Ηλεκτροφόρα καλώδια και «καλά σκυλιά» - Ανατρεπτική πρόταση για προφύλαξη κοπαδιών από αρκούδες και λύκους

Ηλεκτροφόρα καλώδια και «καλά σκυλιά» - Ανατρεπτική πρόταση για προφύλαξη κοπαδιών από αρκούδες και λύκους Facebook Twitter
3

«Προφυλάξτε τα ζώα σας από αρκούδες και λύκους με ηλεκτροφόρες περιφράξεις και εκπαιδευμένους σκύλους». Με αυτό το μήνυμα η περιβαλλοντική οργάνωση «Καλλιστώ» φιλοδοξεί να καταφέρει αγρότες, μελισσοκόμους και κτηνοτρόφους να υιοθετήσουν εναλλακτικά μέτρα πρόληψης των ζημιών από ζώα της άγριας πανίδας.

Ο Γιώργος Θεοδωρίδης, υπεύθυνος επικοινωνίας της οργάνωσης, μίλησε στο LIFO.gr, και το πρώτο πράγμα που ξεκαθαρίζει είναι πως οι ηλεκτροφόρες περιφράξεις «εννοείται πως δεν σκοτώνουν κανένα ζώο που θα έρθει σε επαφή».

Αντιθέτως, σύμφωνα με τον ίδιο, βοηθούν στην «αρμονική συνύπαρξη του ανθρώπου με την άγρια ζωή», αφού προφυλάσσοντας κτηνοτρόφους και παραγωγούς από θηρευτές, «έχουμε λιγότερη ζημιά, άρα δεν έχουν λόγο να σκοτώσουν τον λύκο ή την αρκούδα».


Οι ηλεκτροφόρες περιφράξεις χρησιμοποιούνται για την προστασία μελισσιών, κτηνοτροφικών ζώων και αγροτικών καλλιεργειών κυρίως από επιθέσεις αρκούδας και αν τηρούνται οι προδιαγραφές εγκατάστασης και συντήρησης, η αποτελεσματικότητά τους μπορεί να φτάσει και το 100%. 

Στο νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, για την περίοδο 2014-2020, το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει την λειτουργία του από το 2019, προβλέπεται η επιδότηση της αγοράς ηλεκτροφόρου περίφραξης μέσω της Δράσης 4.4.1. «Προστασία της γεωργοκτηνοτροφικής δραστηριότητας από την Αρκούδα». Στο μεσοδιάστημα, όποιος ενδιαφέρεται δυστυχώς καλείται να καλύψει μόνος του το κόστος. 

Ηλεκτροφόρα καλώδια και «καλά σκυλιά» - Ανατρεπτική πρόταση για προφύλαξη κοπαδιών από αρκούδες και λύκους Facebook Twitter
Με την εύκολη εγκατάστασή τους, τη δυνατότητα χρήσης σε απομακρυσμένες περιοχές, την ενεργειακή τους αυτονομία και το ότι αποτελούν μια σχετικά μικρή επένδυση και ένα έξοδο που γίνεται εφάπαξ, οι ηλεκτροφόρες περιφράξεις αποτελούν την πιο συμφέρουσα λύση για την αντιμετώπιση των ζημιών.

Ένα εξίσου σημαντικό πρόβλημα σχετικά με την καλή φύλαξη του κοπαδιού εντοπίζεται στους σκύλους. «Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν "καλά σκυλιά" στα κοπάδια», μάς λέει ο Γ. Θεοδωρίδης, ξεκαθαρίζοντας πως δεν πρόκειται για ρατσισμό σχετικά με «καθαρές φυλές» σκύλων, αλλά μια παρότρυνση για κατάλληλες φυλές σκύλων για το συγκεκριμένο σκοπό, η οποία διαφυλάσσει ουσιαστικά τη βιοποικιλότητα της χώρας και τις «ντόπιες ράτσες».

Η χρήση ποιμενικών σκύλων φύλαξης κοπαδιών είναι για την «Καλλιστώ» μια από τις πιο αρχαίες και αποτελεσματικές πρακτικές για την προστασία των εκτρεφόμενων ζώων από τις επιθέσεις μεγάλων σαρκοφάγων (λύκος, αρκούδα) και άλλων θηρευτών.

Η προστατευτική τους συμπεριφορά απέναντι στα κτηνοτροφικά ζώα είναι αποτέλεσμα τόσο της συστηματικής τους εκπαίδευσης, όσο και της σωστής τους αναπαραγωγής (διατήρηση των χαρακτηριστικών των ντόπιων φυλών: Ελληνικός Ποιμενικός, Μολοσσός Ηπείρου, Λευκός Ποιμενικός). 

Ηλεκτροφόρα καλώδια και «καλά σκυλιά» - Ανατρεπτική πρόταση για προφύλαξη κοπαδιών από αρκούδες και λύκους Facebook Twitter
Η χρήση ποιμενικών σκύλων φύλαξης κοπαδιών είναι για την «Καλλιστώ» μια από τις πιο αρχαίες και αποτελεσματικές πρακτικές για την προστασία των εκτρεφόμενων ζώων από τις επιθέσεις μεγάλων σαρκοφάγων (λύκος, αρκούδα) και άλλων θηρευτών.

«Στην Ελλάδα από αρχαιοτάτων χρόνων έχουν "φτιαχτεί" σκύλοι με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά- μεγάλα πόδια, λίπος και τρίχωμα γύρω από τον λαιμό για να προστατεύονται από το δάγκωμα του λύκου. Είναι σκύλοι που προστατεύουν την ομάδα. Πολλοί παίρνουν Ποιμενικούς Καυκάσου, που προέρχονται από ανατολικές χώρες. Οι σκύλοι αυτοί δεν είναι συνηθισμένοι στη ζέστη, με αποτέλεσμα το καλοκαίρι να ψάχνουν σκιά και δροσιά αντί να προσέχουν το κοπάδι», εξηγεί ο Γ. Θεοδωρίδης. 

Μα τι κοινό έχουν αυτά τα αξιολάτρευτα κουταβάκια από κάθε γωνιά της ηπειρωτικής Ελλάδας? Μα φυσικά το ότι όταν μεγαλώσουν θα γίνουν σπουδαίοι φύλακες κοπαδιων! Τα καλά ποιμενικα σκυλιά αποτελούν μια από τις πιο αποτελεσματικες πρακτικές για την προστασία του ζωικού κεφαλαίου από τα Μεγάλα Σαρκοφαγα. Η Καλλιστώ εδώ και πάνω από μια δεκαετία έχει δημιουργήσει ένα δίκτυο ανταλλαγής κουταβιών μεταξύ των κτηνοτρόφων και έχει μεσολαβήσει για τη δωρεά πάνω από 250 κουταβιών! #callisto #callistosociety #dogs #shepherddogs #puppies #greekshepherd #dogsofinstagram #livestock #prevention #coexistence #tbt

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Callisto NGO (@callisto_society) στις

Σημειώνεται ότι η «Καλλιστώ», σε συνεργασία με κτηνοτρόφους, έχει δημιουργήσει ένα Δίκτυο Ανταλλαγών και Δωρεών Καλών Σκύλων Φύλαξης Κοπαδιών, το οποίο παρέχει σκυλιά σε όσους τα έχουν άμεση ανάγκη και τηρούν κάποιους συγκεκριμένους κανόνες.

Ελλάδα
3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Καλπάζουν» οι λοιμώξεις του αναπνευστικού - Πώς μπορούν να προστατευτούν οι ευπαθείς ομάδες

Ελλάδα / Λοιμώξεις του αναπνευστικού: Πώς μπορούν να προστατευτούν οι ευπαθείς ομάδες

«Στην Ελλάδα υπάρχει μια περίοδος η οποία ξεκινάει στις 15 Δεκεμβρίου και τελειώνει στις αρχές του Μαρτίου όπου φαίνεται ότι ενδημικά υπάρχει έξαρση των λοιμώξεων», τονίζει ο Στέλιος Λουκίδης, πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Διαφωνώ εντελώς στο θέμα των σκύλων. Πρώτον σχεδόν όλοι οι κτηνοτρόφοι είναι και κυνηγοί (είτε έχουν μεγάλες κουμπαριές με κυνηγούς). Ψάχνουν λοιπόν για σκύλο "μια απ' όλα" δηλαδή κατάλληλο και για κυνήγι και για φύλαξη κοπαδιών.Επειδή αυτά τα δύο αλληλοαναιρούνται, κάνουν συνεχώς αλλοπρόσαλλες διασταυρώσεις από διάφορες ράτσες - φυσικά χωρίς τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Τα κακόμοιρα τα σκυλιά τρώνε άγριο ξύλο. Τα σπασμένα κόκκαλα και τα συρσίματα με το τρακτέρ είναι η πιο διαδεδομένες μέθοδοι "εκπαίδευσης".Και αφού τα σαπίσουν στο ξύλο, τα πετάνε σε κάποιο χαντάκι ή τα αφήνουν στον δρόμο.Μικρή σημείωση εδώ: οι μισοί "λύκοι" στην Ελλάδα δεν είναι λύκοι αλλά παρατημένα πρώην τσοπανόσκυλα που κατάφεραν κάπως να επιβιώσουν και να φτιάξουν αγέλη.Εστω ότι παρακάμπτουμε το πρώτο πρόβλημα που είναι η επιλογή της κατάλληλης ράτσας. Το επόμενο είναι η εκπαίδευση. Στο άρθρο γράφεται πολύ σωστά, ότι το τσοπανόσκυλο θέλει ΚΑΛΗ εκπαίδευση. Ποιός θα του την δώσει; Κάποιος εκπαιδευτής; Σιγά τώρα, οι εκπαιδευτές κοστίζουν.Ο κτηνοτρόφος όμως ούτε ξέρει ούτε ενδιαφέρεται να εκπαιδεύσει τον σκύλο του. Τον δέρνει ανελέητα, είναι πολύ πιο εύκολο.Η Καλλιστώ (την οποία εκτιμώ σαν οργάνωση) έχει χαρίσει 250 κουτάβια για να γίνουν τσοπανόσκυλα. Ποιός ελέγχει αν έγιναν; Ποιός ελέγχει την εκπαίδευση τους; Ποιός ελέγχει τι κάνουν αυτά τα σκυλιά 2 χρόνια αργότερα;Και πόσα είναι τα τσοπανόσκυλα συνολικά στην Ελλάδα;* * *Τα πράγματα πηγαίνουν πολύ μακρύτερα από την απλή προστασία των κοπαδιών από τους λύκους. Η κτηνοτροφία καταστρέφει την χώρα μας. Το κρέας είναι πάμφθηνο, επειδή οι κτηνοτρόφοι επιδοτούνται - και μάλιστα με χοντρά φράγκα. Δεν πληρώνουν (σχεδόν) δεκάρα για τα βοσκοτόπια, ούτε για τις ζωοτροφές.Η καλύτερη προστασία των κοπαδιών είναι να πληρώσει ο κτηνοτρόφος για την γη που σήμερα χρησιμοποιεί δωρεάν. Να πληρώσει και για τις ζωοτροφές και για την ΠΕΡΙΦΡΑΞΗ αυτής της γης που θα του ανήκει (είτε θα την νοικιάζει σε τιμες αγοράς). Παράπλευρο όφελος: έτσι θα σταματήσουν και οι φωτιές (οι περισσότερες) στα δάση που τις βάζουν οι κτηνοτρόφοι επίτηδες προκειμένου να αυξήσουν τα δωρεάν βοσκοτόπια. Όταν ο καθένας έχει το δικό του χωράφι, περιφραγμένο και πληρωμένο από τον ίδιο, δεν θα τον συμφέρει να βάλει φωτιά στο διπλανό δάσος.Ναι, φυσικά και έτσι θα αυξηθεί η τιμή του κρέατος. Η οποία είναι σήμερα εξωφρενικά χαμηλή. Να δω μετά τους εξυπνάκηδες που σήμερα ωρύονται "έχω κυνόδοντες άρα θα τρώω κρέας". Όταν πάει η 1 μπριζόλα στα 15 ευρώ (που είναι μια λογική τιμή ελεύθερης αγοράς που όλοι ευαγγελίζονται), θέλω να δω τι θα κάνουν με τους κυνόδοντες τους.
Οι 12 που μέχρι στιγμής διαφωνούν με το σχόλιό σου, αν απλά σε αντιπαθούν ως σχολιαστή fair enough. Αν όμως διαφωνούν με το περιεχόμενό σου είναι ανησυχητικό και οφείλουν να τοποθετηθούν επί του θέματος. Να δουν όμως πρώτα φωτογραφίες από κτηνοτρόφους στην Αγγλία και την Ιρλανδία.
Όσοι διαφωνούν με τα σχόλια μου στην πραγματικότητα με ζηλεύουν γιατί είμαι πιό όμορφος, πιό πλούσιος και πιό έξυπνος από αυτούς. ;-)Κατά την γνώμη μου, δεν αξίζει τον κόπο να ασχολείται κανείς με ψήφους - είτε θετικές είτε αρνητικές. Γιατί το κλικ πάνω σε μια ψήφο μπορεί να το πατήσει και ο κάθε γκάου που δεν κατάλαβε τι διάβασε.Όποιος συμφωνεί γράφει ένα σχόλιο και όποιος διαφωνεί γράφει επίσης ένα σχόλιο. Με επιχειρήματα και στοιχεία. Αλλιώς φεύγουμε από τον κόσμο της λογικής και πηγαίνουμε στον όχλο των κλικ (υπάρχουν ανώμαλοι που φέρνουν εδώ την κλίκα τους από το φεησμπουκ για να βάλει ομαδικά μια ψήφο. Λες και θα κερδίσουν κάτι από αυτό).