Με μία συνέντευξη που έδωσε στο Antivirus η Κατερίνα Ντούσκα, αποκαλύπτει τη στάση που σκοπεύει να τηρήσει απέναντι στις εκκλήσεις για μποϊκοτάζ της Eurovision στο Ισραήλ.
«Σαν μουσικός θεωρώ ότι ο σκοπός της τέχνης είναι να ενώνει τον κόσμο, όχι να τον διχάζει και γι' αυτό δεν πρέπει να λογοκρίνεται η μουσική», απαντά η Κατερίνα Ντούσκα, που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον φετινό ευρωπαϊκό διαγωνισμό στο Ισραήλ.
Ο Γουότερς ιδρυτικό μέλος των Pink Floyd, έχει ζητήσει από την Ελληνίδα να μποϊκοτάρει τον φετινό διαγωνισμό της Eurovision στο Τελ Αβίβ.
«Κατερίνα, νομίζω ότι το να πας εκεί στο Ισραήλ θα ήταν ένα μεγάλο λάθος», είχε σχολιάσει ο καλλιτέχνης σε βίντεο προς την καλλιτέχνιδα. Ο Γουότερς είναι από τους πιο γνωστούς εκπροσώπους του διεθνούς κινήματος BDS που ζητά κυρώσεις κατά του Ισραήλ για την πολιτική σε βάρος των Παλαιστινίων.
Σε συνέντευξη της στο Antivirus, η Κατερίνα Ντούσκα τονίζει πως η Eurovision είναι ένας διαγωνισμός φιλίας και ενότητας.
«Έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις αυτό το θέμα, το μποϊκοτάζ. Για μένα η Eurovision ήταν πάντα ένας διαγωνισμός φιλίας, ενότητας και πολυπολιτισμικότητας. Αυτό πρεσβεύει σαν μουσικός διαγωνισμός, ανεξάρτητα από τη χώρα που τον φιλοξενεί κάθε χρόνο. Σαν Κατερίνα είμαι μουσικός, δεν είμαι πολιτικός, δεν μπορώ να μιλήσω για τις πράξεις καμιάς κυβέρνησης, κανενός κράτους».
«Σαν μουσικός θεωρώ ότι ο σκοπός της τέχνης είναι να ενώνει τον κόσμο, όχι να τον διχάζει και γι' αυτό δεν πρέπει να λογοκρίνεται η μουσική. Αν αυτό με ρωτάτε. Δεν έχω δει ποτέ τον διαγωνισμό να συμπεριφέρεται ρατσιστικά και να κάνει διακρίσεις. Άλλο το τι κάνουν τα κράτη. Και για αυτό θεωρώ ότι έχει αντέξει τόσο πολύ μέσα στον χρόνο η Eurovision», προσθέτει.
«Το Ισραήλ πάντα συμμετείχε και αγκαλιαζόταν από αυτόν τον διαγωνισμό. Κάθε χρόνο θα φιλοξενηθεί κάπου ο διαγωνισμός, δεν είναι πολιτικό το θέμα», συνεχίζει, λέγοντας πως «σκοπός του είναι να γεφυρώνονται οι διαφορές, συμμετέχουν χώρες από τη Δύση, από την Ανατολή, πολύ διαφορετικά πολιτεύματα μεταξύ τους, διαφορετικές θρησκείες.
»Όλοι εκείνη τη στιγμή έρχονται κοντά, συνυπάρχουν σε έναν θεσμό, που αυτό σαν γεγονός είναι φοβερό. Κρατάνε όλοι τη σημαία της χώρας τους σε ένα ενιαίο κοινό, ο ένας δίπλα στον άλλον και όλοι διασκεδάζουν το ίδιο. Δεν υπάρχει έχθρα.
»Κι εγώ, μεγαλωμένη στον Καναδά, δεν έχω συνηθίσει σε κάτι άλλο. Ήμουν σε μία σχολική τάξη 40 παιδιών, όπου σχεδόν το κάθε παιδί ήταν από διαφορετική χώρα, καταγωγή. Αυτό είναι το φυσικό μου περιβάλλον και μου αρέσει πάρα πολύ που έχουμε έναν πανευρωπαϊκό διαγωνισμό, ο οποίος επεκτείνεται»
Κλείνοντας, η Κατερίνα Ντούσκα δηλώνει πως, μέσα από τη μουσική της, θέλει να αναδείξει «έναν χώρο ο οποίος δεν προβάλλεται».
«Είμαστε μία φοβερή γενιά ανθρώπων, με πολυπολιτισμικά ερεθίσματα, είτε γιατί οι περισσότεροι πλέον σπουδάζουν έξω είτε γιατί πολλοί μένουν έξω, επιστρέφουν. Έχει πάρα πολλά να δώσει αυτή η γενιά. Είναι μια τρομερά ανοιχτόμυαλη γενιά και το θεωρώ πολύ βασικό για να προχωράμε στις τέχνες»
Υπενθυμίζεται πως το κίνημα BDS Greece διοργανώνει συναυλία - μποϊκοτάζ στη Eurovision στις 5 Μαΐου, στο Gagarin205, με τίτλο: «Φέτος δεν πάμε Eurovision - στηρίζουμε Παλαιστίνη».
Διόρθωση: Η συνέντευξη δόθηκε στο Antivirus magazine για το τεύχος Απριλίου (5/4 - πριν την προσωπική έκκληση του Ρότζερ Γουότερς στην Κατερίνα Ντούσκα) και αναρτήθηκε σήμερα στην ιστοσελίδα του Antivirus.
σχόλια