Τι θα δούμε φέτος στη Μικρή Επίδαυρο

Τι θα δούμε φέτος στη Μικρή Επίδαυρο Facebook Twitter
Με την Κόρα Καρβούνη και τον Νίκο Καραθάνο η Μάρθα Φριντζήλα πλησιάζει τολμηρά την ιστορία του Προμηθέα. Φωτό: Ορφέας Εμιρζάς
0

Επίκαιρες προσεγγίσεις σε κλασικά έργα, μεγάλα ονόματα και παραστάσεις... από το άγριο χάραμα αυτό το καλοκαίρι στη Μικρή Επίδαυρο.

Εδώ και χρόνια, το Φεστιβάλ Αθηνών μεριμνά ώστε οι λιγοστές παραστάσεις που φιλοξενούνται στη Μικρή Επίδαυρο να «συγγενεύουν» με τον θεματικό άξονα του προγράμματος της Επιδαύρου, λειτουργώντας συμπληρωματικά.

Φέτος, που το γενικό πρόσταγμα φαίνεται να είναι η εμπιστοσύνη σε νέους δημιουργούς, νέες ιδέες και επίκαιρες προσεγγίσεις (με ό,τι αυτό συνεπάγεται), στο Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου έχουμε να αναμένουμε γνωστά, πλην εναλλακτικά ονόματα, σπουδαίους ερμηνευτές –με κορυφαίο τον Δημήτρη Καταλειφό–, παράτολμες προσεγγίσεις σε κλασικά έργα και αναπάντεχες ώρες παράστασης (αξημέρωτα, στις 6 το πρωί, λόγου χάριν...).

Χοηφόροι

Σε αυτό το πνεύμα η ομάδα Vasistas και η Αργυρώ Χιώτη, που υπογράφει τη σκηνοθεσία, προσεγγίζουν τις «Χοηφόρους», το κορυφαίο θρηνητικό τραγούδι της αρχαίας ελληνικής γραμματείας, ως ένα προμελετημένο έγκλημα εκδίκησης.

Η συνέργεια Ηλέκτρας - Ορέστη - Πυλάδη στην εξόντωση της Κλυταιμνήστρας προσεγγίζεται καταιγιστικά, με στόχο να γίνει πεδίο προβληματισμού για τη σύγκρουση των ανθρώπινων ενστίκτων με την κοινωνική υπόσταση. Εδώ ο Χορός αναλαμβάνει ρόλο διαδραστικό, στοχεύοντας στη βαθύτερη εμπλοκή των θεατών στην εξέλιξη της τραγωδίας.

Info:

6-7/7, 21:30

Ομάδα Vasistas - Αργυρώ Χιώτη

Χοηφόροι του Αισχύλου

Αντιγόνη

Τι θα δούμε φέτος στη Μικρή Επίδαυρο Facebook Twitter
Η ομάδα Vasistas και η Αργυρώ Χιώτη, που υπογράφει τη σκηνοθεσία, προσεγγίζουν τις «Χοηφόρους», το κορυφαίο θρηνητικό τραγούδι της αρχαίας ελληνικής γραμματείας, ως ένα προμελετημένο έγκλημα εκδίκησης.

Ποιον πραγματικά βαραίνει η ευθύνη της πόλης στην Αντιγόνη του Σοφοκλή; Ποιος είναι το πραγματικό κέντρο της τραγωδίας; Ο Κωνσταντίνος Ντέλλας προσεγγίζει το δίπολο Αντιγόνης - Κρέοντα με διάθεση που ταιριάζει στην εποχή της ταυτότητας των φύλων.

Από τη μια η ηρωίδα να θάβει τον αδελφό της, κάνοντας δουλειά αντρική, και από την άλλη ο Κρέοντας να θρηνεί συντετριμμένος, ωστόσο μόνο να θρηνεί... Μοιάζει ωραία, και κυρίως επίκαιρη η πρόταση του Ντέλλα (μαζί με τους Ηλία Κουνέλλα, Θανάση Δόβρη, Ευθύμη Χαλκίδη, Φανή Παναγιωτίδου, Μαρία Παρασύρη, Δέσποινα Ντορίνα Ρεμεδιάκη) σε μέρες που τα δύο φύλα αναζητούν τις καταβολές των ευθυνών, των δικαιωμάτων και των προνομίων τους.

Info:

20-21/7, 21:30

Κωνσταντίνος Ντέλλας

Αντιγόνη του Σοφοκλή

Προμηθέας Δεσμώτης

Τι θα δούμε φέτος στη Μικρή Επίδαυρο Facebook Twitter
Ποιον πραγματικά βαραίνει η ευθύνη της πόλης στην Αντιγόνη του Σοφοκλή; Μοιάζει ωραία, και κυρίως επίκαιρη η πρόταση του Ντέλλα (μαζί με τους Ηλία Κουνέλλα, Θανάση Δόβρη, Ευθύμη Χαλκίδη, Φανή Παναγιωτίδου, Μαρία Παρασύρη, Δέσποινα Ντορίνα Ρεμεδιάκη) σε μέρες που τα δύο φύλα αναζητούν τις καταβολές των ευθυνών, των δικαιωμάτων και των προνομίων τους.

Με τον Νίκο Καραθάνο και την Κόρα Καρβούνη, η Μάρθα Φριντζήλα πλησιάζει τολμηρά την ιστορία του Προμηθέα. Στόχος εδώ είναι η απόδειξη της δύναμης του λόγου, η μελωδική απόδοση του κειμένου με ρυθμό, μέτρο και αισθητικό πλαίσιο αυστηρά ορισμένο από την αρχαιοελληνική γραμματεία.

Όλη η παράσταση αντιμετωπίζεται ως μουσική και κινησιολογική παρτιτούρα, γι' αυτό και η θεατρικότητα και το ερμηνευτικό πάθος εδώ θα υποβοηθηθούν από τη χρήση μάσκας. Ο Χορός έχει συμβουλευτεί τη Μαρίνα Σάττι για τη σωστή, εύηχη απόδοση του δικού του μέρους.

Info:

3-4/8, 21:30

Μάρθα Φριντζήλα

Προμηθέας Δεσμώτης του Αισχύλου

Ευμενίδες

Τι θα δούμε φέτος στη Μικρή Επίδαυρο Facebook Twitter
Η Στεφανία Γουλιώτη επιστρέφει φέτος στο Αρχαίο Στάδιο Επιδαύρου, επιδιώκοντας αυτή η συνάντηση ηθοποιού - θεατή να καταλήξει σε μια ανεπανάληπτη εμπειρία.

Στις Ευμενίδες, ήδη από το 2015 στο Φεστιβάλ Αθηνών, στόχος ήταν ιδανικά ο θεατής να βλέπει εκείνο που ο ηθοποιός φαντάστηκε. Η Στεφανία Γουλιώτη επιστρέφει φέτος στο Αρχαίο Στάδιο Επιδαύρου, επιδιώκοντας αυτή η συνάντηση ηθοποιού - θεατή να καταλήξει σε μια ανεπανάληπτη εμπειρία: το τέλος της ενοχής του Ορέστη –που εδώ παρουσιάζεται ως δημιουργική άσκηση– να αποδοθεί σαν ταξίδι αυτογνωσίας.

Οι ενοχές, οι Ερινύες που δύσκολα εξευμενίζονται, είναι όλες οι φωνές και όλα τα πρόσωπα που συνυπάρχουν στον άνθρωπο. Όλα ωραία, μόνη δυσκολία η ώρα της παράστασης, αφού έχει προγραμματιστεί για τις 6 το πρωί!

Info:

14-15/7, 6:00

Στεφανία Γουλιώτη

Ευμενίδες του Αισχύλου,

Αρχαίο Στάδιο Επιδαύρου

Θέατρο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η φετινή θεατρική σεζόν δεν τελειώνει με τον ερχομό του καλοκαιριού

Θέατρο / Η φετινή θεατρική σεζόν δεν τελειώνει με τον ερχομό του καλοκαιριού

Ένα δειλό πείραμα επιχειρεί φέτος να διευρύνει τη θεατρική σεζόν, πέρα από το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, και να αλλάξει τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε το θέατρο το καλοκαίρι
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
«Απομίμηση ζωής»: Καφκικές καταστάσεις στη νέα παράσταση του Κόρνελ Μούντρουτσο

Θέατρο / «Απομίμηση ζωής»: Καφκικές καταστάσεις στη νέα παράσταση του Κόρνελ Μούντρουτσο

Ο Oύγγρος δεξιοτέχνης του θεάτρου και του κινηματογράφου έρχεται με το Proton Theatre στο Φεστιβάλ Αθηνών και εξετάζει αν μπορούμε να ορίσουμε τη μοίρα μας ή αν είναι προδιαγεγραμμένη
M. HULOT

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η «Χρυσή Εποχή»

Αποστολή στο Νόβι Σαντ / Κωνσταντίνος Ρήγος: «Ήθελα ένα υπέροχο πάρτι όπου όλοι είναι ευτυχισμένοι»

Στη νέα παράσταση του Κωνσταντίνου Ρήγου «Χρυσή Εποχή», μια συμπαραγωγή της ΕΛΣ με το Φεστιβάλ Χορού Βελιγραδίου, εικόνες από μια καριέρα 35 ετών μεταμορφώνονται ‒μεταδίδοντας τον ηλεκτρισμό και την ενέργειά τους‒ σε ένα ολόχρυσο ξέφρενο πάρτι.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
CHECK Απόπειρες για τη ζωή της: Ψάχνοντας την αλήθεια για τις υπέροχες, βασανισμένες γυναίκες και τις τραγικές εμπειρίες τους

Θέατρο / Η βάρβαρη εποχή που ζούμε σε μια παράσταση

Ο Μάρτιν Κριμπ στο «Απόπειρες για της ζωή της» που ανεβαίνει στο Θέατρο Θησείον σκιαγραφεί έναν κόσμο όπου κυριαρχεί ο πόλεμος, ο θάνατος, η καταπίεση, η τρομοκρατία, η φτώχεια, ο φασισμός, αλλά και ο έρωτας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
To νόημα τού να ανεβάζεις Πλάτωνα στην εποχή του ΤikTok

Άννα Κοκκίνου / To νόημα τού να ανεβάζεις το Συμπόσιο του Πλάτωνα στην εποχή του tinder

Η Άννα Κοκκίνου στη νέα της παράσταση αναμετριέται με το «Συμπόσιο» του Πλάτωνα και τις πολλαπλές όψεις του Έρωτα. Εξηγεί στη LiFO για ποιον λόγο επέλεξε να ανεβάσει το αρχαίο φιλοσοφικό κείμενο, πώς το προσέγγισε δραματουργικά και κατά πόσο παραμένουν διαχρονικά τα νοήματά του.
M. HULOT
«Άμα σε λένε “αδελφή”, πώς να δεχτείς την προσβολή ως ταυτότητά σου;»

Θέατρο / «Άμα σε λένε “αδελφή”, πώς να δεχτείς την προσβολή ως ταυτότητά σου;»

Η παράσταση TERAΣ διερευνά τις queer ταυτότητες και τα οικογενειακά τραύματα, μέσω της εμπειρίας της αναγκαστικής μετανάστευσης. Μπορεί τελικά ένα μέλος της ΛΟΑΤΚΙΑ+ κοινότητας να ζήσει ελεύθερα σε ένα μικρό νησί;
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Αντώνης Αντωνόπουλος από μικρός είχε μια έλξη για τα νεκροταφεία ή Όλα είναι θέατρο αρκεί να στρέψεις το βλέμμα σου πάνω τους ή Η παράσταση «Τελευταία επιθυμία» είναι ένα τηλεφώνημα από τον άλλο κόσμο

Θέατρο / «Ας απολαύσουμε τη ζωή, γιατί μας περιμένει το σκοτάδι»

Ο Αντώνης Αντωνόπουλος, στη νέα του παράσταση «Τελευταία Επιθυμία», δημιουργεί έναν χώρο όπου ο χρόνος για λίγο παγώνει, δίνοντάς μας τη δυνατότητα να συναντήσουμε τους νεκρούς αγαπημένους μας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Όσα (δε) βλέπουν τα μέντιουμ

Θέατρο / Όσα (δε) βλέπουν τα μέντιουμ

«Δεν πηγαίνουμε ποτέ στη Μόσχα, όμως η επιθυμία γι’ αυτήν κυλάει διαρκώς μέσα μας» - Κριτική της Λουίζας Αρκουμανέα για τη sold-out παράσταση «Τρεις Αδελφές» του Τσέχοφ, σε σκηνοθεσία Μαρίας Μαγκανάρη στο Εθνικό Θέατρο.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
Θέμελης Γλυνάτσης: Ας ξεκινήσουμε με το να είμαστε πολύ πιο τολμηροί με τους ρόλους που δίνουμε στους νέους καλλιτέχνες, κι ας μην είναι τέλειοι

Θέατρο / Μια όπερα με πρωταγωνιστές παιδιά για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Μεταξύ χειροποίητων σκηνικών και σκέψεων γύρω από τη θρησκεία και την εξουσία, «Ο Κατακλυσμός του Νώε» δεν είναι άλλη μια παιδική παράσταση, αλλά ανοίγει χώρο σε κάτι μεγαλύτερο: στη δυνατότητα τα παιδιά να γίνουν οι αυριανοί δημιουργοί, όχι απλώς οι θεατές.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ηow to resuscitate a dinosaur/ Έι, Romeo, πώς δίνεις το φιλί της ζωής σε έναν δεινόσαυρο;

Guest Editors / «Ο Καστελούτσι σκηνοθετεί μια υπόσχεση· και κάνει τέχνη εκκλησιαστική»

«Πέρασαν μέρες από την πρώτη μου επαφή με τη Βερενίκη. Μάντρωσα ένα κοπάδι σκέψεις» – ο Κυριάκος Χαρίτος γράφει για μια από τις πολυσυζητημένες παραστάσεις της σεζόν, που ανέβηκε στη Στέγη.
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΧΑΡΙΤΟΣ
Onassis Dance Days 2025: Ένας ύμνος στα αδάμαστα σώματα

Θέατρο / Onassis Dance Days 2025: Ένας ύμνος στα αδάμαστα σώματα

Ένα νέο, αλλιώτικο σύμπαν για τον «χορό» ξεδιπλώνεται από τις 3 έως τις 6 Απριλίου στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, μέσα από τα πρωτοποριακά έργα τεσσάρων κορυφαίων Ελλήνων χορογράφων και του διεθνούς φήμης Damien Jalet.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κώστας Νικούλι

Θέατρο / «Μπορώ να καταλάβω το πώς είναι να νιώθεις παρείσακτος»

Ο 30χρονος Κώστας Νικούλι μιλά για την πορεία του μετά το «Ξενία» που του χάρισε το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου ηθοποιού όταν ήταν ακόμα έφηβος, για το πόσο Έλληνας νιώθει, για την πρόκληση του να παίζει τρεις γκέι ρόλους και για το πόσο τον έχει αλλάξει το παιδί του.
M. HULOT
Μέσα στον θησαυρό με τις εμβληματικές φορεσιές της Δόρας Στράτου

Θέατρο / «Κάποτε έδιναν τις φορεσιές για έναν πλαστικό κουβά, που ήταν ό,τι πιο μοντέρνο»

Μια γνωριμία με τη μεγάλη κληρονομιά της Δόρας Στράτου μέσα από τον πλούτο αυθεντικών ενδυμάτων που δεν μπορούν να ξαναραφτούν σήμερα και συντηρούνται με μεγάλο κόπο, χάρη στην αφοσίωση και την εθελοντική προσφορά μιας ομάδας ανθρώπων που πιστεύουν και συνεχίζουν το όραμά της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Βασιλική Δρίβα: «Με προσβάλλει να με χρησιμοποιούν σαν καθρέφτη για την ανωτερότητά τους»

Οι Αθηναίοι / Βασιλική Δρίβα: «Με προσβάλλει να με χρησιμοποιούν σαν καθρέφτη για την ανωτερότητά τους»

Ανατρέποντας πολλά από τα στερεότυπα που συνοδεύουν τους ανθρώπους με αναπηρία, η Βασιλική Δρίβα περιγράφει τις δυσκολίες που αντιμετώπισε αλλά και τις χαρές, και μπορεί πλέον να δηλώνει, έστω δειλά, πως είναι ηθοποιός. Είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ξαναγράφοντας τον Ίψεν

Θέατρο / Ο Ίψεν στον Πειραιά, στο μουράγιο

«Δεν είναι εύκολο να είσαι ασυμβίβαστη. Όπως δεν είναι εύκολο να ξαναγράφεις τον Ίψεν» – Κριτική της Λουίζας Αρκουμανέα για την παράσταση «Εχθρός του λαού» σε διασκευή και σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Βασιλακόπουλου.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
«Δυσκολεύτηκα να διαχειριστώ τις αρνητικές κριτικές και αποσύρθηκα για έναν χρόνο»

Lifo Videos / «Δυσκολεύτηκα να διαχειριστώ τις αρνητικές κριτικές και αποσύρθηκα για έναν χρόνο»

Η ηθοποιός Παρασκευή Δουρουκλάκη μιλά για την εμπειρία της με τον Πέτερ Στάιν, τις προσωπικές της μάχες με το άγχος και την κατάθλιψη, καθώς και για το θέατρο ως διέξοδο από αυτές.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Μαρία Σκουλά: «Πιστεύω πολύ στο χάος μέσα μου»

Θέατρο / Μαρία Σκουλά: «Πιστεύω πολύ στο χάος μέσα μου»

Από τον ρόλο της Μάσα στην πραγματική ζωή, από το Ηράκλειο όπου μεγάλωσε μέχρι τη ζωή με τους ανθρώπους του θεάτρου, από τον φόβο στην ελευθερία, η ζωή της Μαρίας Σκουλά είναι ένας δρόμος μακρύς και δύσκολος που όμως την οδήγησε σε κάτι δυνατό και φωτεινό.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μια νέα παράσταση χαρτογραφεί το χάσμα μεταξύ γενιάς Z και γενιάς X

Θέατρο / Μια νέα παράσταση χαρτογραφεί το χάσμα μεταξύ γενιάς Z και γενιάς X

Μέσα από την εναλλαγή αφηγήσεων, εμπειριών, αναπαραστάσεων, χορού, βίντεο και ήχου, η παράσταση του Γιώργου Βαλαή αναδεικνύει τις διαφορές αλλά και τις συνδέσεις που υπάρχουν μεταξύ των δυο διαφορετικών γενεών.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ