ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΕΙΣ

ΒΓΑΛΕ ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΣΟΥ Ο,ΤΙ ΚΡΥΒΕΙΣ Ή ΦΟΒΑΣΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΔΕΧΤΕΙΣ.
 
 

Όλοι έχουμε πράγματα που θέλουμε να τα βγάλουμε από μέσα μας. Αλλά διστάζουμε να τα παραδεχτούμε ακόμα και στους πιο κοντινούς μας ανθρώπους. Όμως, αμαρτία εξομολογημένη, αμαρτία δεν είναι...

ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΣΕ ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ Ή ΕΙΝΑΙ ΕΚΤΟΣ ΤΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΤΗΣ ΣΤΗΛΗΣ ΔΕΝ ΕΓΚΡΙΝΟΝΤΑΙ
ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΟΥ
13.6.2019 | 02:02

νετφλιξ και φιλοσοφια

μηπως οι ιδιοι οι σκηνοθετες /κινηματογραφιστες που κραζουν το typecasting στους ρολους πεφτουν στην παγιδα της τυποποιησης στα σεναρια και τη σκηνοθεσια ? πχ αν οι αμερικανοι φτιαχνουν larger than life ιστοριεςοι αγγλοι πιο ρεαλιστικες και "εξυπνες" οι λατινοι κοινωνικα δραματα , οι βαλκανιοι κουστουριτσικα δραματα , οι σκλανδιναβοι κοινωνικα δραματα με Industrial αισθητικη αποξενωσης (το λεω με αφορμη αρκετες αγγλικες σειρες που εχω δει που νομιζω οτι εχουν καλα σεναρια αλλα χανουν πολυ σε σχεση με τις αμερικανικες σε θεματα σκηνοθεσιας και αναρωτιεμαι αν ειναι θεμα χρηματων η απλα αισθητικης)
3
 
 
 
 
σχόλια
'Εχω μπερδευτεί κάπως με την εξομολόγηση. Δεν καταλαβαίνω αν αναφέρεσαι κυρίως στον κινηματογράφο ή στη τηλεόραση γιατί ο ρόλος του σκηνοθέτη σε κάθε περίπτωση είναι τελείως διαφορετικός. Στην τηλεόραση ο creator είναι ο απόλυτος άρχοντας μιας σειράς και ο σκηνοθέτης έχει απλά διεκπεραιωτικό ρόλο- εξαίρεση αποτελούν κάποιες σειρές που σκηνοθετήθηκαν από σκηνοθέτες-φίρμες όπως το knick,to Mindhunder,to Βig Little Lies κ.ά. Επίσης το ότι οι λατίνοι σκηνοθετούν κοινωνικά δράματα, οι βαλκάνιοι κουστουριτσικά κοινωνικά δράματα και οι αναφορές στις υπόλοιπες χώρες είναι μια τρομερά ξεπερασμένη κατηγοριοποίηση η οποία δεν ισχύει πλέον σε καμία περίπτωση. Όταν αναφερόμαστε σε τόσο μεγάλες χώρες όπως οι λατινοαμερικάνικες που έχουν τόσο μεγάλη παράδοση στο σινεμά δεν είναι δυνατό να συναντήσουμε μόνο ένα είδος ταινιών. Θα συναντήσεις ταινίες που εκετείνονται από τον απόλυτο ρεαλισμό μέχρι την επιστημονική φαντασία,το σουρεαλισμό και την campus υπερβολή. Επίσης οι σκανδιναυοί τα τελευταία χρόνια γυρίζουν μεν κοινωνικά δράματα - όπως όλες οι χώρες παγκοσμίως!- αλλά εκεί που δίνουν ρέστα είναι το νεο-νουάρ γιατί απλά εκμεταλλεύονται τηλεοπτικά και κινγματογραφικά τους πολλούς και καλούς συγγραφείς αστυνομικών μυθιστορημάτων. Να κλείσω με τη σύγκριση αμερικανικών-αγγλικών σειρων: πολλές αγγλικές σειρές κάνουν θραύση ακόμα και στην Αμερική -η οποία είναι η Μέκκα του θεάματος. Θεωρείς τους Peaky Blinders, το Penny Dreadful, τo Taboo, το Downton Abbey ή το Crown κακοσκηνοθετημένες και προχειροστημένες δουλειές;Κατά τη ταπεινή μου γνώμη θα συμβούλευα να μη κρίνουμε το σύνολο της δημιουργικής κουλτούρας ενός λαού/μιας χώρας με βάση το Netflix, το οποίο αποτελεί ένα κομμάτι της προσωπικής μας ψυχαγωγίας και έχει χαρακτηριστικά που εξυπηρετούν ένα προφίλ το οποίο για λόγους μάρκετινγκ επιβάλλεται να είναι παγκοσμιοποιημένο για να απευθύνεται σε ένα ευρύ κοινό.
ευχαριστω για την απαντηση εγω ειμαι ο εξομολογουμενος:Pη αληθεια ειναι ουτε και γω ξερω τι θελω να πω στον αχταρμα μουαπλα επειδη γουσταρω ατμοσφαιρα και νεο Νοιρ παραδεχομαι τους αμερικανους γιατι ειναι οι πιο μαστορες σε αυτονιωθω οτι στο σινεμα αλλων χωρων παντα προσπαθουν να δωσουν ενα κοινωνικοπολιτικο προσημο η να μιλησουν ρεαλιστικα για την κοινωνια κλπ ενω στο usa ειναι πιο unapologetic επισης οσον αφορα τις σειρες η και αρκετες ταινιες αν συγκρινεις στυλιστικα πχ το fargo , το true detective ,το the night of με τη μεση βρετανικη crime θα ειναι σαν να συγκρινεις το chinatown με το παρα πεντε xd
Το Fargo,το True Detective και το Night oF είναι παραγωγές ΗΒΟ και όχι Netflix, επομένως μιλάμε για εντελώς άλλο επίπεδο. Επομένως κατάλαβα ότι αναφέρεσαι σε crime σειρές και όχι σε σειρές γενικά και αόριστα. Αντίστοιχες βρετανικές σειρές με τις παραπάνω στο Netflix είναι ο Sherlock, το Fall, ο Luther, το Happy Valley, το River, το Broadchurch, to Death in Paradise και άλλες μη βρετανικές είναι το Blacklist, to Dexter, to Ηomeland τις οποίες φαντάζομαι, όμως, ότι τις έχεις δει. Συμφωνώ ότι καμία δεν αγγίζει το επίπεδο του Fargo ή του True Detective-αλλά το Fargo είναι και διασκευή της αντίστοιχης ταινίας. Όσο αφορά τις σκανδιναυικές σειρές που αναβιώνουν το neo-noir εκτός από το killing και το Borderliner που υπάρχουν στο Netflix υπάρχουν τα σαφώς ανώτερα Borgen και Bron. Eπίσης υπάρχουν αμέτρητες σκανδιναυικές ταινίες εξιχνίασης εγκλήματος. Τέλος,αφού είσαι fun του True Detective μη παραλείψεις να δεις τη ταινία To μικρό νησί(La isla minima).Είναι σα να βλέπεις τη πρώτη σεζόν με μιαμισι ώρα!
Scroll to top icon