Σκληρό μήνυμα προς την Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη πως η Τουρκία δεν θα υποχωρήσει από τα συμφέροντά της στο Αιγαίο και στην υπόλοιπη Ανατολική Μεσόγειο, έστειλε σήμερα το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της γειτονικής χώρας.
Το συμβούλιο συνεδρίασε επί τεσσερσήμισι ώρες υπό τον ίδιο τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος κατηγόρησε την Αθήνα πως η συμπεριφορά της «δεν αρμόζει σε σχέσεις καλής γειτονίας».
«Δεν υποχωρούμε από τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας», διαμήνυσε το Συμβούλιο Ασφαλείας.
Σύμφωνα με τουρκικά μέσα, το Συμβούλιο προειδοποιεί ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας θα επέμβουν και στον κουρδικό θύλακα της Μανμπίτζ, στη βόρεια Συρία, εάν οι Κούρδοι δεν αποχωρήσουν από την περιοχή.
Τις τελευταίες ημέρες τόσο η τουρκική κυβέρνηση όσο και ηγέτες της αντιπολίτευσης, προβαίνουν σε αλλεπάλληλες προκλητικές δηλώσεις για τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.
Πριν λίγες ημέρες ο Τούρκος πρόεδρος προειδοποιούσε πως οι Τούρκοι θα δώσουν και θα πάρουν ζωές, αν χρειαστεί για την οικοδόμηση της μεγάλης Τουρκίας.
Σε προκλητικές δηλώσεις για τη μικρασιατική καταστροφή προέβη χθες και ο επικεφαλής του τουρκικού Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP), Ντεβλέτ Μπαχτσελί, απαντώντας στον Αλέξη Τσίπρα.
Κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην κοινοβουλευτική ομάδα του MHP, ο Μπαχτσελί σχολίασε, με «εμπρηστικό» ύφος, πρόσφατη δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού πως αν η Τουρκία προκαλέσει θερμό επεισόδιο θα «πυροβολήσει τα πόδια της».
«Όλος ο κόσμος ξέρει ποιοι έριξαν σφαίρες εθνικής υπερηφάνειας, και ο βυθός της θάλασσας είναι γεμάτος από τους παππούδες όσων μιλούν με τέτοια κενά λόγια», είπε χαρακτηριστικά ο Μπαχτσελί, που στηρίζει ανοικτά πλέον τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τα σχέδια του για επανεκλογή στον προεδρικό θώκο.
Στις 11 Μαρτίου ο Ερντογάν διεμήνυε από τον Σαγγάριο πως «όσοι εκστομίζουν μεγαλύτερες κουβέντες από το μπόι τους (...) ας μάθουν πολύ καλά πως γλίτωσαν να γίνουν παστά ψάρια στο Σαγγάριο, και πως έφυγαν από εδώ πέφτοντας στη θάλασσα».
Ο Τούρκος πρόεδρος αναφερόταν εμμέσως πλην σαφώς στα όσα διαδραματίστηκαν το 1921 στο Σαγγάριο, όπου ανακόπηκε η πορεία του ελληνικού στρατού.
Η στάση της Άγκυρας είναι ιδιαιτέρως επιθετική τους τελευταίους μήνες, κλιμακώνοντας τη διπλωματική ένταση με την Ελλάδα, με αλλεπάλληλες παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου αλλά και με τον εμβολισμό σκάφους του λιμενικού που, από τύχη, δεν υπήρξαν θύματα.
σχόλια