Tι θεωρείται κακοποίηση ζώου;

Tι θεωρείται κακοποίηση ζώου; Facebook Twitter
10

Στο Αυτόφωρο θα οδηγούνται οι βασανιστές ζώων, και έγκλησή τους θα γίνεται χωρίς καν την καταβολή του παραβόλου των 100 ευρώ που ισχύει για τις άλλες περιπτώσεις μηνύσεων, σύμφωνα με εγκύκλιο του Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κ. Ρούσσου-Εμμανουήλ Παπαδάκη.

Η εγκύκλιος με την οποία αποσαφηνίζονται ζητήματα που έχουν εγερθεί από τα προβλεπόμενα στη νομοθεσία περί προστασίας των ζώων , επισημαίνει ότι απαγορεύεται, ο βασανισμός, η κακοποίηση, η κακή και βάναυση μεταχείριση οποιουδήποτε είδους ζώου, καθώς και οποιαδήποτε πράξη βίας κατ΄ αυτού, όπως ιδίως η δηλητηρίαση, το κρέμασμα, ο πνιγμός, το κάψιμο, η σύνθλιψη και ο ακρωτηριασμός. Η στείρωση του ζώου καθώς και κάθε άλλη κτηνιατρική πράξη με θεραπευτικό σκοπό, δε θεωρείται ακρωτηριασμός.

Επισημαίνεται επίσης, σύμφωνα με το capital.gr,  ότι εκτός από την έννοια της ενεργητικής κακοποίησης, κακοποίηση υφίσταται και όταν πρόκειται για παθητική κακοποίηση, δηλαδή οι περιπτώσεις της έλλειψης καταλύματος, της μόνιμης αλυσόδεσης, της παροχής ακατάλληλης τροφής, της έλλειψης φροντίδας για κτηνιατρική περίθαλψη σε περίπτωση ασθενειών τους κ.ά.

Με το Ν. 4039/12 ορίζονται ως αρμόδια όργανα βεβαίωσης των παραβάσεων η Δημοτική Αστυνομία, η θηροφυλακή των κυνηγετικών συλλόγων καθώς και οι υπάλληλοι των τελωνείων και των Σταθμών Υγειονομικού ελέγχου. Αν δεν λειτουργεί η υπηρεσία της Δημοτικής Αστυνομίας, αρμόδια είναι κάποια από τις υπόλοιπες υπηρεσίες του Δήμου. Συνεπώς, όπως επισημαίνεται στην εγκύκλιο, η βούληση του νομοθέτη ήταν να αφαιρέσει την αρμοδιότητα αυτή από την Ελληνική Αστυνομία και να την αναθέσει, αποκλειστικά, στη Δημοτική Αστυνομία.

Διευκρινήσεις δίνονται και για τα θέματα της διεξαγωγής της προανάκρισης και της προκαταρκτικής εξέτασης, για την αντιμετώπιση του εγκλήματος σε βάρος των ζώων στο πλαίσιο, ιδίως, του αυτοφώρου, όταν αυτό τελείται μέσω του διαδικτύου. Σύμφωνα με την εγκύκλιο, ο Εισαγγελέας, με την παραγγελία του για διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης ή προανάκρισης ιδίως μέσω της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ., παραγγέλλει την ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης να παράσχει τα στοιχεία του χρήστη, διεύθυνση και λοιπές πληροφορίες.

10

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αμπελόκηποι: Στο «μικροσκόπιο» της Αντιτρομοκρατικής παρέα νεαρών πρώην φοιτητών στο Πολυτεχνείο Πάτρας

Ελλάδα / Αμπελόκηποι: Στο «μικροσκόπιο» της Αντιτρομοκρατικής παρέα νεαρών πρώην φοιτητών στο Πολυτεχνείο Πάτρας

Τι γνωρίζουμε για το θύμα έκρηξης - Κατασχέθηκαν περούκες και μάσκες από την Αντιτρομοκρατική - Τι αναζητά η Αντιτρομοκρατική για την παρά από το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Πολυτεχνείου της Πάτρας
LIFO NEWSROOM
Το βακτήριο «λεγιονέλλα» εντοπίστηκε στο νερό της φοιτητικής εστίας του ΕΚΠΑ

Ελλάδα / Το βακτήριο λεγιονέλλα εντοπίστηκε στο νερό της φοιτητικής εστίας του ΕΚΠΑ

Ο σύλλογος προειδοποιεί τους φοιτητές να αποφύγουν τη χρήση ζεστού νερού μέχρι νεωτέρας - Το βακτήριο μπορεί να μεταδοθεί και μέσω του ντους και προκαλεί σοβαρή λοίμωξη του αναπνευστικού
LIFO NEWSROOM

σχόλια

4 σχόλια
Το θέμα είναι αν ο Δήμος θα πράξει όπως πρέπει ή θα κάνει τα στραβά μάτια για άλλη μια φορά. Συνήθως φιλοζωικές και Δήμοι δεν κάνουν και πολλά. Λίγες ειναι οι οργανώσεις προστασίας ζώων, που επιτελούν έργο.
Καιρός ήταν να βγει ένας νόμος που να εφαρμοστεί για τα ζώα, αλλά ο παραλογισμός δεν αποφεύχθηκε για άλλη μία φορά. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του άρθρου (και του νόμου) είναι παθητική κακοποίηση η μη μόνιμη αλυσόδεση. Δηλαδή αν πηγαίνω βόλτα το σκύλο μου χωρίς λουρί τον κακοποιώ!Το καταλαβαίνω ότι είναι παράνομο κι έχει πρόστιμο, αλλά η διατύπωση είναι γελοία.
δηλαδή οι περιπτώσεις της έλλειψης καταλύματος, της μόνιμης αλυσόδεσης, της παροχής ακατάλληλης τροφής Πηγή: www.lifo.grδεν έχει "μη", εκτός και αν είχε κάποιο τυπογραφικό και διορθώθηκε.
Αντί για "έλλειψη" έγραψα "μη" και δεν έγινε κατανοητό το σχόλιο μου.Πιο ξεκάθαρα λοιπόν:"Η έλλειψη μόνιμης αλυσόδεσης αποτελεί παθητική κακοποίηση ζώου".Αν μπορούσε να ρωτήσεις ένα σκύλο αν θέλει να πηγαίνει βόλτα με λουρί ή χωρίς, τι θα σου έλεγε; "Γουστάρω με λουρί, περιόρισε με, μη με αφήνεις να τρέχω και να ξέρεις αν δεν μου βάλεις λουρί με κακοποιείς";
Το κείμενο λέει:Kακοποίηση υφίσταται και όταν πρόκειται για παθητική κακοποίηση, δηλαδή οι περιπτώσεις μόνιμης αλυσόδεσης κ.λπ..{H βόλτα του σκύλου ΜΕ λουρί στο δρόμο, αφορά στην προστασία του ζώου σου, των άλλων ζώων αλλά και των ανθρώπων. Εκτός κι αν είσαι σίγουρος-η ότι ελέγχεις 100% τις κινήσεις και τις αντιδράσεις του σε κάθε περίπτωση (αν τρομάξει, φοβηθεί κ.λπ.)}
@ SteliosΕχεις απολυτο δικιο. Βασανιστηριο σκετο, ιδιαιτερα τωρα που ανοιγουμε τις μπαλκονοπορτες και τα παραθυρα. Ασε δε το γνωστο motto των ιδιοκτητων, "Σκυλι ειναι, τι θελετε να κανει;"
Η μονιμη παραμονη του σκυλου σε ενα μπαλκονι μερα νυχτα με το μπαλκονι γεματο ακαθαρισιες και τον σκυλο να γαβγιζει επι 24ωρης βασης θεωρειται κακοποιηση;
Ναι. Δεν επιτρεπεται ουτως η αλλως να εχεις το σκυλο σε μπαλκονι. Επισης οταν ο ιδιοκτητης δεν μεριμνα για την σωστη υγιεινη του ζωου, θεωρειται οτι το κακοποιει.