Βίντεο - ντοκουμέντο από τη στιγμή που ξεσπά η φονική πυρκαγιά στο Μάτι

Βίντεο - ντοκουμέντο από τη στιγμή που ξεσπά η φονική πυρκαγιά στο Μάτι Facebook Twitter
6

Την έναρξη της φονικής πυρκαγιάς, στις 4.41 το απόγευμα της 23ης Ιουλίου, κατέγραψε η κάμερα ασφαλείας ενός σπιτού στο Νταού Πεντέλης.

Στα υλικό που παρουσίασε η εφημερίδα «Καθημερινή» φαίνεται καθαρά πώς ξέσπασε και επεκτάθηκε η φωτιά που έκαψε χιλιάδες σπίτια σε Νέο Βουτζά, Μάτι και Ραφήνα, στοιχίζοντας τη ζωή σε 96 ανθρώπους.

 
Ελλάδα
6

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

3 σχόλια
Δεν ειναι η πρωτη φορα που ξεκινα μια φωτια απο καποιον που θελει να καψει ξερα κλαδια. Θα παραβλεψω το γεγονος της βλακειας αυτου που παει να καψει κλαδια ενω πνεει ανεμος πανω απο τεσσερα μποφωρ ( στην προκειμενη περιπτωση ηταν νομιζω διπλασια ). Αυτο που αναρωτιεμαι ειναι αν υπαρχει καποια νομοθεσια που να αφορα το καψιμο κλαδιων 'η ξερων χορτων, ειδικα τους καλοκαιρινους μηνες. Γνωριζω οτι υπαρχουν μηχανηματα που μπορουν να επεξεργαστουν κλαδια και χορτα, τα οποια μπορει να προμηθευτει καθε δημος και κατ αυτον τον τροπο να απαγορευτει ρητα και κατηγορηματικα η ιδιωτικη καυση. Απο Μαιο μεχρι Σεπτ., καθε δημος της Χωρας να αναρτει δυο μερες καθε μηνα που θα περνα καποιο φορτηγο του απο οποια ιδιοκτησια εχει ξερα χορτα 'η κλαδια και να τα μαζευει για ασφαλη επεξεργασια μεσω του μηχανηματος. Αυτο που δε μπορω να καταλάβω ειναι γιατι ενω οι περιπτωσεις δημιουργιας τετοιων πυρκαγιων ειναι τουλαχιστον δεκαδες, κανεις δε το εχει κανει θεμα. Επισης γιατι στο ζητημα αυθαιρετα, που τοσο πολυ κοπτεται η τωρινη κυβερνηση, δεν εχει γινει μια ιστοσελιδα, τυπου afthereta.gr.gov για να μπορει ο καθε πολιτης να εχει μια σφαιρικη εικονα του τεραστιου προβληματος, και της προοδου που τοσο πολυ κοκορευεται η κυβερνηση. Τελος γιατι κανεις δε μιλαει για την χρηση δορυφορικης εποπτευσης των δασων κατα τους καλοκαιρινους μηνες, σε κεντρο επιχειρησεων της πυροσβεστικης, που ειναι και πανευκολο και ανεξοδο ;
Δεν ξέρω αν προβλέπεται από σχετική περί Δήμων νομοθεσία, αλλά παλαιότερα που οι καιροί ήταν καλύτεροι οικονομικά - οι επαρχιακοί Δήμοι μεριμνούσαν για κλάδεμα κλπ, αλλά και για το μάζεμα με φορτηγό κλαδιών από σπίτια πολιτών. Αυτό έχει σταματήσει, τουλάχιστον στον επαρχιακό δήμο που μπορώ να γνωρίζω τι γίνεται.Όσο για το afthereta.gr.gov, δράττομαι της ευκαιρίας να ρωτήσω (ως δυνητικά σχετικής Υπηρεσίας) :Ο κ. Φλαμπουράρης και η "καθημερινότητα" πως πάει, καλά όλα ;Γιατί, είχα την φαεινή ιδέα να απευθυνθώ προ μηνών για ένα σχετικό με την λειτουργία τους θέμα και ΜΑΛΛΟΝ ΤΟΥΣ ΞΥΠΝΗΣΑ ΑΠΟ ΧΑΛΑΡΟ ΥΠΝΟ ! Η γραφειοκρατική πρακτική τους, ΑΠΟΤΡΕΠΕΙ ΑΝΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΛΚΥΕΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ, σε βαθμό να λες "κάποιοι βολεύτηκαν πάλι"... ! Μήπως να κάνει έναν ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ η Υπηρεσία αυτή, για να δούμε ΤΙ ΠΑΡΑΓΕΙ ;
Απλά πράγματα δε χρειάζεται επιστημοσυνη. Ενημερώνεται η πυροσβεστική υπηρεσία από τα τυχόν πυροφυλάκια ή πολιτες, η οποία ενημέρωνει την πολιτική προστασία, και η οποία συντονίζει το όλο έργο. Με τη συμμετοχή της ΕΜΥ, για πρόβλεψη της πορείας του καιρού στη συγκεκριμένη περιοχή κατάστρώνεται το σχέδιο από την πολιτική προστασία και δίνονται οδηγίες στους φορείς, πυροσβεστική, περιφέρεια, δήμοι. Έτσι απλά. Παλι βλέπω να τα μπουρδουκλώνουν και να βγουν όλοι λάδι!
https://www.lifo.gr/now/politics/202031/toskas-sovares-endeikseis-emprismoy-ypopto-eyrimaΒιαστική και γρήγορη αποποίηση ευθυνών, στα πλαίσια της συστηματικής θυματοποίησης της "εχούσης το ηθικό πλεονέκτημα" κυβέρνησης, αλλά ταυτόχρονα και καθόλου μυαλό !
Είναι προφανές οτι είναι εμπρησμός, οπως ειναι προφανές οτι οι καιρικές συνθήκες συνέβαλαν στο να ξεφύγει η φωτια. Μεσα σε 3 λεπτα η φωτιά εξαπλώθηκε. Ειναι κριμα ακομα και οταν ειναι πλεον καταγεγρα
Είναι προφανές ότι είναι ΚΑΤ' ΑΡΧΗΝ "εμπρησμός ΑΠΟ ΑΜΕΛΕΙΑ", σύμφωνα με την σχετική νομοθεσία - άρθρο 264 κυρίως του ΠΚ - και σύμφωνα με την νομολογία. ΑΠΟ ΑΜΕΛΕΙΑ, μην το παραλείπετε. Εδώ εντάσσονται - για να μιλήσουμε απλά, αλλά όποιος πραγματικά ενδιαφέρεται για νομικές λεπτομέρειες ας γκουγκλάρει - οι περιπτώσεις που προκλήθηκε πυρκαγιά με καταστροφικές συνέπειες ΑΠΟ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΒΛΑΚΕΙΑ.Όμως, όταν οι Τσίπρας-Τόσκας - κυρίως ο Τόσκας - μιλούσαν για "ενδείξεις εμπρησμού" με ύφος συνοφρυωμένο, ήταν σαφέστατο ότι ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΣΑΝ ΝΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΟΥΝ ΕΧΘΡΟ (καταπατητές, πολιτικοί αντίπαλοι, Τούρκοι ή ό, τι άλλο τους καθόταν στην πορεία), κατά την προσφιλή μέθοδο της παρούσας κυβέρνησης, ώστε ΝΑ ΑΠΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΤΙΣ ΒΑΡΥΤΑΤΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ.Γιατί, ο νόμος και η νομολογία έχουν καταλήξει ότι :"Σε κάθε περίπτωση, για να υπάρξει ολοκληρωμένο έγκλημα εμπρησμού απαιτούνται:(α) πρόκληση πυρκαγιάς (β) πρόκληση κοινού κινδύνου σε ξένα πράγματα ή άνθρωπο ή θάνατος και τέλος(γ) αντικειμενικός αιτιώδης σύνδεσμος μεταξύ ενέργειας ή παράλειψης του δράστη και αποτελέσματος. Για την περαιτέρω κατάφαση του εγκλήματος του εμπρησμού – ως προς το κομμάτι της υποκειμενικής υποστάσεως – απαιτείται πρόθεση, ήτοι δόλος του δράστη για όλα τα ανωτέρω στοιχεία που μνημονεύτηκαν (αρκούντος και του ενδεχόμενου δόλου)"Η παραπάνω γ) προϋπόθεση και η περί δόλου ή μη επόμενη παράγραφος ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΛΕΙΠΟΝΤΑΙ ΠΡΙΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ.