Ο διάσημος Αυστραλός βοτανολόγος Ντέιβιντ Γκούντολ πέθανε σήμερα το πρωί στις 10 π.μ, όπως ακριβώς το είχε προγραμματίσει, στην κλινική ευθανασίας Life Cycle της Ελβετίας.
Ο Γκούντολ, 104 ετών, ταξίδεψε για τον σκοπό αυτό από την Αυστραλία, αφού οι νόμοι εκεί δεν επιτρέπουν την υποβοηθούμενη ευθανασία.
Λίγο πριν πεθάνει, απόλαυσε το αγαπημένο του φαγητό, ψάρι με τηγανητές πατάτες και για επιδόρπιο τσίζκεϊκ.
Περιστοιχισμένος από τα εγγόνια του, ο Γκούντολ δέχτηκε το θανατηφόρο διάλυμα στον οργανισμό του υπό τους ήχους της 9ης Συμφωνίας του Μπετόβεν και λίγο αργότερα άφησε την τελευταία του πνοή την ίδια ώρα που έκλεινε και η «Ωδή στη Χαρά».
Στην τελευταία συνέντευξη τύπου που παραχώρησε χθες το πρωί, ο διάσημος καθηγητής εξέφρασε την ελπίδα πως, μετά τη δημοσιότητα που πήρε το «υπερατλαντικό ταξίδι του χωρίς επιστροφή», οι συμπολίτες του θα ευαισθητοποιηθούν για να αλλάξουν οι νόμοι και στην Αυστραλία.
Αν και δεν υπέφερε από κάποια θανατηφόρα ασθένεια, ο Γκούντολ ήταν καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι τον τελευταίο καιρό και, κατά τον ίδιο, η ζωή του είχε πάψει να είναι ευχάριστη τα τελευταία 10 χρόνια.
«Δεν έχω τον παραμικρό ενδοιασμό. Δεν θέλω να συνεχίσω άλλο και χαίρομαι που έχω τη δυνατότητα να θέσω τέρμα στη ζωή μου».
Ο δόκτωρ Γκούντολ ολοκλήρωσε το διδακτορικό του το 1941 και αρνήθηκε να βγει στη σύνταξη λόγω ηλικίας. Συνέχισε να εργάζεται πυρετωδώς μέχρι τα 102 του χρόνια.
Όπως αποκάλυψε, στο παρελθόν είχε επιχειρήσει να θέσει τέρμα στη ζωή του τρεις φορές, αλλά τελικά αποφάσισε να ζητήσει επαγγελματική βοήθεια, καταβάλλοντας στην Life Cycle 9.000 ευρώ.
Ο δόκτωρ Γκούντολ πέρασε τη χθεσινή μέρα στους βοτανικούς κήπους της Βασιλείας, μαζί με τα εγγόνια του.
«Δε συμφωνώ ότι πρέπει να επιτρέπεται σε όλους η ευθανασία - δεν θα πρέπει να αγοράζουν τον θάνατο "από το ράφι"» λέει ο καθηγητής.
«Όμως θα έπρεπε να επιτρέπεται, κατόπιν προϋποθέσεων και με γνωμάτευση γιατρών, σε μια χώρα που θα έδινε αυτή την ελευθερία», σχολίαζε χθες ο Γκούντολ, που γεννήθηκε το 1914 και πέθανε σήμερα, εν έτει 2018.
Ο επιστήμονας ζήτησε το σώμα του να γίνει δωρεά στην επιστήμη ή, στην περίπτωση που αυτό δεν ήταν εφικτό, να καεί και οι στάχτες του να σκορπιστούν στην Ελβετία.
Όπως είπε δεν ήθελε κηδεία ή επιμνημόσυνη δέηση καθώς δεν πίστευε στη μετά θάνατον ζωή.
Με πληροφορίες από Guardian και Daily Mail
σχόλια