Έρευνα: Η αναδοχή στην Ελλάδα - Τι αλλάζει και πώς θα σώσουμε τα παιδιά από τα ιδρύματα

Έρευνα: Η αναδοχή στην Ελλάδα - Τι αλλάζει και πώς θα σώσουμε τα παιδιά από τα ιδρύματα Facebook Twitter
Ο νόμος επισπεύδει, ενθαρρύνει και πριμοδοτεί τις διαδικασίες αναδοχής και υιοθεσίας και ξεκαθαρίζει τα βήματα τα οποία πρέπει να κάνει ένας γονιός.
3

Τις επόμενες μέρες, ακόμα και την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με πληροφορίες του LiFO.gr, αναμένεται να έρθει στη Βουλή το νέο νομοσχέδιο για τις αναδοχές και τις υιοθεσίες παιδιών που θα φέρει αλλαγές σε έναν τομέα που απασχολεί χιλιάδες ζευγάρια της χώρας.


Όπως μας αναφέρουν πηγές του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, το νομοσχέδιο πέρασε την φάση της διαβούλευσης και είναι πλέον όλα έτοιμα για να κατατεθεί στη Βουλή.


Τι είναι αυτό όμως που επί της ουσίας θα αλλάξει με το νομοσχέδιο; Και τι πραγματικά συμβαίνει με τα προγράμματα αναδοχής και υιοθεσίας στη χώρα μας;

Οι ειδικοί μας απαντούν για ένα «ιδιαίτερα παρεξηγημένο και άγνωστο σε πολλούς» θέμα, την αναδοχή παιδιών από ζευγάρια, οικογένειες ή μεμονωμένα άτομα.

Περίπου 280 παιδιά βρίσκονται αυτή την στιγμή στα πέντε ιδρύματα του Κέντρου Πρόνοιας της Περιφέρειας Αττικής και περιμένουν να βρουν μια ασφαλή αγκαλιά από οικογένειες.


«Να σκεφτούμε το παιδί και όχι τον επίδοξο γονέα»

«Κανένα παιδί κανονικά δεν πρέπει να παραμένει στο ίδρυμα, όλα τα παιδιά θα έπρεπε να είναι μαζί με μια οικογένεια. Αυτό έχουν πραγματικά ανάγκη. Στο εξωτερικό η αναδοχή είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη, στην Ελλάδα έχουμε ακόμα δρόμο, υπάρχει έλλειμμα κουλτούρας για το ζήτημα. Τα ζευγάρια προτιμούν την υιοθεσία γιατί θα ήθελαν ένα «δικό» τους παιδί και ας περιμένουν χρόνια ολόκληρα» σημειώνει στο LiFO.gr η πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής, Σοφία Κωνσταντέλια.

«Ωστόσο, τα ίδια ή πολλά άλλα ζευγάρια, μόνες γυναίκες, οικογένειες με παιδιά θα μπορούσαν να στραφούν προς την αναδοχή, ένα πρόγραμμα που σώζει παιδικές ψυχές. Η αναδοχή δεν είναι υιοθεσία γιατί ο φυσικός γονέας διατηρεί νομικά μόνο την επιμέλεια. Η αναδοχή όμως δίνει στους ενδιαφερόμενους την ευκαιρία να μεγαλώσουν με αγάπη κοντά τους ένα παιδί που τους χρειάζεται».

Υπάρχει η βραχεία αναδοχή ή «πρώτη αγκαλιά» που είναι ένα πρόγραμμα για νεογέννητα και οι ανάδοχοι γονείς αναλαμβάνουν να φροντίζουν το βρέφος μέχρις ότου οι φυσικοί γονείς είναι έτοιμοι να το αναλάβουν ξανά.

Η επαγγελματική αναδοχή, που αφορά σε μικρά παιδιά με διάφορες μορφές αναπηρίας, από κινητικές μέχρι βαρύ αυτισμό ή έχουν παραβατική συμπεριφορά και ο ανάδοχος πρέπει να είναι ειδικός, πχ ψυχολόγος στο επάγγελμα.

Τέλος, υπάρχει η μακροχρόνια αναδοχή κατά την οποία οι ενδιαφερόμενοι αναλαμβάνουν το παιδί για αρκετά χρόνια καθώς οι φυσικοί γονείς αδυνατούν να το φροντίσουν και υπάρχει ταυτόχρονα η προοπτική της υιοθεσίας.


«Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια αύξηση στο ενδιαφέρον των Ελλήνων για τα προγράμματα αναδοχής, αλλά δεν είναι αρκετό. Τα ποσοστά αυτά πρέπει να ανέβουν για να «γλιτώνουν» όλα τα παιδιά τα ιδρύματα» επισημαίνει η κα Κωσταντέλλια.


Περίπου 280 παιδιά βρίσκονται αυτή την στιγμή στα πέντε ιδρύματα του Κέντρου Πρόνοιας της Περιφέρειας Αττικής και περιμένουν να βρουν μια ασφαλή αγκαλιά από οικογένειες. «Το έργο που κάνουν οι κοινωνικοί λειτουργοί μας είναι πραγματικά υπεράνθρωπο» προσθέτει, ενώ σε εξέλιξη είναι πολλές αναδοχές.

Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, 80 παιδιά (0 - 3 ετών) βρίσκονται στο «Μητέρα», 55 παιδιά (0-4 ετών) βρίσκονται στο Αναρρωτήριο Πεντέλης, 30 παιδιά σχολικής ηλικίας φιλοξενούνται στην Παιδόπολη Άγιος Ανδρέας, 30 κορίτσια άνω των 13 ετών στην Παιδόπολη Αγία Βαρβάρα και 80 μικρά παιδιά ΑμεΑ στη Δομή της Βούλας. Δεκάδες ακόμα παιδιά βρίσκονται σε δομές αρκετών ΜΚΟ.

Έρευνα: Η αναδοχή στην Ελλάδα - Τι αλλάζει και πώς θα σώσουμε τα παιδιά από τα ιδρύματα Facebook Twitter
Μαιευτήριο «Έλενα Βενιζέλου», η Μονάδα Αναμονής (ΜΑΝΑ) Παιδιού

 

«Τα ιδρύματα πρέπει να αδειάσουν, υπάρχουν παιδιά που μένουν για πάντα εκεί»

Οικογένειες που έχουν ήδη παιδιά και μάλιστα δεν χαρακτηρίζονται «μεγαλοαστές» αλλά και γυναίκες μόνες είναι το κύριο προφίλ των ατόμων που καταθέτουν αίτηση για πρόγραμμα αναδοχής, εξηγεί στο LiFO.gr, ο Διοικητής του μαιευτηρίου «Έλενα» και του «Αλεξάνδρα» κ. Δημήτρης Βεζυράκης, τονίζοντας ότι πρέπει το κράτος να δώσει κίνητρα στους ενδιαφερόμενους πολίτες ώστε να στραφούν προς τα προγράμματα αναδοχής (επιδόματα, στήριξη κλπ).

«Η αναδοχή είναι μια πολύ πιο γρήγορη διαδικασία και ένα ζευγάρι μέσα σε 1 μήνα μπορεί να αποκτήσει ένα παιδί στην οικογένειά του. Οι γονείς αυτών των παιδιών για κοινωνικούς, οικονομικούς και υγείας λόγους δεν είναι κατάλληλοι να φροντίσουν τα παιδιά τους, ωστόσο δεν τους έχει αφαιρεθεί από τον νόμο η επιμέλεια. Έτσι, τα παιδιά τους καταλήγουν στα ιδρύματα και στα μαιευτήρια. Σκοπός είναι όμως να βρεθούν σε οικογένειες που θα τα αγαπούν« προσθέτει ο κ. Βεζυράκης.

Ακόμα και αν το παιδί επιστρέψει στη φυσική οικογένεια, οι δεσμοί με την ανάδοχη δεν χάνεται, αυτό το συναντάμε σε όλες τις περιπτώσεις. Στο Μαιευτήριο «Έλενα Βενιζέλου» λειτουργεί η Μονάδα Αναμονής (ΜΑΝΑ) Παιδιού και έχει δυνατότητα φιλοξενίας 18 νεογνών που για κοινωνικούς λόγους παραμένουν στο νοσοκομείο μετά τη γέννησή τους.


Οι ιστορίες παιδιών που συγκλονίζουν

*Ένα νεογέννητο με λαγώχειλο δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις για κανένα ζευγάρι που ενδιαφερόταν για υιοθεσία. Για ένα νεαρό ζευγάρι όμως οδοντιάτρων που περίμενε για χρόνια στις λίστες για παιδί, ο μικρός με τον λαγώχειλο ήταν εκείνος που έμελλε να γίνει το παιδί τους - ήξεραν ότι με ορισμένες επεμβάσεις υπήρχε αντιμετώπιση.


*Ένας έφηβος πλέον, ο οποίος βρίσκεται επί χρόνια στην αγκαλιά της ανάδοχης οικογένειάς του, γράφει κάθε μήνα γράμμα στον Εισαγγελέα ότι θέλει να υιοθετηθεί από τους μη φυσικούς γονείς του, παρότι γνωρίζει και έχει επαφές με την φυσική του μητέρα, η οποία φέρεται να δημιουργεί προβλήματα στην τεκνοθεσία.


*Το βρέφος που είχε εγκαταλειφθεί τον Δεκέμβριο έξω από σχολείο στα βόρεια προάστια και συγκίνησε το πανελλήνιο, σύμφωνα με πληροφορίες του LiFO.gr βρίσκεται ακόμα στο νοσοκομείο Παίδων. Οι φυσικοί γονείς δεν έχουν εμφανιστεί και το παιδί έχει «εγκλωβιστεί» στις νομικές διαδικασίες και δεν μπορεί να δοθεί για αναδοχή ή υιοθεσία.

Έρευνα: Η αναδοχή στην Ελλάδα - Τι αλλάζει και πώς θα σώσουμε τα παιδιά από τα ιδρύματα Facebook Twitter
Φωτο: EUROKINISSI


Τι προβλέπει το νέο νομοσχέδιο

- Ο νόμος επισπεύδει, ενθαρρύνει και πριμοδοτεί τις διαδικασίες αναδοχής και υιοθεσίας και ξεκαθαρίζει τα βήματα τα οποία πρέπει να κάνει ένας γονιός.


- Σχέδιο για κίνητρα στα ζευγάρια που θέλουν να γίνουν ανάδοχοι παιδιών με αναπηρίες.


- Προβλέπει εγγραφή τόσο των παιδιών όσο και των υποψήφιων αναδόχων και θετών γονέων σε Εθνικά Μητρώα αλλά και επίβλεψη αντιστοίχισης και της ομαλής σχέσης μεταξύ θετής ή ανάδοχης οικογένειας και παιδιού.


- Προβλέπει νέες διαδικασίες για την κοινωνική έρευνα σχετικά με την καταλληλότητα ενός ζευγαριού αλλά και εκπαίδευσης των γονέων από ειδικούς που θα διαρκούν λίγους μήνες, ενώ ένα τρίτο Μητρώο θα περιλαμβάνει τις εγκεκριμένες τεκνοθεσίες και αναδοχές.


- Δημιουργία Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος που θα λειτουργεί και ως «δεξαμενή» ειδικευμένου προσωπικού, μόνιμου ή προσωρινού, που θα αξιοποιούν φορείς και ιδρύματα για να «ξεκολλάει» η εκάστοτε διαδικασία.

Ελλάδα
3

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Καλπάζουν» οι λοιμώξεις του αναπνευστικού - Πώς μπορούν να προστατευτούν οι ευπαθείς ομάδες

Ελλάδα / Λοιμώξεις του αναπνευστικού: Πώς μπορούν να προστατευτούν οι ευπαθείς ομάδες

«Στην Ελλάδα υπάρχει μια περίοδος η οποία ξεκινάει στις 15 Δεκεμβρίου και τελειώνει στις αρχές του Μαρτίου όπου φαίνεται ότι ενδημικά υπάρχει έξαρση των λοιμώξεων», τονίζει ο Στέλιος Λουκίδης, πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας
LIFO NEWSROOM