ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΕΙΣ

ΒΓΑΛΕ ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΣΟΥ Ο,ΤΙ ΚΡΥΒΕΙΣ Ή ΦΟΒΑΣΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΔΕΧΤΕΙΣ.
 
 

Όλοι έχουμε πράγματα που θέλουμε να τα βγάλουμε από μέσα μας. Αλλά διστάζουμε να τα παραδεχτούμε ακόμα και στους πιο κοντινούς μας ανθρώπους. Όμως, αμαρτία εξομολογημένη, αμαρτία δεν είναι...

ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΣΕ ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ Ή ΕΙΝΑΙ ΕΚΤΟΣ ΤΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΤΗΣ ΣΤΗΛΗΣ ΔΕΝ ΕΓΚΡΙΝΟΝΤΑΙ
ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΟΥ
17.4.2019 | 00:42

Το 50ευρο

Σήμερα έγινε κάτι στο σούπερ μάρκετ, που μου φάνηκε πολύ αστείο. Στρίβω σε ένα διάδρομο, ο οποίος ήταν άδειος, και βλέπω ξαφνικά κάτω ένα διπλωμένο 50ευρο. Αμάν, λέω, εδώ είμαστε. Στέκομαι αμήχανα αρχικά, γιατί αν σκύψω και το πάρω, μπορεί να με δει κάποιος και να μπλέξω. Εν τω μεταξύ, στρίβει στο διάδρομο και μία άλλη και την παίρνω γραμμή που κοζαρει κι αυτή το 50ευρο. Σταματάει κι αρχίζει και καλά να χαζεύει τα ράφια με τα προϊόντα, δίπλα στο χαρτονόμισμα. Εγώ λίγο πιο δίπλα. Αρχίσαμε να κάνουμε βολτουλες γύρω απ' το 50ευρο, ώσπου λέω από μέσα μου τέλος, θα το πάρω. Φωνάζω, λοιπόν, α ένα 50ευρο, κάποιου θα ναι. Αυτή σαστισε εκείνη την ώρα και ψέλλισε κάτι τύπου δεν έχω ιδέα, δεν ξέρω ποιανού είναι, κι έφυγε. Σκύβω, το παίρνω, κι έτσι έβγαλα και τα ψώνια του σούπερ μάρκετ και χτύπησα και μία ωραία μπλουζιτσα που είδα σε γνωστή αλυσίδα αθλητικών ειδών ?
18
 
 
 
 
σχόλια
Eφοσον θα μπορουσε στο καταστημα να αναγνωριστει ο κατοχος του 50ευρου μεσω καμερας, θεωρω το πιο τιμιο θα ηταν να πας στην διευθυνση και να τους το δηλωσεις.Ελπιζω και γω να μην τα χασε καποιος που τα χει πραγματικα αναγκη.
Θα ξεκαθαρίσω αρχικά οτι εφόσον βρούμε οτιδήποτε και ο κάτοχός του μπορεί να ταυτοποιηθεί εύκολα ή δύσκολα, είμαστε υποχρεωμένοι και χωρίς δεύτερη σκέψη να το επιστρέψουμε. Οποιαδήποτε και αν είναι η αξία του.Ας δούμε τώρα τα δεδομένα της συγκεκριμένης περίπτωσης.1) Ο κάτοχος του χαρτονομίσματος μπορεί να ήταν ήδη στο κατάστημα αλλά μπορεί και όχι. Άρα ήδη η πιθανότητα, να έπαιρνε πίσω τα χρήματα είναι μόλις 50%2) Εξετάζουμε και τις βασικότερες περιπτώσεις: α) Η κυρία δεν έπαιρνε το χαρτονόμισμα. Έστω οτι στο κατάστημα υπήρχαν κατ' ελάχιστο 40 πελάτες και 15 υπάλληλοι. Όλοι αυτοί εκφράζουν την πιθανότητα να κρατούσαν οι ίδιοι το χαρτονόμισμα και προστίθενται στην αρνητική πιθανότητα. Έστω οτι αφαιρούμε και ένα 10% από αυτούς (που είναι πάρα πολύ μεγάλο ποσοστό) υποθέτωντας ότι θα το επέστρεφαν. Για να είμαστε πιο αντικειμενικοί.β) Η κυρία έδινε το χαρτονόμισμα στο κατάστημα. Αν πάντα ο κάτοχός του ήταν μέσα, η κυρία θα μπορούσε να είχε περάσει από ταμείο πριν από τον κάτοχό του και όταν ο κάτοχός του ανακάλυπτε ότι του έλειπε το χαρτονόμισμα, το κατάστημα να έκανε το κορόιδο. Υπάρχουν 4 βασικά σενάρια και εδώ, τα τρία αρνητικά.γ) Έστω οτι η κυρία έδινε το χαρτονόμισμα στο κατάστημα και το κατάστημα ήθελε να το δώσει. Έστω επίσης οτι ο κάτοχός του ήταν μέσα και έλεγε στο ταμείο ότι έχασε 50 ευρώ. Υπάρχουν εδώ 3 σενάρια βασικά. Ας υποθέσουμε οτι επικρατεί το σενάριο που ενημερώνεται ο κάτοχος οτι βρέθηκαν 50 ευρώ. Το ποιο πιθανό θα ήταν οτι όλοι οι γύρω και όσοι το άκουγαν να ...ανακάλυπταν οτι έχασαν 50 ευρώ. Όλοι αυτοί αθροίζονται ως αρνητική πιθανότητα. Φυσικά στη συνέχεια καλείται η αστυνομία με πολλά πάλι ενδεχόμενα.Μένοντας λοιπόν σε αυτά τα δεδομένα και θεωρώντας όλα τα ενδεχόμενα ισοπίθανα (που δεν είναι), θεωρώντας επίσης οτι υπάρχουν μόνο αυτά τα βασικά ενδεχόμενα (που είναι πολλά περισσότερα εκ των οποίων σχεδόν όλα αρνητικά) και τέλος οτι υπήρχαν μόνο 55 άτομα συνολικά στο κατάστημα, για να απλοποιήσουμε τις πράξεις και τους υπολογισμούς, η πιθανότητα που υπήρχε στη συγκεκριμένη περίπτωση, να επιστρέψει το χαρτονόμισμα στον πραγματικό του κάτοχο είναι 0,72%Στην καλύτερη περίπτωση φυσικά που στην πραγματικότητα είναι σαφώς χαμηλότερη.Πάμε να κρίνουμε τώρα την απόφαση της κυρίας. Βασική προυπόθεση όταν αποφασίζεις για οτιδήποτε έχει ρίσκο είναι οι πιθανότητες. Η κυρία λοιπόν θα έπρεπε να αποφασίσει να μην κρατήσει το χαρτονόμισμα, παίρνοντας το ρίσκο να το επιστρέψει (με δεδομένο οτι ο κάτοχος δεν μπορεί να ταυτοποιηθεί), με πιθανότητα 0,72% (στην καλύτερη περίπτωση) να επιστρέψει στον πραγματικό του κάτοχο.Ποιος θα έπαιρνε οποιαδήποτε απόφαση με ρίσκο, βασιζόμενος σε αυτή την πιθανότητα;!
Kρίμα γι' αυτόν που τα έχασε (καθώς ήταν και μεγάλο ποσό) αλλά κανείς δεν θα μπορούσε να αποδείξει ότι ήταν δικά του, παρεκτός κι αν τα έβλεπες την ώρα που έπεφταν από την τσέπη του. Ή αν τα έβρισκες μέσα στο πορτοφόλι. Ακόμα κι αν γύριζες όλο το σούπερ μάρκετ φωνάζοντας "ποιός έχασε ένα 50άρικο" ξέρεις πόσους πιθανούς μνηστήρες θα πετάγονταν; Ποιός όμως θα έλεγε την αλήθεια; Και πώς θα το καταλάβαινες;Και τώρα καταψηφίστε με. Ας είμαστε όμως ειλικρινείς, τουλάχιστον με τον εαυτό μας...
Εννοείται πως όλοι θα τα κρατούσαμε εάν δεν βρίσκαμε τον κάτοχο. Έτσι νομίζω τουλάχιστον. Άξιζε τον κόπο, πάντως, μία προσπάθεια να απευθυνθεί στην ρεσεψιόν του καταστήματος, μήπως ο άνθρωπος τα αναζητούσε και πήγε να ρωτήσει εάν βρέθηκαν. Εάν τέλειωνε τα ψώνια και δεν είχε εμφανιστεί κανείς, φαντάζομαι και το κατάστημα δεν θα είχε αντίρρηση να τα κρατήσει αυτός που τα βρήκε.
Θεωρώ ότι ο μόνος τρόπος να ταυτοποιηθει ο πραγματικός κάτοχος, είναι να δεις κάποιον να ψάχνει εναγωνίως. Και οι κάμερες σίγουρα, αλλά δεν ξέρω κατά πόσο θα έμπαινε στον κόπο ένας υπάλληλος να ψάξει :(
Ρε τρουφάκι, όσο και να με παρακαλάς, εγώ δεν σε καταψηφίζω... ;)Υπάρχουν όμως και οι κάμερες πλέον, ακόμη και στα μικρομάγαζα.Μου έχει τύχει να φτάσω στο ταμείο, να πληρώνω το λογαριασμό των 20κάτι Ευρώ με 50άρικο και η ταμίας να διαρρηγνύει τα ιμάτιά της ότι δεν της έδωσα τέτοιο χαρτονόμισμα και επέμενε να μου δώσει ρέστα από 30 Ευρώ. Χρειάστηκε να ανατρέξουμε στις κάμερες για να βρω το δίκιο μου και τα σωστά μου ρέστα.
Φουρφουλακι εμένα μου έτυχε το αντίστροφο. Να πληρώσω με 20€ και αυτή να μου δίνει ρέστα από 50€, την κοιτάζω, της λέω, αν ήξερα ότι θα έβγαζα τόσο εύκολα μεροκάματο σήμερα δεν θα πήγαινα για δουλειά. Μου λέει τί εννοείς, της εξηγώ, με ευχαριστεί. Υπάλληλος σε περίπτερο ήταν η κοπέλα.
Όσο για τις ψήφους, τρουφάκι, μην ασχολείσαι. Έχουμε μάθει πλέον ποιοι και με ποια κριτήρια καταψηφίζουν εδώ μέσα και δεν θα τους κάνουμε την χάρη. Πάει βάσει συμπάθειας και όχι σχολίου.Βλ. Γύπας. Περαστικά βρε.
Λιλίκα το ξέρω ότι δεν πάει βάσει σχολίου. Εδώ έχω γράψει κάτι, κάποιος από κάτω έγραψε απλά "συμφωνώ με τρουφάκι" κι αυτό το σχόλιο πήρε πιο πολλά ταυτίζομαι από το δικό μου. ΧαχαχαχαΚι έχει γίνει αρκετές φορές, οπότε όπως καταλαβαίνεις δεν το παίρνω και πολύ στα σοβαρά :)
Είναι αστείο να με λέει ηλικιωμένη ένας τύπος μεγαλύτερης ή ίδιας ηλικίας με μένα και από την άλλη είναι χυδαίο να μας εκβιάζει, απειλεί, βρίζει, ειρωνεύεται ο ίδιος άνθρωπος που μας κουνάει το δάχτυλο λέγοντας να μην τα κάνουμε εμείς αυτά εδώ μέσα. Και αν σκεφτείς ότι είναι και δάσκαλος σε πιάνει τρέλα!! Θα μπει να μας τιμωρήσει τώρα που πιάσαμε την κουβέντα στα σχόλια. Μας το έχει απαγορεύσει, θυμάσαι; Αχαχχαχαχαχαχχαχα!! Άρε γύπα/μακεδονα/zippo/και δε ξέρω τι άλλο ποια σε ευνούχισε άραγε και την πληρώνουμε εμείς;
Ουσιαστικά, τα έκλεψες δηλαδή.Στη θέση σου, θα πήγαινα στο γραφείο πληροφοριών του σούπερ μάρκετ, μην τυχόν και κάποιος το αναζήτησε. Παίζει και αυτός που το έχασε να ήταν ακόμη μέσα στο κατάστημα. Από την άλλη βέβαια, υπάρχουν και κάποιοι, μεταξύ αυτών και εσύ, βάσει της αντίδρασής σου, που έχετε το σκεπτικό "καλύτερα να τα φάω εγώ που τα βρήκα, παρά οι υπάλληλοι του σούπερ μάρκετ ή προς Θεού, αυτός που τα έχασε".Εύγε! Να χαίρεσαι τα ψώνια σου και πάντα τέτοια!
Δυστυχώς, υπάρχει μια γενική τάση του "εγώ να βγάλω τα γούστα μου στην πλάτη του Άλλου και να πάτε να μαμηθείτε οι υπόλοιποι", Λιλίκα μου. Οι προσωπικές αρχές και η ακεραιότητα χαρακτήρα, είναι έννοιες δυσνόητες.Τα φιλιά μου και την καλημέρα μου!
Scroll to top icon