Το πρωί της Δευτέρας θα συνεχιστεί η εκδίκαση της έφεσης που έχει κατατεθεί, κατά της αθωωτικής απόφασης για τον μητροπολίτη Αιγιαλείας και Καλαβρύτων Αμβρόσιο, σχετικά με ομοφοβική του ανάρτηση στο προσωπικό του ιστολόγιο.
Ο μητροπολίτης κατηγορείται για δημόσια υποκίνηση βίας ή μίσους, και για κατάχρηση εκκλησιαστικού αξιώματος, μετά την ανάρτηση που είχε κάνει στο blog του, με την οποία είχε καταφερθεί κατά των ομοφυλοφίλων.
Στο επίμαχο κείμενο, ο μητροπολίτης χαρακτήριζε τους ομοφυλόφιλους «αποβράσματα» και «μη ανθρώπους», παρακινώντας τους αναγνώστες του να τους απομονώσουν και να τους «φτύσουν», αλλά το μονομελές πλημμελειοδικείο Αιγίου είχε αθωώσει, πρωτόδικα, τον μητροπολίτη.
Η σημερινή ακροαματική διαδικασία ξεκίνησε περίπου στις 10:30π.μ, στο τριμελές πλημμελειοδικείο Αιγίου και διήρκεσε πάνω από οκτώ ώρες.
Αρχικά κατατέθηκαν ενστάσεις από την πλευρά της υπεράσπισης, τις οποίες όμως απέρριψε το δικαστήριο και στην συνέχεια άρχισαν να καταθέτουν κατά σειρά οι μάρτυρες πολιτικής αγωγής και υπεράσπισης.
Αμέσως μετά, το δικαστήριο διέκοψε κι η ακροαματική διαδικασία θα συνεχιστεί την προσεχή Δευτέρα, με την απολογία του κατηγορούμενου μητροπολίτη, την πρόταση της εισαγγελέως της έδρας και τις αγορεύσεις των συνηγόρων πολιτικής αγωγής και υπεράσπισης.
Σε δηλώσεις που έκανε μετά το τέλος της σημερινής διαδικασίας ο συνήγορος υπεράσπισης του μητροπολίτη Αμβρόσιου, Γιώργος Μπέσκος, ανέφερε μεταξύ άλλων: «η άποψή μας είναι ότι το κείμενο του Αμβροσίου, όπως έχει διατυπωθεί, δεν εμπίπτει στην αντικειμενική υπόσταση του κατηγορητηρίου που αφορά τον αντιρατσιστικό νόμο και την κατάχρηση εκκλησιαστικού αξιώματος, καθώς δεν υπάρχει προτροπή για εχθροπραξία και τέτοιες ενέργειες που απαιτεί ο νόμος, αλλά γίνεται αναφορά σε κάποιες περιφρονητικές εκφράσεις σε πολιτικούς».
Από την πλευρά τους, οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής ενημέρωσαν πως δεν θέλουν να κάνουν κάποιο σχόλιο ή δήλωση, όσο διαρκεί εκδίκαση της υπόθεσης.
Το παρών στο δικαστήριο έδωσαν μέλη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας.
Καθ΄ όλη την διάρκεια της δίκης, μέσα και έξω από την αίθουσα του δικαστηρίου, βρίσκονταν επίσης ιερείς που, όπως ανέφεραν, ήθελαν «να συμπαρασταθούν» στον Αμβρόσιο.
Η αστυνομία είχε λάβει αυξημένα μέτρα ασφαλείας στον ευρύτερο χώρο του δικαστικού μεγάρου.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
σχόλια