Η Ακρόπολη, ο αρχαιολογικός χώρος και ο ναός που έχουν ταυτιστεί όσο τίποτα άλλο με την Αθήνα, λίγο έλειψαν να καταχωριστούν στο κτηματολόγιο ως «αγνώστου ιδιοκτήτη», εξαιτίας της ολιγωρίας που επέδειξε το υπουργείο Πολιτισμού στην υποβολή δηλώσεων ιδιοκτησίας.
H εφημερίδα «Καθημερινή» αποκαλύπτει, σήμερα, μία σειρά από ευτράπελα που σημειώθηκαν κατά την κτηματογράφηση του δήμου Αθηναίων.
Ορισμένοι πολύ παλιοί ναοί στο ιστορικό κέντρο της πρωτεύουσας, δηλώθηκαν με χρησικτησία, καθώς δεν υπήρχαν τίτλοι ιδιοκτησίας ενώ, στο σχέδιο πόλης, το κτίριο του Πανεπιστημίου Αθηνών στην οδό Πανεπιστημίου, φαίνεται να έχει μπροστά του δρόμο που δεν υπάρχει (σ.σ «ακριβώς μπροστά» από το κτίριο).
Πριν λίγες ημέρες ο ανάδοχος της δεύτερης φάσης κτηματογράφησης του Δήμου Αθηναίων (κοινοπραξία «Χωρομετρία» Σύμβουλοι Μηχανικοί- Δημητρίου και Συνεργάτες, Ζαρκαδούλας και συνεργάτες, Αχιλλέας Δρογώσης, Νίκος Ρίζος) παρέδωσε στο «Ελληνικό Κτηματολόγιο» την ψηφιακή βάση δεδομένων, για τον τελικό έλεγχο.
Το υπουργείο Πολιτισμού δεν είχε υποβάλει ούτε μία δήλωση
Ο Γιώργος Δημητρίου, γενικός διευθυντής της εταιρείας Χωρομετρία, μίλησε στην εφημερίδα για τις δυσκολίες του έργου: «Όταν παραλάβαμε, για το υπουργείο Πολιτισμού δεν είχε υποβάλει ούτε μία δήλωση, ενώ ελλιπείς ήταν οι δηλώσεις και άλλων φορέων».
Έτσι, η Ακρόπολη αρχικά καταγράφηκε ως «αγνώστου ιδιοκτήτη» αλλά ευτυχώς, με την παρέμβαση του, το «Ελληνικό Κτηματολόγιο» έδωσε λύση πριν την τελική ανάρτηση.
Εκτός από το Δημόσιο όμως, προβλήματα δημιουργήθηκαν και με τις τράπεζες: «Την περίοδο της κρίσης υπήρξαν πολλές συγχωνεύσεις τραπεζών με τεράστια χαρτοφυλάκια, τα οποία έπρεπε να δηλωθούν εξαρχής και αυτό μας καθυστέρησε χρονικά», εξηγεί ο κ. Δημητρίου.
Το «φυσικό» αρχείο, με τις δηλώσεις και τα έγγραφα των πολιτών καταλαμβάνει 700 τετραγωνικά μέτρα και φυλάσσεται.
σχόλια