10 μαγαζιά της Ζωοδόχου Πηγής στα Εξάρχεια γίνονται γκαλερί για μια ομαδική έκθεση
19 εικαστικοί εμπνεύστηκαν από τα μαγαζιά του δρόμου, μετατρέποντάς τα σε εκθεσιακούς χώρους
Η Αθήνα είχε αδειάσει το απόγευμα της Παρασκευής 24 Μαΐου, δύο μέρες πριν από τις εκλογές, καθώς ο περισσότερος κόσμος έφυγε για την «ιδιαίτερη πατρίδα» του, όπως λέμε, για να ψηφίσει. Η βραδιά στα Εξάρχεια ήταν γλυκιά, ζεστή και γεμάτη αισιοδοξία. Λίγα μέτρα πιο πάνω από τη βαβούρα της πλατείας, κατά μήκος της Ζωοδόχου Πηγής, μια παρέα καλλιτεχνών είχε εγκαίνια και είχε καλέσει φίλους, γνωστούς και φιλότεχνους εν γένει να δουν την ομαδική της έκθεση.
Η ομάδα Storgia, που αποτελείται από τους Μαρίλια Κολυμπίρη, Αδριανό Τρίκα-Πανδή και Ελένη Τσαμαδιά, πρότεινε ένα event, μέσω του οποίου ελπίζει να πετύχει μια νέα προσέγγιση στη θέαση της τέχνης αλλά και της καθημερινότητας.
Έχοντας επιλέξει δέκα διαφορετικά σημεία επί της Ζωοδόχου Πηγής μεταξύ των κάθετων οδών Ανδρέα Μεταξά και Καλλιδρομίου, δηλαδή δέκα μαγαζιά-μικροεπιχειρήσεις, κολεκτίβες και υπηρεσίες, ανέθεσαν σε 19 εικαστικούς να εμπνευστούν από τον χαρακτήρα κάθε χώρου και να δημιουργήσουν έργα. Το αποτέλεσμα ήταν οι χώροι αυτοί να γίνουν εκθεσιακοί, φιλοξενώντας τα έργα αυτά.
Ξεκινήσαμε από το γνωστό, καλόγουστο και μίνιμαλ αισθητικής κομμωτήριο στη γωνία Ζωοδόχου Πηγής και Μεταξά «Everyday a story», όπου επάνω από λευκό φόντο κρέμονταν δύο φωτογραφικά έργα του Δημήτρη Αντωνίτση.
Όλοι οι εκθεσιακοί χώροι του event αποτελούσαν σταθμούς ενός σπονδυλωτού πάρτι, καθώς, σχεδόν παντού, πρόσφεραν ποτά.
Η επόμενη στάση, το μαγαζί μπαχαρικών «Κύμινο», με έργα της Χαράς Κεράστα, ήταν κλειστό γιατί ο ιδιοκτήτης είχε φύγει για να ψηφίσει, στερώντας από την καλλιτέχνιδα την ικανοποίηση να δει τα έργα της εκτεθειμένα. Έτσι, ούτε οι επισκέπτες τα είδαμε. Μικρό το κακό, η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 12 Ιουνίου (ώρες λειτουργίας των μαγαζιών), οπότε θα επιστρέψουμε.
Στη συνέχεια, σταματήσαμε στο Zacharias Crafts, στο νούμερο 55, όπου και εκθέτουν οι Εύη Καλογηροπούλου, Κυριάκος Μητρόπουλος και Άγγελος Σχίζας, ενώ, λίγο πιο πάνω, στους τοίχους του δισκάδικου Old School Records, είδαμε δύο ενδιαφέροντα δίχρωμα έργα του Σωκράτη Φατούρου.
Στο επόμενο δισκάδικο, το Plan 59, είδαμε έργα των Βαγγέλη Χούρσογλου, Στυλιανής Παπαδόδημα και Μαρήλιας Σταγκουράκη. Στον Σκόρο, γωνία με Ερεσσού, γνωστό πια σημείο ανταλλαγής ρούχων, ο Ιάκωβος Βολκόβ «έντυσε» ολόκληρη τη γωνιακή κολόνα με ρούχα. Η έκθεση συνεχίζεται μέσα στο μαγαζί με έργα της Σοφίας Στέβη και της Ελένης Τσαμαδιά.
Στην απέναντι ακριβώς γωνία, όπου βρίσκεται ένα από τα ομορφότερα μαγαζιά της περιοχής, το φυτώριο Kopria, η Μαρίλια Κολυμπίρη και η Zoë Paul έχουν τοποθετήσει δύο υπέροχα ναΐφ έργα που ταιριάζουν απόλυτα με τα φυτά που κυριαρχούν εκεί μέσα. Διαγωνίως απέναντι, στο μίνι μάρκετ της Ζωοδόχου Πηγής 67 τα έργα της Sofia Gaafar αντικατοπτρίζουν τα είδη μικρεμπορίου του μαγαζιού.
Στις εκδόσεις Έρμα τα έργα των Βαγγέλη Χούρσογλου, Νίκου Λαγού και Πάνου Παπαδόπουλου, ανάλογης με τον χώρο αισθητικής, σαν να αποτελούσαν προέκταση της ιδιαιτερότητάς του, και ακριβώς απέναντι, στο βιβλιοπωλείο των ιστορικών εκδόσεων Γκοβόστη, το σχόλιο του Σωτήρη Φωκέα με το «Book of Facebook» ‒900 σελίδες από τις 20.000 που η παντοδύναμη εταιρεία κοινωνικής δικτύωσης υποχρεώθηκε να του παραδώσει από το προσωπικό του καθημερινό chat room μετά τη νίκη της δίκης Europe vs. Facebook‒ δίνει ένα ιδιαίτερο στίγμα. Άλλο ένα «εκδοτικό» εγχείρημα του Ευριπίδη Παπαδοπετράκη ολοκλήρωσε την περιήγησή μας.
Όλοι οι εκθεσιακοί χώροι του event αποτελούσαν σταθμούς ενός σπονδυλωτού πάρτι, καθώς, σχεδόν παντού, πρόσφεραν ποτά. Χαρούμενες φατσούλες νέων με πλατιά χαμόγελα μετακινούνταν από τον ένα χώρο στον άλλον, μέχρι που γύρω στις 10 το βράδυ, που έκλεισαν τα μαγαζιά, μεταφερθήκαμε όλοι στο μίνι μάρκετ στο νούμερο 67, όπου ο DJ Γιώργος Κουτίδης, μπροστά από τα decks, έδινε με δυνατή μουσική τον ρυθμό στο πάρτι που ακολούθησε. Αποχαιρετώντας έναν μακρύ χειμώνα και καλωσορίζοντας με τον πιο γλυκό τρόπο το καλοκαίρι.
- Facebook
- Twitter
- E-mail
1