Eπείγουσα απόφαση του υπ. Υγείας: Πού απαγορεύεται το κολύμπι λόγω ρύπανσης

Eπείγουσα απόφαση του υπ. Υγείας: Πού απαγορεύεται το κολύμπι λόγω ρύπανσης Facebook Twitter
SOOC
6

Eπείγουσα απόφαση του υπ. Υγείας: Πού απαγορεύεται το κολύμπι λόγω ρύπανσης Facebook Twitter
SOOC

 

Με επείγουσα τροποποίηση της σχετικής υπουργικής απόφασης του έτους 2017 για τους χώρους όπου απαγορεύεται η κολύμβηση, ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, απαγορεύει την κολύμβηση στις περιοχές που έχουν μολυνθεί από την πετρελαιοκηλίδα.

 

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην τροποποιημένη υπουργική απόφαση, «απαγορεύεται η κολύμβηση στα θαλάσσια ύδατα των περιοχών της Περιφέρειας Αττικής, τα οποία έχουν υποστεί φαινόμενα βραχυπρόθεσμης ρύπανσης, και μέχρι την αποκατάσταση τους, όπως αυτές αναφέρονται ειδικότερα κατωτέρω:

1. Από την ακτή κολύμβησης πλησίον της σχολής Ναυτικών Δοκίμων (Ακτή Θεμιστοκλέους 334) μέχρι και την παραλία της Φρεατίδας.

2. Στις ακτές κολύμβησης της περιοχής «Βοτσαλάκια».

3. Σε όλες τις ακτές κολύμβησης του Δήμου Αλίμου.

4. Σε όλες τις ακτές κολύμβησης του Δήμου Παλαιού Φαλήρου.

5. Σε όλες τις ακτές κολύμβησης του Δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης.

6. Σε όλες τις ακτές κολύμβησης του Δήμου Γλυφάδας.

7. Στον όρμο Λιμνιώνα, κατά μήκος της ακτής εκατέρωθεν του πέτρινου θεάτρου Σεληνίων, έμπροσθεν του ιστιοπλοϊκού ομίλου Σεληνίων και κατά μήκος της ακτογραμμής επί της οδού Ακτής Θεμιστοκλέους μέχρι την εκκλησία του Αγίου Νικολάου.

Στην υπουργική απόφαση επισημαίνεται, επίσης, η ανάγκη σήμανσης των πραναφερόμενων ακτών κολύμβησης με ευθύνη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ώστε, αφού ενημερωθούν από τις αρμόδιες Διευθύνσεις Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικών Ελέγχων, να τοποθετήσουν απαγορευτικές πινακίδες στα σημεία που κρίθηκαν ακατάλληλα για κολύμβηση.

 

Ακόμη, το υπουργείο Υγείας ζητά από τις λιμενικές Αρχές την επιτήρηση αυτών των σημείων, ώστε οι πινακίδες να τοποθετούνται σε κατάλληλα σημεία και να μην καταστρέφονται. Ήδη, η τροποποιημένη υπουργική απόφαση έχει αποσταλεί ως επείγον έγγραφο σε όλους τους αρμόδιους φορείς.

Eπείγουσα απόφαση του υπ. Υγείας: Πού απαγορεύεται το κολύμπι λόγω ρύπανσης Facebook Twitter
SOOC

ΠΑΚΟΕ: Τι έδειξαν τα δείγματα στις μολυσμένες παραλίες

Την Τρίτη και Τετάρτη (12,13/9) συνεργείο του ΠΑΚΟΕ πήρε δείγματα από τα πετρελαϊκά απόβλητα στην Σαλαμίνα, στα Βοτσαλάκια, στην ΕΔΕΜ και τη Γλυφάδα.

Από τα δέκα δείγματα που αναλύθηκαν στα πιστοποιημένα εργαστήρια του ΠΑΚΟΕ βρέθηκαν:

1) Πισσώσεις αρωματικοί καρκινογόνοι υδρογονάνθρακες σε πολύ υψηλές συγκεντρώσεις (200 φορές πάνω από το όριο δεδομένου ότι τα δείγματα, πάρθηκαν στα δέκα μέτρα από αυτά).

2) C.O.D (Χημικά καταναλισκόμενο οξυγόνο) δείκτης κακής έως χείριστης οξυγόνωσης του θαλάσσιου οικοσυστήματος , που δηλώνει των απουσία λόγω θανάτου μικροοργανισμών , σε τιμές 20πλάσιες του ορίου 4.500 mg/lt
με όριο τα 200.

3) Βακτηρίδια (απουσία κολοβακτηριδίων και υψηλή ύπαρξη εντερόκκοκων σε όλα τα δείγματα).

Μετά από τα αποτελέσματα, το ΠΑΚΟΕ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου γιατί όπως τονίζει, όλα αυτά, ειδικά οι πισσώδεις υδρογονάνθρακες υπό ειδικές συνθήκες πίεσης και θερμοκρασίας γίνονται πτητικοί και επικίνδυνοι με την εισπνοή.

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΑΠΌ ΤΟ ΚΕΕΛΠΝΟ

Να αποφευχθεί η κολύμβηση και η έκθεση σε περιοχές που έχουν μολυνθεί από την πετρελαιοκηλίδα, συνιστά το ΚΕΕΛΠΝΟ με ανακοίνωση του.

Συγκεκριμένα αναφέρει πως κλιμάκιο του Κέντρου πραγματοποίησε αυτοψία στις παράκτιες περιοχές της Πειραϊκής, του Παλαιού Φαλήρου, της Γλυφάδας και της Βούλας, για να αξιολογήσει το πρόβλημα της ρύπανσης που έχει προκληθεί και να διερευνήσει τις πιθανές επιπτώσεις στη Δημόσια Υγεία.

«Συνιστάται από το κλιμάκιο, σε πρώτο χρόνο, η αποφυγή της κολύμβησης και η έκθεση σε περιοχές με ρύπανση», καταλήγει η σύντομη ανακοίνωση.

Νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, έσπευσε να τονίσε πως «Προφανώς, σε μια παραλία που υπάρχει μαζούτ, δεν μπορεί να διανοηθεί κανείς να κολυμπήσει ή να ψαρέψει». Ο ίδιος εκτίμησε ότι οι υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας θα εκδώσουν και σχετική εγκύκλιο εντός των ημερών.

Υπογράμμισε, δε, πως όταν υπάρχουν μεγάλες οικολογικές καταστροφές, υπάρχουν άμεσοι και απώτεροι κίνδυνοι και σημείωσε πως θα πρέπει να ελεγχθεί από το ΕΛΚΕΘΕ το ενδεχόμενο να περάσει η μόλυνση στη διατροφική αλυσίδα, όπως αναφέρουν και επιστήμονες.

 

Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης: Αγωνία για το οικοσύστημα και τις ακτές κολύμβησης


Πέραν από τις συνέπειες στο ευαίσθητο θαλάσσιο και παράκτιο οικοσύστημα, η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, ως εθνικός χειριστής του διεθνούς προγράμματος Γαλάζια Σημαία, εκφράζει την ανησυχία της και για τις επιπτώσεις στον τουρισμό.

 

Όπως υπογραμμίζει, «είναι πράγματι τραγική ειρωνεία ότι η εκδήλωση για την βράβευση ακτών και μαρινών με τη Γαλάζια Σημαία για το 2017 πραγματοποιήθηκε στην ακτή της Γλυφάδας, μία από τις παραλίες που επλήγησαν περισσότερο από τη θαλάσσια ρύπανση».

Ενώ, ξεκαθαρίζει ότι «σύμφωνα με την μέχρι τώρα κατάσταση, οι υπόλοιπες βραβευμένες με Γαλάζια Σημαία ακτές στην περιοχή δεν έχουν πληγεί, ενώ οι βραβευμένες μαρίνες εφάρμοσαν άμεσα τα μέτρα προστασίας (πλωτά φράγματα), όπως προβλέπουν άλλωστε και τα κριτήρια της Γαλάζιας Σημαίας και απέφυγαν τη ρύπανση». Συμπληρώνει ωστόσο ότι το συγκεκριμένο γεγονός «δεν πρέπει να προκαλέσει εφησυχασμό, καθώς δεν έχει τελειώσει η περιπέτεια αυτής της πετρελαιοκηλίδας, ενώ κανένας δεν μπορεί να μας εξασφαλίσει ότι κάτι ανάλογο δεν θα ξανασυμβεί στο μέλλον».


Σημειώνεται τέλος ότι η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με το Ίδρυμα για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (FEE), διεθνή συντονιστή του προγράμματος Γαλάζια Σημαία, για το ενδεχόμενο λήψης μέτρων για την υπόθεση, ενώ όπως έκανε γνωστό, θα κινητοποιήσει τα μέλη και τους εθελοντές της και θα οργανώσει επισκέψεις, σε συνεργασία με τους πληγέντες Δήμους, μετά το πέρας των εργασιών των εξειδικευμένων συνεργείων, ώστε να συνδράμει στον καθαρισμό των ακτών και στην ευαισθητοποίηση των πολιτών και ιδιαίτερα των νέων.

 

Ελλάδα
6

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δήμαρχος Αράχωβας για μποτιλιάρισμα: Μεγάλο αυτοκίνητο οδικής βοήθειας δεν είχε αλυσίδες και έκλεισε τις δύο λωρίδες

Ελλάδα / Δήμαρχος Αράχωβας για μποτιλιάρισμα: Μεγάλο αυτοκίνητο οδικής βοήθειας δεν είχε αλυσίδες και έκλεισε τις δύο λωρίδες

«Η Τροχαία έκανε ελέγχους αλλά αν κλείσουν και τα δύο τα ρεύματα, θα μπλοκαριστεί και η Τροχαία και τα εκχιονιστικά μέσα στις ουρές» εξήγησε
LIFO NEWSROOM
ΕΥΔΑΠ για τα λύματα στην παραλιακή: Το δίκτυο αποχέτευσης υπερφορτώνεται λόγω των 7.000 παράνομων συνδέσεων

Ελλάδα / ΕΥΔΑΠ για λύματα στην Παραλιακή: Το δίκτυο υπερφορτώνεται λόγω 7.000 παράνομων συνδέσεων

Η εταιρεία εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία παραδέχεται το πρόβλημα και το αποδίδει στις παράνομες συνδέσεις στο δίκτυο, για τις οποίες, όπως τόνισε, λαμβάνονται μέτρα
LIFO NEWSROOM

σχόλια

4 σχόλια
Ο Κουρουμπλής που είναι που δήλωσε μια μέρα πριν "γιατί να μην κολυμπήσουν στην Σαλαμίνα ;".Ας διαλέξει ανάμεσα στην επιπολαιότητα και στην πολιτική ανευθυνότητα, προκειμένου να εξωραίσει την κατάσταση.Γιατί άραγε να την εξωραίσει ; Ο καθένας μόνος του καταλαβαίνει.Σε κάθε περίπτωση, ακατάλληλος για πολιτικός με στόχο την προσφορά στους πολίτες, αλλά μόνο για να ικανοποιήσει την προσωπική του φιλοδοξία. ΚΑΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΛΟΙ ΣΑΝ ΤΟΝ ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗ, ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΕΚΘΕΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΤΕΙΛΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥΣ, ΑΝΤΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ 70000 € ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ !