ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ

Οι Κινέζοι αγοράζουν το κέντρο της Αθήνας και το νοικιάζουν στο Airbnb - Μπίζνες με ακίνητα και χρυσές βίζες

Οι Κινέζοι αγοράζουν το κέντρο της Αθήνας και το νοικιάζουν στο Airbnb - Μπίζνες με ακίνητα και χρυσές βίζες Facebook Twitter
Κινεζική «απόβαση» στα ακριβά στέκια της Αθήνας και στο Airbnb (Nick Paleologos / SOOC_
7

Αρκετά από τα πολυτελή ακίνητα της Αθήνας  και μάλιστα σε περιοχές «φιλέτα» δεν είναι ούτε απούλητα, ούτε ανήκουν σε «γνωστά τζάκια», αλλά είναι αγορασμένα από Κινέζους. Μάλιστα εκείνοι είναι που «τροφοδοτούν» με σπίτια του κέντρου της Αθήνας το Airbnb.

Η κινεζική «απόβαση» στο κέντρο της Αθήνας είναι μια πραγματικότητα που διαμορφώνεται τα τελευταία χρόνια αλλά αυξήθηκε θεαματικά στο τέλος του 2017 σύμφωνα με στοιχεία του οργανισμού Enterprise Greece. 

Κοινό μυστικό στους μεσιτικούς κύκλους της Αθήνας είναι ότι τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων τις συγκρατούν ακόμη ψηλά οι Κινέζοι. Και αυτό γιατί οι Κινέζοι αγοράζουν ακίνητα άνω των 250.000 ευρώ για να λάβουν την άδεια παραμονής, την λεγόμενη «χρυσή βίζα» που τους ανοίγει τις πόρτες εισόδου στην ΕΕ.

«Μια ολόκληρη αγορά στηρίζεται στους Κινέζους, δικηγορικά γραφεία, μεσιτικά γραφεία, συμβολαιογραφεία, μεταφραστές, τουριστικά γραφεία αλλά και ιδιωτικές εταιρείες που αναλαμβάνουν την διαμεσολάβηση. Μέσα σε όλα κινείται έτσι η αγορά ακινήτων αλλά και το κράτος έχει έσοδα» αναφέρουν στο Lifo.gr μεσιτικές πηγές.

«Οι προτιμήσεις των Κινέζων αγοραστών ποικίλλουν. Οι περισσότεροι συνταξιούχοι προτιμούν διαμερίσματα ή μεζονέτες κοντά στη θάλασσα, στα νότια προάστια. Οι οικογένειες με παιδιά συνήθως αγοράζουν ακίνητα κοντά στο κέντρο της Αθήνας ή σε περιοχές με σταθμό του Μετρό. Μια άλλη κατηγορία είναι οι Κινέζοι που αγοράζουν καθαρά για επενδύσεις, εστιάζουν στην αξία του ακινήτου, επομένως, τα ακίνητα «φιλέτα» μόνο τους ενδιαφέρουν», εξηγεί στο Lifo.gr, στέλεχος σε μεσιτική εταιρεία των Αθηνών.

 Αγοράζουν τα ακίνητα, παίρνουν την χρυσή βίζα και μετά τα νοικιάζουν στο Airbnb 

 

Στην συντριπτική τους πλειοψηφία οι Κινέζοι αγοραστές έρχονται δύο φορές στην Ελλάδα, σύμφωνα με πληροφορίες του Lifo.gr.

Την πρώτη για να επιλέξουν το ακίνητο και να εξουσιοδοτήσουν κάποιον δικηγόρο για τις διαδικασίες και την δεύτερη για τις γραφειοκρατικές διαδικασίες και τα βιομετρικά στοιχεία που απαιτούνται για την άδεια παραμονής.

Στη συνέχεια, είτε θα νοικιάσουν το οίκημα που αγόρασαν κυρίως σε Έλληνες κατοίκους, είτε θα το «βάλουν» στο Airbnb καθώς η επιλογή της τοποθεσίας του ακινήτου έχει γίνει προσεκτικά.

«Ακριβά σπίτια στο Κολωνάκι, στα Εξάρχεια και στο Κουκάκι είναι αυτά που προτιμούν οι περισσότεροι Κινέζοι» σημειώνει στο Lifo.gr, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αθηνών - Αττικής, κ. Λευτέρης Ποταμιανός.

«Προτιμούν μικρές κατοικίες στο κέντρο της Αθήνας αλλά με θέα και στα πέριξ της Ακρόπολης, είτε μεγάλες πολυτελείς κατοικίες στα νότια προάστια. Το τελευταίο καιρό μάλιστα αυξημένο είναι το ενδιαφέρον των Κινέζων και για την Σαντορίνη», εξηγεί ο κ. Ποταμιανός και προσθέτει: «Ωστόσο, είναι δύσκολοι πελάτες και προσεκτικοί, ψάχνουν πολύ το ακίνητο πριν το αγοράσουν παρότι δεν θα μείνουν και εμπιστεύονται δύσκολα. Θα μπορούσαμε όμως να πούμε ότι το 70% της αγοράς ακινήτων κινείται χάρη στους Κινέζους».

Όπως επισημαίνει ο κ. Ποταμιανός, τα συναρμόδια υπουργεία πρέπει να απλοποιήσουν τις διαδικασίες, διότι η γραφειοκρατία είναι μεγάλη. 

Μέσα σε τέσσερα χρόνια, όμως, με αποκορύφωμα το περσινό έτος τα νούμερα αυξήθηκαν σύμφωνα με το Enterprise Greece. Συνολικά, έχουν καταγραφεί 4.962 χορηγήσεις αδειών διαμονής σε αγοραστές και μέλη της οικογένειάς τους. Οι Κινέζοι είναι πρώτοι στη λίστα με 2.091 άδειες.

Οι Κινέζοι αγοράζουν το κέντρο της Αθήνας και το νοικιάζουν στο Airbnb - Μπίζνες με ακίνητα και χρυσές βίζες Facebook Twitter

Από σπίτια στις Κυκλάδες σε χωράφια με ελιές

 

Οι Κινέζοι τουρίστες εκτός από το ιστορικό κέντρο «αγαπούν» και τις Κυκλάδες και δη την Σαντορίνη με αποτέλεσμα να αναζητούν ακίνητα και στα νησιά.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που αποφασίζουν να αγοράσουν πολλά μικρά ακίνητα αντί ενός αξίας 250.0000 ευρώ με αποτέλεσμα ένας Κινέζος να έχει στην κατοχή του ακόμη και δεκάδες σπίτια.

Ανάμεσα στις παράδοξες προτιμήσεις των αγοραστών είναι και η επιθυμία για καλλιέργεια της γης καθώς πριν από λίγες μέρες ένας Κινέζος ζήτησε από μεσιτικό γραφείο να του βρουν χωράφι με ελιές στη Βάρη Κορωπίου.

Την επιθυμία να αγοράσουν στην περιοχή του Παπάγου και στο Ψυχικό εκφράζουν όσοι έχουν στα σχέδιά τους να μείνουν στην Ελλάδα μόνιμα αφήνοντας την Κίνα.

Τι είναι η «χρυσή βίζα» και γιατί την θέλουν διακαώς Κινέζοι, Τούρκοι, Ρώσοι 

 

Οι άδειες διαμονής, η χορήγηση των οποίων εξαρτάται ή από την προηγούμενη αγορά ακινήτου ή/ και της τοποθέτησης επενδυτικών κεφαλαίων στη χώρα, είναι γνωστές ως χρυσές άδειες διαμονής (golden visas). Οι άδειες αυτές ανοίγουν και τον δρόμο για την απόκτηση ιθαγένειας σε ύστερο, όμως, χρόνο.


Στην Ελλάδα, το πρόγραμμα golden visa εισήχθη με τον Νόμο 4146/2013. Αφορά στη χορήγηση 5ετούς άδειας διαμονής σε υπηκόους τρίτων χωρών που είτε αποκτούν ακίνητη περιουσία, είτε προχωρούν σε επένδυση κεφαλαίων από 3 μέχρι 100 εκατομμύρια ευρώ σε έργα υποδομών ή σε ελληνικές επιχειρήσεις, με τη δημιουργία 150 θέσεων εργασίας.

Από την έναρξη του προγράμματος το 2013 μέχρι και το πρώτο τετράμηνο του 2017 έχουν χορηγηθεί πάνω από 2.000 άδειες παραμονής στο πλαίσιο του προγράμματος Golden Visa. Οι περισσότερες έχουν χορηγηθεί σε Κινέζους πολίτες, ακολουθούν οι Ρώσοι, οι Αιγύπτιοι, οι Τούρκοι και οι Ουκρανοί ενώ ανεβαίνουν σημαντικά το τελευταίο διάστημα οι Λιβανέζοι και οι Σαουδάραβες.

Το χρηματικό όριο για την αγορά ακινήτου στην Ελλάδα είναι από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη. Ακολουθούν η Μάλτα με 275.000 μέχρι 320.000 ευρώ ανάλογα με την περιοχή αγοράς του ακινήτου, η Λετονία με 250.000 ευρώ συν 5% κρατικό τέλος για αγορά ακινήτου αποκλειστικά στη Ρήγα, η Κύπρος με 300.000 ευρώ για αγορά μόνο νεόδμητων ακινήτων, η Πορτογαλία με 350.000 ευρώ για αγορά ακινήτου εκτός Λισαβώνας ή 500.000 ευρώ για αγορά ακινήτου στη Λισαβώνα, η Ανδόρρα με 400.000 ευρώ, η Ισπανία με 500.000 ευρώ, η Ιρλανδία με 2.000.000 ευρώ.

Η Ελλάδα είναι, επίσης, η μόνη χώρα που δεν απαιτεί στη συνέχεια ελάχιστη παραμονή των κατόχων των χρυσών αδειών παραμονής.

Σύμφωνα με πρόσφατα στατιστικά στοιχεία, η αποδοτικότητα του ελληνικού προγράμματος ανέρχεται στα 1 δισ. ευρώ. Για την αντιμετώπιση τυχόν δυσχερειών κατά τη διαδικασία απόκτησης άδειας διαμονής στην Ελλάδα, έχει δρομολογηθεί η δημιουργία ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την έκδοση βίζας για την ταχύτερη εξυπηρέτηση των ξένων επενδυτών. Πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάζεται η μείωσή του ύψους αγοράς των ακινήτων στις 200.000 ευρώ.

Ελλάδα
7

ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κλέων Γρηγοριάδης κατά Ζωής Κωνσταντοπούλου: Τα κανάλια την παίζουν όλη μέρα ως «φασαριόζα και τσαμπουκαλού»

Ελλάδα / Κλέων Γρηγοριάδης κατά Ζωής Κωνσταντοπούλου: Τα κανάλια την παίζουν όλη μέρα ως «φασαριόζα και τσαμπουκαλού»

Επίθεση εναντίον της προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωής Κωνσταντοπούλου, εξαπολύει μέσω του Χ, ο πρώην βουλευτής του ΜεΡΑ25, Κλέων Γρηγοριάδης
LIFO NEWSROOM
Νέα Ιωνία: ΕΔΕ μετά το περιστατικό bullying κατά 12χρονου - Τον έκλεισαν σε φρεάτιο

Ελλάδα / Νέα Ιωνία: Πέταξαν 5ευρω για να μπει ο 12χρονος στο φρεάτιο και τον έκλεισαν μέσα

ΕΔΕ μετά το περιστατικό bullying - Υπάρχει η δυνατότητα οι εν λόγω μαθητές να μετακινηθούν ξεχωριστά σε σχολεία, εκτός του δήμου στον οποίο φοιτούσαν, υπενθυμίζει το υπουργείου Παιδείας
LIFO NEWSROOM

σχόλια

3 σχόλια
Την ίδια ώρα που βγαίνουμε στους δρόμους για την Μακεδονία, κάποιοι άλλοι αγοράζουν ότι υπάρχει στην χώρα. Κατοικίες, εταιρείες... σε λίγο θα αγοράσουν την ακρόπολη και εμείς θα αγναντεύουμε άλλα πράγματα.Δε βαριέσαι; Γίνομαι γραφικός.
Υπάρχουν πολλά "κρούσματα" σκόπιμης υπερεκτίμησης της αξίας των ακινήτων σε 250.000 ευρώ προκειμένου να πάρουν βίζα αγοραστές από διάφορες χώρες.
Το μαρτύριο του να είσαι νέος και να ψάχνεις για φθηνή στέγη στην Ελλάδα του βασικού μισθού κάπως έτσι εξηγείται...Έχω μεγάλη απορία να δω τι θα έχει απομείνει από Έλληνες (αυτόχθονες) σε 60 χρόνια...
Αυτό με τους Κινέζους ήταν γνωστό εδώ και πολλά χρόνια, τώρα το θυμήθηκαν; Ε, να πάμε Βερολίνο μήπως και βρούμε κάνα φτηνό δυαράκι με 1.500 ευρώ το μήνα 'μονάχα'. Κι αναφέρω το Βερολίνο γιατί έτσι ακριβώς ξεσπιτώθηκαν οι κάτοικοι του μετά την πτώση του τείχους, αφού βούτηξαν τα σπίτια οι μεγαλοεπενδυτές και ανέβασαν τα ενοίκια στα ύψη. Κάτω από 2.000 για ένα καλό δυάρι δεν θα βρείτε. Με τις υγείες μας.
Η παγκοσμιοποίηση είναι μια πραγματικότητα. Να εναντιωνόμαστε στην πραγματικότητα δεν έχει νόημα. Να προετοιμαζόμαστε για τα αρνητικά της έχει. Να προσπαθούμε να διαμορφώσουμε το μέλλον μας σύμφωνα με τους εφικτούς μας στόχους έχει νόημα.Το κέντρο της Αθήνας, αυτή τη στιγμή, έχει πολλά άλλα να φοβηθεί παρά ξένους που ακουμπάνε δύο ρημαδοφράγκα.
το μαρτυριο να ζεις σε μια κοινωνια που θεωρει το taxibeat "παρασιτικο" και το επαγγελμα του υπαλλληλου Υπουργειο Οικονομικων με καθηκοντα καθαριοτητας, προοπτικη καριερας.... αν δεν μπορεσουμε να παραξουμε (ή αν κυνηγαμε αυτους που παραγουν) διεθνως ανταγωνιστικα προιοντα ετσι θα ειναι και χειροτερα.