Η Ευρώπη αποφασίζει για το μέλλον της υπό τη σκιά του μεταναστευτικού - Τι δηλώνουν οι ηγέτες της ΕΕ

Η Ευρώπη αποφασίζει για το μέλλον της υπό τη σκιά του μεταναστευτικού - Τι δηλώνουν οι ηγέτες της ΕΕ Facebook Twitter
EPA/HERMINE POSCHMANN
1

Με την πρόκληση του προσφυγικού έρχεται σήμερα αντιμέτωπη η Ευρώπη, καθώς οι ηγέτες της ΕΕ συναντώνται στις Βρυξέλλες για να αποφασίσουν για τη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης.

Θα είναι μία «σύνοδος κορυφής αποφασιστικής σημασίας», προειδοποίησε ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι, σε χθεσινή του άρθρο στην εφημερίδα The Guardian.

«Διότι η απουσία συμφωνίας για την διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης θα μπορούσε να καταφέρει το μοιραίο πλήγμα στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα», επέμεινε απευθύνοντας έκκληση για μεταρρύθμιση του καθεστώτος του ασύλου στην ευρωπαϊκή Ένωση.

Η σύνοδος των Βρυξελλών επρόκειτο αρχικά να επιτρέψει την απεμπλοκή του θέματος της μεταρρύθμισης του καθεστώτος ασύλου που εκκρεμεί εδώ και δύο χρόνια.

Αλλά ο στόχος αυτός εγκαταλείφθηκε, καθώς οι διαφωνίες ήσαν εξαιρετικά ισχυρές για την μεταρρύθμιση του Κανονισμού του Δουβλίνου που αναθέτει στην χώρα πρώτης εισόδου στο έδαφος της Ένωσης την ευθύνη για την διαχείριση των αιτήσεων για άσυλο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει την άρση της ισχύος της ρύθμισης αυτής σε περιόδους κρίσης, με την εισαγωγή της κατανομής των προσφύγων στις χώρες της Ενωσης, «όμως, χώρες όπως η Ουγγαρία και η Πολωνία, με την υποστήριξη της Αυστρίας, ανθίστανται περνώντας σε μετωπική επίθεση, ενώ η Ιταλία απαιτεί αντίθετα ένα μόνιμο σύστημα κατανομής προσφύγων.

Απέναντι στο αδιέξοδο, ο Ντόναλντ Τουσκ θα προτείνει σήμερα τους ηγέτες των χωρών της ΕΕ να επικεντρωθούν σε έναν στόχο που δημιουργεί συναίνεση: την συνέχιση της καταπολέμησης των αφίξεων παράτυπων μεταναστών.

Θα θέσει στο τραπέζι των συζητήσεων μία νέα πρόταση, για την δημιουργία «κέντρων αποβίβασης εκτός της Ευρώπης» για τους πρόσφυγες και μετανάστες που διασώζονται στην θάλασσα, ένα σχήμα που θα βάλει τέλος «στο οικονομικό μοντέλο των διακινητών», σύμφωνα με το σχέδιο του τελικού ανακοινωθέντος της συνόδου.

Η αποβίβαση των μεταναστών εκτός του εδάφους της ΕΕ θα απάλλασσε τις χώρες της Ένωσης από το διπλωματικό μπρα ντε φερ για την υποδοχή των πλοίων που μεταφέρουν διασωθέντες.

Το σχέδιο επί του οποίου θα κληθούν να συμφωνήσουν σήμερα οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα καλεί επίσης τα κράτη μέλη να λάβουν μέτρα κατά των «δευτερογενών ροών», που βρίσκεται στο επίκεντρο των πολιτικών συζητήσεων στην Γερμανία. Στο σχήμα αυτό περιλαμβάνονται οι διμερείς συμφωνίες όπως είναι η επιδίωξη της Άγκελα Μέρκελ, που τελεί υπό την ασφυκτική πίεση των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών.

Μέρκελ: Το μεταναστευτικό θα μπορούσε να καθορίσει τη μοίρα της Ευρώπης

«Η Ευρώπη αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις, αλλά το μεταναστευτικό θα μπορούσε να εξελιχθεί στο ζήτημα που θα καθορίσει τη μοίρα της», τόνισε η Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ ενόψει του σημερινού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αλλά και υπό το βάρος της ενδοκυβερνητικής κρίσης που αντιμετωπίζει με αφορμή την μεταναστευτική πολιτική.

«Δεν βρισκόμαστε εκεί που θα θέλαμε», παραδέχθηκε και επανέλαβε την εκτίμηση ότι δεν θα επιτευχθεί συνολική ευρωπαϊκή λύση σε αυτή τη Σύνοδο, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την μεταρρύθμιση του Κανονισμού του Δουβλίνου.

«Πρέπει να διαχειριστούμε το θέμα από κοινού, αντί να το διαχειριζόμαστε ο καθένας μόνος ή να αναζητήσουμε διμερείς λύσεις, διαφορετικά κανείς πια δεν θα πιστεύει στο αξιακό μας σύστημα», τόνισε η κυρία Μέρκελ στην καθιερωμένη ομιλία της στην Bundestag πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και ανέδειξε κυρίως το θέμα των συμφωνιών που πρέπει να συναφθούν με τις ασφαλείς χώρες προέλευσης.

«Το 2015 δεν πρέπει να επαναληφθεί», είπε χαρακτηριστικά, αναφερόμενη στην δολοφονία της 15χρονης Σουζάνα από νεαρό Ιρακινό, ο οποίος είχε φθάσει στην Γερμανία με το μεγάλο προσφυγικό κύμα του 2015, αλλά παρέμενε στη χώρα παρότι η αίτηση ασύλου του είχε απορριφθεί.

Η Καγκελάριος υπερασπίστηκε ωστόσο την πολιτική που άσκησε στην αρχή της προσφυγικής κρίσης, κάνοντας λόγο για «κατάσταση έκτακτης ανάγκης», ενώ επανέλαβε - με το βλέμμα στους Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) - ότι το ευρωπαϊκό δίκαιο υπερισχύει του γερμανικού. Αξιοσημείωτο πάντως είναι ότι κατά την διάρκεια της ομιλίας της κυρίας Μέρκελ ο αρχηγός του CSU και υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ δεν βρισκόταν στην αίθουσα.

Τουσκ: Εάν δεν συμφωνήσουμε μπορεί να δούμε κάποιες πραγματικά σκληρές προτάσεις

«Κάποιοι ίσως θεωρούν ότι είμαι πολύ σκληρός στις προτάσεις μου για τη μετανάστευση. Αλλά πιστέψτε με, εάν δεν συμφωνήσουμε σε αυτές, τότε θα δείτε κάποιες πραγματικά σκληρές προτάσεις από ορισμένους πολύ σκληρούς τύπους», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Πρόσθεσε ότι η εναλλακτική στους ελέγχους στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ είναι το «χαοτικό περαιτέρω κλείσιμο των συνόρων».

Γαλλία: Υπάρχει δουλειά να γίνει πέρα από τα σύνορα της Ευρώπης

«Αυτή η σύνοδος κορυφής θα είναι η ευκαιρία για μία σημαντική συζήτηση για την μετανάστευση. Η Ευρώπη ζει με αυτήν από το 2015. Όλοι αντιμετωπίζουμε μία απλή επιλογή: θέλουμε εθνικές λύσεις ή πιστεύουμε στις ευρωπαϊκές λύσεις και την συνεργασία;», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.

«Σε ό,τι με αφορά, θα υπερασπισθώ ευρωπαϊκές λύσεις μέσω συνεργασίας, εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κατ΄εφαρμογήν του Σένγκεν. Έχουμε ανάγκη την συνεργασία στο πλαίσιο των ισχυουσών συμφωνιών και τον εκσυγχρονισμό τους. Υπάρχει δουλειά να γίνει πέρα από τα σύνορα της Ευρώπης, για τα σύνορα της Ευρώπης και εντός της Ευρώπης με βάση δύο αρχές: την υπευθυνότητα και την αλληλεγγύη» πρόσθεσε.

Ιταλία: Δε θέλουμε λόγια, αλλά πράξεις

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας απείλησε να κάνει χρήση του βέτο του στα συμπεράσματα της συνόδου κορυφής της ΕΕ για το μεταναστευτικό , εάν η Ιταλία δεν λάβει ικανοποίηση στα αιτήματά της.

«Περιμένουμε πράξεις. Αυτή η σύνοδος κορυφής θα είναι μία επιλογή και είμαι διατεθειμένος να υποστώ όλες τις συνέπειες. (Ενα βέτο) είναι μία πιθανότητα που δεν θέλω να φαντασθώ, αλλά εάν πρέπει να φθάσουμε εκεί, από την πλευρά μου, δεν θα έχουμε κοινό κείμενο συμπερασμάτων», δήλωσε προσερχόμενος στην σύνοδο ο νέος πρωθυπουργός της λαϊκιστικής ακροδεξιάς κυβέρνησης της Ιταλίας.

Ισπανία: Θα πρέπει να επιδείξουμε αλληλεγγύη, ιδιαίτερα στη Γερμανία

«Αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια κοινή απάντηση σε μια κοινή πρόκληση, η οποία είναι η μετανάστευση και θα πρέπει να συνδυάσουμε την υπευθυνότητα με την αλληλεγγύη», δηλώνει ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ.

«Υπευθυνότητα προκειμένου να ελέγξουμε τα σύνορά μας, να εντείνουμε τη διεθνή και εξωτερική διάσταση της μεταναστευτικής πολιτικής. Και αλληλεγγύη επίσης σε ό,τι αφορά άλλες χώρες, ιδιαίτερα στη Γερμανία, που τώρα βιώνει μια πολιτική κρίση», πρόσθεσε ο Σάντσεθ.

Ολλανδία: Η Ευρώπη δεν είναι προετοιμασμένη για νέα αύξηση του αριθμού των μεταναστών

« Η Ευρώπη δεν είναι προετοιμασμένη σε περίπτωση νέας αύξησης του αριθμού των μεταναστών...Δεν περιμένω συνολική συμφωνία για την μετανάστευση στην σύνοδο, αλλά σημαντικά πρώτα βήματα...Συμφωνίες για την μετανάστευση όπως αυτή με την Τουρκία είναι εφικτές και αλλού», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε.

Η Πολωνία θα ασκήσει πιέσεις για αυστηρότερους ελέγχους των εξωτερικών συνόρων

«Ευτυχής που ο ευρωπαϊκός διάλογος για την μετανάστευση έχει πάρει την κατεύθυνση που πάντοτε θέλαμε... η Πολωνία θέλει να δοθούν κίνητρα στους ανθρώπους να μείνουν στις χώρες καταγωγής τους, αντί να μεταναστεύουν. Η Πολωνία απορρίπτει την ιδέα των υποχρεωτικών ποσοστώσεων. Η Πολωνία θα ασκήσει πιέσεις για αυστηρότερους ελέγχους των εξωτερικών συνόρων, για να δοθεί βοήθεια στις τρίτες χώρες να κρατήσουν τους μετανάστες», ανέφερε ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ματέους Μοραβιέτσκι.

Σλοβακία: Ύψιστη προτεραιότητα η προστασία των εξωτερικών συνόρων

«Η ύψιστη προτεραιότητα αυτήν την στιγμή είναι η προστασία των εξωτερικών συνόρων. Πρώτα πρέπει να αρχίσουμε να κάνουμε αυτό και μετά να συνεχίσουμε να συζητούμε τι συμβαίνει στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ενωσης», ανέφερε ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας, Πέτερ Πελεγκρίνι.

Λουξεμβούργο: Κατανοούμε τη Γερμανία όταν λέει «γιατί πρέπει να διαχειριζόμαστε εμείς τα πάντα;»

«Πιστεύω ότι πρέπει να συζητήσουμε τα πάντα. Εάν έχουμε χώρες που λένε αυτό κι΄εκείνο και ότι υπάρχει μια κόκκινη γραμμή, δεν θα φθάσουμε ποτέ σε συμφωνία. Η νόμιμη μετανάστευση πρέπει να είναι ο κανόνας», δήλωσε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπετέλ, πριν από την έναρξη της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής.

«Υπάρχουν τόσοι πολλοί άνθρωποι που έχουν φθάσει σε διαφορετικές χώρες και στην συνέχεια κατευθύνθηκαν προς την Γερμανία. Το κατανοώ όταν η Γερμανία λέει: "Γιατί πρέπει να διαχειριζόμαστε εμείς τα πάντα;"».

Ουγγαρία: Το κύριο θέμα είναι η δημοκρατία στην Ευρώπη

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν δήλωσε ότι το κύριο θέμα της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής δεν είναι η μετανάστευση, αλλά η δημοκρατία στην Ευρώπη...είναι τι πιστεύουν οι άνθρωποι, τι πρέπει να γίνει».

Έτοιμη να συνεργαστεί με τη Μέρκελ δηλώνει η Φιλανδία

Έτοιμη να συνεργαστεί με τη Γερμανία είναι η Φινλανδία, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της χώρας Γιούχα Σίπιλα.

«Έχουμε πρακτικά προβλήματα (στις δευτερογενείς μεταναστευτικές ροές) στη Φινλανδία και η Φινλανδία είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τη Γερμανία», δήλωσε ο Σίπιλα πριν τη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες.

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σεούλ: Η Βόρεια Κορέα έστειλε 1.500 στρατιώτες στην Ρωσία-Σύντομα θα στείλουν περισσότερους

Διεθνή / Σεούλ: Η Βόρεια Κορέα έστειλε 1.500 στρατιώτες ειδικών δυνάμεων στην Ρωσία

Στέλνει ο Κιμ Γιονγκ-Ουν ενισχύσεις στον Πούτιν για τον πόλεμο της Ουκρανίας; - Τα 1.500 μέλη των ειδικών δυνάμεων της Βόρειας Κορέας βρίσκονται στο Βλαδιβοστόκ, σύμφωνα με τη μυστική υπηρεσίας της Νότιας Κορέας
LIFO NEWSROOM
Σάλος στην Τουρκία με τη «συμμορία των βρεφών» - Τουλάχιστον 10 μωρά νεκρά

Διεθνή / Σάλος στην Τουρκία με τη «συμμορία των βρεφών» - Τουλάχιστον 10 μωρά νεκρά

Η συμμορία των 47 ατόμων έστελνε βρέφη σε «δικά της» νοσοκομεία για να εξασφαλίσει χρήματα από σύστημα Υγείας της Τουρκίας - Νοσοκόμες παρίσταναν τις γιατρούς - Χορηγούνταν ακατάλληλα φάρμακα στα μωρά - Παραποιούνταν η αιτία θανάτου
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
«Ήρωας»: Ένας 56χρονος έσωσε άγνωστο από ππνιγμό αλλά έχασε ο ίδιος την ζωή του στο Μπάλι

Διεθνή / «Ήρωας»: Έσωσε άγνωστο από πνιγμό, αλλά πνίγηκε ο ίδιος - Η σορός του εντοπίστηκε δύο ημέρες μετά

Ο Αυστραλός πήδηξε στη θάλασσα στις δυτικές ακτές του Μπαλί και διέσωσε έναν Γερμανό τουρίστα από πνιγμό, αλλά το κύμα τον παρέσυρε στα ανοιχτά κι έχασε τη ζωή του
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
«πρέπει να μπει τέλος στο οικονομικό μοντέλο των διακινητών»...Μα άμα μπει τέλος στο οικονομικό μοντέλο των διακινητών μετά θα μπει τέλος στο οικονομικό μοντέλο των ΜΚΟ, που πολλών εξ'αυτών χρηματοδοτούνται από κυβερνήσεις της Ε.Ε. και ειδικά της Γερμανίας.Η Ε.Ε. επιδίωκε όλα αυτά τα χρόνια την οικονομική μετανάστευση (aka εργατική κινητικότητα) ως έναν τρόπο ανανέωσης του φθηνού εργατικού δυναμικού της για την αντιμετωπιση του οικονομικού ανταγωνισμού από την Κίνα. Κάτι που ο Τραμπ επέλεξε να κάνει με δασμούς...