Guardian: Κανείς δεν πιστεύει ότι η Ελλάδα μπορεί να αποπληρώσει το χρέος της

Guardian: Κανείς δεν πιστεύει ότι η Ελλάδα μπορεί να αποπληρώσει το χρέος της Facebook Twitter
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
2

«Απομακρύνθηκε επιτέλους η Ελλάδα από το χείλος της καταστροφής;» Σε αυτό το ερώτημα επιχειρεί να δώσει απάντηση μέσα από ένα μακροσκελές άρθρο της στη Guardian η ανταποκρίτρια της βρετανικής εφημερίδας στην Αθήνα, Helena Smith.

«Η Ελλάδα πλησιάζει στο τέλος μίας οδύσσειας. Έπειτα από οκτώ δραματικά χρόνια, μένουν μόλις έξι εβδομάδες μέχρις ότου αυτή η φορτωμένη με χρέη χώρα βγει από το τρίτο και τελικό διεθνές πρόγραμμα διάσωσης» τονίζει, μεταξύ άλλων, η δημοσιογράφος.

«Κανείς δεν πιστεύει ότι η χώρα μπορεί να αποπληρώσει επιτυχώς το χρέος της. Η συμφωνία, που αποκαλύφθηκε τον περασμένο μήνα και δίνει στην Αθήνα τη δυνατότητα παράτασης των πληρωμών του χρέους των 320 δισ. ευρώ κατά μια δεκαετία, παρέχει την τόσο αναγκαία "ανάσα" για τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας. Όμως, θεωρείται ευρέως ως ανεπαρκής για να αποφύγει η Ελλάδα περαιτέρω κρίση στο μέλλον» αναφέρει στη συνέχεια το δημοσίευμα. 

«Η διάσωση είχε το τίμημά της. Οι όροι που την συνόδευαν ήταν σκληροί, μη δημοφιλείς και, σε ορισμένες περιπτώσεις, τιμωρητικά επιθετικοί. Περικοπές μισθών και συντάξεων, αυξήσεις φόρων και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, πολλές εξ αυτών αντιπαθείς αν και καθυστερημένες, ήταν η βάση των ασταμάτητων απαιτήσεων των δανειστών.

Αλλά ο οικονομικός ζουρλομανδύας έπνιξε την ανάπτυξη της οικονομίας. Από το 120% στην αρχή της κρίσης, η αναλογία χρέους- ΑΕΠ πλέον είναι περίπου 180%, μακράν η υψηλότερη στην ΕΕ» υποστηρίζει η συντάκτρια. 

«Στην παγκόσμια οικονομική ιστορία καμία χώρα δεν έχει λάβει τόσα χρήματα όσα η Ελλάδα» αναφέρει σε άλλο σημείο του δημοσιεύματος η Smith και προσθέτει: «από τον Μάιο του 2010, όταν έγινε ξεκάθαρο ότι τρεις δεκαετίες οικονομικής κακοδιαχείρισης γονάτισαν το κράτος - δημιουργώντας ένα έλλειμμα τετραπλάσιου μεγέθους από αυτό που επιτρέπουν οι Βρυξέλλες - η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ προσπάθησαν να αποτρέψουν τη χρεοκοπία δίνοντας περίπου 300 δισεκ. ευρώ με τη μορφή δανείων στην Αθήνα. Τα αποθεματικά της χώρας ανήλθαν σε 260 δισεκ. ευρώ, παρότι το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων επέστρεψε στους πιστωτές μέσω της αποπληρωμής του χρέους».

Πολλοί, σημειώνεται ακόμη στο εν λόγω ρεπορτάζ, «πιστεύουν ότι μπορεί να χρειαστεί τουλάχιστον μια δεκαετία για να ανακτήσει η χώρα το χαμένο εισόδημα και να επιστρέψει στο προ κρίσης βιοτικό επίπεδο. Το επιδεινούμενο δημογραφικό πρόβλημα δεν βοηθά: μετά τη Βουλγαρία, η Ελλάδα έχει το χαμηλότερο ποσοστό γεννήσεων στην ΕΕ με τον πληθυσμό να φθίνει σχεδόν κατά 3% ως αποτέλεσμα της μετανάστευσης και της μείωσης του αριθμού των γεννήσεων κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Πάντως, το δημοσίευμα παρατηρεί ότι το ποσοστό της ανεργίας μειώθηκε περίπου κατά 20%, προσθέτοντας παράλληλα ότι η αισιοδοξία αυξάνεται κατά 20%, κάνοντας αναφορά σε πρόσφατη έρευνα της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών.

Με πληροφορίες από Guardian

Ελλάδα
2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανακοινώθηκε η ανακαίνιση της Φοιτητικής Εστίας Αθηνών

Ελλάδα / Ανακοινώθηκε η ανακαίνιση της Φοιτητικής Εστίας Αθηνών

To έργο συνολικού προϋπολογισμού 20 εκατ. ευρώ (πλέον ΦΠΑ) προβλέπει την αποκατάσταση των όψεων της εστίας και την ανακαίνιση των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων και των δωματίων, με ενσωμάτωση χώρων υγιεινής και πρόσβαση σε ΑΜΕΑ στους ορόφους των κοιτώνων.
LIFO NEWSROOM
Το κλειστό το φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ, οι άρρωστοι φαρμακοποιοί και ο υπουργός «κλειδαράς»

Ελλάδα / Το κλειστό φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ στην Αλεξάνδρας, οι άρρωστοι φαρμακοποιοί και ο υπουργός «κλειδαράς»

Αναγκαστήκαμε να φέρουμε κλειδαρά, συγκεντρώσαμε τις συνταγές των ασθενών και όσο περιμέναμε, προσφέραμε καφέδες στους πολίτες, είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης
LIFO NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια