«Ελάτε κοντά στο γεράκι, μη φοβάστε» φωνάζει ο εκπαιδευτής γερακιών, Σταύρος Αθανασίου, σε περαστικούς που εκείνη την ώρα περνούν από μπροστά μας στο Βοτανικό Κήπο. Στα χέρια του κρατά τη Ζήνα, το μοναδικό γεράκι στον κόσμο που έχει καταφέρει να εκπαιδευτεί στην κατάρριψη drones.
Οι δυο τους γίνονται γνωστοί μετά το γάμο του Αντώνη Ρέμου, όταν ο διάσημος Έλληνας τραγουδιστής προσλαμβάνει το εκπαιδευμένο γεράκι, προκειμένου να ρίξει οποιοδήποτε drone παπαράτσι πετάξει ενδεχομένως πάνω από το κτήμα στο οποίο γίνεται η τελετή.
Δεν είναι, όμως, μόνο ο συγκεκριμένος γάμος, καθώς, όπως παραδέχεται ο κ. Αθανασίου, το διάσημο πια πτηνό έχει κληθεί παλιότερα σε αρκετές prive εκδηλώσεις εύπορων ατόμων που «δε θα ήθελαν με τίποτα να μαθευτεί η παρουσία τους εκεί».
Δεν παύει να είναι, όμως, όπως παραδέχεται, δύσκολη η εκπαίδευση ενός τέτοιο πτηνού. Ο ίδιος πέραν της Ζήνας προσπάθησε να εκπαιδεύσει και αλλα γεράκια τα οποία, ωστόσο, δεν ανταποκρίθηκαν. «Κι αυτά έχουν χαρακτήρα. Άλλα έχουν περισσότερο θάρρος, άλλα λιγότερο. Γι' αυτό δεν πρέπει να τα πιέσεις να κάνουν κάτι που δε θέλουν. Τότε πρόκειται για εκμετάλλευση. Εμείς μιλάμε, όμως, για συνεργασία»
Σε δύο, μάλιστα, από αυτές έχει ρίξει και ύποπτα drones. Η διαδικασία έχει ως εξής: ο εκπαιδευτής με το γεράκι στέκονται σ' ένα υψηλό σημείο και παρατηρούν τον αέρα. Αν τυχόν εντοπιστεί drone στην περιοχή, ενημερώνονται μέσω ασυρμάτου, και η Ζήνα αφήνεται ελεύθερη στον αέρα για να το κυνηγήσει.
«Όλα τα κάνει με τα πόδια της. Το πιάνει, το χτυπά και το κατεβάζει με τα πόδια της. Το γεράκι έχει πολύ δυνατά άκρα και δε τραυματίζεται. Δεν ισχύουν αυτά που γράφουν πολλοί πως τα πιάνει με το ράμφος της» εξηγεί ο Σταύρος Αθανασίου.
«Ό,τι κινείται στον αέρα είναι εχθρός για αυτό, πόσο μάλλον ένα drone με κάμερα» σημειώνει. Γι' αυτό το λόγο, μάλιστα, πριν το καθημερινό πέταγμα της Ζήνας για γυμναστική, ο κ. Αθανασίου ελέγχει το χώρο προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος να κατεβάσει κατά λάθος κανένα περαστικό drone.
«Μήπως θα πρέπει να προσέχουμε την κάμερα του φωτογράφου;» τον ρωτάω. «Όχι από τη στιγμή που είναι στα χέρια του δεν υπάρχει πρόβλημα. Αν δε βρίσκονταν, δε ξέρω» απαντάει γελώντας.
Όπως σημειώνει, δεν έχει βρεθεί ακόμα χειριστής, ο οποίος να ρθει και να του ζητήσει το λόγο για τον οποίο η Ζήνα κατέβασε το drone του. «Ευτυχώς οι νόμοι είναι συγκεκριμένοι στην Ελλάδα. Γνωρίζει πως απαγορεύεται να βιντεοσκοπεί χωρίς άδεια πάνω από ένα σημείο και τρέπεται άμεσα σε φύγη».
Δεν είναι, όμως, μόνοι οι παπαράτσι. «Δυστυχώς σήμερα τα drones μπορούν να γίνουν αιτία μεγάλου κακού. Από μεταφορά ναρκωτικών, βομβών, ακόμη και όπλων έτοιμα να ανοίξουν πυρ. Δεν είδατε πως πήγαν να σκοτώσουν το Μαδούρο;» υποστηρίζει ο κ. Αθανασίου.
«Έχουν βγει μερικά τεχνολογικά συστήματα για τον εντοπισμό και την κατάρριψη drones αλλά με ένα ειδικό φίλτρο ο χειριστής μπορεί να περάσει απαρατήρητος. Και σ' αυτήν την περίπτωση την καλύτερη λύση μπορεί να δώσει μόνο η φύση».
Ο Σταύρος Αθανασίου ασχολούνταν ήδη 17 χρόνια με την ιερακοτροφία, όταν αποφάσισε να εκπαιδεύσει γεράκια να καταρρίπτουν drones.
Όλα ξεκινούν όταν βλέπει σε βίντεο έναν άγριο αετό να καταρρίπτει drone που πετά στον αέρα. «Ο αετός και τα γεράκια είναι αρπακτικά πτηνά και επομένως πολύ κτητικά. Θεωρούν ένα χώρο κτήμα τους και ό,τι πετάει σ' αυτόν πρέπει να γίνει δικό τους. Εμείς προσπαθούμε λοιπόν να αξιοποιήσουμε τις θηρευτικές του ικανότητες» εξηγεί ο εκπαιδευτής.
«Έχουν τρομερή αυτοπεποίθηση. Μπορούν να κυνηγήσουν με 25g πίεση την ώρα που ο άνθρωπος αδυνατεί πάνω από τα 10g. Πολλοί δε ξέρουν, μάλιστα, πως τα γεράκια μπορούν όχι μόνο να δουν 10 χιλιόμετρα μακριά αλλά να ζουμάρουν την εικόνα και να τη φέρουν σαν να είναι μπροστά τους».
Δεν παύει να είναι, όμως, όπως παραδέχεται, δύσκολη η εκπαίδευση ενός τέτοιο πτηνού. Ο ίδιος πέραν της Ζήνας προσπάθησε να εκπαιδεύσει και αλλα γεράκια τα οποία, ωστόσο, δεν ανταποκρίθηκαν. «Κι αυτά έχουν χαρακτήρα. Άλλα έχουν περισσότερο θάρρος, άλλα λιγότερο. Γι' αυτό δεν πρέπει να τα πιέσεις να κάνουν κάτι που δε θέλουν. Τότε πρόκειται για εκμετάλλευση. Εμείς μιλάμε, όμως, για συνεργασία».
»Τα γεράκια δε θα γίνουν πότε pets. Είναι τρομερή νοημοσύνη. Να φανταστείς, δεν πετάνε όλη μέρα. Το αντίθετο. Για 23 ώρες στέκονται, παρατηρούν και μόνο 1 σηκώνονται για να κυνηγήσουν και να ελέγξουν το χώρο τους» εξηγεί.
Αυτή είναι και η αιτία του φιάσκου στην Ολλανδία, όπως σημειώνει, όταν η αστυνομία της χώρας προσέλαβε αετούς για να καταρρίπτουν drones και τους έδιωξαν μετά από ένα χρόνο γιατί πολύ απλά δεν έκαναν τη δουλειά τους.
«Δεν είναι απλό πράγμα να πείσεις ένα αρπακτικό σαν τον αετό να κυνηγήσει για σένα. Έχουν τρομερή αυτοπεποίθηση».
Τα γεράκια από την άλλη, όπως εξηγεί, είναι πολύ πιο ευέλικτα για να κυνηγήσουν τα drones, γι' αυτό και αρκετές ευρωπαϊκές αστυνομίες, όπως της Γαλλίας και της Γερμανίας, έχουν στραφεί σ' αυτά.
Ο Σταύρος Αθανασίου δουλεύει παράλληλα και ως αστυνομικός. «Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει καμιά επίσημη συζήτηση για να ενταχθεί η Ζήνα στην ελληνική αστυνομία».
Πιστεύει, όμως, πως αργά ή γρήγορα θα ρθει κι αυτή η ώρα. «Πλέον, όπως φαίνεται, όλες οι επιθέσεις θα γίνονται από ψηλά. Από ψηλά και από μακριά».
σχόλια