Ο Μπόρις Τζόνσον νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας

Ο Μπόρις Τζόνσον νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας Facebook Twitter
10

Ο Μπόρις Τζόνσον αναδείχθηκε νέος ηγέτης του Συντηρητικού κόμματος και πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας.

O Mπόρις Τζόνσον συγκέντρωσε 92.153 ψήφους έναντι 46.656 του αντιπάλου του, του Τζέρεμι Χαντ. 

Ο Μπόρις Τζόνσον θα διαδεχθεί την Τερέζα Μέι, στην κυβέρνηση της οποίας συμμετείχε ως υπουργός Εξωτερικών. Ο Τζόνσον είναι ίσως ο σημαντικότερος Βρετανός πολιτικός που είχε ταχθεί υπέρ του Brexit πριν το δημοψήφισμα του 2016. Τον Μπόρις Τζόνσον συνεχάρη μέσω Twitter η Τερέζα Μέι. 

«Θα φέρουμε εις πέρας το Brexit»

 

Στην πρώτη του δήλωση, ο Μπόρις Τζονσον υποσχέθηκε σήμερα να φέρει εις πέρας το Brexit στις 31 Οκτωβρίου αφού επελέγη από τα μέλη του Συντηρητικού κόμματος να διαδεχθεί την Τερέζα Μέι στην πρωθυπουργία της χώρας.

«Θα δραστηριοποιήσουμε τη χώρα. Θα φέρουμε εις πέρας το Brexit στις 31 Οκτωβρίου και θα εκμεταλλευθούμε όλες τις ευκαιρίες που θα φέρει», δήλωσε ο Τζόνσον σε ομιλία του μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Η νίκη του Τζόνσον οδηγεί το Ηνωμένο Βασίλειο προς μια αντιπαράθεση με την ΕΕ για το Brexit και προς μια συνταγματική κρίση εντός της χώρας, καθώς οι Βρετανοί βουλευτές έχουν δεσμευθεί να καταψηφίσουν την όποια κυβέρνηση προσπαθήσει να βγάλει τη χώρα εκτός του μπλοκ χωρίς μια συμφωνία διαζυγίου. Η επικράτηση του Τζόνσον αναμένεται να προκαλέσει τριγμούς και στο Συντηρητικό Κόμμα. Πληροφορίες των Times ανέφεραν πως ο Άλαν Ντάνκαν, υποστηρικτής της παραμονής του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, «υπέβαλε την επιστολή παραίτησής του σήμερα το πρωί».

Ο ίδιος κατηγόρησε πρόσφατα τον Τζόνσον ότι για να εξυπηρετήσει τα δικά του προσωπικά συμφέροντα «πέταξε στα σκυλιά» τον πρεσβευτή του Λονδίνου στην Ουάσινγκτον, αρνούμενος να τον υποστηρίξει στην διαμάχη του με τον Ντόναλντ Τραμπ, έπειτα από την διαρροή διπλωματικών εγγράφων που περιείχαν αξιολογικές κρίσεις του Βρετανού διπλωμάτη για τον αμερικανική κυβέρνηση.

Η έξοδος από την ευρωπαϊκή οικογένεια χωρίς συμφωνία θα συνιστούσε «ταπείνωση», δήλωσε στο ίδιο μήκος κύματος ο υπουργός Δικαιοσύνης Ντέιβιντ Γκοκ, ανακοινώνοντας στους Sunday Times και αυτός ότι θα παραιτηθεί αν ο Τζόνσον ανέβει στην εξουσία.

Και ο υπουργός Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Φίλιπ Χάμμοντ, δήλωσε στο BBC πως θα παραιτηθεί αν ο Τζόνσον γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός, αφού δεν θα μπορεί να είναι ευθυγραμμισμένος μαζί του από πολιτική σκοπιά.

«Αν ο Μπόρις Τζόνσον γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός, εγώ καταλαβαίνω ότι οι όροι του για να υπηρετήσει κάποιος στην κυβέρνησή του θα περιλαμβάνουν την αποδοχή μιας εξόδου χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου, και αυτό είναι κάτι στο οποίο δεν θα μπορούσα ποτέ να συμφωνήσω», τόνισε χθες.

Ο υπουργός Οικονομικών, υπέρμαχος ενός ήπιου Brexit, υπογράμμισε εξάλλου ότι θα παραιτηθεί προτού ακόμη του ζητήσουν να φύγει, καθώς τα καθήκοντά του παύουν με το τέλος της κυβέρνησης Μέι.

Όπως επισημαίνει η Guardian, «η θριαμβευτική πορεία του Τζόνσον προς την Ντάουνινγκ Στριτ» μπορεί «να ανακοπεί από μια σειρά από προσεκτικά σχεδιασμένες παραιτήσεις πρωτοκλασάτων υπουργών, οι οποίοι θα αποσυρθούν με την ελπίδα να αποτρέψουν οποιαδήποτε κίνηση προς ένα Brexit άνευ συμφωνίας».

Διεθνή
10

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο ηγέτης των Σερβοβόσνιων διαφεύγει στη Μόσχα καθώς οι Αρχές εντείνουν τις προσπάθειες σύλληψής του

Διεθνή / Ο ηγέτης των Σερβοβόσνιων διαφεύγει στη Μόσχα καθώς οι Αρχές εντείνουν τις προσπάθειες σύλληψής του

Η Μόσχα έχει μακρά παράδοση αδιαφορίας προς τα εντάλματα της Interpol, όταν πρόκειται για πρόσωπα με πολιτική σημασία ή συμμαχική στάση απέναντι στο Κρεμλίνο
LIFO NEWSROOM
Τα νομοσχέδια κατά των τρανς στις ΗΠΑ γίνονται όλο και πιο «ακραία», προειδοποιεί φιλανθρωπική οργάνωση

Διεθνή / Τα νομοσχέδια κατά των τρανς ατόμων στις ΗΠΑ γίνονται όλο και πιο «ακραία»

Η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών έχει παρακολουθήσει τουλάχιστον 1.570 προτεινόμενα νομοσχέδια που στοχεύουν στα δικαιώματά τους, με 527 μόνο τους πρώτους τρεις μήνες του 2025
LIFO NEWSROOM
Σουηδία: Η κυβέρνηση προωθεί νομοσχέδιο με «κανόνες συμπεριφοράς» για μετανάστες - Οι παραβάτες θα απελαύνονται

Διεθνή / Σουηδία: Η κυβέρνηση προωθεί «κανόνες συμπεριφοράς» για μετανάστες - Οι παραβάτες θα απελαύνονται

Οι «παραβάσεις του τρόπου ζωής» θα αφορούν τη διάπραξη αδικήματος, τη διατάραξη της δημόσιας τάξης αλλά και την υπεράσπιση της τρομοκρατίας ή ενεργειών που «απειλούν την ασφάλεια» της χώρας
LIFO NEWSROOM
Τι είναι το Ghibli Style που έχει γίνει παγκόσμιο viral και γιατί προκαλεί αντιδράσεις

Διεθνή / Τι είναι το Ghibli Style που έχει γίνει παγκόσμιο viral και γιατί προκαλεί αντιδράσεις

Τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης που παράγουν εικόνες, όπως αυτό του ChatGPT αλλά και το Midjourney, μπορούν να μιμηθούν το στυλ του Χαγιάο Μιγιαζάκι λαμβάνοντας μόνο μερικές οδηγίες και μία εικόνα αναφοράς από τον χρήστη
LIFO NEWSROOM
Μόνος στο σπίτι ο Μακόλεϊ Κάλκιν: «Δεν έχω καμία σχέση με τον πατέρα μου εδώ και 30 χρόνια»

Διεθνή / Μόνος στο σπίτι ο Μακόλεϊ Κάλκιν: «Δεν έχω καμία σχέση με τον πατέρα μου εδώ και 30 χρόνια»

«Είναι ένας άνθρωπος που έκανε επτά παιδιά και τώρα έχει τέσσερα εγγόνια και κανένα από αυτά δεν θέλει να έχει σχέση μαζί του» είπε ο διάσημος ηθοποιός για τον πατέρα του
LIFO NEWSROOM
Φλόριντα: Ψηφίζουν χαλάρωση της παιδικής εργασίας, για να καλυφθούν τα κενά από τις απελάσεις μεταναστών

Διεθνή / Φλόριντα: Ψηφίζουν χαλάρωση της παιδικής εργασίας, για να καλυφθούν τα κενά από τις απελάσεις μεταναστών

Οι βουλευτές της πολιτείας συζητούν νέο νομοσχέδιο που θα επιτρέπει εργασία και τη νύχτα από τα 14 και θα καταργεί το διάλειμμα για φαγητό στους 16χρονους εργαζόμενους
LIFO NEWSROOM