Την ασφυκτική πολιτική που ακολουθούν τα περισσότερα γυμναστήρια του Βελγίου προς τους συνδρομητές τους, έρχεται να φωτίσει μία απίστευτη όσο και χαρακτηριστική ιστορία από τις Βρυξέλλες.
Ένας γιατρός που βοήθησε μια γυναίκα να απαλλαγεί από την πανάκριβη, 18μηνη συνδρομή της σε γυμναστήριο, υπογράφοντας μία αμφιλεγόμενη ιατρική γνωμάτευση, δικαιώθηκε τελικά από την αρμόδια ελεγκτική αρχή εξοργίζοντας τους ιδιοκτήτες γυμναστηρίων της χώρας.
Το Ιατρικό Εποπτικό Συμβούλιο της χώρας συμφώνησε πως ο γιατρός λειτούργησε ορθά, βοηθώντας τη γυναίκα που είχε παγιδευθεί σε ένα ακριβό συμβόλαιο καθώς, με αυτόν τον τρόπο, εξετέλεσε τον «κοινωνικό του ρόλο».
Το υψηλό κόστος και η ανελαστική πολιτική των γυμναστηρίων αποτελεί μείζων καταναλωτικό ζήτημα και πηγή σφοδρής αντιπαράθεσης στο Βέλγιο. Μάλιστα πέρυσι, η κυβέρνηση επιδίωξε να απελευθερώσει από όλα τα υφιστάμενα, μακροχρόνια συμβόλαια τους εγκλωβισμένους πελάτες.
Η ρύθμιση προέβλεπε πως όλοι οι συνδρομητές με συμβόλαια ετήσιας ή και μεγαλύτερης διάρκειας θα είχαν το δικαίωμα να ακυρώσουν τη συνδρομή τους οποιαδήποτε στιγμή, χωρίς καμία απολύτως ποινή, ακόμα και αν δεν προσκόμιζαν «χαρτί γιατρού», όπως απαιτούν τα περισσότερα γυμναστήρια.
Ο γιατρός παραδέχθηκε δημοσίως ότι υπέγραψε την επίμαχη γνωμάτευση, επειδή ήθελε να βοηθήσει την ασθενή του να τερματίσει το συμβόλαιό της, καθώς δεν διέθετε πλέον ικανοποιητικό εισόδημα για να καταβάλει - υποχρεωτικά - 70 ευρώ μηνιαίως για τους επόμενους 18 μήνες.
Κατά τις εξηγήσεις που έδωσε στην εποπτική αρχή μετά τις διαμαρτυρίες των ιδιοκτητών γυμναστηρίων, ο γιατρός είπε ότι ένιωσε την ευθύνη να βοηθήσει τη γυναίκα και λειτούργησε κατά αυτόν τον τρόπο από «ενδιαφέρον».
«Αυτά τα κέντρα άσκησης έχουν πολύ συχνά αυστηρά συμβόλαια τα οποία δεν μπορείς να διακόψεις εύκολα», τόνισε στην κατάθεσή του.
Άλλωστε εκτός από τα οικονομικά προβλήματα, η γυναίκα υπέφερε από πόνους στον αυχένα της και μία επιμόλυνση στο αυτί που θα της επέτρεπαν «ούτως ή άλλως» να σπάσει το συμβόλαιό της, κατά τον θεράποντα γιατρό.
Ο επικεφαλής της Ένωσης ιδιοκτητών γυμναστηρίων, Έρικ Βαντεναμπίλ, χαρακτήρισε από την πλευρά του «απαράδεκτη» την πειθαρχική απόφαση.
«Οι γιατροί οφείλουν να ελέγχουν την κατάσταση της υγείας των ασθενών, όχι πόσο καλή ιδέα είναι η συγκατάθεση ενός ανθρώπου σε ένα συμβόλαιο. Θα αρχίσουν να γνωματεύουν και για τον πάροχο ενέργειας ή του διαδικτύου;» αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά ο Βαντεναμπίλ.
Στο πλευρό του γιατρού πάντως, στάθηκε και η Ένωση Βέλγων Καταναλωτών.
«Το περιστατικό είναι ενδεικτικό των "στραγγαλιστικών" όρων αυτών των συμβολαίων ενώ ελάχιστα είναι τα γυμναστήρια που ακολουθούν πιο ελαστική πολιτική», λέει ο εκπρόσωπος της Ένωσης, Σιμόν Νοβέμπερ, τονίζοντας πως η Ένωση παραπονιέται επί σειρά ετών για το ζήτημα.
Με πληροφορίες από Guardian
σχόλια