Bloomberg: Οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών υποχώρησαν κατά 97% μετά την άνοδο του Τσίπρα

Bloomberg: Οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών υποχώρησαν κατά 97% μετά την άνοδο του Τσίπρα Facebook Twitter
EUROKINISSI
14

Οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών έχουν καταρρεύσει εν μέσω ανησυχίας πως θα χρειαστούν επιπλέον κεφάλαια, παρά τις προθέσεις των μεγαλύτερων δανειστών να θέσουν νέους, φιλόδοξους στόχους για να μειώσουν το συσσωρευμένο «κακό χρέος» τους, γράφει το Bloomberg. 

Όπως σημειώνει το πρακτορείο, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των τεσσάρων συστημικών τραπεζών της χώρας ανέρχονταν στα 88,6 δισεκατομμύρια ευρώ στο τέλος του Ιουνίου. Το μέγεθος αυτό ισούται περίπου με το μισό ετήσιο ΑΕΠ της χώρας.

Μετά την άνοδο του Αλέξη Τσίπρα στην εξουσία και την αντιπαράθεση με τους πιστωτές, τον Ιανουάριο του 2015, οι μετοχές των τραπεζών υποχώρησαν κατά 97%, υπογραμμίζει το πρακτορείο. 

Η χρηματιστηριακή αγορά βρίσκεται σε κλοιό ισχυρών πιέσεων, υποχωρώντας στα επίπεδα του περσινού Μαρτίου, με τις τραπεζικές μετοχές να δέχονται μεγάλες πιέσεις που φθάνουν στα όρια του «sell off».

Οι τράπεζες έχουν δεσμευτεί να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα τους κατά περίπου 60% έως το τέλος του 2021, σύμφωνα με δύο πηγές που επικαλείται το Bloomberg. 

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν υποσχεθεί να μειώσουν σημαντικά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια τους καθώς επιδιώκουν να αντιμετωπίσουν τις πιέσεις των ρυθμιστικών αρχών, αποκαθιστώντας την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Σύμφωνα πάντως με τις ίδιες πηγές, ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός της ΕΚΤ δεν έχει ακόμα συμφωνήσει με τις 4 τράπεζες για τους νέους στόχους.

Βάσει των προτεινόμενων σχεδίων, οι τέσσερις τράπεζες θα υποχρεωθούν να μειώσουν το ύψος των επισφαλών χρεών στο 5%-21% από το 40% που είναι σήμερα.

Οι μειώσεις θα επιτευχθούν, στο μεγαλύτερο ποσοστό τους, μέσω πωλήσεων δανείων και τιτλοποιήσεων χαρτοφυλακίων, τονίζει μία εκ των πηγών ενώ οι τράπεζες περιμένουν ότι περίπου το ένα τρίτο της εκκαθάρισης θα καλυφθεί μέσω δημοπρασιών σε υποθηκευμένα ακίνητα. 

Πιθανή αποτυχία επίτευξης των στόχων, ενδεχομένως να οδηγήσει σε ρυθμιστικές κυρώσεις, όπως η απαίτηση για αύξηση του κεφαλαίου.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Οικονομία
14

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι 12 μειώσεις φόρων του 2025: Ποια ακίνητα απαλλάσσονται από φόρο για 3 έτη - Μηδενικός ΦΠΑ στις νέες οικοδομές - Τα νέα επιδόματα

Οικονομία / Οι 12 μειώσεις φόρων του 2025: Ποια ακίνητα απαλλάσσονται από φόρο για 3 έτη - Μηδενικός ΦΠΑ στις νέες οικοδομές - Τα νέα επιδόματα

Αυξήσεις για τους σπουδαστές των Ενόπλων Δυνάμεων - Οι 12 αυξήσεις αποδοχών για μισθωτούς - Πόσο ενισχύονται οι οικογένειες με παιδιά - Όλα τα νέα μέτρα που περιλαμβάνονται στο φορολογικό νομοσχέδιο
LIFO NEWSROOM

σχόλια

3 σχόλια
Σκέφτομαι εκείνο το έρμο καναδικό fund που έβαλε επί Σαμαρά 2 δις στη Eurobank πιστεύοντας πως πιάσαμε πάτο. Πόσα του έμειναν δηλαδή; 60 εκ; Δεν είναι ν'απορεί κανείς που παραμένουμε εκτός αγορών... να δούμε τι θα κάνουμε μόλις τελειώσει το μαξιλάρι.
Bloomberg: Οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών υποχώρησαν κατά 97% μετά την άνοδο του Τσίπρα Πηγή: www.lifo.grΚαλά που έχουμε και τον Bloomberg γιατί αλλιώς θα νομίζαμε ότι όλοι το ίδιο είναι...
Για κάτι τέτοιους λόγους φεύγουν νύχτα με ελικόπτερα οι πρωθυπουργοί αλλά εδώ έχουμε να λύσουμε βασικά θέματα.Οι μισοί Έλληνες ακόμα νομίζουν ότι τις τράπεζες τις έχουν οι τραπεζίτες...
Επι Σαμαρά η μετοχή της εθνικής έπεσε 94%, της alpha 74%, της πειραιώς 81%, και της εργασιας 98%. Ευτυχώς αυτόν τον διώξαμε νύχτα με ελικόπτερο...(Πηγή: Yahoo Finance, σύγκριση τιμων 17/06/2012-25\01\2015)
Τώρα δεν ξέρω γιατί τα λέτε αυτά τα πράγματα...Μπερδεύετε την πρώτη ανακεφαλαίωση των τραπεζών που έγινε επί Σαμαρά με τις ανακεφαλαιοποιήσεις που γίναν επί Τσίπρα... Η μεγάλη διαφορά είναι ότι η πρώτη κατρακύλα των τραπεζών που οδήγησε στην ανακεφαλαιοποίηση τους (α) αντικατόπτριζε όλη την κρίση και (β) πήρε τις τραπεζες από τους ιδιώτες και τις έδωσε στο Δημόσιο.Χάσανε οι ιδιώτες (οι τραπεζίτες) και το Δημόσιο απέκτησε ένα τεράστιο περιουσιακό στοιχείο στα χέρια του.Την αξία του οποίου εξανεμιζει σταθερά ο Τσίπρας. Μαζί με τη αξία του εξανεμιζει και τις ελπίδες ανόρθωσης της ελληνικής οικονομίας. Το κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη πρακτικά σημαίνει ότι κρατάμε ζωντανά τα NPEs (μη εξυπηρετούμενα δάνεια). Τα NPEs είναι ο θάνατος του τραπεζικού συστήματος και άρα της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.Η επόμενη ανακεφαλαιοποίηση θα γίνει με κούρεμα καταθέσεων.Κάνω εκκληση-παρακληση στους δημοσιογράφους όλων των μέσων να ενημερώνουν το κοινό για πράγματα που αφορούν τη ζωή του και την τσεπη του και όχι μόνο για την Καρντάσιαν και το GNTM.
Το γεγονός ότι συγκρίνετε την πριν το PSI (κούρεμα ομολόγων) Ελλάδα με την αμέσως επόμενη και αυτό το εξισώνετε με 6 χρόνια μετά δείχνει ότι θέλετε να μπερδέψετε τους αναγνώστες ώστε να νομίζουν ότι όλα είναι ίδια.Αυτό δεν δείχνει ροπή σε μια ηθική κουβέντα διότι απλά δεν είναι όλα ίδια.Να το πούμε λίγο γιατί δεν πρέπει να μένουν κουρνιαχτοί αμφιβολιών.Η Ελλάδα πριν την πρώτη διακυβέρνηση Σύριζα είχε όλα τα εχέγγυα για μια έξοδο στις αγορές που θα έφερνε και την εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος. Ήταν όλα λυμένα; Όχι. Ήταν όλα καλύτερα από ότι γίναν έναν χρόνο μετά, αφού ανέλαβε ο Σύριζα; Ναι.Η "διαπραγμάτευση", τα capital controls, η νέα ανακεφαλαιοποίηση, η στρατηγική καθυστέρηση στο ξεφόρτωμα των κόκκινων δανείων: όλα βαρύνουν φωστήρες επιπέδου Δραγασάκη, Βαρουφάκη, Τσακαλώτου και -εν τέλει- Τσίπρα.Δεν ξέρω τι σχέσεις έχετε με την κυβέρνηση αλλά ειλικρινά δεν σας τιμά να συγκρίνετε το 2012 με το 2018. Δείχνει έλλειψη αγνών κινήτρων.
Αν βάζαμε 12\5\2013 θα ησασταν χαρουμενος (-98% η eurobank). 7\7\2013 (-82% η ιδια);Γενικά είναι πολύ εύκολο να παίζουμε με τα νούμερα και να πείθουμε ότι κάτι άλλαξε στα fundamentals των τραπεζών και των κρατικών χρεών επειδή έφυγαν οι Αδωνοτσεκούρηδες και ήρθαν οι Καμμενοπολακηδες.Επίσης εύκολο είναι να αναφερόμαστε στο PSI του Βενιζέλου σαν κάτι θετικό, ενώ άπλα άδειασε όλα τα τοπικά και υπερτοπικά ταμεία του κράτους για να ξεπληρώσει κάποια λεφτά στους ιδιώτες επενδύτες (βλέπε κεντροευρωπαικες ιδιωτικές τράπεζες), σε έναν αγώνα χαμένο από χέρι λόγω των "άνωθεν" εντολών για νομοθετήσεις και περικοπές.(Αν είχα σχέσεις με την κυβέρνηση -ή την αντιπολίτευση- θα καθόμουν να ασχοληθώ με τα σχόλια εδώ πέρα; Off-shore θα έστηνα για τους μεν αφού δε ξέρουν τα παιδιά, ή θα της έτρεχα για τους δε).
Δεν παίζω με τα νούμερα.Διευκρινίζω τι ανήκε σε ποιον και πότε.Οι νυν απώλειες οφείλονται 100% σε αστείους χειρισμούς από το 2014 και εντεύθεν. Αστείους όπως το κλείσιμο των τραπεζών το '15.Για τις τότε απώλειες, πέραν πολιτικών ευθυνών που αναμφίβολα υπήρχαν, υπήρχε και το ο κύριος όγκος της κρίσης. Κάτι πολύ μεγάλο.
Σωστό αυτό με τις τράπεζες και τους τραπεζίτες, λάθος το άλλο περί ελικοπτέρων και πρωθυπουργών.Πρώτον, τα παραδείγματα με το ελικόπτερο έχουν υπάρξει μεν, αλλά είναι πολύ, πολύ, πολύ σπάνια. Και για να συμβούν απαιτείται ένας τόσο γενικευμένος ξεσηκωμός του λαού, που καμμία αστυνομία και κανένας στρατός δεν θα μπορεί να τους απωθήσει.Και σίγουρα όχι, καμμία πτώση κανενός χρηματιστήριου δεν θα προκαλέσει γενικό ξεσηκωμό. Σε καμία χώρα. Και εδώ έχουμε πτώση ενός τομέα, ούτε καν ολόκληρου του χρηματιστήριου.Αλλά ανεξάρτητα από το χρηματιστήριο, δεν υπάρχει σήμερα κανένας άλλος λόγος για να διαμαρτυρηθεί ο (πολύς) κόσμος.Βλέπεις εσύ πουθενά γύρω σου καμμιά τέτοια τάση; Τάση δηλαδή να ξεσηκωθεί τόσος κόσμος, που να αναγκαστούν οι τσιπροκαμμένοι να φύγουνε με ελικόπτερα; Ούτε στα πιο απίθανα σενάρια.Εδώ για την Μακεδονία, που είναι (υποτίθεται) σημαντικότατο θέμα (όχι για μένα, αλλά για πολλούς) και πέρα από κάτι χλιαρά συνθηματάκια δεν κουνήθηκε φύλλο.Η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου έχει αποδεχτεί την παρούσα κατάσταση. Και ένα _πολύ_ μεγάλο κομμάτι περνάει ΠΑΡΑ πολύ καλά, άρα έχει ΠΑΡΑ πολλά να χάσει.Η Ελλάδα έχει 6 εκατομμύρια ΑΦΜ. Αγρότες και τουριστοεπαγγέλματα αποτελούν το μεγαλύτερο συμπαγές κομμάτι (γύρω στο 1,5 εκ των ΑΦΜ). Αυτούς δεν τους έχει αγγίξει καμία κρίση.Συμπληρωματικά υπάρχουν διάφορα μεγαλοστελέχια, ραντιέρηδες, νοικύρηδες που νοικιάζουν στην airbnb, δημόσιοι υπάλληλοι. Όλοι αυτοί έχουν χάσει ένα 10% - 30% σε σχέση με το 2004, αλλά για ένα 30% λιγότερο εισόδημα ΔΕΝ βγαίνεις στους δρόμους να χτυπηθείς με τα ΜΑΤ.Αφαίρεσε στο τέλος και όλους αυτούς που έχουν κορνιζώσει το ΦΕΚ του διορισμού τους με την υπογραφή των τσιπροκαμμένων από κάτω. Αυτοί θα δώσουν το αίμα τους για να ΜΗΝ φύγει ο τσίπρας. Και είναι - δυστυχώς - παμπολλοι.Ε, το υπόλοιπο ποσοστό του λαού που μας μένει, είναι πάρα πολύ μικρό για να διώξει τους τσιπροκαμμένους στα ελικόπτερα. Εδώ συζητιέται το αν μπορεί / θέλει να τους διώξει με νορμαλ εκλογές.Υ.Γ. Η πτώση του τραπεζιτικού τομέα είναι σημαντική για έναν άλλον λόγο, όχι για τα ελικόπτερα. Ξεβρακώνει όλες εκείνες τις φανφάρες περί εξόδου από τα μνημόνια, εμπιστοσύνη των "αγορών" και πρωτογενών πλεονασμάτων.Αλλά για να το καταλάβει καποιος αυτό πρέπει να μπορεί να ξεχωρίσει την τράπεζα από τον τραπεζίτη, οπότε μιλάμε για ψιλά γράμματα.
Δεν είναι το χρηματιστήριο το πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι ότι χάνουν κεφάλαια οι τράπεζες, που ανήκουν σε μεγάλα ποσοστά στο ελληνικό δημόσιο.Επόμενη ανακεφαλαιοποίηση δεν θα γίνει με δανεικά απ' έξω αλλά με κούρεμα καταθέσεων.Εκεί έρχονται τα ελικόπτερα...
@Γράφων, στο τελευταίο συμφωνούμε. Αν γίνει κούρεμα καταθέσεων, όντως θα αυξηθούν οι πιθανότητες να δούμε ελικόπτερα. Μόνο που τότε θα είναι αργά για τον οποιονδήποτε (που θα αναλάβει τα ηνία της χώρας μετά τα ελικόπτερα) να διορθώσει το οτιδήποτε.Υπάρχει και μια δοκιμασμένη εναλλακτική στο κούρεμα καταθέσεων: Ακόμα ένα μνημονιάκι. Το τελευταίο αποδεδειγμένα δεν προκαλεί εξεγέρσεις. Ιδιως αν πλασσαριστεί σαν ΤΙΝΑ (για να γλυτώσουμε δήθεν τα χειρότερα).Ίδωμεν.
@Γράφων, υπάρχει και ένα άλλο σενάριο:ΤΟ κράτος κατέχει ήδη ένα μαξιλάρι ρευστότητας, το οποίο υποτίθεται ότι θα μπορούσε να μας κρατήσει 2 χρόνια χωρίς να εξαρτιώμαστε από τις αγορές.Τμήμα αυτού του μαξιλαριού προορίζονταν έτσι κι αλλιώς για την ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών. Δεν δόθηκε γιατί υποτίθεται ότι ήταν πολύ υγιείς και δεν το χρειάστηκαν.Αν τώρα δοθεί εκ των υστέρων, δεν θα μπορεί να πει κανένας τίποτα. Με δύο αστερίσκους:α) Κανένας δεν ξέρει, αν το ποσό από το μαξιλάρι ρευστότητας επαρκεί για τις ανάγκες των τραπεζών. Γνώμη μου είναι ότι δεν επαρκεί ούτε στα πιο αισιόδοξα σενάρια.β) Ακόμα και αν οι τράπεζες σταθεροποιηθούν με την βοήθεια του μαξιλαριού, το μαξιλάρι θα έχει εξαντληθεί και από αύριο κιόλας πρέπει να βγει το ελληνικό κράτος στις αγορές και να ζητάει δανεικά.Και επειδή τα σπρεντς είναι ήδη στον Θεό, πάλι σε μνημόνιο καταλήγουμε. Το κούρεμα καταθέσεων δεν αποκλείεται, αλλά προσωπικά το θεωρώ απίθανο (ακριβώς επειδή εκεί θα χρειαστούν ελικόπτερα).Αν μπορούν να αποφύγουν το κούρεμα καταθέσεων με ένα ακόμα μνημονιάκι, θα το κάνουν. Μια ακόμα κωλοτούμπα μέσα στις τόσες, μπορείς να την πλασσάρεις πολύ πιο εύκολα στα γίδια [ * ] από το να τους πάρεις στην ψύχρα τα λεφτά στον λογαριασμό τους.[ * ] Τι μου φταίνε τα καημένα τα γίδια και τα βρίζω;
Το 62% τον Ελληνων δεν καταλαβαν οτι με την ανακοινωση μονο και μονο του δημοψηφισματος χαθηκαν τα λεφτα που ειχαν βαλει στις τραπεζες (δεκαδες δις,γιναν ατμος ακριβω οπως ελεγε ο Φλαμπουραρης - οχι για τα χρεη βεβαια που παραμενουν αλλα για την μετοχικη αξια), και παρα πολλες δουλειες.