«Τι ξέρουν για την Ελλάδα αυτοί που μόνο την Ελλάδα ξέρουνε;», ήταν η φράση με την οποία υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος κάλεσε όλες τις πλευρές να σταθμίσουν την πραγματική κατάσταση και θέση της πΓΔΜ, να κατανοήσουν τη συγκυρία στην Ευρώπη και τις συνθήκες στο χώρο των Βαλκανίων.
«Καμία κοινωνία δεν μπορεί να λειτουργήσει και καμία χώρα δεν μπορεί ζήσει αν δεν μπει στα παπούτσια των άλλων για να καταλάβει. Ξέρουμε κάτι για την πΓΔΜ; Ξέρουμε, έχουμε μελετήσει ποιο είναι το κατά κεφαλή εισόδημά της; Το 2016 ήταν 4.600 το κατά κεφαλή εισόδημα, όταν το δικό μας, τον ίδιο χρόνο ήταν 17.400, δηλαδή τέσσερις φορές παραπάνω; Ξέρετε πόσο είναι το ΑΕΠ της FYROM; είναι 10 δισ. Δηλαδή, πολύ λιγότερο από το buffer, το μαξιλάρι που θα προσπαθήσουμε να έχουμε στις 21 Ιουνίου. 10 δισ. ΑΕΠ! Γι αυτή τη χώρα μιλάμε, δεν μιλάμε για άλλη χώρα!», είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και πρόσθεσε «ξέρετε τα τεράστια προβλήματα αυτής της χώρας; τις διαφορές τους μεταξύ Αλβανών και Σλάβων; Τους πολέμους που έχουν περάσει; τις επιθέσεις που έχουν υποστεί; τις προσπάθειες της Τουρκίας να μπουν μέσα; Τα έχουμε αναλύσει αυτά; είναι μέρος αυτής της συζήτησης;».
«Εγώ ξέρω από την εγκυκλοπαίδεια Ελευθερουδάκη, του παππού μου, που είναι της δεκαετίας του '20. Υπάρχει ένας χάρτης της Ελλάδας και για τους Βόρειους γείτονες μας. Υπάρχει μια πολύ μεγάλη λέξη "Μακεδονία" που αρχίζει από την Ελλάδα και πάει μέχρι κάτω. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί η γλώσσα- τη Μακεδονική που προέρχεται από την οικογένεια των σλαβικών γλωσσών- πώς είναι δυνατόν να υπάρχει, μετά να μην υπάρχει, μετά τη δεκαετία του '70 να ξανα-υπάρχει και τώρα η συγκυρία να λέει ότι δεν υπάρχει αυτή η γλώσσα. Δηλαδή, στα διαλείμματα που δεν υπάρχει- γιατί η πολιτική συγκυρία στην Ελλάδα δεν είναι κατάλληλη- αυτοί οι άνθρωποι πηγαίνουν σε κάποιο μοναστήρι που έχουν πάρει όρκο σιωπής; Όρκο μέχρι να ξανα-υπάρξουν οι ελληνικές συγκυρίες τέτοιες ώστε να μπορούν να μιλήσουν; Τι ακριβώς λέτε γι αυτή τη χώρα;», είπε ο υπουργός Οικονομικών.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επισήμανε ότι στην Ευρώπη σήμερα υπάρχουν τα σύννεφα του εθνικισμού και του πολέμου, όπου η Ελλάδα προσπαθεί να είναι μέρος της λύσης και όχι μέρος του προβλήματος.
«Έχετε διαβάσει την αρθρογραφία παγκοσμίως για τον κίνδυνο, η Ευρώπη να εισέλθει ξανά σε συνθήκες Βαϊμάρης, αν δεν αντιμετωπιστεί η φτώχεια, αν δεν αντιμετωπιστούν οι περιφερειακές ανισότητες, αν δεν προσπαθήσει να έχει σχέσεις συν-ανάπτυξης, αλληλεγγύης, συνεργασίας; Δεν σας φοβίζει η κατάσταση στη Γερμανία που δύο δεξιά κόμματα τσακώνονται για τους μετανάστες; Δεν σας φοβίζει ότι μια χώρα, όπως η Ιταλία, δεν θέλει να δεχθεί ένα πλοίο από την Αφρική; Δεν σας ανησυχεί το Brexit; Δεν σας ανησυχεί καθόλου ότι μπορεί να καταρρεύσει η ευρωζώνης και να γυρίσουμε στη δεκαετία του '30 και τους εθνικισμούς;», είπε ο υπουργός Οικονομικών και τόνισε ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος.
«Η Ελλάδα στην Ευρώπη αυτό ακριβώς προσπαθεί. Να είναι μέρος της λύσης, με τις συζητήσεις και τις παρεμβάσεις της για το μέλλον της Ευρώπης», ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος και πρόσθεσε: «όλα όσα είπα ήταν μια υποσημείωση σε αυτό που είπε ο πρωθυπουργός στην ΕΡΤ. Ότι θέλουμε μια λύση που σέβεται τις αξίες του άλλου. Δεν είναι επιβολή, όπως ακούω. Είναι συμφωνία που αποβλέπει στη συνεργασία και την ανάπτυξη. Είναι μια συμφωνία που κατανοεί ότι για να λυθεί μια κρίση προϋπόθεση είναι όλοι να έχουν κατανοήσει τον εαυτό τους. Τελειώνω από εκεί που άρχισα: τι ξέρουνε για την Ελλάδα, αυτοί που μόνο για την Ελλάδα ξέρουνε;».
Με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ
σχόλια