Η παράνοια με τα γυμναστήρια στο Βέλγιο - Τα ψιλά γράμματα που «δένουν» για πάντα τους πελάτες

Η παράνοια με τα γυμναστήρια στο Βέλγιο - Τα ψιλά γράμματα που «δένουν» για πάντα τους πελάτες Facebook Twitter
EPA
6

Την ασφυκτική πολιτική που ακολουθούν τα περισσότερα γυμναστήρια του Βελγίου προς τους συνδρομητές τους, έρχεται να φωτίσει μία απίστευτη όσο και χαρακτηριστική ιστορία από τις Βρυξέλλες. 

Ένας γιατρός που βοήθησε μια γυναίκα να απαλλαγεί από την πανάκριβη, 18μηνη συνδρομή της σε γυμναστήριο, υπογράφοντας μία αμφιλεγόμενη ιατρική γνωμάτευση, δικαιώθηκε τελικά από την αρμόδια ελεγκτική αρχή εξοργίζοντας τους ιδιοκτήτες γυμναστηρίων της χώρας.

Το Ιατρικό Εποπτικό Συμβούλιο της χώρας συμφώνησε πως ο γιατρός λειτούργησε ορθά, βοηθώντας τη γυναίκα που είχε παγιδευθεί σε ένα ακριβό συμβόλαιο καθώς, με αυτόν τον τρόπο, εξετέλεσε τον «κοινωνικό του ρόλο».

Το υψηλό κόστος και η ανελαστική πολιτική των γυμναστηρίων αποτελεί μείζων καταναλωτικό ζήτημα και πηγή σφοδρής αντιπαράθεσης στο Βέλγιο. Μάλιστα πέρυσι, η κυβέρνηση επιδίωξε να απελευθερώσει από όλα τα υφιστάμενα, μακροχρόνια συμβόλαια τους εγκλωβισμένους πελάτες. 

Η ρύθμιση προέβλεπε πως όλοι οι συνδρομητές με συμβόλαια ετήσιας ή και μεγαλύτερης διάρκειας θα είχαν το δικαίωμα να ακυρώσουν τη συνδρομή τους οποιαδήποτε στιγμή, χωρίς καμία απολύτως ποινή, ακόμα και αν δεν προσκόμιζαν «χαρτί γιατρού», όπως απαιτούν τα περισσότερα γυμναστήρια.

Ο γιατρός παραδέχθηκε δημοσίως ότι υπέγραψε την επίμαχη γνωμάτευση, επειδή ήθελε να βοηθήσει την ασθενή του να τερματίσει το συμβόλαιό της, καθώς δεν διέθετε πλέον ικανοποιητικό εισόδημα για να καταβάλει - υποχρεωτικά - 70 ευρώ μηνιαίως για τους επόμενους 18 μήνες.

Κατά τις εξηγήσεις που έδωσε στην εποπτική αρχή μετά τις διαμαρτυρίες των ιδιοκτητών γυμναστηρίων, ο γιατρός είπε ότι ένιωσε την ευθύνη να βοηθήσει τη γυναίκα και λειτούργησε κατά αυτόν τον τρόπο από «ενδιαφέρον».

«Αυτά τα κέντρα άσκησης έχουν πολύ συχνά αυστηρά συμβόλαια τα οποία δεν μπορείς να διακόψεις εύκολα», τόνισε στην κατάθεσή του.

Άλλωστε εκτός από τα οικονομικά προβλήματα, η γυναίκα υπέφερε από πόνους στον αυχένα της και μία επιμόλυνση στο αυτί που θα της επέτρεπαν «ούτως ή άλλως» να σπάσει το συμβόλαιό της, κατά τον θεράποντα γιατρό.

Ο επικεφαλής της Ένωσης ιδιοκτητών γυμναστηρίων, Έρικ Βαντεναμπίλ, χαρακτήρισε από την πλευρά του «απαράδεκτη» την πειθαρχική απόφαση.

«Οι γιατροί οφείλουν να ελέγχουν την κατάσταση της υγείας των ασθενών, όχι πόσο καλή ιδέα είναι η συγκατάθεση ενός ανθρώπου σε ένα συμβόλαιο. Θα αρχίσουν να γνωματεύουν και για τον πάροχο ενέργειας ή του διαδικτύου;» αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά ο Βαντεναμπίλ.

Στο πλευρό του γιατρού πάντως, στάθηκε και η Ένωση Βέλγων Καταναλωτών.

«Το περιστατικό είναι ενδεικτικό των "στραγγαλιστικών" όρων αυτών των συμβολαίων ενώ ελάχιστα είναι τα γυμναστήρια που ακολουθούν πιο ελαστική πολιτική», λέει ο εκπρόσωπος της Ένωσης, Σιμόν Νοβέμπερ, τονίζοντας πως η Ένωση παραπονιέται επί σειρά ετών για το ζήτημα.

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
6

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

SpaceX και Μπαχάμες: Οι μυστικές συμφωνίες Μασκ, το Starlink και οι περιβαλλοντικές αντιδράσεις

Διεθνή / Μυστική συμφωνία SpaceX με τις Μπαχάμες: «Δώρο» Starlink και διπλωματική κρίση για τον Μασκ

Η συμφωνία SpaceX με τις Μπαχάμες για προσγειώσεις πυραύλων και δωρεάν Starlink πυροδότησε εσωτερικές εντάσεις και οικολογικές ανησυχίες, ενώ ο Μασκ επιδιώκει παγκόσμια επέκταση
LIFO NEWSROOM
Επιζώσες παιδικής κακοποίησης στο Ρόδεραμ καταγγέλλουν βιασμούς και συγκάλυψη από την αστυνομία

Διεθνή / Επιζώσες παιδικής κακοποίησης στο Ρόδεραμ καταγγέλλουν βιασμούς και συγκάλυψη από την αστυνομία

Νέες ανατριχιαστικές μαρτυρίες γυναικών που είχαν πέσει θύματα παιδικής κακοποίησης στο Ρόδεραμ αποκαλύπτουν ότι, πέρα από τα μέλη των συμμοριών που τις εκμεταλλεύονταν, κακοποιήθηκαν και από αστυνομικούς
LIFO NEWSROOM
Politico: Κερδισμένοι και χαμένοι των δασμών Τραμπ από την εμπορική συμφωνία ΗΠΑ-ΕΕ

Διεθνή / Politico: Κερδισμένοι και χαμένοι των δασμών Τραμπ από την εμπορική συμφωνία ΗΠΑ-ΕΕ

Η συμφωνία Τραμπ–φον ντερ Λάιεν φέρνει 15 % δασμούς στις εξαγωγές της ΕΕ, υποχρεωτικές επενδύσεις στα 600 δισ. δολάρια, ενώ ωφελεί ενεργειακές και τεχνολογικές αμερικανικές εταιρείες ενέργειας και τεχνολογίας - Ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν
LIFO NEWSROOM
Ο Στάρμερ ανακάλεσε τις άδειες βουλευτών του: Επείγουσα συνάντηση για Γάζα - Σκέψεις για αναγνώριση της Παλαιστίνης

Διεθνή / Ο Στάρμερ ανακάλεσε βουλευτές του από τις άδειες - Σκέψεις για αναγνώριση της Παλαιστίνης

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ βρίσκεται υπό πίεση να αναγνωρίσει την Παλαιστίνη, καθώς η κρίση στη Γάζα επιδεινώνεται και αυξάνονται οι πολιτικές πιέσεις στο εσωτερικό του Εργατικού Κόμματος
LIFO NEWSROOM
Δυτική Όχθη: Νεκρός Παλαιστίνιος ακτιβιστής που συνέβαλε στο οσκαρικό «No Other Land»

Διεθνή / Δυτική Όχθη: Νεκρός Παλαιστίνιος ακτιβιστής που συνέβαλε στο οσκαρικό «No Other Land»

Το No Other Land, που βραβεύτηκε στο φεστιβάλ του Βερολίνου και κατέκτησε Όσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ, έχει αναδείξει διεθνώς την καταστολή που υφίστανται οι Παλαιστίνιοι στις περιοχές υπό στρατιωτική κατοχή
LIFO NEWSROOM
Αφότου το δήλωσε ο Τραμπ, εμπειρογνώμονες που συνδέονται με τον ΟΗΕ λένε πως η Γάζα βιώνει λιμό

Διεθνή / Αφότου το δήλωσε ο Τραμπ, εμπειρογνώμονες που συνδέονται με τον ΟΗΕ λένε πως η Γάζα βιώνει λιμό

Πρόκειται για την πρώτη φορά που ο IPC αναφέρει επίσημα πως λιμός βρίσκεται σε εξέλιξη στη Γάζα, παρότι στο παρελθόν είχε προειδοποιήσει πως η κατάσταση ήταν «στο χείλος»
LIFO NEWSROOM
Η Μεσόγειος στις φλόγες: Φωτιές μαίνονται σε Τουρκία, Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία και Βαλκάνια

Διεθνή / Η Μεσόγειος στις φλόγες: Φωτιές μαίνονται σε Τουρκία, Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία και Βαλκάνια

Οι φωτιές, που τροφοδοτούνται από έντονους ανέμους και τις εξαιρετικά ξηρές συνθήκες, ωθούν σε εκκενώσεις, αποκλεισμούς και προκαλούν συναγερμό στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης
LIFO NEWSROOM

σχόλια

3 σχόλια
Σωστά προεισπράττεται αγαπητέ. Αν δε θέλετε να τα δίνετε προκαταβολικά, πληρώστε με το μήνα μεγαλύτερο τελικό ποσό. Εσείς προφανώς επιθυμείτε και την έκπτωση της προκαταβολικής πληρωμής και την ευκολία μηνιαίας καταβολής και τη δυνατότητα διακοπής σύμβασης οποτεδήποτε. Το ρητό με την πίτα θα το γνωρίζετε. (Δεν έχω γυμναστήριο)
70e X18 είναι 1260 ευρώ το κόστος για το γυμναστήριο για ενάμιση χρόνο. Με τους Βελγικούς μισθούς πρέπει να είναι πολύ καλά. Όταν όμως ένας Βέλγος βλέπει από πριν ότι δεν βγαίνει με τέτοια συνδρομή, απλά δεν πάει να γραφτεί σε γυμναστήριο. Το αν γραφτεί και στο μεσοδιάστημα πχ χάσει την δουλειά του, τότε δεν φταίει το γυμναστήριο. Φοβερά προβλήματα έχουν οι Βέλγοι λοιπόν...
Τέτοια απαξίωση για τα προβλήματα των Βέλγων...!Δηλαδή οι Βέλγοι δεν υποφέρουν να χάσουν την δουλειά τους, μόνο ο έξυπνος Έλληνας αξίζει την συμπόνοια ολόκληρης της υφηλίου (κατά μία άποψη και με τέτοια κυβέρνηση, οίκτο αξίζουμε).Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη στην Ελλάδα, αλλά την συνδρομή να την εισπράξει το γυμναστήριο πάση θυσία, ακόμη και πάνω από το πτώμα του άνεργου Βέλγου.