Η δήμαρχος της Γαύδου Ευαγγελία Καλλίνικου μίλησε στο LIFO.gr για την απροειδοποίητη αποχώρηση της μοναδικής δασκάλας, από το μοναδικό σχολείο του νησιού.
Η δασκάλα έφυγε από το νησί με το καράβι της Παρασκευής με αποτέλεσμα το σχολείο να παραμείνει κλειστό χθες και σήμερα. Πριν λίγες ώρες, η δασκάλα υπέβαλε και επισήμως την παραίτησή της.
Στο νησί των 90 μόνιμων κατοίκων πηγαίνουν σχολείο τρεις μαθητές (Γ' και Δ' δημοτικού) ενώ ένας μαθητής γυμνασίου επέλεξε φέτος να μείνει στην Παλαιοχώρα Χανίων με τη γιαγιά του, συνεχίζοντας εκεί τα μαθήματα, μακριά από τους γονείς του που θα παραμείνουν στη Γαύδο.
Όπως εξηγεί η κα Καλλίνικου, υπάρχει κίνδυνος το σχολείο να παραμείνει χωρίς δάσκαλο ακόμα και μέχρι και τις αρχές Νοεμβρίου.
«Το καλύτερο σενάριο είναι πως μετά την εκδήλωση ενδιαφέροντος για τους ήδη τοποθετημένους δασκάλους», το ζήτημα θα διευθετηθεί μέσα σε πέντε ημέρες, αλλιώς η αναπλήρωση θα γίνει με τη δεύτερη φάση έως τις αρχές Οκτώβρη.
Αν όμως μετά τον ορισμό νέου δασκάλου τον Οκτώβρη, ακολουθήσει νέα παραίτηση χωρίς ο αναπληρωτής να προσέλθει στο νησί, σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να βγει ειδική πρόσκληση αποκλειστικά για τη Γαύδο και το σχολείο θα μείνει χωρίς δάσκαλο έως τις αρχές Νοεμβρίου.
«Είναι πιθανό να δημιουργηθούν νέα κενά, αυτό συμβαίνει κάποιες φορές και λόγω ασθενείας», λέει η κα Καλλίνκκου, που θεωρεί ότι το πρόβλημα οφείλεται στην υφιστάμενη γραφειοκρατία αφού, κατά την ίδια, υπάρχουν δάσκαλοι που θέλουν να διδάξουν στη Γαύδο.
«Τα τελευταία χρόνια ζητούσαν να έρθουν στην Γαύδο και είχαμε ξεχάσει αυτή την δυσάρεστη πιθανότητα», προσθέτει η δήμαρχος που προτείνει στο υπουργείο Παιδείας να υπάρχει ξεχωριστή επιλογή στην προκήρυξη για τα ακριτικά νησιά, ώστε οι αναπληρωτές να το δηλώνουν αν θέλουν να εργαστούν σε ακριτικά νησιά.
«Ξέρω ότι έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον δάσκαλοι, αλλά λόγω μοριοδότησης δεν προσελήφθησαν (...) η κοπέλα που ήρθε ήταν χωρίς προϋπηρεσία, ήταν η τελευταία στα μόρια και διορίστηκε στη Γαύδο χωρίς να το επιθυμεί», λέει η κα Καλλίνικου.
Η δήμαρχος διαβεβαιώνει πως οι συνθήκες στην Γαύδο «δεν είναι δύσκολες» και παρέχεται στέγαση από την αυτοδιοίκηση σε αυτόνομα διαμερίσματα, σε ξενώνες που χτίστηκαν για αυτόν ακριβώς το λόγο.
Εκτός από τον δάσκαλο ή την δασκάλα που θα μετατεθεί στη Γαύδο, οι τρεις μαθητές του νησιού έχουν πλέον τη δυνατότητα να κάνουν μαθήματα δύο ξένων γλωσσών και ηλεκτρονικών υπολογιστών μέσω Skype, αφού η σύνδεση στο Διαδίκτυο είναι «πάρα πολύ καλή».
«Η πρότασή μας θα κατατεθεί εγγράφως στο υπουργείο. Πρέπει να δοθεί μία οριστική λύση ώστε να μην επαναληφθεί αυτό το σενάριο στη Γαύδο, και τα παιδιά μας να απολαμβάνουν το δικαίωμα στην εκπαίδευση, όπως και τα παιδιά στην ενδοχώρα».
σχόλια