Αντιδράσεις για τον «Δρομέα»: Πολιτικός σάλος για την πρόταση της Μυρσίνης Ζορμπά

Αντιδράσεις για τον «Δρομέα»: Πολιτικός σάλος για την πρόταση της Μυρσίνης Ζορμπά Facebook Twitter
5

Σφοδρές αντιδράσεις στον πολιτικό και μη κόσμο προκαλεί η ιδέα ανταλλαγής του «Δρομέα» του Κώστα Βαρώτσου με άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου από τα Σκόπια.


Ακόμα δεν είναι σαφές αν η ιδέα της μεταφοράς του εμβληματικού γλυπτού που βρίσκεται έξω από το ξενοδοχείο Hilton, ήταν προσωπική της υπουργού Πολιτισμού, Μυρσίνης Ζορμπά - η οποία πλέον προσπαθεί να διαψεύσει τα όσα καταγγέλλει ο ίδιος ο γλύπτης - ή κυβερνητική. 

Χαρακτηριστική ήταν η αντίδραση της εκπροσώπου τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Μαρίας Σπυράκη. Σε ερώτηση για την πρόταση της υπουργού Πολιτισμού για ανταλλαγή του «Δρομέα» με ένα άγαλμα από τα Σκόπια, η κα Σπυράκη σημείωσε ότι «ξεπερνά κάθε φαντασία» η ανταλλαγή με ένα «κακέκτυπο άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου, που αποτελεί σύμβολο παραχάραξης της ιστορίας από τη γειτονική χώρα».

Μάλιστα υποστήριξε ότι μεταξύ του Κώστα Βαρώτσου και ενός υπουργού αυτής της κυβέρνησης «δεν υπάρχει αμφιβολία ποιον να πιστέψουμε».


«Ακούγεται σαν κακόγουστο αστείο, αλλά δυστυχώς δεν είναι. Πρόκειται για μια θλιβερή υπόθεση», δήλωσε από την πλευρά της η Όλγα Κεφαλογιάννη σχετικά με την ιστορία ανταλλαγής του «Δρομέα» των Αθηνών.

«Το υπουργείο Πολιτισμού και προσωπικά η υπουργός κ. Μυρσίνη Ζορμπά, οφείλουν άμεσα να ξεκαθαρίσουν την αδιανόητη ιστορία της ανταλλαγής του "Δρομέα" των Αθηνών με άγαλμα από τα Σκόπια και να μας εξηγήσουν από πού ξεκίνησε η περίφημη "ιδέα"», τόνισε η τομεάρχης Πολιτισμού και Αθλητισμού της ΝΔ και πρόσθεσε: «Ποιον ή ποιους θέλει να καλύψει η κ. Ζορμπά και διαψεύδει με αυτόν τον απρεπή τρόπο έναν καλλιτέχνη του μεγέθους, της σοβαρότητας και του κύρους του κ. Βαρώτσου;».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η αντίδραση του τομεάρχη της εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργου Κουμουτσάκου σε ανάρτησή του στο Twitter: «Κα Ζορμπά, ούτε να το σκέπτεστε. Σαφές; Καλημέρα σας», έγραψε.

 Σε ανάρτησή του στα social media αντίστοιχα, ο Κώστας Μπακογιάννης έγραψε: «Τα σύμβολα της πρωτεύουσας δεν προσφέρονται για τις δημόσιες σχέσεις κανενός υπουργού και καμίας κυβέρνησης. Να σεβόμαστε την Αθήνα και τον πολιτισμό της».

Αντιδράσεις για τον «Δρομέα»: Πολιτικός σάλος για την πρόταση της Μυρσίνης Ζορμπά Facebook Twitter

«Αρνητικό παράγωγο της συμφωνίας των Πρεσπών» χαρακτήρισε, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΟPEN BEYOND, την απόφαση της υπουργού Πολιτισμού, Μυρσίνης Ζορμπά, να ανταλλάξει το εμβληματικό για την πόλη των Αθηνών άγαλμα του «Δρομέα» με κάτι αντίστοιχο από την πλευρά των Σκοπίων, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης.

Ο κ. Λεβέντης επανέλαβε τη θέση του κόμματός του για το θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών, επισημαίνοντας πως «η συμφωνία αυτή μπορεί να ακυρωθεί».

Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι θα φύγει ο «Δρομέας» από την Αθήνα, δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σάκης Παπαδόπουλος στο Πρώτο Πρόγραμμα. Είναι δυνατόν να δώσουμε ένα έργο Τέχνης για να πάρουμε πίσω ένα κιτς άγαλμα; πρόσθεσε.

Στο μεταξύ, απάντηση στο ενδεχόμενο ανταλλαγής αγαλμάτων μεταξύ των δύο χωρών έδωσε νωρίτερα η κυβέρνηση Ζάεφ, μετά τον σάλο για το «Δρομέα» του Κώστα Βαρώτσου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μίλε Μποσνιακόφσκι διέψευσε πως ο «Δρομέας» θα μεταφερθεί από την Αθήνα στα Σκόπια και αντίστοιχα στην ελληνική πρωτεύουσα θα έρθει το άγαλμα που παραπέμπει στον Μέγα Αλέξανδρο και βρίσκεται στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων.

Πολιτική
5

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης για τους νέους και τα social media: Δεν είναι αποτελεσματική η καθολική απαγόρευση

Πολιτική / Μητσοτάκης για τους νέους και τα social media: Δεν είναι αποτελεσματική η καθολική απαγόρευση

Η προστασία της παιδικής ψυχής είναι αυτονόητη υποχρέωση της κοινωνίας, είπε ο πρωθυπουργός και μίλησε για τον ρυθμιστικό ρόλο του κράτους και τις ευθύνες των εταιρειών 
LIFO NEWSROOM
Τι άλλαξε στην πολιτική σκηνή το 2024

LiFO politics / Τι άλλαξε στην πολιτική σκηνή το 2024

Η Βασιλική Σιούτη συζητά με τον Άρη Δημοκίδη και τον Γιάννη Παντελάκη για τα πολυσυζητημένα γεγονότα και πρόσωπα μιας χρονιάς που τα είχε όλα: από εκλογές και ανασχηματισμούς μέχρι απρόσμενες διαγραφές και επεισοδιακές καθαιρέσεις.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
ΥΠΕΞ: Η μεταβατική κατάσταση στην Συρία δε νομιμοποιεί οποιαδήποτε συμφωνία για ΑΟΖ

Πολιτική / ΥΠΕΞ: Η μεταβατική κατάσταση στην Συρία δε νομιμοποιεί οποιαδήποτε συμφωνία για ΑΟΖ

Πηγές του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας τόνισαν ότι τα σύνορα στην περιοχή είναι ευρωπαϊκά και υπογράμμισαν πως το ζήτημα έχει ήδη τεθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω κοινής δήλωσης που συνυπέγραψαν η Ελλάδα, η Αυστρία και η Κύπρος
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης: Η προστασία των συνόρων είναι αναπόσπαστο μέρος της μεταναστευτικής στρατηγικής

Πολιτική / Μητσοτάκης: Η προστασία των συνόρων είναι αναπόσπαστο μέρος της μεταναστευτικής στρατηγικής

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε την ανάγκη για επιπλέον χρηματοδότηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη διαχείριση και την προστασία των συνόρων, συμπεριλαμβανομένων φυσικών κατασκευών
LIFO NEWSROOM
Ζέττα Μακρή: «Οι μαθητές με τη χρήση του 10% θα δίνουν Πανελλήνιες τον Σεπτέμβρη»

Πολιτική / Σκέψεις για Πανελλήνιες και τον Σεπτέμβριο με τη χρήση του 10%, σύμφωνα με τη Ζέττα Μακρή

Η νέα πρόταση για τις εξετάσεις του Σεπτεμβρίου βρίσκεται υπό συζήτηση, ενώ οι αλλαγές στις Πανελλήνιες Εξετάσεις συνεχίζουν να αποτελούν αντικείμενο διαβούλευσης με τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές
LIFO NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Πριν 30 χρονια περιπου(μπορει και παραπανω)που τοποθετηθηκε το αγαλμα αυτο στην Ομονοια ολοι και κυριως οι νεα δημοκρατια εκαναν κακο χαμο μιλωντας για εξαμβλωμα ,κακογουστια και οτι αλλο αρνητικο χαρακτηρισμο μπορεις να φανταστει κανεις.Ολοι ηθελαν να εξαφανιστει το αγαλμα και ειχαν προταθει πολλες τοποθεσιες για την τοποθετηση του αλλα ολοι αντιδρουσαν.Ξαφνικα τωρα εγινε εργο τεχνης και συμβολο της πολης οπου ολοι κοπτονται για την αξια του .
«Κυριως οι νεα δημοκρατια εκαναν κακο χαμο μιλωντας για εξαμβλωμα»Μάλλον τα μπερδέψατε. «Οι νέα δημοκρατία» ήταν αυτοί που ενέκριναν, παρήγγειλαν, και τοποθέτησαν το Δρομέα. Ο τότε Δήμαρχος της Αθήνας και ηγετικό στέλεχος της ΝΔ Μιλτιάδης Έβερτ ήταν ο εμπνευστής, και η τότε αντιπολίτευση ήταν αυτή που αντιδρούσε.
Η αντιπολιτευση που αντιδρουσε το 1988 ηταν η νεα δημοκρατια επειδη τα χρονια 81-89 ειχαμε κυβερνηση πασοκ .Μαλλον εσεις εχετε μπερδεψει κατι καθως ζουσατε και στην θεσσαλονικη οτε.
Και δεν καταλάβατε, και ειρωνεύεστε ;-)Η απόφαση για τον Δρομέα ήταν του ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ τον οποίο κυβερνούσε ο Μιλτιάδης Έβερτ ως αρχηγός της δημοτικής παράταξης της Ν.Δ. Οι αντιδράσεις ήρθαν απ' την αντιπολίτευση (δημοτική παράταξη Μπέης / ΠΑΣΟΚ).
"...Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι θα φύγει ο «Δρομέας» από την Αθήνα, δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σάκης Παπαδόπουλος στο Πρώτο Πρόγραμμα. Είναι δυνατόν να δώσουμε ένα έργο Τέχνης για να πάρουμε πίσω ένα κιτς άγαλμα; πρόσθεσε..."Βορειομακεδονικό κιτς γλυπτό που παραχαράσσει την Ιστορία: θα πάει ασορτί με το μνημείο νεκρών της ΕΡΤ που έστησε η κυβέρνησή του--και του οποίου γλυπτού τα ψωμιά είναι, ελπίζω, επίσης μετρημένα. (Δεν πιστεύω πως η νέα κυβέρνηση πρεπει να κλείσει την ΕΡΤ, όμως αυτό το "έργο τέχνης" σίγουρα πρέπει να αποκαθηλωθεί).