«Προφυλάξτε τα ζώα σας από αρκούδες και λύκους με ηλεκτροφόρες περιφράξεις και εκπαιδευμένους σκύλους». Με αυτό το μήνυμα η περιβαλλοντική οργάνωση «Καλλιστώ» φιλοδοξεί να καταφέρει αγρότες, μελισσοκόμους και κτηνοτρόφους να υιοθετήσουν εναλλακτικά μέτρα πρόληψης των ζημιών από ζώα της άγριας πανίδας.
Ο Γιώργος Θεοδωρίδης, υπεύθυνος επικοινωνίας της οργάνωσης, μίλησε στο LIFO.gr, και το πρώτο πράγμα που ξεκαθαρίζει είναι πως οι ηλεκτροφόρες περιφράξεις «εννοείται πως δεν σκοτώνουν κανένα ζώο που θα έρθει σε επαφή».
Αντιθέτως, σύμφωνα με τον ίδιο, βοηθούν στην «αρμονική συνύπαρξη του ανθρώπου με την άγρια ζωή», αφού προφυλάσσοντας κτηνοτρόφους και παραγωγούς από θηρευτές, «έχουμε λιγότερη ζημιά, άρα δεν έχουν λόγο να σκοτώσουν τον λύκο ή την αρκούδα».
Οι ηλεκτροφόρες περιφράξεις χρησιμοποιούνται για την προστασία μελισσιών, κτηνοτροφικών ζώων και αγροτικών καλλιεργειών κυρίως από επιθέσεις αρκούδας και αν τηρούνται οι προδιαγραφές εγκατάστασης και συντήρησης, η αποτελεσματικότητά τους μπορεί να φτάσει και το 100%.
Στο νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, για την περίοδο 2014-2020, το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει την λειτουργία του από το 2019, προβλέπεται η επιδότηση της αγοράς ηλεκτροφόρου περίφραξης μέσω της Δράσης 4.4.1. «Προστασία της γεωργοκτηνοτροφικής δραστηριότητας από την Αρκούδα». Στο μεσοδιάστημα, όποιος ενδιαφέρεται δυστυχώς καλείται να καλύψει μόνος του το κόστος.
Ένα εξίσου σημαντικό πρόβλημα σχετικά με την καλή φύλαξη του κοπαδιού εντοπίζεται στους σκύλους. «Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν "καλά σκυλιά" στα κοπάδια», μάς λέει ο Γ. Θεοδωρίδης, ξεκαθαρίζοντας πως δεν πρόκειται για ρατσισμό σχετικά με «καθαρές φυλές» σκύλων, αλλά μια παρότρυνση για κατάλληλες φυλές σκύλων για το συγκεκριμένο σκοπό, η οποία διαφυλάσσει ουσιαστικά τη βιοποικιλότητα της χώρας και τις «ντόπιες ράτσες».
Η χρήση ποιμενικών σκύλων φύλαξης κοπαδιών είναι για την «Καλλιστώ» μια από τις πιο αρχαίες και αποτελεσματικές πρακτικές για την προστασία των εκτρεφόμενων ζώων από τις επιθέσεις μεγάλων σαρκοφάγων (λύκος, αρκούδα) και άλλων θηρευτών.
Η προστατευτική τους συμπεριφορά απέναντι στα κτηνοτροφικά ζώα είναι αποτέλεσμα τόσο της συστηματικής τους εκπαίδευσης, όσο και της σωστής τους αναπαραγωγής (διατήρηση των χαρακτηριστικών των ντόπιων φυλών: Ελληνικός Ποιμενικός, Μολοσσός Ηπείρου, Λευκός Ποιμενικός).
«Στην Ελλάδα από αρχαιοτάτων χρόνων έχουν "φτιαχτεί" σκύλοι με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά- μεγάλα πόδια, λίπος και τρίχωμα γύρω από τον λαιμό για να προστατεύονται από το δάγκωμα του λύκου. Είναι σκύλοι που προστατεύουν την ομάδα. Πολλοί παίρνουν Ποιμενικούς Καυκάσου, που προέρχονται από ανατολικές χώρες. Οι σκύλοι αυτοί δεν είναι συνηθισμένοι στη ζέστη, με αποτέλεσμα το καλοκαίρι να ψάχνουν σκιά και δροσιά αντί να προσέχουν το κοπάδι», εξηγεί ο Γ. Θεοδωρίδης.
Σημειώνεται ότι η «Καλλιστώ», σε συνεργασία με κτηνοτρόφους, έχει δημιουργήσει ένα Δίκτυο Ανταλλαγών και Δωρεών Καλών Σκύλων Φύλαξης Κοπαδιών, το οποίο παρέχει σκυλιά σε όσους τα έχουν άμεση ανάγκη και τηρούν κάποιους συγκεκριμένους κανόνες.
σχόλια