Η συμφωνία Εκκλησίας- Κράτους: Οι κληρικοί δεν είναι πλέον δημόσιοι υπάλληλοι - Με κρατική επιδότηση η μισθοδοσία

Η συμφωνία Εκκλησίας- Κράτους: Οι κληρικοί δεν είναι πλέον δημόσιοι υπάλληλοι - Με κρατική επιδότηση η μισθοδοσία Facebook Twitter
EUROKINISSI
17

Το πλαίσιο μιας ιστορικής συμφωνίας για τις σχέσεις Εκκλησίας και Πολιτείας ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας μετά τη συνάντηση με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. 

Στην αρχή των δηλώσεων, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για ουσιαστική και εποικοδομητική συζήτηση και τόνισε πως εντάσσεται σε ένα διάλογο ετών με στόχο να ξεπεραστούν «ιστορικές εκκρεμότητες στις σχέσεις πολιτείας και εκκλησίας. 

«Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω πως μετά από ένα πολυετή και ειλικρινή διάλογο είμαστε μπροστά σε ένα πλαίσιο συμφωνίας, που θεωρώ ιστορικού χαρακτήρα». 

Ο κ. Τσίπρας είπε πως η συμφωνία επιλύει εκκρεμότητες που υπάρχουν ήδη από τη δεκαετία του 1920. 

Όσον αφορά το ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης ο πρωθυπουργός τόνισε πως οι αλλαγές που αφορούν στο 'Αρθρο 3, έχουν στόχο να αναβαθμίσουν το διακριτό ρόλο της Eκκλησίας, ενισχύοντας την αυτονομία της, αναγνωρίζοντας παράλληλα τη σημαντική προσφορά της στη γέννηση και διαμόρφωση της ταυτότητας του ελληνικού κράτους.

«Η διακηρυκτική αρχή της θρησκευτικής ουδετερότητας του ελληνικού κράτους διασφαλίζει αφενός μεν τους διακριτούς ρόλους μεταξύ Πολιτείας και Εκκλησίας, αφετέρου, δε, εγγυάται τη μεταξύ τους συνεργασία στα θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Και προφανώς, αυτή η αρχή δεν έρχεται σε καμία αντίθεση με τις μακραίωνες παραδόσεις του λαού μας και ούτε βέβαια έχουν και καμία βάση όσα αστεία, κωμικοτραγικά θα έλεγα, έχουν ορισμένοι ψευδώς και σκοπίμως διαδώσει τις τελευταίες ημέρες περί επικείμενης δήθεν αποκαθήλωσης των ιστορικών συμβόλων, του Σταυρού από την ελληνική σημαία και από τα εθνικά μας σύμβολα» ανέφερε ο πρωθυπουργός. 

Από την πλευρά του αρχιεπίσκοπος σημείωσε:

«Σας ευχαριστώ για τις πρωτοβουλίες και τις θέσεις σας. Σας ευχαριστούμε διότι είστε συντελεστής σ'αυτή την ιστορική στιγμή σ' αυτό το μεγάλο γεγονός που η Εκκλησία θα αισθάνεται όχι ότι γίνεται πιο πλούσια, δεν την ενδιαφέρει αυτό, αλλά ότι γίνεται πιο λειτουργική στην πραγματοποίηση των οραμάτων που έχει, δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος αμέσως μετά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού.

«Βρήκα ανταπόκριση στα ερωτηματικά μου και θέλω να σας ευχαριστήσω και στο συγκεκριμένο θέμα για το οποίο απόψε συναντηθήκαμε θα μας βρείτε στενούς συνεργάτες.

Πιστεύω ότι όλοι κρινόμαστε από αυτό που εκπέμπουμε και αυτή η συμφωνία εκπέμπει την πρόθεσή μας να πάμε ένα βήμα πιο μπροστά σεβόμενοι ο ένας τον άλλο.

Θα προχωρήσουμε σε ένα πνεύμα αυτοτέλειας και συνεργασίας. Να γίνει η Εκκλησία περισσότερο διάκονος του θελήματος του λαού» ανέφερε ο Αρχιεπίσκοπος.

Για το ζήτημα της εκκλησιαστικής περιουσίας ο κ. Ιερώνυμος ανέφερε πως είναι μύθος η τεράστια αξία της καθώς δεν υπάρχει τρόπος να αξιοποιηθεί.

Ο Αρχιεπίσκοπος  σε ειδική αναφορά ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για την πρωτοβουλία να μείνει το προοίμιο του Συντάγματος «όπως το έφτιαξαν οι πατέρες μας»

 Το κοινό ανακοινωθέν Πολιτείας – Εκκλησίας της Ελλάδος

Στο Κοινό Ανακοινωθέν Εκκλησίας-Πολιτείας στο οποίο κατέληξαν ο πρωθυπουργός και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και το οποίο διάβασε ο κ. Τσίπρας αναφέρεται ότι:

«Μετά από έναν πολυετή, αναλυτικό και ειλικρινή διάλογο μεταξύ Πολιτείας και Εκκλησίας, διάλογο ο οποίος διεξήχθη σε κλίμα κατανόησης και σεβασμού, έχουμε σήμερα τη δυνατότητα να προχωρήσουμε σε συναινετικές και αμοιβαία αποδεκτές και επωφελείς πρωτοβουλίες που αφορούν τον εξορθολογισμό των σχέσεων μεταξύ μας.

Στόχος μας είναι να θέσουμε το πλαίσιο διευθέτησης και επίλυσης ιστορικών εκκρεμοτήτων, αλλά και να ενισχύσουμε την αυτονομία της Ελλαδικής Εκκλησίας έναντι του Ελληνικού Κράτους, αναγνωρίζοντας την προσφορά και τον ιστορικό της ρόλο στη γέννηση και τη διαμόρφωση της ταυτότητάς του.

Για τον λόγο αυτό, εκφράζουμε σήμερα την πρόθεσή μας να καταλήξουμε σε μια ιστορική Συμφωνία μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας που θα πάρει τη μορφή νομοθετικής ρύθμισης και προτείνουμε:

Το Ελληνικό Δημόσιο αναγνωρίζει ότι μέχρι το 1939 οπότε εκδόθηκε ο αναγκαστικός νόμος 1731/1939 απέκτησε εκκλησιαστική περιουσία έναντι ανταλλάγματος που υπολείπεται της αξίας της.

Το Ελληνικό Δημόσιο αναγνωρίζει ότι ανέλαβε τη μισθοδοσία του κλήρου, ως με ευρεία έννοια, αντάλλαγμα για την εκκλησιαστική περιουσία που απέκτησε.

Το Ελληνικό Δημόσιο και η Εκκλησία αναγνωρίζουν ότι οι κληρικοί δεν θα νοούνται στο εξής ως δημόσιοι υπάλληλοι και ως εκ τούτου διαγράφονται από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών.

Το Ελληνικό Δημόσιο δεσμεύεται ότι θα καταβάλλει ετησίως στην Εκκλησία με μορφή επιδότησης ποσό αντίστοιχο με το σημερινό κόστος μισθοδοσίας των εν ενεργεία ιερέων, το οποίο θα αναπροσαρμόζεται ανάλογα με τις μισθολογικές μεταβολές του Ελληνικού Δημοσίου.

Η Εκκλησία αναγνωρίζει ότι μετά τη Συμφωνία αυτή παραιτείται έναντι κάθε άλλης αξίωσης για την εν λόγω εκκλησιαστική περιουσία.

Η ετήσια επιδότηση θα καταβάλλεται σε ειδικό ταμείο της Εκκλησίας και προορίζεται αποκλειστικά για τη μισθοδοσία των κληρικών, με αποκλειστική ευθύνη της Εκκλησίας της Ελλάδος και σχετική εποπτεία των αρμόδιων ελεγκτικών κρατικών αρχών.

Με τη Συμφωνία διασφαλίζεται ο σημερινός αριθμός των οργανικών θέσεων κληρικών της Εκκλησίας της Ελλάδος, καθώς και ο σημερινός αριθμός των λαϊκών υπαλλήλων της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Πιθανή επιλογή της Εκκλησίας της Ελλάδος για αύξηση του αριθμού των κληρικών δεν δημιουργεί απαίτηση αύξησης του ποσού της ετήσιας επιδότησης.

Το Ελληνικό Δημόσιο και η Εκκλησία της Ελλάδος αποφασίζουν τη δημιουργία Ταμείου Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Περιουσίας.

Το Ταμείο αυτό θα διοικείται από πενταμελές διοικητικό συμβούλιο. Δύο μέλη του Ταμείου θα διορίζονται από την Εκκλησία της Ελλάδος, δύο μέλη θα διορίζονται από την Ελληνική Κυβέρνηση, ενώ ένα μέλος θα διορίζεται από κοινού.

Το Ταμείο Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Περιουσίας θα αναλάβει τη διαχείριση και αξιοποίηση των από το 1952 και μέχρι σήμερα ήδη αμφισβητούμενων, μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και Εκκλησίας της Ελλάδος περιουσιών, αλλά και κάθε περιουσιακού στοιχείου της Εκκλησίας που εθελοντικά η ίδια θα θελήσει να παραχωρήσει στο εν λόγω Ταμείο προς αξιοποίηση.

Τα έσοδα και οι υποχρεώσεις του ΤΑΕΠ επιμερίζονται κατά ίσο μέρος στο Ελληνικό Δημόσιο και την Εκκλησία της Ελλάδος.

Τα ανάλογα ισχύουν και για τις περιουσίες των επιμέρους Μητροπόλεων, ήτοι των αμφισβητούμενων περιουσιών, αλλά και όσων οι Μητροπόλεις εθελοντικά παραχωρήσουν στο ΤΑΕΠ.

Η ήδη συσταθείσα με τον Ν.4182/2013 Εταιρεία Αξιοποίησης Ακίνητης Εκκλησιαστικής Περιουσίας μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών εντάσσεται επίσης στο ΤΑΕΠ και διοικείται με το σημερινό κατά νόμο καθεστώς.

Οι παραπάνω δεσμεύσεις των μερών θα ισχύουν υπό την προϋπόθεση τήρησης της Συμφωνίας στο σύνολό της».

Η συμφωνία Εκκλησίας- Κράτους: Οι κληρικοί δεν είναι πλέον δημόσιοι υπάλληλοι - Με κρατική επιδότηση η μισθοδοσία Facebook Twitter
EUROKINISSI
Ελλάδα
17

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αμαλιάδα: Ασφυξία «δείχνει» η πρώτη έκθεση για το τέταρτο μωρό

Ελλάδα / Αμαλιάδα: Ασφυξία «δείχνει» η πρώτη έκθεση για το τέταρτο μωρό

Η Ειρήνη Μουρτζούκου θέλησε να παρουσιάσει ότι το μωρό είχε κάποιο πρόβλημα υγείας, όμως, όπως αναφέρει ο τεχνικός σύμβουλος της μητέρας, το πρώτο επεισόδιο που παρουσίασε δεν έχει κάποια σχέση με σοβαρό θέμα υγείας
LIFO NEWSROOM
Να «μπλοκάρουν» τις πρόωρες αποφυλακίσεις θα μπορούν θύματα εγκλημάτων και οι συγγενείς τους

Ελλάδα / Να «μπλοκάρουν» τις πρόωρες αποφυλακίσεις θα μπορούν θύματα εγκλημάτων και οι συγγενείς τους

Με νέα διάταξη, το υπουργείο Δικαιοσύνης θα δίνει τη δυνατότητα στις οικογένειες θυμάτων εγκλήματος να ενημερώνονται για την επικείμενη αποφυλάκιση του ενόχου και να υποβάλλουν ένσταση
LIFO NEWSROOM

σχόλια

13 σχόλια
Βρε κοίτα να δεις τι μαθαίνει κανείς από αυτή την ανακοίνωση. Καταρχήν το Ελληνικό Δημόσιο αδίκησε την Εκκλησία το 1939 γιατί απέκτησε "εκκλησιαστική περιουσία" έναντι χαμηλού ανταλλάγματος. Για να διορθώσει την αδικία πήρε στην πλάτη του τη μισθοδοσία του κλήρου, όχι για κάποιο χρονικό διάστημα που αντιστοιχεί στη διαφορά της αξίας, αλλά για πάντα! Και φυσικά με τη συμφωνία αυτή μπαίνει τέλος σε ενδεχόμενη συζήτηση σχετικά με τη λεγόμενη "εκκλησιαστική περιουσία".Σανοοοοοοό!
Άμα βλέπετε τον Ιερώνυμο να ευχαριστεί τον Τσίπρα για την συμφωνία και όλο το υπόλοιπο παπαδαριό να τηρεί σιγή μούγκας, να μη μασάτε ταραμά.Μόνο ο Βορίδης έχαψε το παραμύθι.
Έχοντας τους ιερείς στο μισθολόγιο του δημοσίου, μπορείς ν'ασκήσεις κάποιον έλεγχο. Τώρα επιδοτείς την εκκλησία και κάνει ότι νομίζει με το ποσό.Διαπραγματευτής όμως και Προκαθήμενος, ασχολήθηκαν αποκλειστικά με οικονομικά θέματα. Ο Ιδεολόγος και ο Πνευματικός άνθρωπος...ενώπιον εκλογών.
Όπως όλοι γνωρίζουμε, τα ποσά των επιδοτήσεων τροποποιούνται πολύ ευκολότερα από τα μισθολόγια, και είναι τα πρώτα που μειώνονται σε περίπτωση ανάγκης. Και υπάρχει και το θέμα των συντάξεων, πιθανότατα θα πληρώνεται από την Εκκλησία, ίδωμεν.Καλό θα είναι να μπορέσουν να υπάρξουν προσλήψεις ειδικά σε Υγεία και Παιδεία, χαλάει κανέναν??Τα χρήματα που θα κερδίζει το κράτος από την αξιοποίηση της Εκκλησιαστικής περιουσίας είναι επιπλέον και μεγάλο έσοδο, αλλά δεν βλέπω κανέναν να το υπολογίζει στα μαθηματικά του... (και δεν μετράω καν το ΕΝΦΙΑ από τα μοναστήρια και τις περιουσίες τους, μίας και είναι δικαστική απόφαση.)
Είναι όλα πολύ διαφορετικά πλέον. Δε θα δίνει ο φορολογούμενος τα λεφτά στο κράτος και εκείνο στους ιερείς. Όχι! Πλέον θα τα δίνει ο φορολογούμενος στο κράτος, εκείνο στην εκκλησία και η εκκλησία στους ιερείς. Τα άλλαξε όλα η πρωτηφοραριστερα!
Θυμάμαι τον Μπαρτ Λάγκαστερ στο Γατόπαρδο να λέει :"πρέπει να αλλάξουν όλα για να μην αλλάξει τίποτα ". Οι ιερείς θα δεν θα είναι δημόσιοι υπάλληλοι αλλά θα τους πληρώνουν οι Έλληνες φορολογουμενοι για να κάνουν τα καθήκοντα τους παίρνοντας μαύρα. Θα φορολογείται το εισόδημα τους ή θα είναι αφορολόγητο. Εγώ θα πρότεινα οποίος δηλώνει πιστός να πληρώνει φόρο εκκλησίας να δούμε πόσοι θα το θέλουν.
Το σημερινό είναι το πρώτο βήμα για να γίνει κάτι τέτοιο, δηλαδή να γίνει η ορθόδοξη εκκλησία το ίδιο με κάθε άλλη αναγνωρισμένη θρησκευτική κοινότητα, οι οποίες επίσης νομίζω πως παίρνουν κάποια επιδότηση από το κράτος.Τώρα λοιπόν που υπάρχει ισότητα, μπορεί να γίνει ώστε το επίδομα κάθε θρησκευτικής κοινότητας να πληρώνεται από τους εκάστοτε πιστούς της.