«Το παράξενο φαινόμενο της Αθήνας» – Το μεταφυσικό αφιέρωμα του BBC στο θρυλικό σπήλαιο του Νταβέλη

«Το παράξενο φαινόμενο της Αθήνας» – Το μεταφυσικό αφιέρωμα του BBC στο θρυλικό σπήλαιο του Νταβέλη Facebook Twitter
Η είσοδος στο θρυλικό σπήλαιο του Νταβέλη που γέννησε δεκάδες θρύλους και ιστορίες
1

Στην πιο διάσημη μεταφυσική τοποθεσία της Αθήνας κάνει αφιέρωμα το BBC με ένα άρθρο που φέρει τίτλο «Το παράξενο αθηναϊκό φαινόμενο κάτω από το έδαφος» και ασχολείται με τον αστικό μύθο της σπηλιά του Νταβέλη στην Πεντέλη.

Ξεναγός του BBC και της δημοσιογράφου Stav Dimitropoulos, είναι ο Δημήτριος Μακρυδόπουλος, δηλωμένος λάτρης των υπερφυσικών φαινομένων που εξηγεί πόσο τον γοήτευσε από νεαρή ηλικία η ιστορία του σπηλαίου στην Πεντέλη. 

Η Πεντέλη είναι παγκοσμίως γνωστή για τα αρχαία λατομεία της, γράφει το BBC, και στη συνέχεια αναφέρεται στους θρύλους για το σπήλαιο του Νταβέλη.

Οι επισκέπτες έχουν αναφέρει ότι στο σπήλαιο οι ηλεκτρονικές συσκευές δεν λειτουργούν, πως υπάρχουν παράξενες λάμψεις και νερό που στάζει προς τα πάνω, αλλά και ευρήματα για ενδείξεις σατανιστικών τελετών, αναφέρει το δημοσίευμα.

Το 2015 ο Μακρυδόπουλος δημιούργησε ένα «κουτί πνευμάτων» (μια περίεργη συσκευή που ισχυρίζεται πως του επιτρέπει την επικοινωνία με τα πνεύματα μέσω της χρήσης ραδιοσυχνοτήτων) και πήγε στο σπήλαιο έχοντας μαζί του μια υπέρυθρη κάμερα και μερικούς φίλους.

Ήταν Ιανουάριος και το βουνό ήταν καλυμμένο από ομίχλη. Αυτό έκανε πρακτικά αδύνατο για τον ίδιο και για τους άλλους που τον συνόδευαν να δουν τι ήταν μπροστά τους πέρα από τα 5 μέτρα. Ωστόσο ο ίδιος αφηγείται πως είχαν την αίσθηση μιας περίεργης ενέργειας από την πρώτη στιγμή.

«Από τη στιγμή που μπήκα σε αυτό το παρθένο και καθαρό μέρος, έγινα ένα με αυτό. Ήμουν περιτριγυρισμένος από μια ανεξήγητη, ξένη ενέργεια ... Ένιωθα να παρακολουθούν κάθε κίνηση μου ... Δεν μπορούσα να δω ή να ακούσω τίποτα με τις πέντε αισθήσεις μου, αλλά ήξερα», είπε.

Ο 29χρονος τεχνικός ηλεκτρονικών υπολογιστών θυμάται την έκπληξή του όταν επιστρέφοντας στο σπίτι, οι ηλεκτρικές συσκευές του, επιβεβαίωσαν αυτό που αισθάνθηκε στο σπήλαιο.

Το «πνευματικό κουτί» κατέγραψε απόκοσμους ήχους που έμοιαζαν με ψαλμωδία στην αρχαία ελληνική γλώσσα. Ισχυρίζεται πως υπέρυθρη φωτογραφική μηχανή που είχε μαζί του είχε καταγράψει κοντά στο κέντρο του σπηλαίου εικόνες που έμοιαζαν με φαντάσματα και ένα μικροσκοπικό, μαύρο πλάσμα.

Το 1982, ο Γιώργος Μπαλάνος, γνωστός Έλληνας συγγραφέας με θεματολογία μεταφυσικών φαινομένων και επιστημονικής φαντασίας, έγραψε το βιβλίο «Το Αίνιγμα της Πεντέλης» στο οποίο κάνει λόγο για απόκρυφα υπόγεια τούνελ, πυρηνικά όπλα και πειράματα και αναζωπύρωσε το μύθο του σπηλαίου.

Στη δεκαετία του 1990, η ελληνική κυβέρνηση προσπάθησε να ξαναρχίσει τα έργα της στο Σπήλαιο και οι εφημερίδες έκαναν λόγο για πυρηνικά πειράματα. Σύντομα, όλα τα  έργα στο σπήλαιο σταμάτησαν και οι επισκέπτες πλέον συναντούν τούνελ που σφραγίστηκαν.

Παρά το γεγονός πως οι σήραγγες είναι απρόσιτες, οι θεωρίες συνωμοσίας εξακολουθούν να αφθονούν.

Όποια και αν είναι η αλήθεια, μια μελέτη του 2002 του Γεωργίου Δ. Παπαδέα του Ινστιτούτου Γεωλογίας και Ορυκτών Ερευνών της Ελλάδας συμφωνεί ότι υπάρχει κάτι ιδιαίτερο στο σπήλαιο.

Οι επιστήμονες έχουν βρει σχιστόλιθο εμπλουτισμένο με γραφίτη μεταξύ των στρωμάτων του πεντελικού μαρμάρου, το οποίο καθιστά το βουνό έναν καλό αγωγό ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων.

Επιπλέον, το πεντελικό μάρμαρο διαθέτει ορισμένες επιστημονικές ιδιότητες που το οδηγούν να παράγει ηλεκτρικό φορτίο κάτω από συνθήκες υψηλής πίεσης.

Τούτου λεχθέντος, Δημήτρης Παπανικολάου, ομότιμος καθηγητής στο Τμήμα της Δυναμικής, Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος έχει μελετήσει Πεντέλη από το 1973, λέει πως υπάρχει μια εμμονή με τα μεταφυσικά φαινόμενα στο εσωτερικό της Σπηλιάς του Νταβέλη η οποία όμως οφείλεται στην τάση πως ότι δεν γίνεται κατανοητό να λαμβάνει διαστάσεις μύθου.

Περιγράφει πώς όσοι θρύλοι σχετίζονται με το Σπήλαιο είναι αποτελέσματα placebo.

Παρόλα αυτά, αυτό που ομολογεί και ο ίδιος ο Παπανικολάου είναι ότι ορισμένα σημεία στην Πεντέλη κρύβουν έναν μαγνητισμό που δεν έχει ανακαλυφθεί.

«Όταν η Αθήνα βρισκόταν στο αποκορύφωμά της, οι άνθρωποι αφιέρωσαν όλη τη γνώση τους στην εξαγωγή του καλύτερου μαρμάρου στον κόσμο. Ίσως ορισμένοι τόποι έχουν μια ξεχωριστή ενέργεια δική τους: την ενέργεια των χιλιάδων ανθρώπων που κάποτε ζούσαν και ευδοκιμούσαν εκεί», λέει.

Ελλάδα
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

1 σχόλια
για την αρχαία κλασική εποχή το καλύτερο μάρμαρο ήταν της Πάρου και μετά της Νάξου, τα οποία χρησιμοποιούσαν κυρίως για αγάλματα λόγω της λευκότητας και της διαφάνειας που είχαν ως υλικό.