Η ενότητα του Ανοίγματος στην Πόλη με τις 42 ενέργειες που θα διεξαχθούν σε Αθήνα και Πειραιά συμβάλλει στην ενεργοποίηση των κατοίκων και αποτελεί ένα εγχείρημα στο οποίο το αστικό τοπίο αναδεικνύεται μέσα από την περιπλάνηση, ενώ ο δημόσιος χώρος αναπροσδιορίζει τη σχέση του με τον πολιτισμό.
Όπως τόνισε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, αυτή η πολύπλευρη πρωτοβουλία «έχει στόχο να επεκτείνει την εμβέλεια του φεστιβάλ και εκτός των παραδοσιακών του τειχών, καθιστώντας την καλλιτεχνική δημιουργία όχημα για την καλύτερη γνωριμία με την πόλη αλλά και την ενεργοποίηση των συλλογικοτήτων που δρουν σε αυτήν. Ο κόσμος συμμετέχει ενεργά, όχι μόνο λόγω της ελεύθερης εισόδου αλλά, κυρίως, λόγω της προσέγγισης του δημόσιου χώρου μέσα από ένα ιδιαίτερο καλλιτεχνικό βλέμμα, μέσα από τη θεατρική αφήγηση, μέσα από το φίλτρο της λογοτεχνίας, εν τέλει μέσα από το διαφορετικό μοίρασμα μιας γνωστής ή λιγότερο γνωστής ιστορίας».
Το Άνοιγμα στην Πόλη έχει στόχο να επεκτείνει την εμβέλεια του φεστιβάλ και εκτός των παραδοσιακών του τειχών, καθιστώντας την καλλιτεχνική δημιουργία όχημα για την καλύτερη γνωριμία με την πόλη αλλά και την ενεργοποίηση των συλλογικοτήτων που δρουν σε αυτήν.
Μία από τις πιο ιδιαίτερες αστικές περιηγήσεις είναι εκείνη με το περιοδικό δρόμου «Σχεδία» μέσα από προσωπικές αφηγήσεις των οδηγών, οι οποίοι μεταδίδουν την εμπειρία τους αλλά και την πεποίθηση ότι «στην άκρη του δρόμου πάντα υπάρχει ελπίδα» (2/6-17/7, 11:00). Έτσι, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να περιπλανηθούν σε μερικές από τις σημαντικότερες κοινωνικές δομές του κέντρου της Αθήνας (συσσίτια, υπνωτήρια, κέντρα απεξάρτησης, κέντρα ημέρας) με οδηγούς νυν και πρώην άστεγους συμπολίτες μας, μέλη του δικτύου διανομής της «Σχεδίας».
Στη σειρά «Αθήνα - Τόποι μνήμης» ξεχωρίζουμε τον Περίπατο στη Ρωμαϊκή Αγορά και στη Βιβλιοθήκη του Αδριανού με τον καθηγητή Μανόλη Κορρέ (3/6, 18:15). Θέμα του η συνύπαρξη των πολιτισμών κατά τη διάρκεια των αιώνων μέσα από ένα σύνολο σημαντικών μνημείων, από τα ρωμαϊκά χρόνια μέχρι και την οθωμανική εποχή.
Ταυτόχρονα, με αφορμή τη συμπλήρωση 50 ετών από τον θάνατο του μεγάλου λογοτέχνη Στρατή Μυριβήλη (19 Ιουλίου 1969) θα διενεργηθεί ένας λογοτεχνικός περίπατος με τίτλο «Η στράτα του Στράτη στην Αθήνα: Λογοτεχνικός περίπατος στα βήματα του Στράτη Μυριβήλη» (11/6, 18:00). Η αφετηρία θα είναι στο σπίτι του, στην οδό Ερεσσού, με πρόλογο του δημοσιογράφου Ν. Βατόπουλου και τρεις στάσεις σε Εξάρχεια και Νεάπολη, με αναγνώσεις, αποσπάσματα από διηγήματα και επίλογο από τον συγγραφέα Κ. Ακρίβο.
Στις 2/7 και ώρα 18:15 θα ξεκινήσει από την πλατεία Ομονοίας μια διαδρομή που θα διασχίσει όλες τις ιστορικές περιόδους της πόλης με τίτλο «Από την Ομόνοια στο Σύνταγμα: Στοές και πλατείες» με τον καθηγητή Παναγιώτη Τουρνικιώτη.
Στην πλατφόρμα «Διαφορετικότητα» συναντάμε την εικαστική εγκατάσταση για τους τοξικομανείς του Μεσοπολέμου με τίτλο «Ηλίας Πούλος: Αυτό που δεν βλέπουμε μας κοιτάζει» (Victoria Square Project, 8-30/6, 21:00), η οποία προσκαλεί τον επισκέπτη σε μια συνομιλία με το αποξενωμένο πρόσωπο του εξαρτημένου.
Παράλληλα, το κοινό θα μπορεί να παρακολουθήσει το τριήμερο κινηματογραφικών προβολών (Θερινός κινηματογράφος Λαΐς, Amoqa, Beaver) με το φεστιβάλ «Αφροδίτη* η μαγεία της*, το έργο της*, η επιθυμία της*, η δύναμή της*, η φροντίδα της*». Η πλατφόρμα «Αφροδίτη*» επικεντρώνεται στην queer φεμινιστική τέχνη, φέρνοντας σε επαφή τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα σε τοπικό και διεθνές επίπεδο, επιδιώκοντας ταυτόχρονα να προσεγγίσει νέα ακροατήρια στην Αθήνα.
Στο διάστημα 27-30/6 στο six d.o.g.s η παράσταση-διάλογος της Βέρας Λάρδη και της Αλεξάνδρας Βασιλείου A New Era(?) / Μια νέα εποχή? επικεντρώνεται στην ομοφοβία, στην αμφιφοβία και στην τρανσφοβία, καθώς και στο πώς τις βιώνουν οι άνθρωποι που είναι ομοφυλόφιλοι, αμφιφυλόφιλοι και τρανς.
«Ιστορίες από μια παράλληλη πραγματικότητα» είναι ο τίτλος του ηχητικού περιπάτου με θέμα τη ζωή μετά τα ναρκωτικά που θα διεξαχθεί στο ΚΕΘΕΑ (Πολιτιστικό στέκι ΚΕΘΕΑ, Διάβαση, 23/5-9/7). Άνδρες και γυναίκες όλων των ηλικιών, πρώην εξαρτημένοι χρήστες ουσιών, μας «ξεναγούν» στον δημόσιο χώρο μέσα από ηχητικές αφηγήσεις και ντοκουμέντα, χαρτογραφώντας με τον δικό τους ιδιότυπο τρόπο την πόλη.
Μια παράσταση θεάτρου-ντοκουμέντου, την Κυψέλη - New kids on the block, βασισμένη σε συνεντεύξεις κατοίκων της Κυψέλης, έχει αναλάβει να παρουσιάσει ο Παντελής Φλατσούσης (1-4/7, 20:30) στο 15ο Λύκειο Κυψέλης.
Φέτος το Φεστιβάλ Αθηνών φιλοξενεί τη δράση «Οι πέτρες μιλούν» (7-14/7, 11:00). Μια πολιτιστική και τουριστική πρωτοβουλία που διοργανώνεται για τρίτη χρονιά από την Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών - Αττικής και Αργοσαρωνικού. O λόγος αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων, ποιητών και πολιτικών παρουσιάζεται σε τρεις γλώσσες (ελληνικά, αγγλικά και γαλλικά) με τη μορφή θεατρικών δρωμένων σε σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία της Αθήνας.
Οι πέτρες μιλούν
Στον Πειραιά ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η περφόρμανς μακράς διάρκειας «In situ» (Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά, 5-10/6, 10:00, 12-13/6, 10:00), στην οποία η χορεύτρια και χορογράφος Έλενα Αντωνίου επιχειρεί να δημιουργήσει ένα ζωντανό έκθεμα στο εδώ και στο τώρα ενός μουσειακού χώρου, όπως και η εικαστική έκθεση «Τα πετεινά» του ποιητή και φωτογράφου Κώστα Ζαφειρόπουλου, Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, 18-25/6, 11:00.
Σε συνεργασία με το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά θα πραγματοποιηθεί η παράσταση Ζωή - Η αντίληψη του κόσμου μέσα από το άγγιγμα (Ειδικό Σχολείο Αυτιστικών Πειραιά, 18/6, 11:00). Οι θερμοκρασίες, οι υφές και τα σχήματα θα αποτελέσουν τις συνισταμένες ενός βιωματικού έργου, στο πλαίσιο του οποίου οι επισκέπτες θα προσεγγίσουν τον κόσμο μέσα από το άγγιγμα των παιδιών, εκφράζοντας έναν τρόπο «θέασης της ζωής» μέσα από τη δική τους οπτική.
Μια ακόμη ενδιαφέρουσα δράση είναι η «Μοναξιά - Η γενναιοδωρία του ανθρώπου που ζει ανέστιος» (Όμιλος για την Unesco, Πειραιώς και Νήσων, 19/6, 19:00). Ένα έργο που στόχο έχει την αναζήτηση της έννοιας της «οικίας», όπως γίνεται αντιληπτή από τα πρόσωπα που την έχουν απολέσει.
Στην ίδια λογική εντάσσεται και η «Καρτερία - Η ζωή και η αντοχή της, διαμέσου του χρόνου» στις εργατικές πολυκατοικίες Κοκκινιάς (23/6, 20:00), όπου προσωπικές μαρτυρίες των κατοίκων μπλέκονται με αγαπημένα μουσικά κομμάτια για την ιστορία της περιοχής και, ανοίγοντας διάλογο με το Βιβλίο του Ιώβ (Κεφ. 13, Η καρτερία του Ιώβ), μιλούν για την ανθρώπινη επιμονή στην αναζήτηση της ευτυχίας.
Τέλος, συναρπαστική προβλέπεται να είναι και η εμπειρία της επίσκεψης στους χώρους της «Πυξίδας» («Πυξίδα», 21/6, 12:00), κατά τη διάρκεια της οποίας οι οικότροφοι ασθενείς θα παρουσιάσουν επιστολές σε προσφιλή τους πρόσωπα με τίτλο «Βοήθεια - Η προσπάθεια για επικοινωνία μέσα από την ομίχλη της ψυχικής ασθένειας».
To άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO
σχόλια