Ο pour-over (φίλτρου ή «γαλλικός») καφές αποτελεί καθημερινή συνήθεια για πολλούς, αλλά συχνά τον «εγκαταλείπουν», γιατί δεν είναι τόσο «δυνατός» όσο άλλα είδη, όπως ο εσπρέσο.
Ο pour-over coffee (ή στα ελληνικά «καφές εκχύλισης με ρίψη νερού» - «γαλλικός» ή φίλτρου, όπως συνηθίζουμε να τον λέμε) είναι ένας τρόπος παρασκευής καφέ φίλτρου, όπου το ζεστό νερό πέφτει επάνω από αλεσμένο καφέ, χρησιμοποιώντας ένα ειδικό χωνί με φίλτρο.
Επιστήμονες από το το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, ισχυρίζονται πως ανακάλυψαν έναν τρόπο, να φτιάξουν ένα «δυνατότερο φλιτζάνι», χρησιμοποιώντας την ίδια ποσότητα αλεσμένου καφέ.
Ο Δρ Arnold Mathijssen, συν-συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε ότι «η αργή έκχυση του ζεστού νερού από ένα βραστήρα με στενό και μακρύ στόμιο αυξάνει το χρόνο επαφής μεταξύ του νερού και των κόκκων του καφέ, και η έκχυση από μεγαλύτερο ύψος αυξάνει την ανάμιξη, με αποτέλεσμα να εκχυλίζεται περισσότερος καφές».
Συνεχίζει όμως, με μια προειδοποίηση: «Αν ρίχνετε πολύ αργά ή από πολύ ψηλά, τότε το νερό σπάει σε σταγόνες και δεν λειτουργεί σωστά. Το νερό πρέπει να πέφτει σε μια συνεχή ροή (σαν “νήμα”) και όχι σε σταγόνες».
Η επιστημονική ομάδα κατέληξε στο παραπάνω συμπέρασμα, αφού χρησιμοποίησε ειδικά σωματίδια και λέιζερ για να δει πώς κινείται το νερό μέσα στον καφέ. Οι ερευνητές βρήκαν, ότι αν το νερό έχει αρκετή ταχύτητα και ρίχνεται σωστά, δημιουργείται ένα είδος «χιονοστιβάδας» από τα σωματίδια, που αυξάνει την ανάμειξη.
Αυτό που προτείνουν στο αναγνωστικό κοινό, είναι να χρησιμοποιεί λίγο λιγότερο καφέ, π.χ. 18 γραμμάρια αντί για 20.
Να ρίξει το νερό από ύψος περίπου 20–30 εκατοστά, αργά και σταθερά, σε συνεχή ροή και να παρατηρήσει κατά πόσο θα αλλάξει η γεύση.
Καθηγητής του Πανεπιστημίου του Πόρτσμουθ, που δεν συμμετείχε στη νέα έρευνα, αλλά διεξήγαγε αντίστοιχη μελέτη για την παρασκευή εσπρέσο, δήλωσε ότι το παραπάνω μοιάζει «απολύτως λογικό», ότι η προτεινόμενη μέθοδος θα οδηγήσει σε ένα ισχυρότερο φλιτζάνι καφέ φίλτρου.
Με πληροφορίες από Guardian