Χθες υπήρξε στην Αθήνα μια σημαντική συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Κοσσυφοπεδίου.
Μετά από συνάντηση με τον Κοσοβάρο ομόλογό του Enver Hoxhaj, ο κ. Αβραμόπουλος δήλωσε ότι η χώρα "πρέπει να εργαστεί προς την εκπλήρωση των κριτηρίων και τη διεξαγωγή των μεταρρυθμίσεων" που απαιτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
"Είναι γνωστό ότι, στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπάρχουν διαφορετικές απόψεις ως προς το ζήτημα του καθεστώτος του Κοσόβου. Η θέση της Ελλάδας είναι γνωστή. Όλοι όμως συμφωνούν ότι η περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων έχει σαφή ευρωπαϊκή προοπτική" δήλωσε ο κ.Αβραμόπουλος
Ο Έλληνας υπουργός ανακοίνωσε επίσης το άνοιγμα ενός γραφείου εμπορίου στην Αθήνα για να προωθήσει τη συνεργασία με το Κοσσυφοπέδιο.
"Το γραφείο αυτό δεν θα αλλάξει την στάση έναντι της Ελλάδας ως προς το καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου, αλλά θα είναι ένα μήνυμα για να δείξει ότι η ανάπτυξη είναι ένα εργαλείο για την ειρήνη", δήλωσε.
Οι παραπάνω δηλώσεις και το καλό κλίμα της συνάντησης, σχολιάστηκαν άμεσα από το Βρετανικό Eubusiness ως εξής:
"Η Ελλάδα είναι υπέρ της ένταξης του Κοσσυφοπεδίου στην ΕΕ.
(ΑΘΗΝΑ) – Η Ελλάδα δήλωσε την Παρασκευή ότι είναι υπέρ της ένταξης του Κοσσυφοπεδίου στην ΕΕ και τόνωσε την οικονομική συνεργασία της με την Πρίστινα, παρά το γεγονός ότι δεν έχει ακόμη αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της Βαλκανικής χώρας".
Παρόμοιο δημοσίευμα είχαμε επίσης χθες και από την Ιταλική Il Mondo:
"Η Αθήνα υπέρ της ένταξης του Κοσόβου στην ΕΕ. Υπουργός Εξωτερικών: Η Πρίστινα πρέπει να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται"
"Φυσικά ελπίζουμε πολύ στο εγγύς μέλλον να δούμε μια θετική απόφαση από την Αθήνα" σχετικά με το θέμα αυτό, δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Hoxhaj.
"Προς το παρόν 76 ελληνικές επιχειρήσεις έχουν επενδύσει στο Κοσσυφοπέδιο", δήλωσε, προσθέτοντας ότι θα ήθελε να δει περισσότερους Έλληνες επενδυτές.
"Τέλος, θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στον Υπουργό Εξωτερικών, για τη στήριξη της Ελλάδας στην ενταξιακή πορεία του Κοσόβου ως μέρος της ενταξιακής πορείας της περιοχής.
Το Κόσοβο ήταν και θα παραμείνει πάντοτε μέρος της Ευρώπης, ιστορικά, γεωγραφικά και πολιτισμικά και πρέπει να πούμε ότι είμαστε ευγνώμονες που η Ελλάδα μας στηρίζει σε αυτήν μας την πορεία" ανέφερε, κλείνοντας έτσι την δήλωσή του για την χθεσινή συνάντηση.
Σχεδόν εκατό χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών και η πλειοψηφία των κρατών μελών της ΕΕ, έχουν αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο ως κυρίαρχο κράτος.
Η Ελλάδα όμως, όπως και η Ρουμανία, Ισπανία, και Κύπρος δεν έχουν αναγνωρίσει το Κόσοβο. Και οι τέσσερις χώρες είναι διαχρονικά και πάγια αρνητικές στην νομιμοποίηση μονομερών αποσχίσεων ή αποσχιστικών τάσεων και μάλιστα βασισμένων σε μειονοτικές διεκδικήσεις.
Μια άλλη παράμετρος του συγκεκριμένου προβλήματος, είναι η Σερβία Η γειτονική χώρα ελπίζει να της δοθεί ημερομηνία για να ξεκινήσει ενταξιακές συνομιλίες με την ΕΕ στη σύνοδο κορυφής του Ιουνίου.
Αλλά οι Βρυξέλλες επιμένουν ότι η Σερβία πρέπει να βελτιώσει τις σχέσεις με το Κοσσυφοπέδιο, προκειμένου να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις.
σχόλια