Φεστιβάλ Επιδαύρου: 8 παραστάσεις αρχαίου δράματος που θα δούμε φέτος στο ωραιότερο θέατρο του κόσμου

Φεστιβάλ Επιδαύρου: 8 παραστάσεις αρχαίου δράματος που θα δούμε φέτος στο ωραιότερο θέατρο του κόσμου Facebook Twitter
Ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος υπογράφει την πρώτη του σκηνοθεσία στην Επίδαυρο απ' όταν ανέλαβε τη διεύθυνση του θεσμού, με τις Θεσμοφοριάζουσες του Αριστοφάνη. Φωτο: Γιώργος Καλφαμανώλης
1

Με κεντρική θεματική «Πολιτεία και Πολίτης», αυτό που σύμφωνα με τον διευθυντή του Φεστιβάλ Βαγγέλη Θεοδωρόπουλο συνιστά την «οπτική της τραγωδίας ως μελέτης πολιτειακής κρίσης η οποία παίρνει διαστάσεις εμφύλιας σύρραξης», οι παραστάσεις των φετινών Επιδαυρίων εστιάζουν στη σχέση πολιτείας και πολιτών, ενώ παράλληλα θέτουν μια σειρά από ερωτήματα για τη διαχρονική φύση αυτής της σχέσης.


Έτσι, η αυλαία σηκώνεται στις 29 και 30 Ιουνίου με τους Αχαρνείς του Αριστοφάνη σε απόδοση, σκηνοθεσία και χορογραφία Κώστα Τσιάνου, σκηνογραφία και κοστούμια Γιάννη Μετζικώφ και πρωταγωνιστές τους Πέτρο Φιλιππίδη, Παύλο Χαϊκάλη, Τάκη Παπαματθαίου και Πυγμαλίωνα Δαδακαρίδη.

Info: Κώστας Τσιάνος - Αχαρνείς, του Αριστοφάνη

Παίζουν: Πέτρος Φιλιππίδης, Παύλος Χαϊκάλης, Κώστας Κόκλας, Πυγμαλίων Δαδακαρίδης, Τάκης Παπαματθαίου.

Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου 29-30/6, 21:00

 
Στις 6 και 7 Ιουλίου ο Τσέζαρις Γκραουζίνις επιστρέφει με το πρώτο έργο της τριλογίας της Ορέστειας του Αισχύλου, τον Αγαμέμνονα, με τους Γιάννη Στάνκογλου, Μαρία Πρωτόπαππα, Αργύρη Πανταζάρα, Ιώβη Φραγκάτου και Θοδωρή Κατσαφάδο.

Info: Τσέζαρις Γκραουζίνις - Αγαμέμνων, του Αισχύλου

Παίζουν: Μαρία Πρωτόπαππα, Γιάννης Στάνκογλου, Αργύρης Πανταζάρας, Ιώβη Φραγκάτου, Θοδωρής Κατσαφάδος

Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, 6-7/7, 21:00

 

Φεστιβάλ Επιδαύρου: 8 παραστάσεις αρχαίου δράματος που θα δούμε φέτος στο ωραιότερο θέατρο του κόσμου Facebook Twitter
Ο Αγαμέμνων του Αισχύλου σε σκηνοθεσία Τσέζαρις Γκραουζίνις. Φωτο: Τάσος Τομόγλου


Ακολουθούν οι δύο παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου, το οποίο επαναλαμβάνει τη συνεργασία του με έναν ακόμα σημαντικό διεθνή οργανισμό κι έτσι παρουσιάζει στις 13 και 14 Ιουλίου, σε συμπαραγωγή με το Κρατικό Θέατρο της Σερβίας, τον Πλούτο του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Νικίτα Μιλιβόγεβιτς.

Ο Σέρβος σκηνοθέτης με την έντονη και μακρόχρονη παρουσία στο ελληνικό θέατρο κατεβαίνει πρώτη φορά στο αρχαίο θέατρο, παρουσιάζοντας μια βαλκάνια προσέγγιση του έργου, με Έλληνες και Σέρβους ηθοποιούς να στοχάζονται πάνω στο μεγάλο και αιώνιο θέμα της κατανομής του πλούτου και τις αναγωγές του στο σήμερα.

Στους κεντρικούς ρόλους οι Γιώργος Γάλλος, Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, Στέλιος Ιακωβίδης, Μάνος Βακούσης, Γαλήνη Χατζηπασχάλη, Γιάννης Κότσιφας, Κώστας Κορωναίος, Μιχάλης Τιτόπουλος, Μαρία Διακοπαναγιώτου. Τον Χορό ερμηνεύουν Σέρβοι ηθοποιοί.

Info: Εθνικό Θέατρο - Νικίτα Μιλιβόγεβιτς - Πλούτος, του Αριστοφάνη

Παίζουν: Γιώργος Γάλλος, Μανώλης Μαυροματάκης, Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, Μάνος Βακούσης, Γαλήνη Χατζηπασχάλη, Γιάννης Κότσιφας, Κώστας Κορωναίος, Μαρία Διακοπαναγιώτου και Χορός μουσικών από την Ορχήστρα του Εθνικού Θεάτρου του Βελιγραδίου

Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, 13-14/7, 21:00

Φεστιβάλ Επιδαύρου: 8 παραστάσεις αρχαίου δράματος που θα δούμε φέτος στο ωραιότερο θέατρο του κόσμου Facebook Twitter
Ο Σέρβος σκηνοθέτης με την έντονη και μακρόχρονη παρουσία στο ελληνικό θέατρο κατεβαίνει πρώτη φορά στο αρχαίο θέατρο με τον Πλούτο του Αριστοφάνη. Φωτο: Πάτροκλος Σκαφίδας


Επίσης, στην πρώτη του κάθοδο στην Επίδαυρο με το Εθνικό, στις 20 και 21 Ιουλίου, ο Θάνος Παπακωνσταντίνου παρουσιάζει την Ηλέκτρα του Σοφοκλή σε μετάφραση Γιώργου Χειμωνά. Γραμμένο μέσα στη δίνη του Πελοποννησιακού Πολέμου, το έργο φέρει έντονα τα σημάδια της παθολογίας του πολέμου, μετατοπίζοντας το κέντρο βάρους από τον θεϊκό λόγο στην ανθρώπινη πράξη.

Η Αλεξία Καλτσίκη ερμηνεύει τον ομώνυμο ρόλο, η Μαρία Ναυπλιώτου την Κλυταιμνήστρα, ο Αλέξανδρος Μαυρόπουλος τον Ορέστη, ο Χρήστος Λούλης τον Αίγισθο, η Ελένη Μολέσκη τη Χρυσόθεμη, ο Μάριος Παναγιώτου τον Πυλάδη και ο Νίκος Χατζόπουλος τον παιδαγωγό.

Info: Εθνικό Θέατρο - Θάνος Παπακωνσταντίνου - Ηλέκτρα, του Σοφοκλή

Παίζουν: Αλεξία Καλτσίκη, Μαρία Ναυπλιώτου, Αλέξανδρος Μαυρόπουλος, Χρήστος Λούλης, Ελένη Μολέσκη, Μάριος Παναγιώτου, Νίκος Χατζόπουλος

Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, 20-21/7, 21:00

 

Φεστιβάλ Επιδαύρου: 8 παραστάσεις αρχαίου δράματος που θα δούμε φέτος στο ωραιότερο θέατρο του κόσμου Facebook Twitter
Στην πρώτη του κάθοδο στην Επίδαυρο με το Εθνικό, στις 20 και 21 Ιουλίου, ο Θάνος Παπακωνσταντίνου παρουσιάζει την Ηλέκτρα του Σοφοκλή σε μετάφραση Γιώργου Χειμωνά. Φωτο: Ελίνα Γιουνανλή


Στις 27 και 28 Ιουλίου ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος υπογράφει την πρώτη του σκηνοθεσία στην Επίδαυρο απ' όταν ανέλαβε τη διεύθυνση του θεσμού, με τις Θεσμοφοριάζουσες του Αριστοφάνη σε μετάφραση του Παντελή Μπουκάλα και μουσική Νίκου Κυπουργού.

Η διανομή συμπεριλαμβάνει τους Μάκη Παπαδημητρίου, Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλο, Γιώργο Χρυσοστόμου, Γιώργο Παπαγεωργίου. Θεσμοφοριάζουσες οι Νάντια Κοντογεώργη, Μαρία Κατσανδρή, Άνδρη Θεοδότου, Ελένη Ουζουνίδου και άλλες, επίσης εκλεκτές ηθοποιοί.

Info: Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος - Θεσμοφοριάζουσες, του Αριστοφάνη

Παίζουν: Μάκης Παπαδημητρίου, Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, Γιώργος Χρυσοστόμου, Γιώργος Παπαγεωργίου, Νάντια Κοντογεώργη, Μαρία Κατσανδρή, Άνδρη Θεοδότου, Ελένη Ουζουνίδου, Βαλέρια Δημητριάδου, Ειρήνη Μακρή, Κατερίνα Μαούτσου, Ίριδα Μάρα, Φραγκίσκη Μουστάκη, Ελένη Μπούκλη, Ηλέκτρα Σαρρή, Νατάσα Σφενδυλάκη, Αντιγόνη Φρυδά

Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, 27-28/7, 21:00


Στις 3 και 4 Αυγούστου το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος παρουσιάζει τον Ορέστη του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Γιάννη Αναστασάκη και μετάφραση Γιώργου Μπλάνα. Ερμηνεύουν ο Χρίστος Στυλιανού τον Ορέστη, η Ιωάννα Κολλιοπούλου την Ηλέκτρα και ο Χριστόδουλος Στυλιανού τον Μενέλαο.

Info: ΚΘΒΕ - Γιάννης Αναστασάκης - Ορέστης, του Ευριπίδη

Παίζουν: Ιωάννα Κολλιοπούλου, Δάφνη Λαμπρόγιαννη, Νικόλας Μαραγκόπουλος, Δημήτρης Μορφακίδης, Δημοσθένης Παπαδόπουλος, Μαριάννα Πουρέγκα, Κώστας Σαντάς, Χρήστος Στέργιογλου, Χριστόδουλος Στυλιανού, Χρίστος Στυλιανού

Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, 3-4/8, 21:00

Φεστιβάλ Επιδαύρου: 8 παραστάσεις αρχαίου δράματος που θα δούμε φέτος στο ωραιότερο θέατρο του κόσμου Facebook Twitter
Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος παρουσιάζει τον Ορέστη του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Γιάννη Αναστασάκη. Φωτο: Γιάννης Αναστασάκης


Στις 10 και 11 Αυγούστου η «εθνική κωμωδίας», δηλαδή οι Λάκης Λαζόπουλος, Σοφία Φιλιππίδου, Δημήτρης Πιατάς και Αντώνης Καφετζόπουλος, μαζί με άλλους εξαιρετικούς ηθοποιούς, σε σκηνοθεσία Κώστα Φιλίππογλου, παρουσιάζουν τους Βατράχους του Αριστοφάνη.

Info: Κώστας Φιλίππογλου - Βάτραχοι, του Αριστοφάνη

Παίζουν: Λάκης Λαζόπουλος, Σοφία Φιλιππίδου, Δημήτρης Πιατάς, Αντώνης Καφετζόπουλος

Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, 10-11/8, 21:00

 

Φεστιβάλ Επιδαύρου: 8 παραστάσεις αρχαίου δράματος που θα δούμε φέτος στο ωραιότερο θέατρο του κόσμου Facebook Twitter
Ο Κώστας Φιλίππογλου, σκηνοθετεί τους Βατράχους του Αριστοφάνη. Φωτο: Πάνος Γιαννακόπουλος


Τέλος, στις 17 και 18 Αυγούστου ο κοσμοπολίτης και διανοούμενος, ένας από τους σημαντικότερους σκηνογράφους και σκηνοθέτες του γαλλικού θεάτρου και της όπερας, Γιάννης Κόκκος, παρουσιάζει, αφού πρώτα κάνει πρεμιέρα στο 54ο Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Θεάτρου των Συρακουσών (8 Μαΐου - 8 Ιουλίου), τον Οιδίποδα επί Κολωνώ του Σοφοκλή. Οιδίποδας ο Massimo de Francovich και Θησέας ο Sebastiano Lo Monaco.

Info: Γιάννης Κόκκος - Οιδίπους επί Κολωνώ, του Σοφοκλή

Παίζουν: Massimo de Francovich, Sebastiano Lo Monaco, Roberta Caronia, Stefano Santospago, Fabrizio Falco, Eleonora de Luca, Danilo Nigrelli, Sergio Mancinelli, Davide Sbrogiο'

Σε συνεργασία με τo INDA (Ινστιτούτο Αρχαίου Δράματος του Φεστιβάλ Συρακουσών)

Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου

17-18/8, 21:00, με ελληνικούς υπέρτιτλους

 

Φεστιβάλ Επιδαύρου: 8 παραστάσεις αρχαίου δράματος που θα δούμε φέτος στο ωραιότερο θέατρο του κόσμου Facebook Twitter
Ένας από τους σημαντικότερους σκηνογράφους και σκηνοθέτες του γαλλικού θεάτρου και της όπερας, ο Γιάννης Κόκκος παρουσιάζει τον Οιδίποδα επί Κολωνώ του Σοφοκλή. Φωτο: Gianni Luigi Carnera

 

Όλες οι παραπάνω παραστάσεις έχουν αγγλικούς υπέρτιτλους.

Θέατρο
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μπορεί το ελληνικό θέατρο να σατιρίσει τον εαυτό του;      

Θέατρο / Μπορεί το ελληνικό θέατρο να σατιρίσει επιτυχημένα τον εαυτό του;      

«Αν θες να αναμετρηθείς με κάτι, αν θες να πας στην ουσία, πρέπει να πονέσεις» – Κριτική για την πολυσυζητημένη παράσταση «Merde!» των Βασίλη Μαγουλιώτη και Γιώργου Κουτλή στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
Ο Γιάννος Περλέγκας βρίσκει τη χαρά της δημιουργίας στη φλόγα για συνύπαρξη

Θέατρο / «Έχω νιώσει ακατάλληλος και παρωχημένος δεινόσαυρος μέσα στο θεατρικό τοπίο που αλλάζει»

Με αφορμή το έργο του Μπέρνχαρντ «Η δύναμη της συνήθειας», ο Γιάννος Περλέγκας μιλά με ταπεινότητα και πάθος για το θέατρο, με το οποίο συνεχίζει να παλεύει και που διαρκώς τον νικά. Αυτό, όμως, είναι που τον κρατά ζωντανό.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Άρης Χριστοφέλλης

Όπερα / «Ακόμα και όσοι θαυμάζουν σχεδόν ειδωλολατρικά την Κάλλας, λίγα γνωρίζουν για την τέχνη της»

Ο κόντρα τενόρος Άρης Χριστοφέλλης, επιστημονικός σύμβουλος του ντοκιμαντέρ «Μαίρη, Μαριάννα, Μαρία: Τα άγνωστα ελληνικά χρόνια της Κάλλας», εξηγεί τους λόγους για τους οποίους η θρυλική σοπράνο παραμένει μια ανυπέρβλητη καλλιτέχνιδα.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Αργυρώ Χιώτη: Ένα «αουτσάιντερ» στο τιμόνι του Εθνικού Θεάτρου

Θέατρο / Αργυρώ Χιώτη: Ένα «αουτσάιντερ» στο τιμόνι του Εθνικού Θεάτρου

Ποια είναι τα προσωπικά της στοιχήματα και ποιες είναι οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η νέα καλλιτεχνική διευθύντρια του Εθνικού - η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει αυτή τη θέση από το 1994.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η Κληρονομιά μας, ένα πανόραμα της και της ιστορίας των γκέι ανδρών

Θέατρο / «Η κληρονομιά μας»: Η ιστορία της gay κοινότητας γίνεται ένα συγκινητικό θεατρικό έργο

Ο Γιάννης Μόσχος σκηνοθετεί το έργο του Αμερικανού συγγραφέα Μάθιου Λόπεζ, ένα έργο με αφετηρία την γκέι ζωή που αφορά την αγάπη και την πολυπλοκότητα των ανθρώπινων σχέσεων, είτε ομόφυλες είτε ετερόφυλες, τα όνειρα, τους φόβους και τα ματαιωμένα σχέδια. 
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μια απρόβλεπτη συζήτηση για τη σεξουαλικότητα με τη Γαλήνη Χατζηπασχάλη

Θέατρο / Γαλήνη Χατζηπασχάλη: «Δεν μιλάμε για τα σεξουαλικά βοηθήματα κι ας πουλιούνται εκατομμύρια δονητές»

Πρωταγωνιστεί στο «Στο διπλανό δωμάτιο ή το έργο του δονητή», μια παράσταση που φωτίζει το πώς, ακόμη και σήμερα, δυσκολευόμαστε να μιλήσουμε ανοιχτά για το σεξ. Με αφορμή το έργο, κάναμε μια απρόβλεπτη συζήτηση με την αγαπημένη ηθοποιό για τα ταμπού, την εμμηνόπαυση και τη γυναικεία σεξουαλική χειραφέτηση.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Mάνα Κουράγιο στο Εθνικό: Πόσο «κουράγιο» πια;

Θέατρο / Mάνα Κουράγιο στο Εθνικό: Πόσο «κουράγιο» πια;

Mια επιμελής εικονογράφηση του μπρεχτικού αριστουργήματος εκτυλίσσεται ενώπιόν μας, χωρίς να δονείται από καμία εσωτερική αναγκαιότητα - Κριτική της Λουίζας Αρκουμανέα για την παράσταση που σκηνοθετεί ο Στάθης Λιβαθινός.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
«Βαρόνος “Φ”»: Ένας καταχρεωμένος «ευγενής» σε μια τρελή κωμωδία εξαπάτησης

Θέατρο / Ένας καταχρεωμένος «ευγενής» σε μια τρελή κωμωδία εξαπάτησης

Πιάνοντας το νήμα από την ιδέα μιας καυστικής κωμωδίας ηθών του 1870 που μιλά για την απάτη, η ιστορία ενός ψευτοευγενούς στην παράσταση «Βαρόνος “Φ”» φτάνει στη σύγχρονη υποκρισία και στον εαυτό που θέλουμε να δείχνουμε στην κοινωνία.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Το ΜΑΜΙ είναι ένα ποίημα για τις ζωές των γυναικών

Θέατρο / «ΜΑΜΙ»: Εικόνες από τη ζωή μιας μητέρας

Το ποιητικό σύμπαν του 26χρονου σκηνοθέτη που μας μάγεψε με το «Goodbye Linditta», εστιάζει αυτήν τη φορά στην ιστορία μιας γυναίκας μέσα από τα μάτια ενός αγοριού που δεν θέλει να τη θεοποιήσει αλλά να την παρατηρήσει.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
O Τομά Ζολί στην Αθήνα: Ποιος είναι ο προκλητικός, ανατρεπτικός τελετάρχης των Ολυμπιακών Αγώνων

Θέατρο / O Τομά Ζολί στην Αθήνα: Ποιος είναι ο προκλητικός, ανατρεπτικός τελετάρχης των Ολυμπιακών Αγώνων

Ο πολυσυζητημένος σκηνοθέτης της τελετής έναρξης και λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού, που έγινε διάσημος για τις φιλόδοξες, μεγαλειώδεις παραστάσεις του, πιστεύει απόλυτα στη μαγική δύναμη του θεάτρου.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Αντικείμενα»: Μια παράσταση για τη υπόθεση των αδερφών Παπέν

Θέατρο / Μια παράσταση για τις εξουσιαστικές σχέσεις και ένα φρικτό έγκλημα

Στην παράσταση «Αντικείμενα», ο Γιάννης Αποσκίτης, ο Γιώργος Κατσής και ο Πάνος Παπαδόπουλος αφηγούνται με ένα δικό τους πρωτότυπο έργο μια ιστορία που κρύβεται στην υπόθεση των αδερφών Παπέν, αλλά δεν έχει ακόμα γραφτεί.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Σπύρος A. Ευαγγελάτος: Μια μεγάλη διαδρομή

Πέθανε Σαν Σήμερα / Σπύρος A. Ευαγγελάτος: Μια μεγάλη διαδρομή στο ελληνικό θέατρο

Το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης κυκλοφόρησε έναν τόμο 535 σελίδων, αφιερωμένο στον σπουδαίο σκηνοθέτη, φιλόλογο, συγγραφέα και ακαδημαϊκό που άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα του στην ιστορία του ελληνικού θεάτρου.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Merde!»: Μια παράσταση για τα κωμικοτραγικά παρασκήνια του θεάτρου

Θέατρο / «Merde!»: Μια παράσταση για τα κωμικοτραγικά παρασκήνια του θεάτρου

Ο Βασίλης Μαγουλιώτης και ο Γιώργος Κουτλής συνσκηνοθετούν τον Νίκο Καραθάνο και την ομάδα των «Παιχτών» σε ένα νέο έργο με έναν αδηφάγο παραγωγό, έναν «ποιοτικό» σκηνοθέτη, έναν «εμπορικό» ηθοποιό, και τον γολγοθά της προετοιμασίας μιας παράστασης που πρέπει να αφορά τους πάντες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ