Οποιος τρώει πρωινό παραμένει αδύνατος: το εμπορικό τρικ πίσω από τον διατροφικό μύθο

2

Πόσες και πόσες έρευνες, κατά τις προηγούμενες δεκαετίες, δεν ισχυρίζονταν ότι το πρωινό -πέρα από το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας- είναι και ο βασικός παράγοντας για να διατηρήσει κάποιος τα κιλά και την καλλίγραμμη σιλουέτα του; 

Από τα τέλη του 18ου αιώνα, ρεκλάμες της εποχής αναφέρονται στα οφέλη ενός πρωινού με δημητριακά: ότι έκαναν καλό στο σώμα, στο πνεύμα, στα νεύρα, στο μυαλό, σε ό,τι είχε να κάνει με τους άντρες. Για τις γυναίκες, με κάθε τρόπο γινόταν σαφές ότι μπορούσε να βοηθήσει στον έλεγχο του βάρους, της λεπτής μέσης και της αρμονικής τους σιλουέτας. 

Οποιος τρώει πρωινό παραμένει αδύνατος: το εμπορικό τρικ πίσω από τον διατροφικό μύθο Facebook Twitter
 

Κι αφού όλες αυτές οι έρευνες δεν επιβεβαιώθηκαν κατά κανέναν τρόπο -ότι δηλαδή το πρωινό βοηθά κάποιον να διατηρήσει το βάρος του ή να χάσει τα περιττά κιλά- τότε γιατί αυτός ο μύθος εξακολουθεί να επιβιώνει μέσα στα χρόνια; 

Αυτό οφείλεται σε δύο διάσημα αδέλφια. Ακόμη κι αν τα πρόσωπα τους δεν μας λένε τίποτα, το όνομά τους το γνωρίζουμε από τα παιδικά μας χρόνια. Ο λόγος για τους αδελφούς Κέλογκς, οι οποίοι στα τέλη του 1800 αποφάσισαν να φτιάξουν κάτι σαν πρώιμο κέντρο ευεξίας. Ειδικά, ο Τζον Χάρβι Κέλογκ, γιατρός και εξαιρετικά θρήσκος, πίστευε πολύ στο υγιές σώμα, μάλιστα είχε αναπτύξει και τη θεωρία ότι ο αυνανισμός είναι μία από τις θανάσιμες αμαρτίες και ασθένειες του σώματος και γενικώς ήταν υπέρ ενός εξαγνιστικού -για το σώμα- τρόπου ζωής. 

Οποιος τρώει πρωινό παραμένει αδύνατος: το εμπορικό τρικ πίσω από τον διατροφικό μύθο Facebook Twitter
 

Μάλιστα, η ελαφριά διατροφή και το πρωινό με νιφάδες καλαμποκιού ήταν μέρος της -κατά Κέλογκ- θεραπείας για τις επιθυμίες της σάρκας. Ο αδελφός του γιατρού Κιθ Κέλογκ, ήταν εκείνος ο οποίος έβαλε τα κορν φλέικς σε όλες τις αγορές και τα σπίτια. Τα δαιμόνια αδέλφια, το 1917 εξέδωσαν και περιοδικό υγείας, το οποίο φυσικά προπαγάνδιζε τα οφέλη του καλού πρωινού.

Η επιχειρηματολογία για το κατά πόσο το πρωινό χτίζει ένα γερό σώμα και έναν υγιή οργανισμό συνεχίζεται μέχρι σήμερα και φυσικά δεν είναι ψευδή τα όσα καταγράφονται σε έρευνες για το πώς αυτό το γεύμα ρίχνει τα επίπεδα χοληστερόλης στο φυσιολογικό και κατά τη διάρκεια μιας απαιτητικής ημέρας. Όμως, βλάπτουμε τον εαυτό μας, εάν παραλείπουμε το πρωινό γεύμα; 

Σύμφωνα πλέον και με τα στοιχεία όλων αυτών των πολυετών ερευνών, ο καθένας ρυθμίζει τα της όρεξης του, όπως νιώθει. Αν κάποιος, λοιπόν, δεν είναι ακριβώς φανατικός του πλούσιου πρωινού, μπορεί να το παραλείψει.

Αν όχι, πάλι, ας φάει. Το μυστικό κρύβεται στις βιταμίνες και τα θρεπτικά συστατικά που έχει ανάγκη ο οργανισμός για να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις της καθημερινότητας. Τα υπόλοιπα είναι σε ένα μεγάλο ποσοστό απομεινάρια του εμπορικού τρικ που έκανε τα κορν φλέικς Νο1 πρωινό σε πωλήσεις ανά τον κόσμο. 

Διεθνή
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

2 σχόλια
Πιστεύω ότι παίζει ρόλο και το κλίμα στο οποίο ζεις. Λ.χ. στα ψυχρά κλίματα δεν βγαίνει η μέρα αν δεν φας πρωινό. Στα θερμότερα μπορείς να το παραλείψεις και να πας στο δεκατιανό. Ποτέ δεν θυμάμαι τον εαυτό μου αλλά και τα παιδιά μου τώρα να έχουμε όρεξη για φαγητό πρωί πρωί με την τσίμπλα στο μάτι. Άλλοι γονείς πιέζουν τα παιδιά τους και τα ξυπνάνε μισή ώρα νωρίτερα για να τρώνε πρωινό.Όσο για το γάλα, στο σχολείο των παιδιών μάς είχαν πει ότι το γάλα δεν βοηθάει στην λειτουργία του εγκεφάλου πρωινιάτικα, να το προτιμάμε για χαλάρωση το βράδυ. Σε ορισμένους φέρνει και αέρια και κόψιμο.Και φυσικά όλα αυτά τα δημητριακά μπορεί να έχουν θρεπτικά συστατικά, αλλά είναι και τίγκα στην ζάχαρη. Οπότε για ποια σιλουέτα μιλάμε;
Στην περίπτωση μου ισχύει, γιατί για breakfast (δε το λέω πρωινό, γιατί την περίοδο που σηκώνομαι 5 το απόγευμα, δεν το λες πρωινό) μπορεί να καταναλώσω περί τις 1200-1500 θερμίδες ας πούμε. Και κατά τη διάρκεια της υπόλοιπης μέρας (ή νύχτας) να καταναλώσω 700-1000 και το BMI μου είναι 18 και κάτι.Με λίγα λόγια προτιμώ να τρώω το μεγάλο μου γεύμα όταν ξυπνάω, και όχι πριν κοιμηθώ γιατί μου έρχεται ναυτία έτσι.