Υπερψηφίστηκε με ονομαστική ψηφοφορία η επίμαχη τροπολογία για τους πλειστηριασμούς έπειτα από βελτιωτική αλλαγή. Η τροπολογία προβλέπει αυτόφωρη διαδικασία όσων ασκούν βία σε συμβολαιογράφους και παρακωλύουν τη διεξαγωγή πλειστηριασμών, είτε διεξάγονται σε Ειρηνοδικεία είτε ηλεκτρονικά σε συμβολαιογραφικά γραφεία.
Η τροπολογία ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία με 146 ψήφους υπέρ 35 κατά και 62 «παρών».
Ο υπουργός Δικαιοσύνης προχώρησε σε αλλαγές στην τροπολογία την τελευταία στιγμή ώστε να μειώσει την ένταση που προκλήθηκε στο εσωτερικό της κυβέρνησης.
Ειδικότερα, η αρχική παράγραφος προέβλεπε την αυτεπάγγελτη δίωξη σε όποιον προκαλεί απλή σωματική βλάβη ή απειλεί με βία ή άλλη παράνομη πράξη ή παράλειψη, υπάλληλο πλειστηριασμού που διενεργείται κατά τη διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης. Ο υπουργός κατέθεσε βελτιωτική αλλαγή απαλείφοντας την παράγραφο 2 του σχετικού άρθρου.
Όπως όλα δείχνουν, η αναστάτωση και ο αναβρασμός που επικράτησε στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ καθώς ορισμένοι βουλευτές διατύπωσαν την άποψη ότι με την εν λόγω διάταξη «ενισχύουμε το κίνημα κατά των πλειστηριασμών», οδήγησε στην απόσυρση της επίμαχης τροπολογίας.
Εν τω μεταξύ, υπερψηφίστηκε επί της αρχής του το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης με μέτρα θεραπείας αντί ποινών για ψυχικά ή διαταραγμένους ασθενείς, στο οποίο περιλαμβανόταν μεταξύ άλλων και η επίμαχη τροπολογία.
Υπέρ ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, Χρυσή Αυγή και Ποτάμι. ΝΔ, ΔΗΣΥ ΚΚΕ ψήφισαν κατά ενώ η Ένωση Κεντρώων δήλωσε «παρών».
Από την ονομαστική ψηφοφορία, πάντως, απουσίασε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μιχελογιαννάκης.
Αναβρασμός στον ΣΥΡΙΖΑ
Νωρίτερα, παρουσία αρκετών υπουργών (Κοντονής, Τσακαλώτος, Σκουρλέτης, Τόσκας, Παπανάτσιου) πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη με 20-25 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, όπου εκφράστηκαν οι αντιρρήσεις για την τροπολογία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι κάποιοι βουλευτές φέρεται να έθεσαν τον έντονο προβληματισμό τους, υποστηρίζοντας ότι είναι εκ του περισσού η νομοθετική αυτή πρωτοβουλία, καθώς καλύπτεται από το ισχύον ποινικό πλαίσιο, ενώ ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, πρότεινε να υπάρξει νομοτεχνική βελτίωση από την οποία να φαίνεται ότι «προστατεύουμε την λαϊκή κατοικία».
Ο κ. Τσακαλώτος, ο οποίος έφυγε πρώτος από την σύσκεψη δείχνοντας εκνευρισμένος, φέρεται να δήλωσε στους βουλευτές ότι δεν γίνεται να αποσυρθεί η τροπολογία, γιατί «θα έχουμε πρόβλημα με τους δανειστές», ενώ ερωτηθείς αν είπε πως πέφτει η κυβέρνηση αν δεν ψηφιστεί η εν λόγω διάταξη, δεν απάντησε.
Σκληρή τοποθέτηση Κοντονή
«Όποιος δανειολήπτης έχει ενταχθεί στον νόμο Σταθάκη, έχει απόλυτη προστασία» επανέλαβε ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, απαντώντας στα πυρά της αντιπολίτευσης για την επίμαχη τροπολογία που αφορά τους πλειστηριασμούς, και τόνισε ότι αυτοί που δεν προστατεύονται είναι όσοι πήραν υπέρογκα δάνεια και τα έκαναν βίλες.
«Κάνω έκκληση στους δανειολήπτες που έχουν πρόβλημα και δεν προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη, να το κάνουν μέχρι τις 31/12/2018 που έχουν την προστασία του νόμου, για να εξαιρεθούν», υπογράμμισε.
Ταυτόχρονα, έκανε λόγο για συστηματική παραπληροφόρηση και κατηγόρησε όσους ισχυρίζονται ότι δεν προστατεύεται η πρώτη κατοικία, ότι σπέρνουν το φόβο.
Βορίδης: Αισθάνομαι ηδονή να σας βλέπω να υπερασπίζεστε τους πλειστηριασμούς
Νωρίτερα, τόσο ο αντιπρόεδρος όσο και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, 'Αδωνις Γεωργιάδης και Μάκης Βορίδης, κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι από το σύνθημα της «κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη», τώρα εφαρμόζει την πλήρη προστασία των πλειστηριασμών.
«Αισθάνομαι ηδονή να σας βλέπω στο ΣΥΡΙΖΑ να υπερασπίζεστε τους πλειστηριασμούς και την ανακεφαλαίωση των τραπεζών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βορίδης επικαλούμενος την αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρει ότι οι ρυθμίσεις για τους πλειστηριασμούς υπαγορεύονται από λόγους υπέρτερου δημοσιονομικού και δημοσίου συμφέροντος, την ενίσχυση της ρευστότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος και την αποφυγή νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.
Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ: Είναι διακηρυγμένη η θέση μας για την προστασία της πρώτης κατοικίας
Τη σύγκληση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ μετά τις γιορτές ζήτησαν βουλευτές και βουλεύτριες που συμμετείχαν σε σύσκεψη εργασίας που πραγματοποιήθηκε στη Βουλή πριν την ψήφιση της τροπολογίας του υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την επέκταση του ισχύοντος νόμου που αφορά στην προστασία των συμβολαιογράφων (πέραν των Ειρηνοδικείων) και στα συμβολαιογραφικά τους γραφεία, με αίτημα την συνολική αντιμετώπιση της προστασίας της πρώτης λαϊκής κατοικίας από τους πλειστηριασμούς.
Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησαν από την κυβέρνηση να παρουσιάσει προς συζήτηση και έγκριση τις νομοθετικές και άλλες παρεμβάσεις για τη θωράκιση και την περαιτέρω ενίσχυση της διακηρυγμένης κυβερνητικής και κομματικής βούλησης για την προστασία της πρώτης λαϊκής κατοικίας για χρέη προς το Δημόσιο και τις Τράπεζες.
σχόλια