Συνελήφθη και κρατείται ο Νικολά Σαρκοζί

Συνελήφθη και κρατείται ο Νικολά Σαρκοζί Facebook Twitter
3

Υπό κράτηση τέθηκε ο Νικολά Σαρκοζί στο πλαίσιο έρευνας για παράνομη χρηματοδότηση της προεκλογικής του εκστρατείας το 2007 από το καθεστώς Καντάφι.

Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί τέθηκε υπό κράτηση σήμερα το πρωί από την αστυνομία, όπου πρόκειται να εξεταστεί στο πλαίσιο έρευνας για φερόμενες παρατυπίες σε σχέση με τη λιβυκή χρηματοδότηση της προεκλογικής του εκστρατείας του 2007, έγινε γνωστό από αξιωματούχο της γαλλικής δικαιοσύνης.

Ο Σαρκοζί, που διετέλεσε αρχηγός του γαλλικού κράτους από το 2007 έως το 2012, καταθέτει για πρώτη φορά στην έρευνα αυτή που διεξάγουν οι αστυνομικοί του Κεντρικού Γραφείου καταπολέμησης της διαφθοράς και φορολογικών και οικονομικών αδικημάτων στη Ναντέρ, κοντά στο Παρίσι, προσθεσε η ίδια πηγή, επιβεβαιώνοντας πληροφορία του ειδησεογραφικού ιστότοπου Mediapart και της εφημερίδας Le Monde.

Ο πρώην αρχηγός του κράτους δίνει κατάθεση στους αστυνομικούς του Κεντρικού Γραφείου Καταπολέμησης της Διαφθοράς και των Χρηματιστικών και Φορολογικών Παραβάσεων (OCLCIFF) στη Ναντέρ, κοντά στο Παρίσι, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή προσκείμενη στην έρευνα, επιβεβαιώνοντας σχετική πληροφορία της εφημερίδας Le Monde και του ιστότοπου Mediapart.

Συνελήφθη και κρατείται ο Νικολά Σαρκοζί Facebook Twitter

Ο Μπρις Ορτφέ, πολύ στενός συνεργάτης του Νικολά Σαρκοζί και υπουργός Εσωτερικών στη διάρκεια της προεδρικής θητείας του, καταθέτει από την πλευρά του χωρίς να τελεί υπό κράτηση, σύμφωνα με μια πηγή που γνωρίζει την υπόθεση.

Το νέο αυτό στάδιο της έρευνας σηματοδοτεί μια επιτάχυνση σ' αυτή την υπόθεση που έχουν αναλάβει δικαστές του οικονομικού εγκλήματος.

Οι δικαστές ενδιαφέρονται για χρηματοοικονομικές ροές στις οποίες ενέχονται πρωταγωνιστές που συνδέονται με το καθεστώς του πρώην δικτάτορα της Λιβύης Μουάμαρ Καντάφι. Πρώην αξιωματούχοι της Τρίπολης και ο γαλλολιβανέζος μεσάζων Ζιάντ Τακιεντίν μίλησαν για καταβολές χρημάτων προς όφελος της προεκλογικής εκστρατείας του Νικολά Σαρκοζί.

Άλλοι αξιωματούχοι της χώρας αυτής τις διέψευσαν και ο πρώην αρχηγός του γαλλικού κράτους απέρριπτε ανέκαθεν αυτές τις κατηγορίες.

Η υπόθεση ξέσπασε το 2012 μετά τη δημοσιοποίηση από τον Mediapart ενός σημειώματος που αποδίδεται στον Μούσα Κουσά, πρώην επικεφαλής των υπηρεσιών εξωτερικών πληροφοριών της Λιβύης, που υπονοεί μια λιβυκή χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας του Νικολά Σαρκοζί.

Στο πλαίσιο της υπόθεσης αυτής, κατηγορίες για πλαστογραφία, χρήση πλαστών και ξέπλυμα φορολογικής απάτης από οργανωμένη συμμορία έχουν απαγγελθεί σε βάρος του πρώην γενικού γραμματέα του προεδρικού μεγάρου των Ηλυσίων Κλοντ Γκεάν. Οι δικαστές θέτουν ερωτήματα για μια μεταφορά ποσού ύψους 500.000 ευρώ που έγινε προς τον Γκεάν τον Μάρτιο 2008, προερχόμενη από μια εταιρεία ενός δικηγόρου της Μαλαισίας. Υποστήριξε πως πρόκειται για το αντίτιμο από την πώληση δύο πινάκων ζωγραφικής.

Τρεις βαλίτσες με 5 εκατομμύρια ευρώ

Τον Νοέμβριο 2016 ήρθαν οι δηλώσεις στον Mediapart του Ζιάντ Τακιεντίν, ο οποίος διαβεβαίωσε πως στο διάστημα από τον Νοέμβριο 2006 μέχρι τις αρχές του 2007 είχε παραδώσει στον Νικολά Σαρκοζί, τότε υπουργό Εσωτερικών, και στον διευθυντή του γραφείου του, τον Κλοντ Γκεάν τρεις βαλίτσες που περιείχαν 5 εκατ. ευρώ προερχόμενα από το καθεστώς του Καντάφι. Ο Σαρκοζί και ο Γκεάν το διέψευσαν κατηγορηματικά.

Οι δικαστές θέτουν επίσης ερωτήματα για την ύποπτη πώληση το 2009 μιας έπαυλης στο Μουζέν (Αλπ-Μαριτίμ) έναντι περίπου 10 εκατομμυρίων ευρώ, σ' ένα λιβυκό ταμείο το οποίο διαχειρίζεται ο Μπασίρ Σαλέχ, πρώην υπουργός Οικονομικών του καθεστώτος.

Οι ερευνητές υποψιάζονται πως ο επιχειρηματίας Αλεξάντρ Τζουχρί είναι ο αληθινός ιδιοκτήτης και πωλητής του αγαθού αυτού και πως συνεννοήθηκε με τον Μπασίρ Σάλεχ για να ορισθεί μια τιμή αγοράς «πολύ υπερτιμημένη».

Ο Σάλεχ, που είναι αυτή τη στιγμή εξόριστος και η γαλλική δικαιοσύνη θέλει να τον ανακρίνει στο πλαίσιο αυτής της υπόθεσης, τραυματίσθηκε από σφαίρες στα τέλη Φεβρουαρίου στη Νότια Αφρική. Σε βάρος του έχει εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης.

Όσο για τον Αλεξάντρ Τζουχρί, αυτός συνελήφθη τον Ιανουάριο στο Λονδίνο βάσει ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης που εκδόθηκε από τη γαλλική δικαιοσύνη. Είχε προφυλακισθεί, στη συνέχεια είχε απελευθερωθεί με καταβολή εγγύησης και στα τέλη Φεβρουαρίου φυλακίσθηκε εκ νέου. Υποφέρει από καρδιακά προβλήματα και εδώ και δέκα ημέρες νοσηλεύεται στο Λονδίνο, σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στην έρευνα.

Άλλο ανησυχητικό στοιχείο που προβάλλεται σε μια έκθεση του OCLCIFF με ημερομηνία Σεπτέμβριος 2017: στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2007 υπήρξαν σημαντική κυκλοφορία μετρητών στο περιβάλλον του Νικολά Σαρκοζί και πολύ τακτική χρήση μετρητών από τον Κλοντ Γκεάν.

Απαντώντας σε ερωτήσεις των ανακριτών, ο Ερίκ Βερτ, ταμίας της προεδρικής εκστρατείας, και ο αναπληρωτής του που ήταν αρμόδιος για τη διανομή των φακέλων, ο Βενσάν Ταλβά, απάντησαν πως τα χρήματα προέρχονταν από ανώνυμες δωρεές. Η δικαιολογία αυτή αμφισβητήθηκε από άλλες καταθέσεις, μεταξύ των οποίων αυτή του προσώπου που ήταν αρμόδιο για την αλληλογραφία που δεχόταν το κόμμα του Σαρκοζί, το UMP, στη διάρκεια αυτής της προεδρικής εκστρατείας, ο οποίος δήλωσε πως «ουδέποτε είδε επιστολές που περιείχαν μετρητά».

Όταν ερωτήθηκε σχετικά με την κράτηση του Νικολά Σαρκοζί, ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ δήλωσε πως «δεν έχει να κάνει κάποιο σχόλιο σχετικά με τη δικαστική διαδικασία».

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Διεθνή
3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το χωριό του Άγιου Βασίλη στη Λαπωνία είναι στην πραγματικότητα πολεμικό καταφύγιο

Διεθνή / Το χωριό του Άγιου Βασίλη στη Λαπωνία είναι στην πραγματικότητα πολεμικό καταφύγιο

Το ονειρικό χωριό του Άγιου Βασίλη στο Ροβανιέμι δημιουργήθηκε ως καταφύγιο και σε περίπτωση βομβιστικής επίθεσης κατά της Φινλανδίας, μπορεί να παρέχει ασφάλεια στους κατοίκους
LIFO NEWSROOM
Η αστυνομία στο Περού έβαλε τον... Γκριντς να κλέψει τα Χριστούγεννα εμπόρων ναρκωτικών

Διεθνή / Η αστυνομία στο Περού έβαλε τον... Γκριντς να κλέψει τα Χριστούγεννα εμπόρων ναρκωτικών

Η εθνική αστυνομική υπηρεσία του Περού κατέγραψε εικόνες με τον Γκριντς να τρέχει στη Λίμα και με μια βαριοπούλα κρεμασμένη στον ώμο του να κάνει έφοδο σε κρησφύγετο εμπόρων ναρκωτικών 
LIFO NEWSROOM

σχόλια

3 σχόλια
Ζηλεύω τους θεσμούς σε χώρες στις οποίες θα έπρεπε να θέλουμε να ομοιάσουμε.Δεν υπάρχει καμία χώρα που να μη συμβαίνουν παρατυπίες ή παρανομίες. Δεν υπάρχει καμία χώρα που να έρχονται όλα στο φως. Συγκαλύψεις ή σκοπιμότητες υπάρχουν πάντα και παντού. Δεν υπάρχει όμως καμία χώρα σαν την Ελλάδα που μόνη της να αδυνατεί να βρει είτε τους συνεργάτες των ναζί (αμνηστεύθηκαν με νόμο επί Καραμανλή senior) είτε τους μιζαδόρους των υποβρυχίων (απο Γερμανία μας ήρθε η δικογραφία, εδώ η βουλή είχε ψάξει και δεν είχε βρει τίποτα) είτε τα "παιδιά" που σπάνε και καίνε το σύμπαν κάθε σαββατοκύριακο (εδώ πολλές τσαχπίνικες θεωρίες). Αυτό είναι ένα κράτος-οπερέτα που οι θεσμοί έχουν διακοσμητικό ρόλο.Και ας χρησιμοποιήσω μια ατάκα του αντιδημοφιλούς μπαμπά Πλεύρη:"Όταν ήρθε ο Καποδίστριας στην Ελλάδα έφτιαξε διότι δεν υπήρχαν ταχυδρομεία, τράπεζα, στρατιωτική σχολή, δικαστήρια, ορφανοτροφείο, νομισματοκοπείο, στρατό, σχολεία, επαγγελματικές σχολές*. Παρ' όλ' αυτά ο Καποδίστριας βρήκε να υπάρχουν ήδη κόμματα, σύνταγμα, υπουργοί..."Ο λόγος που δολοφονήθηκε ο Καποδίστριας δεν είναι άλλος παρά το ότι ήθελε να φτιάξει κρατικό, κεντροποιημένο, λιμεναρχείο και οι Μαυρομιχαλαίοι που είχαν το δικό τους στο Λιμένι της Μάνης, ως επίσημοι πειρατές, τον δολοφόνησαν. Ήταν οι "δεν πληρώνω" της εποχής. Οι θεσμοί είναι ανάχωμα στα προσωπικά τσιφλίκια, γι'αυτό στην Ελλάδα πάντα βρίσκονται κάποιοι με άλλοθι κάτι θολά ιδεολογικά να είναι κατά των θεσμών. Αυτοί πάντα κάποιο τσιφλίκι προστατεύουν.----------* Από "προοδευτικούς" έχει κατηγορηθεί ο Καποδίστριας ότι δεν ίδρυσε πανεπιστήμιο. Μα δεν υπήρχαν απόφοιτοι σχολείων διότι δεν υπήρχαν σχολεία! Ποιοι θα φοιτούσαν στα πανεπιστήμια; Είναι οι ίδιοι που σήμερα θεωρούν ότι κάθε εκπαιδευτική μεταρρύθμιση πρέπει να ξεκινάει από το πανεπιστήμιο λες και δεν έχει σημασία ποιοι φτάνουν να φοιτούν σε αυτό.