Γιατί η βασιλική οικογένεια δεν φορά ζώνη ασφαλείας - Ένας ειδικός αποκαλύπτει τον περίπλοκο λόγο

Γιατί η βασιλική οικογένεια δεν φορά ζώνη ασφαλείας - Ένας ειδικός αποκαλύπτει τον περίπλοκο λόγο Facebook Twitter
4

Μετά το τροχαίο που προκάλεσε ο πρίγκιπας Φίλιππος, υπήρξαν πολλά σχόλια για το γεγονός ότι η βασιλική οικογένεια συχνά δεν φοράει ζώνες ασφαλείας.

Στην πραγματικότητα, η βασίλισσα Ελισάβετ οδηγούσε χωρίς ζώνη ασφαλείας μια μέρα μετά το ατύχημα του Φίλιππου, κάτι που προκάλεσε μεγάλη αίσθηση.

Αν και η βασιλική οικογένεια είναι υπεράνω νόμου και θεωρητικά δεν μπορεί κάποιο μέλος της να λάβει κλήση από την Τροχαία, είναι απορίας άξιο το γιατί τις περισσότερες φορές δεν λαμβάνουν οι ίδιοι τα απαραίτητα μέτρα αυτοπροστασίας.

Γιατί η βασιλική οικογένεια δεν φορά ζώνη ασφαλείας - Ένας ειδικός αποκαλύπτει τον περίπλοκο λόγο Facebook Twitter
O Φίλιππος με ζώνη και η Ελισάβετ χωρίς

Ο λόγος που δεν φοράνε ζώνη είναι όμως επίσης σχετικός με την ασφάλειά τους, απλά αρκετά πιο περίπλοκος.

Μιλώντας στο περιοδικό Hello, ο Simon Morgan, πρώην αξιωματικός ο οποίος διετέλεσε επικεφαλής προστασίας της βασιλικής οικογένειας  εξήγησε ότι μερικές φορές οι βασιλείς δεν φορούν ζώνες ασφαλείας προκειμένου να ξεφύγουν γρήγορα από το όχημα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

«Υπάρχουν πάντα ανωμαλίες», είπε ο Morgan εξηγώντας πως είναι πιο σημαντικό σε περίπτωση κινδύνου να διασφαλιστεί πως άμεσα ένα μέλος της βασιλικής οικογένειάς δεν θα αργήσει να βγει από το όχημα.

«Εξετάζουμε κάθε μεμονωμένη κατάσταση για να αποφασίσουμε ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να επιτευχθεί αυτό που πρέπει να επιτευχθεί: Για παράδειγμα, θεωρώντας ότι η έξοδος από ένα όχημα είναι ευκολότερη όταν οι άνθρωποι δεν είναι δεμένοι με ζώνες ασφαλείας»

Γιατί η βασιλική οικογένεια δεν φορά ζώνη ασφαλείας - Ένας ειδικός αποκαλύπτει τον περίπλοκο λόγο Facebook Twitter

Σταθμίζοντας τα ρίσκα, και με δεδομένο πως οι μετακινήσεις της βασιλικής οικογένειας γίνονται συνήθως με αυτοκινητοπομπή που εξασφαλίζει ασφαλή διέλευση, η ζώνη εκτιμάται πως θα ήταν εμπόδιο σε περίπτωση κινδύνου, όπως για παράδειγμα μια επίθεση.

Η εξήγηση ακούγεται κάπως λογική και αν κανείς αρχίσει να ψάχνει θα δει επίσης πολλούς ηγέτες ή διάσημους να είναι σε μπροστινό κάθισμα οχήματος χωρίς ζώνη όταν συνοδεύονται από σωματοφύλακες.

Ωστόσο η περίπτωση του απρόσεχτου Φίλιππου είναι αρκετά διαφορετική γιατί οδηγούσε μόνος σε δημόσιο δρόμο, και αυτός είναι ο λόγος που αρκετά δημοσιεύματα σχολιάζουν πως η εξήγηση που δίνει ο ειδικός δεν πείθει απόλυτα.

Πολιτισμός
4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βραβείο Ρίμπα: Στους Kazuyo Sejima και Ryue Nishizawa το Χρυσό Μετάλλιο Αρχιτεκτονικής 2025

Πολιτισμός / Βραβείο RIBA: Στους Kazuyo Sejima και Ryue Nishizawa το χρυσό μετάλλιο αρχιτεκτονικής 2025

Πρόκειται για δύο πραγματικούς πρωτοπόρους της αρχιτεκτονικής, που με ένα εμπνευσμένο πρότυπο για το μέλλον του δομημένου μας περιβάλλοντος δείχνουν αθόρυβα τον δρόμο στους άλλους αρχιτέκτονες.
LIFO NEWSROOM
Η Αργυρώ Χιώτη νέα Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Εθνικού Θεάτρου

Πολιτισμός / Η Αργυρώ Χιώτη νέα Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Εθνικού Θεάτρου

Η απόφαση ελήφθη στο πλαίσιο της ανοιχτής διαδικασίας εκδήλωσης ενδιαφέροντος, όπως προβλέπει η νομοθεσία, με την επιτροπή να καταλήγει στην εισήγησή της μετά από αξιολόγηση των υποψηφίων
LIFO NEWSROOM
Το Σπαθάρειο Μουσείο Θεάτρου Σκιών αναγνωρίζεται ως μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς

Πολιτισμός / Το Σπαθάρειο Μουσείο Θεάτρου Σκιών αναγνωρίζεται ως μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς

Το Σπαθάρειο Μουσείο ιδρύθηκε το 1991 σε συνεργασία με τον Δήμο Αμαρουσίου και στεγάστηκε αρχικά στην πλατεία Κασταλίας, προτού μεταφερθεί σε ιδιόκτητο κτήριο του Δήμου
LIFO NEWSROOM
Εγκαίνια για το Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο – Ανακοινώθηκε η ημερομηνία

Πολιτισμός / Εγκαίνια για το Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο – Ανακοινώθηκε η ημερομηνία

Η συντομογραφία του μουσείου, GEM (Grand Egyptian Museum), παραπέμπει και στην αγγλική λέξη "gem", που σημαίνει «πολύτιμος λίθος», τονίζοντας έτσι τη σημασία και τη μοναδικότητα του μουσείου ως ένα «κόσμημα» της αιγυπτιακής πολιτιστικής κληρονομιάς
LIFO NEWSROOM
Ένας οσκαρικός διεκδικητής, ένα υπέροχο μελόδραμα κι ένα arthouse slasher από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Ένας οσκαρικός διεκδικητής, ένα υπέροχο μελόδραμα κι ένα arthouse slasher από αύριο στους κινηματογράφους

Το πολυσυζητημένο «Brutalist» του Μπρέιντι Κόρμπετ, η ευχάριστη έκπληξη που λέγεται «All Shall be Well» και η sui generis ταινία τρόμου «In a Violent Nature» ξεχωρίζουν από το πρόγραμμα αυτής της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

σχόλια

2 σχόλια
και οι Ελληνες ταξιτζηδες δεν φορανε. Βεβαια αυτοι ειναι υπερανω του νομου ετσι κι αλλοιως. Εννοω οτι ειναι μοδα να ρωτανε τον πελατη αν θα βαλουν ταξιμετρο. Οι Εισαγγελεις το γνωριζουν αυτο;
"Αν και η βασιλική οικογένεια είναι υπεράνω νόμου και θεωρητικά δεν μπορεί κάποιο μέλος της να λάβει κλήση από την Τροχαία"Αφήστε όλα τα άλλα, αυτή είναι η εξήγηση. Δεν τους νοιάζει απλά, δεν τους αγγίζει τίποτα και κανένας.
Το πρόβλημα δεν είναι αν τους αγγίζει κάποιος, αλλά η σκέψη ότι θα είναι "ελεύθεροι" χωρίς ζωνη ασφαλείας, για να βγουν από το όχημα, είναι λάθος: Αν κάποιος χτυπήσει δεν θα πορεί να βγει, αν είναι δεμένος κατά τη συγκρουση οι πιθανότητες να είναι καλά λίγο μετά αυξάνονται. Απ'την άλλη οι επίσημοι οδηγούν σε δρόμους που ανοίγει η τροχαία, οπότε και οι πιθανότητες σύγκρουσης μειώνονται
Ναι, τι; Το ίδιο αναφέρεται και στο άρθρο απ τον ειδικό ασφαλείας τους, δεν μου είπες κάτι νέο. Έχει όντως μία λογική αυτό ΑΛΛΆ οι συγκεκριμένοι βασιλιάδες το κάνουν διαρκώς αυτό και ακόμα και μόνοι τους χωρίς καμιά πομπή να κρατά ανοιχτό το δρόμο, το λέει και στην συνέχεια του άρθρου! Και όπως μου είχε πει και ένας συνταξιούχος Βρετανός μια φορά εντελώς απλοϊκά "τόσα χρόνια που ζω, το μόνο που θυμάμαι είναι να κάνουν ό,τι θέλουν και οδηγάνε και όπως νάναι, μονάχα το νέο ζευγάρι /εννοεί Κέϊτ και Ουιλιαμ, εκείνη την περίοδο ο Χάρι δεν είχε γνωρίσει ακόμη την Αμερικανίδα/ δείχνει νάναι προσγειωμένο και σοβαρό, διαφέρουν κάπως απ τους παλιούς". Έχεις ακούσει λογικά την γνωστή φράση "η αλαζονεία της εξουσίας". Ε, αυτό ακριβώς έχουμε εδώ. Όπως είδαμε υπάρχει η κοινή παραδοχή πως δεν τους αγγίζει ο Νόμος και άρα κάνουν ό,τι θέλουν. Θέμα χαρακτήρα είναι αυτό. Υπάρχουν και άλλοι εξουσιάζοντες που κρατάνε χαμηλό προφίλ και δεν προκαλούν. Αυτό μάλιστα ισχύει παντού. Ακόμα και στην Ελλάδα πχ υπάρχουν Δήμαρχοι και Βουλευτές που αν τους σταματήσει Τροχαία απειλούν θεούς και δαίμονες και στέλνουν υποχρεωτική δυσμενή μετάθεση τον άτυχο αστυνομικό ως τιμωρία. Υπάρχουν και συνάδελφοι τους που δεν προκαλούν. Τα ίδια και στην Αγγλία λοιπόν...