ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΕΙΣ

ΒΓΑΛΕ ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΣΟΥ Ο,ΤΙ ΚΡΥΒΕΙΣ Ή ΦΟΒΑΣΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΔΕΧΤΕΙΣ.
 
 

Όλοι έχουμε πράγματα που θέλουμε να τα βγάλουμε από μέσα μας. Αλλά διστάζουμε να τα παραδεχτούμε ακόμα και στους πιο κοντινούς μας ανθρώπους. Όμως, αμαρτία εξομολογημένη, αμαρτία δεν είναι...

ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΣΕ ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ Ή ΕΙΝΑΙ ΕΚΤΟΣ ΤΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΤΗΣ ΣΤΗΛΗΣ ΔΕΝ ΕΓΚΡΙΝΟΝΤΑΙ
ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΟΥ
18.4.2018 | 10:11

Κοπέλες τι εννοείται όταν λέτε "καλλιεργημένος";

Όταν λέτε πως σας φάνηκε κάποιος καλλιεργημένος πως να το καταλάβουμε; Έχω μια συνάδερφο μας έλεγε πως γνώρισε κάποιον πολύ καλλιεργημένο και όταν μας τον σύστησε κάθε άλλο παρά καλή εντύπωση άφησε. Τρόποι αδιάφοροι μέχρι κακοί και πολύ δύσκολα κυλάει η συζήτηση ο άνθρωπος ανημέρωτος και στα βασικά ακόμη. Καθίσαμε για καφέ και στο μόνο θέμα που είπε κάτι ήταν για πολιτική, ο θεός να την κάνει. Κάποιο πανεπιστήμιο τελείωσε έξω και έχει πολύ καλή δουλειά, αλλά κατά τα άλλα δεν μπορείς να σταυρώσεις κουβέντα και σίγουρα δεν τον λες καλλιεργημένο καμία σχέση όμως. Πάλι μου είχε συμβεί το ίδιο με κοπέλα από το συγγενικό περιβάλλον που έλεγε και ξανάλεγε πως γνώρισε κάποιον πολύ καλλιεργημένο και αυτός μια από τα ίδια άσχετος σε όλα. Αυτός είναι γιατρός και δεν έχει ανοίξει βιβλίο άσχετο με τη δουλειά του, δεν έχει δική του κρίση για τίποτε ότι αρπάξει από την τηλεόραση για τέτοια περίπτωση μιλάμε. Τελείως επιφανειακός προσπαθεί να κερδίσει τις εντυπώσεις αλλά αν πας να εμβαθύνεις το χάνει και επαναλαμβάνεται καταντάει ανέκδοτο. Δεν θα καταλάβω ποτέ πως γίνεται να χαρακτηρίσεις τέτοιους άντρες καλλιεργημένους. Το διαβάζω στις εξομολογήσεις καμιά φορά και αναρωτιέμαι αν μιλάτε και εσείς για τέτοιες περιπτώσεις αντρών. Αν ναι δεν σας καταλαβαίνω.
8
 
 
 
 
σχόλια
Αμα ειναι μερακλης ο κηπουρος/γεωργος κ εχει κανει επιστημη την καλλιεργεια, μητε απο ξηρασιες καταλαβαινει μητε απο αγονα χωραφια...:-P
Νομίζω ότι όλο το πρόβλημα είναι ότι μπερδεύουμε το να είναι κάποιος μορφωμένος με το να είναι καλλιεργημένος.Στη μεν περίπτωση μιλάμε για έναν άνθρωπο που έχει τελειώσει ένα αξιόλογο πανεπιστήμιο, μπορεί να έχει μεταπτυχιακά κλπ, εξειδίκευση. Στη δεύτερη περίπτωση (καλλιεργημένος), έχουμε έναν άνθρωπο που εκτός από τη μόρφωση και τη στυγνή γνώση, έχει παιδεία και ό,τι προκύπτει από αυτή πχ. τρόπους, ευγένεια, κοινωνική ενσυναίσθηση κλπ. Είναι ένας άνθρωπος που είναι ενήμερος και έχει γνώσεις σε πληθώρα θεμάτων ανεξάρτητα της επαγγελματικής του ιδιότητας, διακατέχεται από κριτική σκέψη (δεν παπαγαλίζει ό,τι διαβάζει-ακούει) και οξυδέρκεια. Οπότε νομίζω ότι είναι εμφανές στα παραδείγματα που ανέφερες ότι μπέρδεψαν το "μορφωμένος" με το "καλλιεργημένος" κι έτσι μπέρδεψαν κι εσένα για το τί να περιμένεις.
"Για το θέμα αυτό έχουν διατυπώσει στο παρελθόν πολλοί διανοητές ορισμούς, μεταξύ αυτών ο Κλεμανσό, ο Σαρτρ, ο Γκράμσι, ωστόσο κανένας δεν έτυχε τελικά καθολικής αποδοχής, με αποτέλεσμα η δυσκολία οριοθέτησης της έννοιας του καλλιεργημένου να συνεχίζεται ως τις ημέρες μας.Μια καλή αρχή θα ήταν ίσως η ετυμολογική προσέγγιση του ορισμού «καλλιεργημένος ή κουλτουριάρης». ( Το δεύτερο χρησιμοποιείται από τους άμορφους στην Ελλάδα υποτιμητικά αλλά δεν μας αφορά η παράστασή τους).Κουλτούρα λοιπόν στα λατινικά σημαίνει καλλιέργεια. Καλλιέργεια του χωραφιού….που βρίσκεται εντός της κρανιακής κάψας."
Προφανώς, για κάποιους ανθρώπους, η ύπαρξη ενός πτυχίου μορφωτικού ιδρύματος είναι η βασική προϋπόθεση για να θεωρήσουν κάποιον/κάποια "καλλιεργημένο/η".Επιφανειακό κριτήριο και καθ' όλα λανθασμένο κατ' εμέ, αλλά και πάλι πρόκειται για ξεκάθαρα δική μου άποψη. Ρώτα τες, αν ξαναπαρουσιαστεί ευκαιρία, έτσι για να σου φύγει η απορία.
Scroll to top icon