. Ερωτηση: μια επιχειριση που επαιρεται οτι θελει να κανει επενδυσεις 3 δις κολλησε στα 20 εκ και εχει την επενδυση να βαλτωνει 5 χρονια τωρα? και μαλιστα για μια πειραματικη μεθοδο που δεν εχει χρησιμοποιηθει ποτε σε αναλογες συνθηκες.3. Η απασχοληση και η συμβολη στο τοπικο αεπ απο τον τουρισμο ειναι υπερπολλαπλασια απο τις χιλιες θεσεις εργασιας που θα προσφερει η εταιρεια οταν λειτουργησει και τα προβλεπομενα 20 εκ. φορων που υπολογιζει οτι θα καταβαλλει ετησια.4. Δυστυχως αυτου του ειδους η εξορυξη μεταλλουργια ερχεται σε ανταγωνισμο με αλλες χρησεις γης. 350 000 στρεμματα δασους θα εξαερωθουν. Οι εκμπομπες αεριου αρσενικου στην ατμοσφαιρα και στον υδατινο οριζοντα ειναι επικινδυνες για τις υπολοιπες οικονομικες δρστηριοτητες της περιοχης. Ενδεικτικο οτι φετος η παραλια στο στρατωνι δεν πηρε γαλαζια σημαια.5. Η συγκεκριμενη εταιρεια εχει ουσιαστικα ενεργες δραστηριοτητες μονο στην τουρκια με χρηση κυανιου. Δεν προκυπτει εμπειρια απο μεταλλουργια flash smelting που προτεινει για την χαλκιδικη6. Η εταιρεια προφανως περιμενει να πεσει αυτη η κυβερνηση ωστε με την επομενη να κανει αυτο που εχει σχεδιασει. Και αυτο θα γινει. Αρα δεν φευγει απο την ελλαδα. Απλα περιμενει7. Το οτι γιναμε ολοι οψιμα golden boys που σκιζομαστε για τα συμφεροντα μιας καυμενης πολυεθνικης απο τον καναδα να το δεχθω. Ομως πρεπει να παιζουμε αυτο το παιχνιδι συμφωνα με τους ορους της αγορας. Και η αγορα λεει οτι τα εσοδα απο τουρισμο ειναι υπερπολλαπλασια των εσοδων απο την εξορυξη.8. Δεν εχω καμια σχεση με συριζα τσιπρες κτλ...θεωρω οτι ειναι επικινδυνοι αλλα για αλλους λογους. Ετσι για να προλαβω μερικους9. Πολλα εγραψα
@ nikio 1. Δεν θα διαφωνήσω 2. Είναι 10φορες πάνω, είναι λεφτά των μετοχών όχι κάποιων κορόιδων.3. Το επίπεδο ζωής εντός της Χαλκιδικής νομίζω διαφέρει σημαντικά. Πραγματικά συγκρίνουμε 2000 μόνιμες θέσεις εργασίας με 5000 εποχικές κακοπληρωμένες και ανασφάλιστης σε μεγάλο βαθμό? 20 εκατομμύρια είναι, δεν γίνεται να έχει 20 nammos να παράξει τα ίδια έσοδα.4. Ή εξόρυξη θα πραγματοποιηθεί σε 3300 στρέμματα που βάση νομοθεσίας θα αποκατασταθούν, τα δικαιώματα για ερευνες που έχει είναι για 317000 στρέμματα, που αμφιβάλω αν θα πραγματοποιηθουν. Δεν έχω ακούσει για αεριους ρύπους αρσενικου, εφόσον είμαστε κράτος ας επιβάλλουμε όλες τις προδιαγραφές για την μη διάχυση αρσενικού στον υδροφόρο ορίζοντα.5. Ας το παρακολουθούμε, και αν συμβεί κάτι τους κλείνουμε και μετά κυνηγάμε τους Φινλανδούς. 6-7. Έχει έσοδα το κράτος από τους επαγγελματίες που κυνηγάνε τους εφοριακους. Και τοσα πτυχια που κυκλοφορουν στην χωρα θα απασχοληθούν στην ταβέρνα του κυρ Τάσου για 5 μήνες πολύ μακροπνοο σχέδιο. 9. Ούτε κι εγώ είμαι με τον Τσίπρα, αλλά αν δεν σπάσεις αυγά δεν κάνεις ομελέτα, εκτός αν είσαι βιγκαν
@nikio Σε ευχαριστώ προσπαθώ να προσεγγίζω όχι συμψηφιστικά τα σχόλια μου, αν και μπορώ να πω ότι θα θελα να καταφέρω τον συνομιλητή μου να αντιληφθεί την προσέγγιση μου. Στο θέμα του ορυχείου το προσεγγίζω, με καθαρά οικονομικούς όρους, δηλαδή θέτω το ερώτημα αν δεν συνεχίσει τι θα συμβεί? Πιστεύω ότι γνωρίζουμε όλοι τι θα συμβεί. Ερήμωση και εγκατάλειψη σε ακόμη μια περιφέρεια της χώρας. Κατευθείαν ακυρώνεται η πρώτη προτεραιότητα όλων των κυβερνήσεων και τεχνοκρατών, η περιφερειακή ανάπτυξη. Εκτός αν είναι εναλλακτική η εποχική απασχόληση με 110 μεροκάματα και 3 μήνες ταμείο ανεργίας για σερβιτόρους και bartenders 60 χρονών. Καλός, χρυσός ό τουρισμός αλλά και στην Ιταλία να πας χρειάζεσαι μόνιμες δουλειές όλο το χρόνο. Είναι φανταστικό αν είσαι 18 25 χρονών αλλά στα 40 σου θα περιμένεις να ανοίξει η σεζόν? Επιμένω τα 350000 στρέμματα είναι τα δικαιώματα, δεν σημαίνει ότι θα τα ασκήσει απαραιτήτως, προφανώς είναι σαν τους υδρογονάνθρακες μια περιοχή αλλά σε 5 10 μεριές θα ανοίξει πηγάδια. Τα τεχνικά ζητήματα δεν μπορώ να τα ανάπτυξω περεταίρω , τους δίνω άλλοθι όμως ότι στην Σουηδία αυτήν την στιγμή είναι σε λειτουργία 8 ορυχεία χρυσού. Κι από όσο έχω καταλάβει ότι το αρσενικό είναι συνοδο στοιχείο της εξόρυξης χρυσού, οπότε θα είναι και σουηδικο πρόβλημα, οπότε λύσεις θα υπάρχουν.Ο τουρισμός έχει νόημα να βασιστείς όταν μπορείς να δουλεύεις 8 10 μήνες. Και δύσκολα εμείς θα μπορέσουμε να αλλάξουμε το προωθουμενο εγχώριο προιον, ή θα περιμένουμε να αναπτύξουμε το birdwatching και cross-country bike με κυνήγι αγριογούρουνου, κυνηγόσκυλα τσοπανοσκυλα και τσοπάνηδες φιλόξενους μεν αλλά ιδιόκτητες της υπαίθρου δε, με ψόφια ζώα και κοπριες στις ρεματιές?Και τελος παντων οταν τα 4/5 των νέων διαλέγουν σπουδές διαφορετικές από τα τουριστικά και συναφη επαγγελματα κάτι πρέπει να γινει. Ή να γίνουμε Ταϊλάνδη και Ισλανδία χωρίς παγετώνες ή μια χώρα που θα μπορει να συντηρεί ένα αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο. Αλίμονο όμως άμα σου δίνουν λεφτά για υπηρεσία πάρτα αλλά φρόντισε να έχεις και κάτι άλλο που θα κάνει πιο σύνθετη την οικονομία σου και να αυξάνει την προστιθεμενη αξία.Όσο για την φοροαποφυγή με τριγωνικες συναλλαγές, το φαινόμενο είναι παγκόσμιο αν εσύ το θέλεις μια εγώ το θέλω 10 , αντί να ζητάμε κούρεματα θα έπρεπε όλη η Ευρώπη μαζί να αναγκάσει τις μεγάλες εταιρείες να συνεχιστούν, αν και πιστεύω ότι όπως τα περιγράφεις τουλάχιστον σε αμερικανικό δικαστήριο οι κύριοι μέτοχοι και διευθύνοντες θα πλήρωναν μεγάλη καμπανα.
@ nikio Και μια φιλοσοφική ερώτηση.Πώς έχασε το στρατώνι την γαλάζια σημαία εφόσον δεν έχουν αρχίσει ακόμα μεταλλευτικές και μεταλλουργικες δραστηριότητες?
@lias81Δεν απαντω για να κερδισω το επιχειρημα απλα συζητηση κανουμε και δειχνεις οτι το θελεις και εσυ:2.Τα νουμερο (20εκ) το εδωσε ο διευθυντης της φινλανδικης εταιρειας οταν ηρθε να καταθεσει υπερ της ελληνικος χρυσος. Πιο πιθανο ειναι να ειναι λιγοτερα. Σιγουρα οχι 10πλασια3. Συμφωνα με την ελστατ το 35% του Αεπ της χαλκιδικης παραγεται απο τον τουρισμο. Δεν θυμαμαι τα νουμερα απο γεωργια κτηνιτροφια που σαφως θα επηρεαστουν. Αρα δεν μιλαμε για επενδυσεις τυπου η ψαροταβερνα του κυρ κωστα η ακομα και μπαρακια τυπου ναμος.4. Η ελληνικος χρυσος εχει αδεια για 350000 στρεμματα. Τωρα ποσα θα χρησιμοποιησει δεν το ξερω. Αλλα αν ειναι να χρησιμοποιησει μονο το 1% τα αλλα γιατι τα πηρε. Για ωρα αναγκης? παντως στην τουρκια η μαμα εταιρεια χρησιμοποιει και τα 157000 στρεμματα που πηρε. Το 95% του αρσενικου σε αυτη την εξορυξη ειναι σε αερια μορφη. Συμφωνα παντα με τον διευθυντη της φινλανδικης εταιρειας5. Τοτε θα ειναι αργα6-7 η γνωμη σου για τον τουρισμο ειναι μαλλον διαστρεβλωμενη. Ευθυνεται για το 18% του αεπ στην ελλαδα. Και αν μιλαμε για φοροδιαφυγη, συμφωνα με τα dutch papers η συγκεκριμενη εταιρεια χρησιμοποιει ενα συστημα dummy εταιριων στην ολλανδια για να δανειζει μεσω bonds τις εταιρειες της σε ελλαδα και τουρκια. Το επιτοκιο βεβαια ειναι εξωφρενικο και κατα συνεπεια πηγαινουν οι τοκοι tax free σε αλλη holding εταιρεια στα barbados. Εν ολιγοις, λεφτα δεν δινουν οι ανθρωποι στις χωρες στοχους.9 συμφωνω οτι για να κανεις ομελετα πρεπει να σπασεις αβγα. Ομως αν σφαξεις την κοτα μην περιμενεις ομελετα την αλλη μερα.Απαντηση στην φιλοσοφικη ερωτηση: εξορυξη γινεται. Μεταλλουργια δεν γινεται ακομα