ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΕΙΣ

ΒΓΑΛΕ ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΣΟΥ Ο,ΤΙ ΚΡΥΒΕΙΣ Ή ΦΟΒΑΣΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΔΕΧΤΕΙΣ.
 
 

Όλοι έχουμε πράγματα που θέλουμε να τα βγάλουμε από μέσα μας. Αλλά διστάζουμε να τα παραδεχτούμε ακόμα και στους πιο κοντινούς μας ανθρώπους. Όμως, αμαρτία εξομολογημένη, αμαρτία δεν είναι...

ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΣΕ ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ Ή ΕΙΝΑΙ ΕΚΤΟΣ ΤΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΤΗΣ ΣΤΗΛΗΣ ΔΕΝ ΕΓΚΡΙΝΟΝΤΑΙ
ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΟΥ
13.4.2018 | 23:37

Εργασία και χαρακτήρας

Θέλω πολύ να εργαστώ σε έναν συγκεκριμένο τομέα που έχει ως προϋπόθεση την κοινωνικότητα και τις καλές διαπροσωπικές σχέσεις εφόσον συναναστρέφεσαι με κόσμο καθημερινά. Σε αυτό το κομμάτι δεν το έχω, αν και κάνω μεγάλη προσπάθεια, με κάποιες μικρές βελτιώσεις.. Να συνεχίσω να ελπίζω ή να το πάρω απόφαση οτι δεν θα είμαι όντως το κατάλληλο άτομο για αυτή τη δουλειά? Τα τυπικά το να είμαι ευγενικός και ένα χαμόγελο μπορώ να τα κάνω, αλλά δε θα πιάσω εύκολα συζήτηση με άγνωστο ούτε θα κάνω το πιο επιτυχημένο small talk.. Όχι μόνο δεν μπορώ να ξεγελάσω στη συνέντευξη, αλλά ουσιαστικά ακόμα και να μπορούσα, θα ήταν εξαπάτηση προς την εταιρεία, εφόσον δε θα μπορώ να αποδώσω όπως επιθυμούν..Μαθαίνεται με την εμπειρία? Καμία συμβουλή από ντροπαλούς εργαζόμενους, ΄γενικά εργαζόμενους( ή και μη)?
7
 
 
 
 
σχόλια
Ζωγραφίζω χάλια. Δεν έχω ταλέντο. Δε θα γινόμουν ποτε ζωγραφος για τα προς το ζην. Όσο και να το "σπουδαζα" ή το δούλευα.Εσύ; Σιγουρεψου απλά οτι δε το "χεις". Μπορει και να...
Νομίζω ότι είναι πολύ απλοϊκό το παράδειγμα. Πέρα του ότι δεν χρειάζεται ταλέντο απεικόνισης για να γίνει κάποιος ζωγράφος (μια επίσκεψη σε μουσείο μοντέρνας τέχνης θα σε πείσει) σε ένα επάγγελμα υπάρχουν πολλαπλοί παράγοντες που κάνουν κάποιο πετυχημένο. Σε βιβλία σχετικά με πωλήσεις η συμβουλή είναι ότι δεν υπάρχει μόνο ένα πετυχημένο πρότυπο πωλητή. Οι άνθρωποι είναι διαφορετικοί και ανταποκρίνονται διαφορετικά στην κάθε προσέγγιση. Άλλοι θέλουν να τους αγγίξει ο πωλητης στο συναίσθημα, άλλοι να απευθυνθείς στον ορθολογισμό τους. Για αυτό λέει οι πετυχημένοι χώροι πωλήσεων προσλαμβάνουν ποικιλία προσωπικοτήτων ώστε να υπάρχει κάποιος να ταιριάξει με τον πελάτη.Πολλά μπορούμε να βελτιώσουμε με προσπάθεια και να φτάσουμε πολύ κοντά σε επιπεδο ικανοτητας με αυτούς που το έχουν έμφυτο. Οι άνθρωποι που προσπαθούν συνήθως είναι πιο επιτυχημένοι στην εκμετάλλευση της ικανότητας αυτής από αυτούς που βασίζονται χαλαρά στο χάρισμά τους.
Να συγκρινουμε ομοια πραγματα. Ταλέντο + προσπαθεια > προσπάθεια.Πολύ περισσότερο όταν εδώ μιλάμε όχι για ταλέντο, αλλά για στοιχείο προσωπικότητας, όπως μας το παρουσιάζει η εξομολόγηση.
Η σύγκριση και πάλι είναι απλοική. Το εκπληκτικό ταλέντο+φοβερή προσπάθεια που μπορεί να αντιστοιχεί στο 1%> εκμάθηση και εξάσκηση των δεξιοτήτων όταν δεν υπάρχει ταλέντο + φοβερή προσπάθεια όπου μπορεί να ανεβεί στο 10% επιτυχίας> φοβερό ταλέντο + μέτρια προσπάθεια που μπορεί να φτάσει στο 30%, > εκμάθηση δεξιοτήτων + μέτρια προσπάθεια που μπορεί να φτάσει στο 50% κοκ.Οι κοινωνικές δεξιότητες μαθαίνονται, δεν είναι σαν να είσαι 1.50 και θέλεις να παίξεις πρωταθλητικά μπάσκετ. Μπορεί κάποιος που έχει Άσπεργκερ να μη φτάσει στο σημείο να δουλέψει σε δημόσιες σχέσεις, αλλά τουλάχιστον να μπορεί να κάνει μία άλλη δουλειά που χρειάζεται καλές κοινωνικές σχέσεις χωρίς οι άλλοι να το παίρνουν χαμπάρι. Υπάρχει πλαστικότητα στο εγκέφαλο, όσο ασχολείσαι με κάτι, τόσο περισσότερες διασυνδέσεις δημιουργούνται στο ανάλογο σημείο του εγκεφάλου, τόσο πιο άνετος νιώθεις με αυτό, τόσο μαθαίνεις τις τεχνικές που σε κάποιον με ταλέντο του ήρθαν φυσικά. Μπορώ να σου δώσω αρκετά παραδείγματα, π.χ. άτομο που ήταν σκράπας στα μαθηματικά και αποτύγχανε συνέχεια και είχε έφεση μόνο σε ξένες γλώσσες να φτάσει σε σημείο να κάνει διδακτορικό σε προγραμματισμό, να αγαπήσει τα μαθηματικά, να μάθεις τις τεχνικές που χρειάζονται και να γίνει καθηγητής πανεπιστημίου σε τεχνικό κλάδο.Είναι όπως όταν ξεκινάς ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι, μπορεί να μην έχεις τα καλύτερα αντανακλαστικά στην αρχή, αλλά με πολύ εξάσκηση τα αντανακλαστικά σου βελτιώνονται πάρα πολύ. Υπάρχουν πολλές τεχνικές βελτίωσης των αντανακλαστικών, μέχρι και ηλεκτρονικό ερέθισμα του εγκεφάλου (που μπορεί σε ένα μέτριο άτομο να του δώσει αντανακλαστικά πιλότου).Δεν επιζητούν όλοι να φτάσουν να αναγνωρίζονται στο 1% ενός πεδίου, μπορεί απλά να θέλουν να είναι ευτυχισμένοι κάνοντας ικανοποιητικά κάτι που τους ενδιαφέρει και τους γεμίζει.Και τα λέω ως άνθρωπος που ήμουν αρκετά ακοινώνητη μικρή (το σχολιάζανε συγγενείς και φίλοι) και τώρα όταν λέω σε άτομα που με γνωρίζουν πρώτη φορά ότι είμαι εσωστρεφής πέφτουν από τα σύννεφα γιατι με θεωρούν από τα πιο κοινωνικά άτομα ως πρώτη εντύπωση.
Ναι, γίνεται να βελτιωθείς πολύ.- Αν είσαι Αθήνα ή Θεσσαλονίκη θα σου πρότεινα να πας σε Toastmasters club, μπορείς να βρεις από εδώ https://www.toastmasters.org . Πήγαινε επίσκεψη σε συνάντηση να δεις πως είναι. Βοηθάει απίστευτα στο να μάθεις τεχνικές για να μιλάς μπροστά σε ανθρώπους με εξάσκηση προετοιμασμένης ομιλίας, αλλά ειδικά για την περίπτωσή σου θα σε βοηθήσει πολύ το το κομμάτι του αυτοσχεδιασμού.- Παρατήρηση στο πως το κάνουν οι άλλοι και εξάσκηση. Επειδή κι εγώ δεν ήμουν καθόλου καλή στην ψιλοκουβέντα, κάθησα να μάθω ουσιαστικά ολόκληρους διαλόγους "Τι κάνεις; Πως είσαι; Πως τα πέρασες το ΣΚ;" Βρίσκεις τα ελαφρά θέματα για τα οποία μιλάνε οι άλλοι. Στην αρχή έκανα λάθη, όπως το να λέω είμαι καλά ενώ δεν με είχαν ρωτήσει, αλλά κάποια στιγμή βρίσκεις το ρυθμό σου- Ειδικά για δουλειές που χρειάζονται επικοινωνία όπως π.χ. του πωλητή, υπάρχουν εγχειρίδια να σε βοηθήσουν αλλά θα σε βοηθήσουν και οι παλιοί. Συνήθως οι άνθρωποι σε αυτούς τους χώρους έχουν αναπτύξει μία δομή που ακολουθούν στο τρόπο επικοινωνίας, π.χ πρώτα ξεκινάμε να μιλήσουμε για το άλλο άτομο, πως είναι η ζωή του, τι ανάγκες έχει, αναπτύσσουμε rapport μαζί του για να μας συμπαθήσει (για να μας συμπαθήσουν και πάλι επικεντρωνόμαστε σε αυτόν, μπορεί να κάνουμε κάποιο κοπλιμέντο, μπορεί να του δείξουμε ότι τον καταλαβαίνουμε κλπ) και μετά θα εισάγουν το κομμάτι της πώλησης με το να δείξουν πως θα καλύψει τις ανάγκες του συγκεκριμένου ανθρώπου- Δες την κάθε ευκαιρία συναναστροφής με άλλους ανθρώπους, π.χ. στο σούπερμάρκετ, σε μπαρ, σαν ευκαιρία για εξάσκηση. Αν είναι άγνωστοι δεν θα έχεις και τόσο άγχος για το πως θα τους φανείς- Να έχεις υπόψη ότι στην αρχή ειδικά θα νιώθεις άβολα και θα είσαι εκτός comfort zone, αλλά μόνο έτσι ξεπερνάμε τα σημερινά όριά μας και αναπτυσσόμαστε. Άρα, το να νιώθεις άβολα και άγχος στην αρχή για το πως κάνεις κάτι καινούριο είναι κομμάτι της διαδικασίας.
Α,και να έχεις θετική προδιάθεση απέναντι στους άλλους, διάθεση να τους γνωρίσεις, να τους εξερευνήσεις. Όταν καταλαβαίνεις ότι κι ο άλλος είναι σαν εσένα, με τα άγχη του, τις ανησυχίες του, τότε έχεις την καλή διάθεση να του πεις κάτι για να του φτιάξεις την μέρα, να είσαι ευχάριστος, να του δώσεις πράγματα
Scroll to top icon