Οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών έχουν καταρρεύσει εν μέσω ανησυχίας πως θα χρειαστούν επιπλέον κεφάλαια, παρά τις προθέσεις των μεγαλύτερων δανειστών να θέσουν νέους, φιλόδοξους στόχους για να μειώσουν το συσσωρευμένο «κακό χρέος» τους, γράφει το Bloomberg.
Όπως σημειώνει το πρακτορείο, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των τεσσάρων συστημικών τραπεζών της χώρας ανέρχονταν στα 88,6 δισεκατομμύρια ευρώ στο τέλος του Ιουνίου. Το μέγεθος αυτό ισούται περίπου με το μισό ετήσιο ΑΕΠ της χώρας.
Μετά την άνοδο του Αλέξη Τσίπρα στην εξουσία και την αντιπαράθεση με τους πιστωτές, τον Ιανουάριο του 2015, οι μετοχές των τραπεζών υποχώρησαν κατά 97%, υπογραμμίζει το πρακτορείο.
Η χρηματιστηριακή αγορά βρίσκεται σε κλοιό ισχυρών πιέσεων, υποχωρώντας στα επίπεδα του περσινού Μαρτίου, με τις τραπεζικές μετοχές να δέχονται μεγάλες πιέσεις που φθάνουν στα όρια του «sell off».
Οι τράπεζες έχουν δεσμευτεί να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα τους κατά περίπου 60% έως το τέλος του 2021, σύμφωνα με δύο πηγές που επικαλείται το Bloomberg.
Οι ελληνικές τράπεζες έχουν υποσχεθεί να μειώσουν σημαντικά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια τους καθώς επιδιώκουν να αντιμετωπίσουν τις πιέσεις των ρυθμιστικών αρχών, αποκαθιστώντας την εμπιστοσύνη των επενδυτών.
Σύμφωνα πάντως με τις ίδιες πηγές, ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός της ΕΚΤ δεν έχει ακόμα συμφωνήσει με τις 4 τράπεζες για τους νέους στόχους.
Βάσει των προτεινόμενων σχεδίων, οι τέσσερις τράπεζες θα υποχρεωθούν να μειώσουν το ύψος των επισφαλών χρεών στο 5%-21% από το 40% που είναι σήμερα.
Οι μειώσεις θα επιτευχθούν, στο μεγαλύτερο ποσοστό τους, μέσω πωλήσεων δανείων και τιτλοποιήσεων χαρτοφυλακίων, τονίζει μία εκ των πηγών ενώ οι τράπεζες περιμένουν ότι περίπου το ένα τρίτο της εκκαθάρισης θα καλυφθεί μέσω δημοπρασιών σε υποθηκευμένα ακίνητα.
Πιθανή αποτυχία επίτευξης των στόχων, ενδεχομένως να οδηγήσει σε ρυθμιστικές κυρώσεις, όπως η απαίτηση για αύξηση του κεφαλαίου.
Με πληροφορίες από Bloomberg
σχόλια