Ρεπορτάζ της Sue Reid από την Κύπρο
Η Sue Reid παρακολούθησε τη ζωή στην Κύπρο των πλουσιόπαιδων της Ρωσίας και έγραψε:
Το πάρτι βρισκόταν στο τσακίρ κέφι του στο λαμπερό ''7 Seas'' club την Τετάρτη που μας πέρασε [εν μέσω κρίσης, χρεοκοπίας και πανικού!]. Καμιά εκατοστή Ρωσίδων κατέφτασαν (όπως και κάθε άλλη φορά) για την εβδομαδιαία Ladies' Night, χορεύοντας με τα Louboutin τακούνια τους στη δυνατή μουσική, καθώς κατέβαζαν κοκτέηλ με βότκα, παγωμένη σαμπάνια - ή και τα δύο.
Χωρίς να δίνουν δεκάρα για ό,τι συνέβαινε στην Κύπρο, και με τις πιστωτικές κάρτες του μπαμπάκα στην τσέπη τους, χαχάνιζαν καθώς νεαροί Ρώσοι αλλά και Κύπριοι με δερμάτινα τζάκετ και τζην διάσημων σχεδιαστών τις φλέρταραν.
Κι όταν η μουσική σταμάτησε στις 3 το πρωί, οι νεαροί του πλούσιοι τζετ σετ, μπήκαν στις Πόρσε και τις Range Rovers τους και μάρσαραν μακριά μέσα στη νύχτα, καταλήγοντας στις επαύλεις τους (που τους κόστισαν εκατομμύρια ευρώ) ή στα ολοκαίνουρια διαμερίσματά τους με θέα τις γεμάτες φοίνικες παραλίες.
Η ξανθιά Katy Mass, 29χρονη διαζευγμένη από τη Μόσχα και επιχειρηματίας πέρασε τη βραδιά της στο κλαμπ μαζί με τρεις Ρωσίδες φίλες της και δήλωσε απλώς: "Η Κύπρος είναι παράδεισος κι εμείς οι Ρώσοι λατρεύουμε τον ήλιο. Το τι θα συμβεί μετά στον παράδεισό μας κανείς δεν το ξέρει. Αλλά όλοι διασκεδάζουμε, όσο κρατήσει.''
Ένας απ' τους πιο πετυχημένους χρυσοχόους της Κύπρου, ο Αρμένιος Raffi der-Garabedian, δήλωσε την Τετάρτη καθώς η κρίση και η αβεβαιότητα μεγάλωναν: 'Χτες είχα μία απ' τις καλύτερές μου μέρες. Οι περισσότερες πελάτισσες είναι πλούσιες Ρωσίδες. Χθες, είχα μια απ' τις καλύτερές μου μέρες! Στις Ρωσίδες αρέσουν τα καλά χρυσαφικά και ξοδεύουν 4000 λίρες Αγγλίας κάθε φορά που μπαίνουν στο μαγαζί. Όμως αυτήν την εβδομάδα αγόραζαν χρυσό με μανία. Ήξεραν ότι αν τοποθετήσουν τα χρήματά τους στο χρυσό, κανένας - ούτε η Μέρκελ ούτε η ΕΕ- μπορεί να τους τα πάρει.
Τις τελευταίες δύο δεκατίες, παρ' όλα αυτά, οι Ρώσοι εμπιστεύτηκαν το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου, που είναι μόλις 3.5 ώρες από τη Μόσχα, όσο κανένα άλλο.
Τα δύο έθνη έχουν πολλά κοινά: κυρίως ότι μοιράζονται κοινή, ορθόδοξη, θρησκεία αλλά και το κυριλλικό αλφάβητο (σημ. μετ.: πρόκειται περί ανακρίβειας).
Αλλά δεν ήταν μόνο η λιακάδα που τράβηξε τους πλούσιους Ρώσους. Καθώς η ελίτ της Ρωσίας γινόταν όλο και πιο πλούσια μετά την πτώση του κομμουνισμού, οι Κυπριακές Αρχές δεν ρωτούσαν καμία απ' τις "άβολες" ερωτήσεις σχετικά με τις καταθέσεις στις τράπεζες ή με την προέλευση των χρημάτων των Ρώσων (δίνοντας μάλιστα τόκους μέχρι και 6%!) .
Ούτε καν ζητούσαν απ' τους καταθέτες να έχουν βίζα για είσοδο στη χώρα!
Κι επίσης υπήρχε και το μπόνους ενός τόκου 10% και ΑΥΤΟΜΑΤΗ υπηκοότητα στην ΕΕ για ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ αγόραζε κατοικία στο νησί που κόστιζε από £275,000 και πάνω...