Τελικά υπάρχει περίπτωση να πέσει στην Ελλάδα ο κινεζικός διαστημικός σταθμός

Τελικά υπάρχει περίπτωση να πέσει στην Ελλάδα ο κινεζικός διαστημικός σταθμός Facebook Twitter
1

Η Ελλάδα περιλαμβάνεται στη «επικίνδυνη ζώνη» των χωρών, που αναμένεται να πέσουν τα συντρίμμια του κινεζικού διαστημικού εργαστηρίου Tiangong-1 space lab, μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Σύμφωνα με τις τελευταίους υπολογισμούς της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος, η επανείσοδος του ακυβέρνητου κινέζικου διαστημικού σταθμού, βάρους 8,5 τόνων, αναμένεται μεταξύ της 24ης Μαρτίου και της 19ης Απριλίου.

Οι περιοχές με την μεγαλύτερη πιθανότητα να δεχτούν συντρίμμια του Tiangong-1 βρίσκονται στη ζώνη με γεωγραφικά πλάτη από 43 μοίρες βόρεια έως 43 μοίρες νότια του ισημερινού.

Μέσα σε αυτές τις συντεταγμένες βρίσκεται και ολόκληρος ο ευρωπαϊκός νότος, με την Ελλάδα, την Ισπανία, τη Πορτογαλία και τη νότια Γαλλία. «Περιοχές εκτός αυτών των γεωγραφικών πλατών μπορούν με ασφάλεια να αποκλειστούν», εξηγούν επιστήμονες του κέντρου επιχειρήσεων της ESA στο Ντάρμσταντ της Γερμανίας.

Ομολογουμένως, η ζώνη αυτή είναι αχανής, περιλαμβάνοντας τεράστιες θαλάσσιες περιοχές που πιθανότατα θα υποδεχτούν τα συντρίμμια του σταθμού. Άλλωστε στον μεγαλύτερο βαθμό ο σταθμός θα εξαϋλωθεί, κατά την επανείσοδο του στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας.

Πιο απίθανο και από το να μας πέσει κεραυνός στο κεφάλι

Οι ειδικοί δεν αποκλείουν ορισμένα κομμάτια του σταθμού να καταπέσουν τελικά στην επιφάνεια της γης, σε μεγάλες αποστάσεις μεταξύ τους που ίσως ξεπεράσουν τα 100 χιλιόμετρα ανά κομμάτι.

Όπως υπογραμμίζουν οι επιστήμονες, το πιθανότερο είναι πως αυτά τα κομμάτια θα πέσουν στο άνω και στο κάτω άκρο αυτής της ζώνης - στο άνω άκρο της οποίας, περιλαμβάνεται και η επικράτεια της Ελλάδας.

Ωστόσο η πιθανότητα να πέσει «το παραμικρό κομμάτι» στο κεφάλι ενός ανυποψίαστου περαστικού είναι 10.000.000 μικρότερη από το να χτυπηθεί κανείς από κεραυνό.

Άλλωστε ως τώρα, δεν έχει συμβεί ποτέ κάτι ανάλογο, κατά την επανείσοδο κάποιου ανθεκτικού διαστημικού «σκουπιδιού».

Αρχικώς, οι Κινέζοι σχεδίαζαν μια ελεγχόμενη πτώση του σταθμού στον Νότιο Ειρηνικό Ωκεανό, αλλά τον Μάρτιο 2016 παραδέχτηκαν πως ο σταθμός δεν ανταποκρινόταν πλέον στις εντολές του κέντρου ελέγχου και πετούσε ουσιαστικά ανεξέλεγκτος.

Ο Tiangong-1 ήταν ο πρώτος «μίνι» - διαστημικός σταθμός που έθεσε σε τροχιά η Κίνα, τον Σεπτέμβριο του 2011. Σκοπός της χώρας ήταν να αποκτήσει την απαραίτητη τεχνογνωσία για την εκτόξευση ενός μεγαλύτερου διαστημικού σταθμού έως το 2020.

Έχει ξανασυμβεί στο παρελθόν

Το φαινόμενο της ανεξέλεγκτης επανεισόδου διαστημικών σκαφών δεν είναι πρωτόγνωρο στη «μικρή» διαστημική ιστορία της ανθρωπότητας.

Το 1979, το αμερικανικό τροχιακό εργαστήριο Skylab, βάρους 74 τόνων, είχε πέσει στην γήινη ατμόσφαιρα χωρίς, ούτε τότε, να στοιχίσει τη ζωή σε οποιονδήποτε κάτοικο του πλανήτη.

Τech & Science
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δείτε τις πέντε καλύτερες φωτογραφίες του National Geographic για το 2024

Τech & Science / Δείτε τις 4 καλύτερες φωτογραφίες του National Geographic για το 2024

Οι φωτογραφίες «αποτυπώνουν μια προκλητική ματιά στα θαύματα του κόσμου γύρω μας, τα οποία μας δίνουν ένα αναζωογονητικό διάλειμμα από το ταραχώδες φθινόπωρο που περάσαμε όλοι», γράφει το περιοδικό
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Ομάδα φοιτητών εκτόξευσε «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Τech & Science / Φοιτητές Ελληνοαμερικανού κοσμήτορα μηχανικής εκτόξευσαν «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Η επιτυχία έχει και ελληνικό χρώμα, καθώς ο διακεκριμένος Ελληνοαμερικανός επιστήμονας, Γιάννης Γιόρτσος είναι Κοσμήτορας της σχολής μηχανικής του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, στην οποία σπουδάζουν οι φοιτητές που έσπασαν το ρεκόρ
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια